Sławne osoby ze Schizofrenią,słyszeliście o takich??

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Spokojny80
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 38754286

Sławne osoby ze Schizofrenią,słyszeliście o takich??

Post autor: Spokojny80 »

Mam takie pytanie,słyszeliście o jakiś znanych lub sławnych ludziach którzy doszli do czegoś w życiu mając schizofrenie???Podobno to choroba królewska :D
Michal
Orzeł

Re: Sławne osoby ze Schizofrenią,słyszeliście o takich??

Post autor: Orzeł »

Grechuta (oficjalnie depresja)
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Marek Grechuta na pewno nie miał schizofrenii, ponieważ jego piosenki są apoteozą życia. Są ciepłe, liryczne. To nie jest typ twórczości schizofrenicznej!

https://www.youtube.com/watch?v=YPiDIWN8YHI
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

W psychozie niejeden z nas był sławny.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Schizofrenicy się boją życia, a nie głoszą jego piękno.

https://www.youtube.com/watch?v=oG6pEolAKm8

Przecież on w tej piosence śpiewa o sobie!
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

John Nash jest chyba nasłynniejszy.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Mickey pisze:John Nash jest chyba nasłynniejszy.
Zdecydowanie, dziwi mnie to jeszcze ze nikt nie wymienil jego.
On jest najslynniejszy, tak wygrac z choroba to marzenie
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Ale John Nash swojego odkrycia w dziedzinie ekonomii dokonał przed wybuchem choroby.

Po wybuchy choroby był po prostu szczęśliwy, że mu pozwolono przychodzić do uczelnianej biblioteki!

No i nauczył się z czasem dystansu do swoich objawów - urojeń czy też omamów.

(tak przynajmniej wynika z filmu)
Joanna_s
zaufany użytkownik

Post autor: Joanna_s »

hvp2 pisze:Ale John Nash swojego odkrycia w dziedzinie ekonomii dokonał przed wybuchem choroby.

Po wybuchy choroby był po prostu szczęśliwy, że mu pozwolono przychodzić do uczelnianej biblioteki!
John Nash trafił po raz pierwszy do szpitala psychiatrycznego w 1959 roku. Nagrodę Nobla dostał w 1994 roku. Czy sugerujesz, że przez 35 lat tylko chodził do uczelnianej biblioteki ??

W tym wątku w ogóle jakby przekonujesz innych, że ktoś, u kogo zdiagnozowano schizofrenię, nie jest już w stanie niczego osiągnąć na polu nauki czy sztuki - sam napisałeś w tym wątku, że "schizofrenicy się boją życia, a nie głoszą jego piękno". Tymczasem choć John Nash jest zapewne najsłynniejszym człowiekiem z diagnozą schizofrenii, są też inni ludzie, znani, ale nie tak sławni jak on, którzy wcale nie przestali tworzyć po tym, jak zaczęli słyszeć głosy czy mieć urojenia. Nie będę tu podawać dwóch nazwisk takich twórców (i są to znani twórcy, na których temat można znaleźć wiele materiałów w Internecie), które mi w tej chwili przychodzą do głowy, bo z pewnych względów mogłoby to grozić ujawnieniem mojej tożsamości, ale przykłady ich i Nasha dowodzą, że to nieprawda, że po psychozie/psychozach człowiek tylko "boi się życia" i nie jest już w stanie osiągnąć nic znaczącego dla ludzkości.

Sama nie jestem, oczywiście, słynną uczoną, pisarką czy artystką, ale nigdy w życiu nie powiedziałabym o sobie, że po psychozie już tylko "boję się życia". Wręcz przeciwnie, jestem o wiele mniej lękliwa niż przed psychozą. A na piękno życia byłam bardzo wrażliwa nawet wtedy, gdy godzinami miałam halucynacje słuchowe.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Joanna_s pisze:John Nash trafił po raz pierwszy do szpitala psychiatrycznego w 1959 roku. Nagrodę Nobla dostał w 1994 roku. Czy sugerujesz, że przez 35 lat tylko chodził do uczelnianej biblioteki ??
Teorię gier, za którą po latach dostał Nobla, stworzył przed wybuchem choroby. Potem już nic znaczącego nie zrobił w ciągu całego swojego życia. Prawdopodobnie nawet gdyby nie choroba, też by więcej już nie osiągnął, bo umysł matematyka trochę jest jak ciało modelki - z wiekiem traci, nie zyskuje.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

