Poznaj siebie - żywioły, zodiaki, numerologia

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Poznaj siebie - żywioły, zodiaki, numerologia

Post autor: Kamil Kończak »

Admin przeniósł wątek do innego działu czy już ze mną całkiem źle? :)

Szukam hotelu w Niemczech bo chcę odwiedzić chorego brata, który jest w niemieckim szpitalu. Dałem info na facebookowej stronie tego miasta gdzie jest - jakiś czas temu odezwała się młoda Niemka która zaoferowała, że jak nic nie znajdę to zapyta mamy czy może mnie przenocować - ma na imię Babsi. Z ciekawości chciałem sprawdzić skąd to imię pochodzi i czy nie jest jest skrótem od jakiegoś imienia. Natrafilem na stronę która podaje info o numerologicznym znaczeniu tego imienia. Ciekawe że do niej pasuje.

Babsi czyli :
Uczuciowość i wrażliwość sprawia, że do Babsi garną się podobne osoby i często ulegają urokowi osobistemu.
Babsi chętnie udziela pomocy i wsparcia. Odpowiedzialność i troska o innych wypływa prosto z serca.
Jednak często Babsi nadmiernie przejmuje się drobiazgami i sprawami innych ludzi. Babsi ma dużo ciepła i troskliwości. Od Babsi zawsze możesz liczyć na pomoc i opiekę.
Wyczuwa doskonale potrzeby innych i stara się je zaspokajać, aby w zamian zyskać miłość i akceptację.

http://www.imiona.info/numerologia_Babsi.html
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Pustelnik - samotność a osamotnienie - tarot

Refleksje odnoszą się do numeroligcznej 9 czyli do mnie - tutaj w wymiarze kart tarota.
Pustelnika nie obchodzi świat zewnętrzny. Potrafi się odizolować i zatopić w swoim wewnętrznym świecie. Nie czuje potrzeby korzystania z tych wszystkich spraw, które kuszą innych, bo zdaje sobie sprawę, że są one ułudą, które tylko zapełniają poczucie pustki wynikające z braku poczucia siebie.
Obrazek
Dlaczego tak bardzo boimy się samotności? Czy musimy w innych ludziach szukać potwierdzenia własnej wartości? Czy będąc z kimś mamy poczucie, że jesteśmy więcej warci? Mieć kogoś jest dobre, a nie mieć nikogo- czy to gorzej?

Najczęściej szukamy drugiej osoby- jeśli czujemy w sercu pustkę i chcemy ją zapełnić wierząc, że tylko miłość nas uszczęśliwi. Ale to błędne koło. Jak możemy znaleźć kogoś kto nas prawdziwie pokocha, gdy sami siebie nie szanujemy i nie kochamy? Znajdziemy osobę, która podobnie jak my potrzebuje kogoś, żeby zapełnić swoją pustkę. Ale jeśli zaczniemy od siebie, jeśli pokochamy siebie, to wówczas nie będziemy na siłę szukać. Może i będziemy samotni, ale nie osamotnieni. Wtedy miłość najczęściej przyjdzie sama, z tym, że nie będzie nam niezbędna do życia. Nie będziemy musieli się starać, bojąc się, że zostaniemy sami, bo ktoś nas porzuci i znowu zetkniemy się z samotnością.

Jeśli szanujesz siebie, to samotność Ci nie przeszkadza, a nawet ją lubisz

Dlaczego niektórzy boją się samotności ?

Bo przebywanie z samym sobą oznacza wsłuchanie się w siebie. To bywa trudne. Wracają bolesne sprawy, o których nie chcemy pamiętać. Pospychaliśmy je w podświadomość i zamknęliśmy wszystkie drzwi. Wsłuchując się w siebie– zaczniemy je otwierać.

Jeśli nie chcesz usłyszeć swego wewnętrznego głosu, to szukasz zagłuszania, czyli hałasu. Żyjesz w pośpiechu, musisz załatwiać tysiące spraw, oglądasz byle jakie filmy i programy w tv, spotykasz mnóstwo znajomych, masz kobiety, czy mężczyzn, którzy do końca nie odpowiadają Twoim marzeniom, czy ideałom. Otacza Cię tyle powierzchownych spraw. A wszystkie one mówią: jesteś potrzebny, nie jesteś samotny – zobacz ile masz zajęć, przyjaciół, pracy, spraw…

Tymczasem tak naprawdę to każdy, bez wyjątku jest samotny. Samotni przychodzimy na świat i samotnie umieramy. Samotnie też żyjemy. Różnica jest taka, że jedni świadomie, inni nieświadomie.

Można być w związku i być samotnym, to tzw. samotność we dwoje. Wzajemne niezrozumienie, nuda i stagnacja, brak głębokiej więzi, kiedy każdy żyje własnym życiem, a związek oparty jest głównie na aspekcie materialnym. Trudno rozdzielić sprawy majątkowe, albo odejść, bo są dzieci. Każdy żyje swoim życiem. I to też jest samotność, chociaż mamy partnera.

Czy nie potrafiąc być sami ze sobą, nie mogąc wytrzymać ciszy i własnych myśli, będziemy potrafili tak naprawdę być z drugą osobą? Czy nie zamęczymy jej swoim towarzystwem, ciągłym gadaniem?

Warto mieć znajomych, przyjaciół. Ale czy warto się od nich uzależniać? Pamiętam swój ostatni wyjazd na szkolenie. Tydzień w jednym pokoju z 3 koleżankami, z których dwie cały czas gadały. W zasadzie nawet nie potrzebowały słuchać odpowiedzi na pytania jakie zadawały, bo same sobie odpowiadały Przez pierwszy dzień wszędzie mi towarzyszyły: na posiłki, na wykłady, na spacer- zawsze były obok. Gdy zaczęłam się już obawiać, że wejdą do toalety- stwierdziłam, że albo zwariuję, albo powiem, że tak nie mogę. Gdy zbierałam się na spacer (one oczywiście szły ze mną)- powiedziałam, że idę sama, bo lubię być sama i już. Na początku je zamurowało, ale potem zrozumiały.
Pustelnik może być wyalienowany ze społeczeństwa, albo samotny na własne życzenie. Jest świadomy swojej mądrości, ale niechętnie się z nią dzieli. Nie ma takiej potrzeby.
- ostatnie zdanie akurat do mnie nie pasuje.

