Życie jest piękne...
Zakładam, że życie jest piękne, pomimo, że gdy oglądam wiadomości w TV pokazują najczęściej zło, bo zło najlepiej się sprzedaje i ludzie lubią na to patrzeć. Ludzie patrzą jak dzieje się drugiemu krzywda, niby załamują ręce, mówią pod nosem jakie to okropne albo zamykają ręką oko, ale patrzą na to jak komuś dzieje się krzywda, to przyciąga. W TV najczęściej można posłuchać jak politycy knują intrygi, podstawiają świnie, walczą zaciekle o słupki wyborcze. Wojny w świecie, gdzie giną ludzie i tracą rodziny. Poza tym wypadki drogowe, gwałty pedofilów, napady i rozboje, pobicia, uprowadzenia, alkoholizm, znęcanie się w rodzinie.
To wszystko prawda, może częściowo podkoloryzowana pod publikę. Trzeba przyciągnąć widza i dostarczyć mu emocje.
Piszę o mediach bo to główne źródło informacji. Jednak nie każdy musi oglądać złe wiadomości bo jest jeszcze fajna muzyka, film, programy rozrywkowe itd,..
Każdy ma prawo do wiedzy. Nie można podsuwać nikomu na siłę by oglądał komedię kiedy nie jest mu do śmiechu. Tak samo nie można tylko oglądać poważne programy publicystyczne kiedy nie ma się ochoty.
Każdy z nas przeżył jakieś przykre doświadczenie, więc potrzeba powagi i każdy potrzebuje się uśmiechnąć. Wszystko jednak w odpowiednich proporcjach. Ludzi jest dużo, charakterów też. Są ludzie przebojowi, są flegmatycy, cholerycy, sztywni. Zależy od genów. Nikogo nie należy na siłę zmieniać, najlepiej zacząć zmieniać siebie. Prawdą jest, że ludzie zwracają uwagę na ludzi uśmiechniętych i zadowolonych. Wydają się silni. Takich ludzi większość lubi.
Dotąd śmierć zabrała mi mamę i przyjaciół. Był rozwód(ciężkie przeżycie), zwyrodnienie kręgosłupa, oraz inne choroby, straszliwe kłótnie, mniejsze oraz większe tragedie.
Od wielu miesięcy jestem szczęśliwy, bo własnym trudem osiągnąłem to co chciałem. Mam pracę, rodzinę, mam gdzie mieszkać. Niewiele trzeba by to wszystko się rozsypało. Mam nadzieję, że tak się nie stanie. Chciałbym dożyć sędziwego wieku a kiedy będą mnie kłaść do trumny, to chętnie zachowałbym swój uśmiech na twarzy.