Sławne osoby ze Schizofrenią,słyszeliście o takich??
Moderator: moderatorzy
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Sławne osoby ze Schizofrenią,słyszeliście o takich??
Mam takie pytanie,słyszeliście o jakiś znanych lub sławnych ludziach którzy doszli do czegoś w życiu mając schizofrenie???Podobno to choroba królewska 

Michal
Re: Sławne osoby ze Schizofrenią,słyszeliście o takich??
Grechuta (oficjalnie depresja)
Marek Grechuta na pewno nie miał schizofrenii, ponieważ jego piosenki są apoteozą życia. Są ciepłe, liryczne. To nie jest typ twórczości schizofrenicznej!
https://www.youtube.com/watch?v=YPiDIWN8YHI
https://www.youtube.com/watch?v=YPiDIWN8YHI
Schizofrenicy się boją życia, a nie głoszą jego piękno.
https://www.youtube.com/watch?v=oG6pEolAKm8
Przecież on w tej piosence śpiewa o sobie!
https://www.youtube.com/watch?v=oG6pEolAKm8
Przecież on w tej piosence śpiewa o sobie!
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
John Nash jest chyba nasłynniejszy.
- amigo
- zaufany użytkownik
Zdecydowanie, dziwi mnie to jeszcze ze nikt nie wymienil jego.Mickey pisze:John Nash jest chyba nasłynniejszy.
On jest najslynniejszy, tak wygrac z choroba to marzenie
Ale John Nash swojego odkrycia w dziedzinie ekonomii dokonał przed wybuchem choroby.
Po wybuchy choroby był po prostu szczęśliwy, że mu pozwolono przychodzić do uczelnianej biblioteki!
No i nauczył się z czasem dystansu do swoich objawów - urojeń czy też omamów.
(tak przynajmniej wynika z filmu)
Po wybuchy choroby był po prostu szczęśliwy, że mu pozwolono przychodzić do uczelnianej biblioteki!
No i nauczył się z czasem dystansu do swoich objawów - urojeń czy też omamów.
(tak przynajmniej wynika z filmu)
John Nash trafił po raz pierwszy do szpitala psychiatrycznego w 1959 roku. Nagrodę Nobla dostał w 1994 roku. Czy sugerujesz, że przez 35 lat tylko chodził do uczelnianej biblioteki ??hvp2 pisze:Ale John Nash swojego odkrycia w dziedzinie ekonomii dokonał przed wybuchem choroby.
W tym wątku w ogóle jakby przekonujesz innych, że ktoś, u kogo zdiagnozowano schizofrenię, nie jest już w stanie niczego osiągnąć na polu nauki czy sztuki - sam napisałeś w tym wątku, że "schizofrenicy się boją życia, a nie głoszą jego piękno". Tymczasem choć John Nash jest zapewne najsłynniejszym człowiekiem z diagnozą schizofrenii, są też inni ludzie, znani, ale nie tak sławni jak on, którzy wcale nie przestali tworzyć po tym, jak zaczęli słyszeć głosy czy mieć urojenia. Nie będę tu podawać dwóch nazwisk takich twórców (i są to znani twórcy, na których temat można znaleźć wiele materiałów w Internecie), które mi w tej chwili przychodzą do głowy, bo z pewnych względów mogłoby to grozić ujawnieniem mojej tożsamości, ale przykłady ich i Nasha dowodzą, że to nieprawda, że po psychozie/psychozach człowiek tylko "boi się życia" i nie jest już w stanie osiągnąć nic znaczącego dla ludzkości.
Sama nie jestem, oczywiście, słynną uczoną, pisarką czy artystką, ale nigdy w życiu nie powiedziałabym o sobie, że po psychozie już tylko "boję się życia". Wręcz przeciwnie, jestem o wiele mniej lękliwa niż przed psychozą. A na piękno życia byłam bardzo wrażliwa nawet wtedy, gdy godzinami miałam halucynacje słuchowe.
Teorię gier, za którą po latach dostał Nobla, stworzył przed wybuchem choroby. Potem już nic znaczącego nie zrobił w ciągu całego swojego życia. Prawdopodobnie nawet gdyby nie choroba, też by więcej już nie osiągnął, bo umysł matematyka trochę jest jak ciało modelki - z wiekiem traci, nie zyskuje.Joanna_s pisze:John Nash trafił po raz pierwszy do szpitala psychiatrycznego w 1959 roku. Nagrodę Nobla dostał w 1994 roku. Czy sugerujesz, że przez 35 lat tylko chodził do uczelnianej biblioteki ??
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Masz rację.hvp2 pisze:Marek Grechuta na pewno nie miał schizofrenii, ponieważ jego piosenki są apoteozą życia. Są ciepłe, liryczne. To nie jest typ twórczości schizofrenicznej!