Znaczenie karty Pustelnik:

Karta może przedstawiać następujące osoby:

Starsza osoba, przewodnik duchowy, emeryta, samotnik, osoba, która ma bardzo refleksyjną duszę, ktoś pogrążony w smutku, odczuwający osamotnienie, osoba mądra, doświadczona, chłodna emocjonalnie, powściągliwa. Karta może również wskazywać na osobę, która bardzo dba o rozwój duchowy, mistyka, włóczęgę, także na kogoś, kto jest w tej chwili pogrążony w zadumie nad swoim wnętrzem, izoluje się, by przemyśleć pewne sprawy.

http://www.ezoforum.pl/arkana-wielkie/3 ... elnik.html

Karta może przedstawiać następujące osoby:

Jak dla mnie Pustelnik to taka Zosia Samosia, nie potrzebuje, domu, rodziny, przyjaciół.. obywa się bez tego, stara się radzić sobie sam od najmłodszych lat (patronuje mu znak Panny), często jest bardzo dojrzały, szybko staje się samodzielny, jest zaradny, ma swoje zdanie i swoje poglądy, wcześnie wkracza do "nowego środowiska" np. opuszcza swój dom rodzinny... (wbrew pozorom jest bardzo elastyczny, wszędzie się odnajdzie), jest przy tym bardzo rozsądny, skromny i ma duże poczucie obowiązku. Patronuje mu numerologiczna 9tka oznacza to, że jest silnie połączony ze światem (żywioł ziemi), jednocześnie czuje się wyalienowany czy osamotniony.
on jest przedstawiany na szczycie góry lodowej, kojarzy się z osobą, która szczęścia poszukuje "gdzieś indziej" lubi przekraczać granice, przecierać nowe szlaki, szuka tam gdzie nikt inny nie szukał a nawet o tym nie pomyśli .. to bardzo uduchowiony człowiek, niekiedy za dużo myśli
.. mam wrażenie, że czasem plecami odwraca się od świata..

Osoba w Pustelniku na pierwszy rzut oka (czy przy pierwszym kontakcie) jest uprzejma i pomocna, ale przy głębszym poznaniu wydaje się być niedostępna i skryta lub mówi "zagadkami", pytaniem odpowiada na pytanie i zmusza do poszukiwania odpowiedzi "w sobie", taka osoba może uciekać w pracę czy swoją pasję, ma skłonności do izolowania się i "wiecznych poszukiwań", często dąży do perfekcji w tym co robi.

http://tarotmojapasja.blogspot.com/2012 ... iczne.html

Pustelnik bądź Eremita jest dziewiątą kartą Wielkich Arkanów. W Tarocie egipskim karta nazywana jest Przyćmionym Światłem. Chodzi tu właśnie o światło świecące również w życiu w pojedynkę, ponieważ pozostawanie samym nie oznacza samotności. Eremita próbuje wnieść światło w otaczający go mrok.

ZNACZENIE KARTY: musimy odejść w samotność, by usłyszeć swój wewnętrzny głos. Kto tego nie uczyni, wraca do roli Głupca. Jednym z gorszych aspektów naszego rozwoju jest nieumiejętność uczenia się na własnych doświadczeniach. Jeśli coś się nam nie układa, powinniśmy najpierw szukać przyczyn niepowodzeń w nas samych i dopiero potem szukać ich w otaczającym świecie. To oczywiście trudne, poszukiwać winy najpierw w sobie, ale jest to najkrótsza droga do celu ukrytego przed naszymi oczyma. Nie każdy musi stać się mędrcem i nie jest to konieczne. Byle byśmy tylko nie stali się na nowo Głupcem! Ale jak poznać, że znajdujemy się na niewłaściwej drodze? Właściwie jest to proste. Jeśli zewnętrzne uznanie znaczy dla kogoś zbyt wiele, ten zszedł z właściwej drogi. Oczywiście, uznanie, które zdobywamy w świecie zewnętrznym jest częścią naszego życia, ale znacznie więcej znaczy poczucie, że pozostało się wiernym sobie. Udaje się to wówczas, gdy stawiamy wobec siebie wysokie wymagania. Eremicie z pewnością nie przychodzi to łatwo, ale wie, że nie ucieknie od tego samopoznania. Kto patrzy w swoje wnętrze, z pewnością nie zachowa się niewłaściwie w świecie zewnętrznym.

ZNACZENIE SYMBOLICZNE: ostrożność jest pancerzem mądrości. Przenikliwość chroni przed upadkiem w przepaść i niebezpieczeństwem pułapek. Zalecana jest ostrożność w działaniach najbardziej banalnych, codziennych. Niczego nie wolno zaniedbywać, mały kamyk może spowodować przewrócenie zdobywczego rydwanu. Należy raczej milczeć niż rzucać słowa na wiatr. Karta ta przedstawia symbolicznie światło mądrości załamujące swe promienie w materii. Mądrość, w której znajduje się prawda, jest zasłonięta i głęboko ukryta przed ludzkim wzrokiem. Przenikając materię daje życie. Pustelnik jest kartą intelektualną i pełną mocy. W swym znaczeniu elementarnym Pustelnik przedstawia człowieka poszukującego drogi, w spokoju i cierpliwie, w oparciu o swą logikę i poprzez światło na pół ukryte, którego używa z rozwagą. Pustelnik dzięki swej sile może wstrzymać działania Diabła. Czekanie, refleksja, mądrość - takie jest znaczenie Pustelnika, jeżeli, znajduje się w otoczeniu sprzyjających kart. W przeciwnym razie jest to karta upadku.
ZNACZENIE UŻYTKOWE: karta samotności, starości, kontemplacji, filozofii, poszukiwań naukowych, wytrwałych badań, tajemniczości, religijności, medycyny. Jest również kartą moralności i cech budzących szacunek. W rozkładzie karta ta radzi milczenie, zachowywanie swoich planów w sekrecie, głęboką rozwagę, pozostawienie spraw własnemu biegowi, Czas pracuje dla pytającego. Być może zostanie odkryta jakaś tajemnica. Przeszkody i opóźnienie realizacji pragnień. Karta ta musi być brana pod uwagę jako przestroga losu. Nie należy podejmować nieostrożnego działania. Należy znaleźć właściwą ścieżkę przed podjęciem dalszej wędrówki. Karta ta może reprezentować lekarza, uczonego, księdza, dziadka, kogoś, kogo prosi się o radę. Najwyższa energia (Słońce, Papież, Sąd) musi ożywiać Pustelnika, aby wydobyć zeń całe bogactwo i znaczenie. Karta złowroga dla tego, kto hamuje swój własny rozwój. Jeżeli Pustelnik dokładnie przeanalizuje drogę, którą ma iść dalej doczekuje się upragnionej zmiany.

