Eurowizja 2015

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Re: Eurowizja 2015

Post autor: cezary123 »

Petruccio pisze:A co to znaczy "znać się na sztuce"? Ja zawsze myślałem, że każdy ma swój gust i na nim opiera swoje oceny. Przecież w sztuce liczą się subiektywne odczucia: albo coś mi się podoba, albo nie; i nie liczy się to, co mówi jakiś tam znany artysta bądź inne gremium opiniotwórcze.
Niestety nie.
Komuś może podobać się tekst utworu i rozfalować ocean jego wzruszeń, a specjaliści ocenią, że to kicz, a odbiorca jest nie wyrobiony.
Są pewne reguły, według których bada się w pewien sposób samą jakość artystycznego wyrazu, podobnie jak jakość innej działalności człowieka. Niestety nie znam się na tym.
cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:
cezary123 pisze: (to o gatunku pogodnych ułomnych
A to inny gatunek ludzi?
Gatunek w społeczeństwie określony na podstawie jego praw i przywilejów. Powstaje podobnie jak stereotyp. Pisałem, że człowiek dotknięty nieszczęściem ma prawo odrzucić taką łaskę i mieć zupełnie inne nadzieje i drogę życiową .
cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:
niedługo okaże się, że to Ci pełnosprawni są prześladowani przez niepełnosprawnych
Zdrowa postawa polega właśnie na dążeniu do pełnosprawności bez wojowniczego zarzucania komuś dyskryminacji. Ja nikogo nie dyskryminuję.
Niestety i tak wszędzie trwa ta sama walka o byt, więc to są sprawy niezależne od naszych najlepszych intencji. Niestety trzeba rozstrzygać to za pomocą przepisów.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

To po co wypowiadasz się za wszystkich? Dyskryminacja istnieje i jest faktem.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:To po co wypowiadasz się za wszystkich? Dyskryminacja istnieje i jest faktem.
Akurat wypowiadałem się bardzo subiektywnie i od początku wątku twierdzę, że niepełnosprawnym tak w głębi duszy nie jest potrzebne uznanie ich niepełnosprawności, tylko uwolnienie się od niej i wystrzelenie w górę radością pełni ideału.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

To Ty cały czas piszesz o uznaniu ich niepełnosprawności - ja z Moi pisałem o ludziach, którzy wykrzesali z siebie maksimum i ideał, których nie potrafisz pojąć. Chociaż pewnie takie osoby mogłby Cię sporo nauczyć. Ale do tego potrzeba pokory a nie pewnej arogancji.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:którzy wykrzesali z siebie maksimum i ideał, których nie potrafisz pojąć
Potrafię, tylko nie sądzę, żeby to ich naprawdę w głębi duszy uszczęśliwiło. Po prostu taka zgoda na swój los.
Kto jak kto, ale artyści powinni sięgać nieba i wydzierać dla siebie coś niezwykłego. Ja przyznaję im prawo do odrzucenia swojej niepełnosprawności bez żadnej pokory :)

Co do osiągania maksimum - znasz może jakichś niepełnosprawnych lekarzy, inżynierów, naukowców? (oprócz S. Hawkinga)
To by mi bardziej przemówiło do wyobraźni i zainspirowało.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Twoje poglądy są czysto teoretyczne a moje praktyczne - widziałem ich autentyczną radość i szczęście, wielki entuzjazm. Obejrzyj jeszce raz nagrania z yt - np. radość klawiszowca. Radość niepełnosprawnych po prostu wpędza w kompleksy ludzi - którzy mają o wiele więcej a są nieszczęśliwi i niezadowoleni, ciagle sfrustrowani - co można skwitować słowa Stonesów "I can't get no satisfaction". Bo ich ego wysuwa się na pierwszy plan.