Na pewno Syd Barrett z początków "Pink Floyd" czy Jacek Olter (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Olter) uważany za genialnego perkusistę, byli dotknięci mocną postacią tej choroby.
Natomiast, gdy słucham Marcina Świetlickiego to... sam nie wiem co myśleć .. moim zdaniem bardzo "pokręcony" osobnik. Trzyma normę, funkconuje, ale jak by tak się wsłuchać w to, co pisze...
Sami posłuchajcie
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Jakoś mnie niezupełnie zrozumiałaś! Twórczość schizofreniczna jest pełna grozy, sprzeczności, bywa zimna i logiczna, albo z elementami lęku, dziwności, nienawiści.Joanna_s pisze: W tym wątku w ogóle jakby przekonujesz innych, że ktoś, u kogo zdiagnozowano schizofrenię, nie jest już w stanie niczego osiągnąć na polu nauki czy sztuki - sam napisałeś w tym wątku, że "schizofrenicy się boją życia, a nie głoszą jego piękno".
August Strindberg - na pewno, bo to jednoznacznie opisywał w swojej twórczości
Lars von Trier - prawdopodobnie (zobacz sobie chociażby film "Melancholia" albo zupełnie chory film "Antychryst")
To zależy czy w swojej twórczości chcieli wpasować się do kanonu twórczości schizofrenicznej.
Kiedyś szukałem informacji na ten temat i generalnie smutnym faktem jest to, że schizofrenicy nie osiągają zwykle niczego szczególnego.
Lepiej jest z ludźmi z ChaDem, ci w okresie hipomanii dorabiają się wielu rzeczy w życiu, przypłacając to potem miesiącami smutku. Spośród tych jest wielu sławnych.
Czytałem, że podobno Ernest Hemingway miał zaburzenia schizoafektywne (chociaż inne źródła podają że Chad, inne że schizofrenię - nie pamiętam już).
John Nash to oczywiście legenda. Podobno gościu był trochę antypsychiatryczny i przestał się leczyć i żył z chorobą.
Jeszcze jest taka znana schizofreniczka co napisała książkę, Byłam po drugiej stronie lustra - Lauveng Arnhild, po wyjściu z ciężkiej urojeniowo choroby skończyła psychologię.
Lepiej jest z ludźmi z ChaDem, ci w okresie hipomanii dorabiają się wielu rzeczy w życiu, przypłacając to potem miesiącami smutku. Spośród tych jest wielu sławnych.
Czytałem, że podobno Ernest Hemingway miał zaburzenia schizoafektywne (chociaż inne źródła podają że Chad, inne że schizofrenię - nie pamiętam już).
John Nash to oczywiście legenda. Podobno gościu był trochę antypsychiatryczny i przestał się leczyć i żył z chorobą.
Jeszcze jest taka znana schizofreniczka co napisała książkę, Byłam po drugiej stronie lustra - Lauveng Arnhild, po wyjściu z ciężkiej urojeniowo choroby skończyła psychologię.
Elyn Saks, profesorka prawa.
Sylvia Plath, pisarka, choć ona miała raczej CHAD.
Anthony Hopkins, aktor.
Wacław Niżyński, tancerz.
Sylvia Plath, pisarka, choć ona miała raczej CHAD.
Anthony Hopkins, aktor.
Wacław Niżyński, tancerz.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
to są Twoje wnioski?hvp2 pisze:[Twórczość schizofreniczna jest pełna grozy, sprzeczności, bywa zimna i logiczna, albo z elementami lęku, dziwności, nienawiści.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Dupa prawdopodobnie. Depresyjny alkus i narkus.hvp2 pisze:Lars von Trier - prawdopodobnie (zobacz sobie chociażby film "Melancholia" albo zupełnie chory film "Antychryst")
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Alkus i narkus nie wyklucza się ze schizofrenią. Zresztą o tej jego schi. to nie jest mój pomysł. Gdzieś to wyczytałem.przegłosowany pisze:Dupa prawdopodobnie. Depresyjny alkus i narkus.hvp2 pisze:Lars von Trier - prawdopodobnie (zobacz sobie chociażby film "Melancholia" albo zupełnie chory film "Antychryst")
Poczytaj sobie chociażby Augusta Strindberga. Zwróć uwagę na koloryt emocjonalny opowiadań i - w innych dziełach - fakt nienawiści do kobiet ich autora.Gehenna pisze:to są Twoje wnioski?hvp2 pisze:[Twórczość schizofreniczna jest pełna grozy, sprzeczności, bywa zimna i logiczna, albo z elementami lęku, dziwności, nienawiści.
Poza tym przyznaję że w moim twierdzeniu być może gdzieniegdzie się zagalopowałem.