Gdy spotykamy kogoś, kto niezupełnie odpowiada naszym życzeniom, myślimy, że miłość pomoże nam go zmienić. Tarot ostrzega, że Pustelnika trudno będzie wtłoczyć w pożądane ramki...
Osoba, którą ta karta symbolizuje, bywa człowiekiem „po przejściach”. Jego (jej) poprzednie związki uczuciowe nie utrzymały się, z natury jest bowiem samotnikiem, mającym dużą potrzebę wolności. Pustelnik podąża za swym głosem wewnętrznym, potrzebuje spokoju, czasu, przestrzeni.

Dlatego dość trudno mu podporządkować się czyjejś ideologii, osobowości albo – co gorsza – nakazom. Ostrzegam, że niewiele uda się na nim wymusić. Emocjonalnemu szantażowi ulega tylko na pozór, natomiast „w środku” oddala się duchowo. Podczas ewentualnych nieporozumień wycofuje w milczenie (uwaga! ciche dni!) albo... ucieka do jakiegoś własnego azylu. Zwykle unika natychmiastowej konfrontacji z problemami. Wiążące decyzje odkłada na później, co z reguły wychodzi mu na dobre
Ostatnio zmieniony pn lip 20, 2015 2:23 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.

the formless."

Awatar użytkownika
Petrus2
zaufany użytkownik

Re: Pustelnik - samotność a osamotnienie - tarot

Post autor: Petrus2 »

Kamil, wiesz może co znaczy 8-ka, bo się na tym kompletnie nie znam?
76746f6c64406a6162626572706c2e6f7267
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ja też się nie znam - dopiero dzisiaj przeczytałem. Wcześniej znałem klasyczne numerologiczne interpretacje.

Ale tutaj jest opis 8 : Sprawiedliwość i równowaga http://www.satanorium.pl/symbolika/74

Generalnie chociaż uważam, że numerologia zawiera pewne prawdziwe wskazówki i opisy naszego charakteru to za bardzo mnie to nie interesuje - w szczególności taroty, nie widzę w tym sensu. Jesteśmy zdeterminowani przez różne rzeczy - ale ja wierzę w przeznaczenie, że nie unikniemy go i że możemy wyjść poza pewne uwarunkowania. Jestem za wolnością wewnętrzną a taroty i inne tego typu sprawy prowadzą do zniewolenia. Ludzie robią ten błąd, że w swojej naiwności uwazają, ża da się przechytrzyć przeznaczenie - nie da się choć fajnie poczytać o numerologii i się uśmiechnąć aby zobaczyć ile jest zapisane w "gwiazdach. Tak dla własnej pokory i aby bardziej zrozumieć siebie ale żeby notorycznie w tym siedzieć - to już nie. Taroty i horoskopy na każdy dzień to paranoja. Sam dałem sobie zrobić horoskop urodzeniowy - w celu większego zrozumienia siebie ale też nie można się do tego przywiązywać - to są pewne wskazówki dla człowieka, który ma potrzebę aby ciężko pracować nad sobą a nie aby wierzyć, że da się przechytrzyć los. Nie da się. Trzeba umiejętnie korzystać z pewnych narzędzi - ludzie jednak mają z tym problem a w dobie komercjalizacji jogi czy tarotów, horoskopów ich właściwe zrozumienie stoi na głowie. bo oderwane jest od innych fundamentalnych aspektów. Bez tego to droga donikąd.

the formless."

Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Jeżeli dobrze obliczyłam, to jestem 3. ;)
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

mei pisze:Jeżeli dobrze obliczyłam, to jestem 3. ;)
Klasyczna numerologia to kameleon :) W ujęciu tarota - cesarzowa płodność.

Często jest to karta matki, ale także szefowej lub innego kobiecego autorytetu. Wszystkie one okazują się kobietami pełnymi dyscypliny, zdają się wiedzieć, że mają za zadanie świecić przykładem. Rysunek na karcie wzbudza u każdego obserwatora respekt.
http://www.satanorium.pl/symbolika/73 - tu więcej.

http://magiakart.pl/numerologiczna-3/

http://www.wrozenie24.com/numerologia/z ... -liczby-3/

the formless."

Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:
Klasyczna numerologia to kameleon :)
Tzn?
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Trójki są osobami o niezwykłych umiejętnościach adaptacyjnych, potrafią one dostosować się do każdego środowiska, sytuacji. Cechuje je różnorodność zainteresowań, komunikatywność, bardzo wielka potrzeba ekspresji.
A czy ta cecha będzie miała wymiar pozytywny czy negatywny to jak dla mnie kwestia indywidualna.

the formless."

Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Moja uwagę zwróciło najbardziej "przywiązanie do spraw ziemskich" i tak jest. A z Twoich linków zgadzają się chyba wszystkie negatywne cechy, te pozytywne - nie. :)
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Niemożliwe - nie masz pozytywów, przecież masz :) Ale w numerologii jest tak, że każda liczba ma swoje optimum i tą ciemną stronę. Ale zawsze można przebudzić i rozwinąć tą jasną. Zresztą - dla mnie to tylko wskazówka - nie wnikam w to specjalnie. Ale o pozytywny to powinnaś pytać osoby z zewnątrz, są bardziej obiektywne :)

the formless."

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Żywioły - zodiaki - psyche - poznaj siebie

Jak ktoś jest ciekawy do jakiego żywiołu przyneleży i jaki to rodzaj osobowości.

Zodiak został zauważony i nazwany w starożytności. Posłużył do stworzenia kalendarza i podziału roku na dwanaście miesięcy, ponieważ zauważono, że Słońce przesuwa się na tle każdej z tych konstelacji mniej więcej w ciągu miesiąca. W ten sposób każdy miesiąc odpowiada innemu gwiazdozbiorowi, co
jednak tylko w przybliżeniu odpowiada używanemu u nas ka-lendarzowi gregoriańskiemu. Początki wiedzy astrologicznej, w której układy gwiezdne i konfiguracje planet odgrywają kluczową rolę, giną w pomroce dziejów i można tylko tyle powiedzieć, że w każdej epoce i cywilizacji była pierwszoplanową na-
uką wśród wtajemniczonych kapłanów i mędrców. Nie wiadomo kiedy i w jakich okolicznościach zauważono, że koniunkcja Słońca z poszczególnymi znakami Zodiaku nadaje pewien ramowy schemat osobowości ludziom, którzy rodzą się w którymś z dwunastu zodiakalnych miesięcy.