Np. taki Jacek z Downem który co prawda nie gra w zespole ale zawsze jak jestem w dpsie to widzę go przepełnionego radością, chodzi i przytula ludzi a jego twarz się promieni albo Grzesia także z Downem którego wystarczy wziąć za ręce tak jakby się tańczyło - takiej radości nie zobaczysz u tzw. pełnosprawnych.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

cezary123 pisze: Co do osiągania maksimum - znasz może jakichś niepełnosprawnych lekarzy, inżynierów, naukowców? (oprócz S. Hawkinga)
To by mi bardziej przemówiło do wyobraźni i zainspirowało.
Javier Botet Lopez hiszpański aktor i reżyser - zespół Marfana – choroba genetyczną tkanki łącznej;
Sierra Sandison – miss, chorująca na cukrzycę
Bethany Towsend - modelka ze stomią
Jacek Gaworski – florecista - jego choroby chyba nie muszę przedstawiać, bo mówiła o niej cała Polska
Tom Staniford – kolarz, cierpi na syndrom MDP, nie wytwarza tkanki tłuszczowej
Chris Burke – „Corky” Thacher - aktor z zespołem Downa
Frieda Kahlo - malarka, niepełnosprawna ruchowo
Temple Grandin – profesor z autyzmem
Natalia Partyka - pingpongistka, niepełnosprawna ruchowo...

Sławnych osób niepełnosprawnych google naliczyło mi 19 stron. Wśród nich są -wspomniani przez Ciebie- lekarze, inżynierzy, naukowcy.
To, że ich nei widzisz na co dzień jest uzależnione od polskiej siermiężniej rzeczywistości, gdzie niepełnosprawni mogą funkcjonować nie w otoczeniu pełnosprawnych, ale w specjalnych szkołach, zakładach pracy, itd. Getto zaczyna się już od przedszkola.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Getto zaczyna się już od przedszkola.
Albo od wpojenia im samym przekonania, że mają być gatunkiem pogodnych ułomnych na przywilejach. I o tym mówię - że mają odrzucić tę drogę. Nawet za cenę niewyobrażalnych cierpień z powodu wyższych pragnień.
Pragnąć i cierpieć jest lepiej, niż nie cierpieć ale nie kochać.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jakie Partyka ma przywileje? Albo Howking? Pogodni niepełnosprawni? Czy Ty w ogóle wiesz o czym mówisz, czy znowu tkwisz w świecie fantazji?
Ci ludzie muszą pokonać często dwukrotnie trzykrotnie dłuższy dystans, by być w tym samym miejscu, co osoby pełnosprawne.
Nie wiem, czy to można nazwać "światem pogodnych niepełnosprawnych"?

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Pogodni niepełnosprawni?
Mówię właśnie o wgadywaniu im od dziecka tej drogi przez poprawne społeczeństwo.
Ci, co się nie zastosowali - mogą działać i osiągać sukcesy.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Chodzi ci o getta dla niepełnosprawnych, jakie my, pełnosprawni im tworzymy?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:
moi pisze:Getto zaczyna się już od przedszkola.
Albo od wpojenia im samym przekonania, że mają być gatunkiem pogodnych ułomnych na przywilejach. I o tym mówię - że mają odrzucić tę drogę. Nawet za cenę niewyobrażalnych cierpień z powodu wyższych pragnień.
Pragnąć i cierpieć jest lepiej, niż nie cierpieć ale nie kochać.
No nie mogę - za przeproszeniem pieprzysz jak jakiś potłuczony - w jakim Ty świecie żyjesz? Wielu niepełnosprawnych nie chce żadnych przywilejów ale godnego trakowania czyli pewnego minimum, aby mogli się poruszać w przestrzeni publicznej, aby nie utrudniano im wielu spraw tak jakby nie istnieli. W Twoich słowach pojawiają się sformułowania "mają to, mają tamto" - kto Ci powiedział, że oni nie kochają - a Ty potrafisz kochać??? Twoja arogancja mnie poraża, wnerwia i smuci zarazem.

Wielu ludzi pomimo trudności stara się być pogodnymi - zapominasz, że także z racji swoich dawnych czy obecnych problemów mentalnych, zaliczany jesteś do kategorii niepełnosprawnych - albo jeszcze gorzej bo wariatów, nie na ciele ale na umyśle. Fakt, że nie wyrobiło to w Tobie empatii świadczy, że sam próbujesz się do czegoś dostosować czyli pełen konformizm.

Tworzysz jakiś fikcyjny świat gdzie głównym powodem braku aktywności niepełsnosprawnych jest fakt, że ktoś im coś wmówił a nie to, że państwo utrudnia im wiele spraw, zamiast tworzyć społeczeństwo przyjazne takim ludziom. To jest jakaś smutna demagogia człowieka pozbawionego empatii.

the formless."