Jednakże, wyjaśnienie wpływu Zodiaku na psychikę człowieka polega głównie na zrozumieniu powiązania zodiakalnych miesięcy z żywiołami i gunami, których mniejsza lub większa aktywność odgrywa tak wielką rolę zarówno w psychicznomentalnej strukturze osobowości, jak i funkcjonowaniu fizycz-
nego ciała. Ta kwestia została bardzo wnikliwie rozpracowana i dostępnie podana w książce Stefana Arroyo, uznanego klasyka literatury astrologicznej, której opracowane przez siebie fragmenty poniżej przytaczam opatrując je własnym komentarzem tam, gdzie to było potrzebne.

Astrologia zajmuje się tylko czterema żywiołami: ziemią, wodą, ogniem i powietrzem. Pisma mistyczne dodają do tego zestawu piąty, którym jest akasha (eter), ale ten ostatni żywioł uznawany jest za „matkę” pozostałych czterech, bo zanim zamanifestują się w świecie gęstej materii, powstają w subtelnej,
eterycznej formie w środowisku eterycznej energio-materii. Dla mistycyzmu ten właśnie żywioł posiada kluczowe znaczenie przede wszystkim ze względu na to, że z niego składają się konfiguracje umysłowe, czyli cztery antashkarany. To właśnie tam powstaje matryca złożona z eterycznych form żywiołów, która następnie zostaje wypełniona zagęszczonym materiałem fizycznie odzwierciedlającym projekt nowego ciała. Tam również działa odpowiednio skonfigurowany na nadchodzącą inkarnację umysł, zawierający wpisany program karmiczny, zgodnie z którym manas, buddhi i ego kierują myślami, słowami, emo-cjami, pragnieniami oraz fizycznym funkcjonowaniem ciała.

Zodiak podzielono na cztery grupy odpowiadające czterem żywiołom, w związku z tym mamy trzy znaki ziemne (Koziorożca, Byka i Pannę), trzy znaki wodne (Raka, Skorpiona i Ryby), trzy znaki ogniowe (Barana, Lwa i Strzelca) oraz trzy znaki powietrzne (Wagę, Wodnika i Bliźnięta). Jak łatwo za-
uważyć, żywioły występują przemiennie wg następującego wzoru: Baran (ogień), Byk (ziemia), Bliźnięta (powietrze), Rak (woda), Lew (ogień), Panna (ziemia), Waga (powietrze), Skorpion (woda), Strzelec (ogień), Koziorożec (ziemia), Wodnik (powietrze) i Ryby (woda). Według filozofii chińskiej żywioły
dzielą się na dwie podstawowe grupy: yin (woda i ziemia) oraz yang (powietrze i ogień) – również starożytni Grecy pogrupo-wali je w identyczny sposób nazywając grupę wodno-ziemną „apolińską”, a powietrzno-ogniową „dionizyjską”. Te dwie grupy odzwierciedlają odmienne ekspresje energii – ogień i powietrze
są uważane za aktywne i samoekspresyjne (świadome, pełne wyrazu), zaś woda i ziemia za pasywne, receptywne i samorepresyjne (nieświadome, bez wyrazu), ponieważ pierwsze są pod wpływem guny rajas, a drugie pod wpływem guny tamas. Nie oznacza to naturalnie, że ludzie urodzeni pod którymś ze
znaków ziemnych lub wodnych są w jakiś sposób ograniczeni pod względem świadomości, lecz że ich system gospodarowania energią jest inny, co wcale nie znaczy, że gorszy. Na przykład ludzie spod znaków wodnych i ziemnych wydają się być bardziej „nieświadomi” niż spod znaków ogniowych i powietrznych tylko dlatego, że żyją bardziej zagłębieni w sobie i nie pozwalają sobie na projekcję energii na zewnątrz nieostrożnie i bez uprzedniego namysłu. Ludzie spod znaków ogniowych i powietrznych wydają się pełniejsi wyrazu dlatego, że ich aktywność jest bardziej widoczna w postaci bezpośredniego dzia-
łania (ogniowe) oraz w postaci towarzyskich interakcji i werbalnej ekspresji (powietrzne). Według innej interpretacji powietrze i ogień wyrażają energię w sposób manipulacyjny i bezgraniczny, zaś ziemia i woda w sposób podtrzymujący i prężny (intensywny, operatywny, dynamiczny). Żywiołom ogniowi i
powietrzu przypisuje się „lekkość” (lewitację), ponieważ oba mają tendencje do rośnięcia i rozprzestrzeniania się, natomiast żywiołom wodzie i ziemi przypisuje się „ciężkość” (grawitację) i
inercję, bo oba te żywioły są pod wpływem grawitacji, co powoduje, że zbierają się i skupiają na najniższym poziomie. Powoduje to, że osoby urodzone pod znakami wodnymi będą rowiązywać ten sam problem w sposób nieco inny niż ci spod znaków ziemnych, natomiast zupełnie inaczej niż ludzie uro-
dzeni pod znakami ogniowymi lub powietrznymi, za to urodzeni pod znakami powietrznymi będą rozwiązywać ten sam problem nieco inaczej niż ludzie spod znaków ogniowych. I oczywiścievice versa. Inaczej mówiąc, każdy z dwunastu typów osobowości rozwiąże ten problem, ale drogi prowadzące do rozwiąza-
nia, metody i oczywiście skutki są odmienne. Znaki Zodiaku należące do tej samej grupy, czyli żywiołu, są ze sobą kompatybilne, dlatego cechy ludzi spod tego samego znaku lub/oraz
spod znaku należącego do tej samej grupy znaków, są podobne.

Żywioł ogniowy spokrewniony jest z uniwersalną promienną energią Słowa, która zabarwia i ożywia świat, dlatego osobowości ludzi spod znaków ogniowych charakteryzuje wielkoduszność, wiara w siebie, entuzjazm, siła, bezpośredniość, uczciwość, prostota i szczerość. Potrzebują wolności w celu swobod-
nego wyrażenia siebie i na ogół osiągają ją poprzez twarde i nieubłagane trzymanie się swojego zdania. Swoją siłą woli kierują świadomie lepiej niż ludzie spod innych znaków, ale nie
zawsze robią to w sposób zgodny i konsekwentny. Ich wola istnienia i swobodnego wyrażania się jest często dość dziecinnego typu w swej prostocie, co czasami przejawia się jako przymilność w stosunku do jednych osób, zaś tym, którzy są bardziej ostrożni i wrażliwi, wydają się zaczepne i obraźliwe. Popełniane błędy rzadko są wynikiem złych intencji, lecz na ogół wynikają z niedostatku samokontroli i wrażliwości w stosunku do innych ludzi. Postępują rozmyślnie i uparcie, a nawet apodyktycznie z takim pośpiechem, że nieumyślnie wywołują zniszczenia i ranią uczucia innych osób. Są raczej niecierpliwe w stosunku do osób
bardziej wrażliwych i uczuciowych, a zwłaszcza tych spod znaków wodnych i ziemnych. Czują instynktownie, że woda może ich zgasić, a ziemia przysypać, dlatego niejednokrotnie obrażają ciężkość i emocjonalność ludzi spod tych znaków.

Pomiędzy znakami tej samej grupy istnieją wzajemne zależ-ności i kompatybilność – na przykład osobowości spod znaku powietrza podsycają i rozdmuchują ogień poprzez dostarczanie nowych pomysłów, które osobowości ogniowe wprowadzają w życie i realizują, jednakże te ostatnie są na dłuższą metę zbyt
niecierpliwe, żeby znosić delikatny system nerwowy osobowości spod znaków powietrznych. Sprawia to, że choć ogniowe są inspirowane i stymulowane przez powietrzne, męczy je i nudzi ich intelektualizm, który według nich do niczego nie prowadzi. Osobowości ogniowe są bardziej praktyczne od osobowości po-
wietrznych, dlatego ich działanie opiera się na osobistym doświadczeniu, a nie na ulotnych teoriach i hipotezach, w których rozkochane są osobowości powietrzne.

Żywioł powietrzny jest życiodajną energią z jednej strony fizycznie związaną z praną powietrzną (czakra sercowa), z drugiej zaś, za pośrednictwem swej subtelnej formy ze światem przyczynowym – dziedziną archetypów, czyli idei, gdzie kosmiczna energia przybiera kształty specyficznych odwzorowań
myślowych. Występuje jako geometryczne linie mocy działające poprzez umysł kształtując mentalne i eteryczne wzorce rzeczy mających powstać. O ile osobowości ogniowe po prostu
chcą aby coś doszło do skutku, osobowości powietrzne skupiają swoją energię na pomysłach jeszcze niezrealizowanych i koncentrując się na nich powodują ich realizację. Wprawdzie osobowości te pomawia się o niepraktyczne marzycielstwo, ale w przypadku udanej realizacji ich idei, ich dzieło ma o wiele większy zasięg niż dzieła osobowości ogniowych. Skupianie się na koncepcjach i teoriach pozwala znaleźć optymalne rozwią-zania w takich dziedzinach jak sztuka, literatura i myślenie
abstrakcyjne.

Osobowości powietrzne posiadają zdolność odłączania się od bezpośredniego doświadczania świata i codzien-nego życia, co pomaga im w osiągnięciu obiektywności, perspektywy i racjonalnego podejścia do wszystkiego co robią. To odłączenie pomaga im również w efektywnej współpracy ze
wszystkimi rodzajami ludzi, ponieważ nie odczuwają potrzeby podzielania ich zmartwień i emocji. Są najbardziej towarzyskie ze wszystkich znaków, bo potrafią obiektywnie uznawać i doceniać myśli i poglądy innych ludzi, nawet jeśli się z nimi osobiście nie zgadzają. Jeżeli jednak za bardzo zagłębiają się w
swoje abstrakcyjne idee, pomysły i teorie, mają tendencję do utraty mentalnej równowagi, stając się często ekscentrykami i fanatykami. Często przeceniają swój intelekt i nie chcą uznać, że teorie i idee trzeba najpierw sprawdzić, zanim nada im się wielką wartość. U osobowości powietrznych myśl jest tak istot-
nym elementem, że łatwo się urażają, gdy ich opinie są ignorowane lub jakość ich intelektu jest lekceważona. Powoduje to, że w stosunkach z osobowościami wodnymi i ziemnymi występują poważne zgrzyty, ponieważ te osobowości zazwyczaj nie doceniają lub nawet lekceważą idee i pomysły osobowości powietrznych ze względu na ich pozorną bezemocjonalność i niepraktyczność. Ze swej strony osobowości powietrzne nie chcą być wiązane ograniczeniami osobowości ziemnych, ani nie życzą sobie, żeby ich wolność została skażona uczuciami i zastrzeżeniami osobowości wodnych. Natomiast osobowości
ogniowe stymulują osobowości powietrzne do większej swobody ekspresji, co im daje poczucie pewności siebie i siły. Chociaż osobowości powietrzne podziwiają na różne sposoby osobowości ogniowe, to jednak upierają się przy swoim prawie do przemyślenia spraw, zanim się w nie zaangażują, co czasami do-
prowadza osobowości ogniowe do pasji, ponieważ dla ogniowych hasło „robić” oznacza robić już i teraz, a zastanawianie się uważają za stratę cennego czasu.

Klasycznym przykładem relacji osobowości ogniowych i powietrznych jest realizacja pomysłów. Człowiek spod znaku powietrznego ma teoretycznie przemyślany pomysł, który przekazuje człowiekowi spod znaku ogniowego, który ten ostatni uważa za świetny. Po jakichś dwóch tygodniach powietrzny
przychodzi do ogniowego i pyta: Co robisz? Na co ogniowy odpowiada: Realizuję twój pomysł. Jaki pomysł?
– dziwi się powietrzny. No ten, który mi poddałeś dwa tygodnie temu. Co? Ja? Kiedy? Niemożliwe!
– odpowiada powietrzny. Dzieje się tak dlatego, że osobowość powietrzna w chwili „sprzedania” pomy-
słu przestaje się nim interesować, uważając go za zrealizowany i załatwiony – odhacza go, jak się to mówi i przechodzi nad nim do porządku dziennego.
Ostatnio zmieniony pn sie 31, 2015 11:40 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 3 razy.

the formless."