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Żyjesz w jakimś świecie czystej teorii i dziwnych rojeń, to że coś Ci się wydaje nie znaczy, że tak jest.

Adwocatus diaboli - to najlepiej opisuje Twoje zachowanie w wielu tematach. Nie wiem - może w poprzednich wcieleniach często broniłeś jako adwokat niesłusznych spraw - wyuczyłeś się demagogii na pewnym poziomie i tak Ci już zostało - może to jakaś lekcja do przerobienia bo taki człowiek musi mieć jak dla mnie pewną podwójną osobowość, skoro takie rzeczy mówi z wielkim sobie przekonaniem - adwokaci też mogą się pogubić w swojej demagogii :)

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Chodzi ci o getta dla niepełnosprawnych, jakie my, pełnosprawni im tworzymy?

Pozdrawiam.m.
Nie do końca.
Mówię o tym, że jednocześnie i oni łatwo wpasowują się w te stereotypy.
Spotkałem kiedyś bezdomnego i pogadaliśmy. Mówił mi, że łatwiej żyje się na ulicy tym, którzy przyjęli "znaki rozpoznawcze" - są brudni, ubrani w charakterystyczny sposób i tak sobie łażą. Jeszcze w lecie warto założyć czapkę. Tym, którzy wewnętrznie nie chcieli się tak dopasować i nie zrozumieli tego, miotają się, jest najtrudniej. Ani w tę ani wewtę.
cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Wielu ludzi pomimo trudności stara się być pogodnymi - zapominasz, że także z racji swoich dawnych czy obecnych problemów mentalnych, zaliczany jesteś do kategorii niepełnosprawnych - albo jeszcze gorzej bo wariatów, nie na ciele ale na umyśle. Fakt, że nie wyrobiło to w Tobie empatii świadczy, że sam próbujesz się do czegoś dostosować czyli pełen konformizm.
To znaczy, że jeszcze nie zrozumiałeś tego, o czym piszę.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

cezary123 pisze:Spotkałem kiedyś bezdomnego i pogadaliśmy. Mówił mi, że łatwiej żyje się na ulicy tym, którzy przyjęli "znaki rozpoznawcze" - są brudni, ubrani w charakterystyczny sposób i tak sobie łażą. Jeszcze w lecie warto założyć czapkę. Tym, którzy wewnętrznie nie chcieli się tak dopasować i nie zrozumieli tego, miotają się, jest najtrudniej. Ani w tę ani wewtę.
Ale to był tylko jego punkt widzenia! Czy to znaczy, że trzeba generalizować i przypisać ten punkt widzenia wszystkim bezdomnym?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

cezary123 pisze:
To znaczy, że jeszcze nie zrozumiałeś tego, o czym piszę.
Myślę, że sam nie wiesz co dokładnie przekazujesz innym i co sam myślisz- często wypowiadasz się mało konkretnie i chaotycznie, zawile że niewiele można zrozumieć. Ale pewne Twoje sformułowania są jasne - podważanie tego, że niepełnosprawni są szcześliwi i potrafią osiągnąć swoje maksimum, czerpią radość i satysfakcję z tego co robią. Społeczeństwo bardziej ich rozumie niż ludzi z problemami mentalnymi bo Ci drudzy tworzą wyimaginowane problemy a problemy tych pierwszych są bardziej realne. Ci pierwsi potrafią się cieszyć z tego co mają a Ci drudzy niekoniecznie - bo są wiecznie sfrustrowani.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze: Ale pewne Twoje sformułowania są jasne - podważanie tego, że niepełnosprawni są szcześliwi i potrafią osiągnąć swoje maksimum, czerpią radość i satysfakcję z tego co robią. Społeczeństwo bardziej ich rozumie niż ludzi z problemami mentalnymi bo Ci drudzy tworzą wyimaginowane problemy a problemy tych pierwszych są bardziej realne.
Niepełnosprawni mogą być szczęśliwi, dopiero jak wstaną z wózka, otworzą im się oczy, uszy i przeistoczą się w doskonałych ludzi. A przynajmniej otrząsną się z wad.
Nie oszukujmy się i nie uśmiechajmy do nich obłudnie, tak jak nie chcemy, żeby ktoś uśmiechał się w ten sposób do nas.
Amen. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „muzyka”