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Żywioły - zodiaki - psyche - poznaj siebie

Żywioł wodny związany jest z praną wodną i tym samym z drugą od dołu czakrą, zwaną czasami twórczą, a czasami seksualną. W związku z tym osobowości wodne są uczuciowe i żyją niuansami i subtelnościami, których osobowości spod innych znaków (a zwłaszcza ogniowych – czakra pępkowa) w ogóle nie
zauważają. Spowodowane to jest charakterystyczną dla nich emocjonalnością i odzewem na napływające uczucia w dość szerokim zakresie, bo mogą się one przejawiać skrajnościami, zarówno w postaci pasji i namiętności, jak i głębokich obaw, frustracji i depresji. Ponieważ uczucia są z natury nieświadome lub podświadome, osobowości wodne żyją pod wpływem instynktownej działalności manas i nie zawsze wiedzą co w rzeczywistości je motywuje. Jeśli jednak dostrojone są do wyszych poziomów życia w pełni świadomości, charakteryzują się wysoką intuicją i wrażliwością psychiczną. W takich przypadkach odczuwają jedność z całym Stworzeniem i są zdolne pomagać innym pod wpływem empatycznych odzewów na uczucia innych istot. Jeśli jednak nie są w pełni świadome swoich
uczuć, kierowane są przymusem pragnień, irracjonalnych obaw oraz bywają nadwrażliwe i wyczulone na najmniejsze zagrożenia.

Osobowości wodne, podobnie jak żywioł wody, czyli ciecze, nie posiadają własnego kształtu i stałości, dlatego najlepiej się czują, gdy ich płynność jest kierowana i uzyskuje kształt przez kogoś innego, najlepiej spod znaku ziemnego. Nie przepadają za silnymi osobowościami i osobami gwałtownymi i hałaśliwymi, a zwłaszcza za ludźmi spod znaków powietrznych i ognio-wych. Czują się najlepiej wśród takich jak one same: skrytych i
samowystarczalnych, co daje im wrażenie bezpieczeństwa. Jednakże ta ich skrytość jest zwodnicza, bo choć na zewnątrz wydają się być spokojne, wewnątrz mogą się gwałtownie gotować, zaś ukryte fale i prądy emocji ściągają je w dół. Czasami starają się pokazać, ponieważ nieświadomie kultywują emocjo-
nalne burze i wstrząsy, gdy ich życie staje się zbyt ponure.

Wrażliwość osobowości wodnych jest tak wielka, a ich podatność na krzywdę tak wyraźna, że jeśli ich reakcje emocjonalne nie są kontrolowane i odpowiednio kierowane, może doprowadzić do niestabilności emocjonalnej i predyspozycji do łatwego podlegania wszelkim wpływom. Normalna wrażliwość
nie jest bynajmniej wadą, bo na dłuższą metę osobowości wodne posiadają wielką moc penetrującą, pod warunkiem, że jest kierowana i odpowiednio skoncentrowana. Co jednak najważniejsze, osobowości wodne mają zdolność osiągania świadomości poprzez powolne, ale pewne urzeczywistnianie najgłębszych tęsknot duszy. Instynktownie wiedzą, że muszą się zabezpieczać przed zewnętrznymi wpływami w celu zapewnie-
nia sobie wewnętrznego spokoju koniecznego do głębokiej refleksji i delikatności percepcji. Uświadomienie sobie prawdziwej natury swoich emocji i tęsknot jest powolnym i często bole-snym procesem, ale opłacalnym, bo człowiek dowiaduje się co nim kieruje w życiu.

Osobowości ziemne trzymają się raczej przy ziemi, co wcale nie znaczy, że są przyziemne. Przynależność do tego żywiołu oznacza, że człowiek żyje pod wpływem fizycznych zmysłów oraz realności materialnego świata tu i teraz, czyli polegają bardziej na percepcji zmysłowej i praktycznym rozumowaniu niż na inspiracjach, teoretycznych rozważaniach oraz intuicji. Dostrojone są do świata form, który umysł uważa za realne, a ich przyrodzone zrozumienie, w jaki sposób funkcjonuje świat
materialny pozwala im na większą cierpliwość i samodyscyplinę niż to przejawia się u innych znaków. Nie potrzeba im wiele mówić, w jaki sposób dopasować się do warunków, aby zapewnić sobie środki do życia i zaspokoić codzienne podstawowe potrzeby oraz działają uparcie, dopóki nie osiągną zamierzonego celu.

Podobnie jak osobowości wodne, ludzie spod znaków ziemnych posiadają siłę, wytrzymałość i wytrwałość, która pozwala im na dbałość o siebie. Chociaż nie są zbyt stanowczy, to jednak, gdy w grę wchodzą ich osobiste interesy lub czują się zagrożeni, potrafią występować zdecydowanie i ostro tak w sło-
wach, jak i w działaniu. Osobowości te są ostrożne, myślące i przewidujące, tradycyjne i konwencjonalne oraz godne zaufania. Są zazwyczaj podejrzliwe w stosunku do ludzi bardziej żywotnych i sprytnych. W stosunku do osobowości powietrznych podchodzą z rezerwą i chociaż często są nimi zafascynowane,
zazwyczaj uważają, że bujają w obłokach, dziecinnie zabawiając się niepraktycznymi i nie pracującymi pomysłami. Nie ufają osobowościom ogniowym, ponieważ wydaje im się, że wypra-
żają ziemię przechodząc przez życie burzliwie, za szybko i na siłę. Osobowości ziemne ufają ludziom spod znaków wodnych za ich zdobywczość, umiejętność właściwego zachowania się i zabezpieczania, w związku z czym czują, że woda je orzeźwi i umożliwi im jeszcze większą produktywność.

Powyższe cechy osobowości ziemnych bywają również źródłem ich największych błędów i słabości. Zaangażowanie w sprawy świata materialnego może ograniczać ich wyobraźnię, co doprowadza do zawężenia percepcji, przyzwyczajanie się do rutyny i porządku oraz utrudnia im postępowanie w przypad-
kach, gdy w grę wchodzi abstrakcyjne myślenie i teoretyzowanie.

Wszystkie osobowości wymagają od czasu do czasu „podładowania baterii”, czyli prawdziwego i bezpośredniego doświadczenia tego żywiołu, z którym są związane. Każdy żywioł występuje jednocześnie w ciele eterycznym w postaci subtelnej, czyli podatomowych cząstek energio-materii, w ciele skondensowanym jako ciała stałe, ciecze, gazy i elektromagnetyzm układu nerwowego oraz w otoczeniu zarówno w postaci eterycznej, jak i skondensowanej. W dzisiejszych czasach, gdy ludzie żyją zamknięci w klatkach z żelbetonu i szkła, w samochodach, metrach, wśród plastikowej roślinności, oddychając
recyklingowym powietrzem z klimatyzatorów lub spalinami tysięcy samochodów, każda z opisanych osobowości z czasem degeneruje się i osłabia, co powoduje, że warunki w jakich żyje coraz bardziej nie pozwalają jej być sobą. Inaczej mówiąc żyje niezgodnie ze swoim żywiołem, ze swoją przyrodzoną naturą, a
to wywołuje stresy, zniechęcenie i załamania nerwowe. Taki stan czasami nazywa się rozstrojoną osobowością i na dłuższą metę może prowadzić do poważnych zaburzeń mentalności i
psychiki.

Na szczęście natura ciągnie wilka do lasu – jak powiada przysłowie. Ludzie spod znaków ogniowych przepadają za wygrzewaniem się na słońcu i każdą wolną chwilę wykorzystują, aby przebywać w nasłonecznionych, ciepłych miejscach. Jeśli większość życia spędzają w zamkniętym biurze przed kompu-
terem, najlepszym odpoczynkiem jest dla nich aktywność fizyczna w pełnym słońcu. Dla ludzi spod znaków powietrznych najbardziej relaksującym, a jednocześnie „ładującym baterie” jest zagłębianie się w aktywność intelektualną – czytanie książek naukowych i popularno-naukowych, robienie tysięcy nota-
tek, przemyśliwanie teorii i tworzenie koncepcji, dyskutowanie z ludźmi o podobnych zainteresowaniach itp. Osobowości powietrzne potrzebują otwartej przestrzeni, gdzie można oddychać pełną piersią i widzieć na wiele kilometrów wokoło. Osobowości wodne muszą przebywać wśród ludzi o podobnej
strukturze charakteru oraz podejmować się zadań wymagajcych zaangażowania emocjonalnego, aby móc się wyrazić i rozładować. Lubią mieszkać w okolicach mórz, rzek i jezior, a jeśli nie mogą, to przynajmniej urlop spędzają nad wodą. Osobowości ziemne najlepiej czują się przy spełnianiu ziemskich obo-
wiązków, ponieważ podejmowanie wyzwań życiowych oraz dawanie sobie rady ze światem stymuluje ich ziemne energie i spełnia potrzebę wyrażenia się poprzez praktyczne dokonania. Dla takich osób najlepszy jest urlop w górach, wśród skał, jaskiń i lasów.

Powyższe spostrzeżenia są niezmiernie ważne, bo człowiek na dłuższą metę nie może być odłączony i „od-strojony” od swego żywiołu. W życiu człowieka wszystko musi iść ze sobą w parze, pasować do siebie, być zgrane ze sobą. Osobowości powietrzne nie mogą spędzić całego życia na wykonywaniu zawodu wymagającego nieustannej pracy fizycznej, która nie wymaga zbyt dużo myślenia, ponieważ albo zaczną zmieniać zasady i metody pracy wbrew przyjętym i obowiązującym kanonom, albo będą się musiały zwolnić. Osobowości ogniowej nie można zamknąć w ciemnym i dusznym biurze, bo najpierw energia ogniowa i niecierpliwość będą ją „roznosić” i wywoływać ataki wściekłości, a następnie wewnętrzny ogień zacznie
przygasać, powodując zniechęcenie, opryskliwość, a nawet depresję.

Każdy z czterech typów osobowości rozumuje inaczej, w związku z czym w inny sposób daje sobie radę z przeszkodami, problemami i konfliktami. Osobowości powietrzne mają ten-dencje do wynoszenia się ponad konflikt i okrążania go na podobieństwo ptaka, podobnie jak osobowości wodne, które
„opływają” go ze wszystkich stron, a jeśli to zawiedzie, będą powoli drążyć człowieka lub przeszkodę na swej drodze. Osobowości ziemne lekceważą konflikt lub problem, ale jednocześnie pomału absorbują jego impet, jednakże zmuszone sytuacją potrafią z całą mocą uderzyć w przeszkodę. Najlepszym
przykładem jest Byk, który sam nie szuka zwady, lecz gdy sprawy idą za daleko potrafi zaskoczyć swoją olbrzymią siłą i gniewem. Osobowości ogniowe starają się przepchnąć, przezwyciężyć przeszkodę, zniszczyć, spalić ją lub wystraszyć poprzez demonstrowanie siły. W takich przypadkach trudno mó-
wić o jakimkolwiek takcie lub przyzwoitym zachowaniu – dla tych osobowości „cel uświęca środki” i nie myślą nawet o tym, że mogą kogoś lub coś zniszczyć po drodze. Inaczej mówiąc, odzew znaków ogniowych na sytuację jest bardziej impulsywny niż przemyślany, zaś działanie jest bezpośrednie i natychmia-
stowe. Typy ziemne są motywowane pragnieniem osiągnięcia praktycznych i użytecznych rezultatów, wykazują wiele zdrowego rozsądku bez względu na to czy z niego korzystają w da-
nej chwili, czy nie. Osobowości powietrzne muszą najpierw rozważyć problem oraz myślą zanim rozpoczną działanie. Znaki wodne będą czekać na odpowiednie okoliczności oraz zbierać
dobre rady jak rozwiązać problem, co wynika z ich wrażliwości, intuicji i podlegania wpływom zewnętrznym.

Kończak jest powietrze, wiatr więc wszystko się zgadza a Wy jakimi żywiołami jesteście? :)

Cytat z "Poznaj siebie" Piotra Listkiewicza.

the formless."

Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec
Status: rencistka

Post autor: koniczynka26 »

Jestem Strzelcem , więc reprezentuję żywioł Ognia i jego opis, nawet się zgadza pod wieloma względami z tym, jaka jestem.
Ciekawy artykuł, z obszernym opisem żywiołów Znaków Zodiaku.
Ciekawi mnie astrologia.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

A co Piotr Listkiewicz wie o astronomii, kosmologii i fizyce współczesnej? :)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Zapytaj go Cezary :) A kompetentnej, rzetelnej wiedzy o astrologii i kosmologii jest mnóstwo - ale każda wiedza w naszych czasach jest przykryta tandetą - pomieszaniem z poplątaniem, tak jak prawdziwa duchowość - tym co wyprawiają religie i new age. W dawnych czasach w Europie ta wiedza była bardziej znana ale władza - (w sporzej mierze Watykan) odcięła ludzi od korzeni - u nas od naszych słowiańskich ale i także od zrozumienia siebie i Wszechświata, od przyrody. Dlatego jesteśmy wyalienowani, bo zabrano nam klucze zrozumienia, odcięto od intuicji i wtłoczono programy do podświadomości - po to aby zrobić z nas feudalne marionetki.

A i fizyka współczesna to łomna nauka, która nie wyjaśni aspektów ludzkiej psyche. Po naukowemu to są stany skupienia a nie żywioły.

Prawda jest w nas, w każdym.

Każdy żywioł może warunkować różne patologie albo wyzwolić pozytywy - każdy ma swoję ciemną i jasną stonę. np. jak na mój gust osobowości żywiołu wodnego są podatne na cyklofrenię czyli chad. Bo targają nimi skrajne stany, są bardzo emocjonalne i wyczulone na nawet najmniejsze bodźce.

Gdyby ludzie korzytali z rzetelnych map rzeczywistości i kompasów , to by tacy psychiatrzy poszli z torbami - bo ludzie o wiele bardziej rozumieliby siebie - co prowadziłoby do akceptacji i tego, że mieliby narzędzia jak nad sobą pracować. A bez ludzkiej ignoracji nie byłoby tych kast, które tyle mówią o dobru, Bogu, sprawiedliwości, zdrowiu a wszyscy widzimy coś przeciwnego - agresję, dyktaturę religijną i jej zakłamanie, niesprawiedliwość sądów - oraz farmację jako firmę pogrzebową, która prowadzi do tego, że zamiat chorych ubywać - to przybywa a panaceum na wiele chorób jest ale jest skrzętnie ukrywane i trzymane w tajemnicy.

Pacjent wyleczony - klient stracony.

Dlatego warto szukać innej wiedzy - nie tej którą nam podsuwają "mądre" głowy - warto poczytać o żywiołach, zodiaku do jakiego się przynależy, do jakiej numerologicznej liczby - warto sobie zrobić profesjonalny horoskop urodzeniowy - te narzędzia mogą nam bardzo pomóc ale też jak na mój gust nie można popaść w przesadę - bo narzędzia mogą zacząć nam szkodzić zamiast pomagać - kiedy człowiek będzie uzależniony, będzie niewolnikiem horoskopu na każdy rok, miesiąc i dzień - to jest dla mnie chore.

Np. horoskop urodzeniowy mówi o pewnych warunkach w jakich zostaliśmy osadzeni i co mamy do przepracowania - mówi nam o naszych zaletach ale i o wadach - nakreśla pewną karmiczną lekcję do przerobienia. Niestety jak pisałem - w dzisiejszych czasach ta wiedza jest wyrwana z kontekstu i szczątkowa- wielu ludziom, którzy chodzą do wróżek i robią sobie horoskopy wydaje się, że to oni kreują wszystko - że mogą oszukać przeznaczenie - ale ono będzie takie jakie ma być - wiedza jest potrzebna aby lepiej zrozumieć siebie i swoje zachowania a nie po to aby mieć iluzję zmiany losu. Każda wiedza niewlaściwe używana może stać się karykaturą - te uwarunkowania zodiaków, żywiołow i naszego urodzenia są jak programy, podprogramy komputerowe z których możemy korzystać - są one tylko częścią naszego ja.

Jak wróżka powie coś to po co nam wiedzieć co będzie? Czy coś zmienimy czy stanie się to co ma się stac? Ale już są emocje, nerwy, człowiek wplątuje się w dziwną grę z umysłem.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Jak wróżka powie coś to po co nam wiedzieć co będzie? Czy coś zmienimy czy stanie się to co ma się stac?
Zmienimy na podstawie tej informacji i będziemy znowu latali do wróżki, żeby nam przeliczyła trasę na nowo.
A wróżka wie tyle co ...
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Jeśli ktoś uważa, że da się oszukać przeznaczenie to tak...będzie tak myślał - o tym przecież piszę. Stanie się to co się ma stać. Bo nastapi jedna jedyna "przyszłość" ale w przeznaczeniu tego człowieka było zapisane spotkanie z wróżką, która powiedziała mu to i tamto - i on zaregował na to co mu powiedzała i to zdeterminowało jego działania aby spotkało go to, co i tak miało go spotkać. Jak to w życiu - wiele rzeczy wpływa na nasze decyzje - nie tylko to co powie wróżka - ale i to co mówią jasnowidzowie jest dowodem, że życie jest czymś na kształt filmu - który będzie wyświetlony w "przyszłości" której tak na prawdę nie ma, bo jest tylko teraźniejsza projekcja filmu. Oni mają wgląd w tą taśmę filmową, która jest dowodem na iluzję czasu - toteż nie mogą jasno umiejscowić tego w naszym rozumieniu kiedy to będzie. Gdyby byli oświeconymi to by wiedzieli ale sami są zagubieni w iluzji czasu, więc są jak dzieci we mgle.

Ludzie w swoim egotyzmie myślą, że są tak bardzo ważni że jakaś siła, która zarządza losem zmieni nagle cały bieg wydarzeń...Oczywiście są tacy, którzy sporo widzą a są i tacy, którzy prawie nic nie widzą i oszukują...jak to w biznesie...

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Kamil Kończak pisze:Jak to w życiu - wiele rzeczy wpływa na nasze decyzje - nie tylko to co powie wróżka - ale i to co mówią jasnowidzowie jest dowodem, że życie jest czymś na kształt filmu - który będzie wyświetlony w "przyszłości" której tak na prawdę nie ma, bo jest tylko teraźniejsza projekcja filmu. Oni mają wgląd w tą taśmę filmową, która jest dowodem na iluzję czasu - toteż nie mogą jasno umiejscowić tego w naszym rozumieniu kiedy to będzie.
Nie mają żadnego wglądu bo akt wglądu sam w sobie może zmienić przyszłość w nieprzewidywalną.
A ten film utrwala się dopiero po faktach. Po końcu.
I mógł być dowolnie inny. Wystarczyło dowolnie zaingerować w dowolnym momencie. Wystarczyło mieć odpowiednią wiedzę i informację o wszystkich konsekwencjach wszystkiego. To, że nikt tego nie zrobił nie znaczy, że to jest jakaś ograniczająca siła "w ogóle". Po prostu niewykorzystane szanse rozpłynęły się w pustce.
Co wróżka powie o kocie Schrodingera? :)
Mariii
zaufany użytkownik

Post autor: Mariii »

Napisz mi coś mądrego o Koziorożcu w wolnej chwili, proszę.
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Koziorożec w ujęciu żywiołów to ziemia - opis jest powyżej Mariii :)

Cezary - kot Schrodingera to bajeczka - paradoksy nie istnieją, wynikają ze źle przyjętych założeń i niepełnej wiedzu o rzeczywistości - tutaj realność czasu i problem obserwatora i przedmiotu. Jak ktoś wierzy, że coś w ten sposób zmieni chodząc do wróżki to jego sprawa.

A Ty Cezary jaki jesteś żywioł? :)

the formless."

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”