hvp2 pisze:Marek Grechuta na pewno nie miał schizofrenii, ponieważ jego piosenki są apoteozą życia. Są ciepłe, liryczne. To nie jest typ twórczości schizofrenicznej!
Masz rację. :) W ogóle nie słychać u niego stanów schiz. Ale co ja mogę wiedzieć, wciąż niezdiagnozowany.

Na pewno Syd Barrett z początków "Pink Floyd" czy Jacek Olter (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Olter) uważany za genialnego perkusistę, byli dotknięci mocną postacią tej choroby.

Natomiast, gdy słucham Marcina Świetlickiego to... sam nie wiem co myśleć .. moim zdaniem bardzo "pokręcony" osobnik. Trzyma normę, funkconuje, ale jak by tak się wsłuchać w to, co pisze...

Sami posłuchajcie

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

DMX - X Gon' Give It To Ya
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Joanna_s pisze: W tym wątku w ogóle jakby przekonujesz innych, że ktoś, u kogo zdiagnozowano schizofrenię, nie jest już w stanie niczego osiągnąć na polu nauki czy sztuki - sam napisałeś w tym wątku, że "schizofrenicy się boją życia, a nie głoszą jego piękno".
Jakoś mnie niezupełnie zrozumiałaś! Twórczość schizofreniczna jest pełna grozy, sprzeczności, bywa zimna i logiczna, albo z elementami lęku, dziwności, nienawiści.

August Strindberg - na pewno, bo to jednoznacznie opisywał w swojej twórczości

Lars von Trier - prawdopodobnie (zobacz sobie chociażby film "Melancholia" albo zupełnie chory film "Antychryst")
Orzeł

Post autor: Orzeł »

To zależy czy w swojej twórczości chcieli wpasować się do kanonu twórczości schizofrenicznej.
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Post autor: schizo11 »

Kiedyś szukałem informacji na ten temat i generalnie smutnym faktem jest to, że schizofrenicy nie osiągają zwykle niczego szczególnego.

Lepiej jest z ludźmi z ChaDem, ci w okresie hipomanii dorabiają się wielu rzeczy w życiu, przypłacając to potem miesiącami smutku. Spośród tych jest wielu sławnych.

Czytałem, że podobno Ernest Hemingway miał zaburzenia schizoafektywne (chociaż inne źródła podają że Chad, inne że schizofrenię - nie pamiętam już).

John Nash to oczywiście legenda. Podobno gościu był trochę antypsychiatryczny i przestał się leczyć i żył z chorobą.

Jeszcze jest taka znana schizofreniczka co napisała książkę, Byłam po drugiej stronie lustra - Lauveng Arnhild, po wyjściu z ciężkiej urojeniowo choroby skończyła psychologię.
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Post autor: Faur »

Elyn Saks, profesorka prawa.

Sylvia Plath, pisarka, choć ona miała raczej CHAD.

Anthony Hopkins, aktor.

Wacław Niżyński, tancerz.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

hvp2 pisze:[Twórczość schizofreniczna jest pełna grozy, sprzeczności, bywa zimna i logiczna, albo z elementami lęku, dziwności, nienawiści.
to są Twoje wnioski?
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

hvp2 pisze:Lars von Trier - prawdopodobnie (zobacz sobie chociażby film "Melancholia" albo zupełnie chory film "Antychryst")
Dupa prawdopodobnie. Depresyjny alkus i narkus.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze:
hvp2 pisze:Lars von Trier - prawdopodobnie (zobacz sobie chociażby film "Melancholia" albo zupełnie chory film "Antychryst")
Dupa prawdopodobnie. Depresyjny alkus i narkus.
Alkus i narkus nie wyklucza się ze schizofrenią. Zresztą o tej jego schi. to nie jest mój pomysł. Gdzieś to wyczytałem.
Gehenna pisze:
hvp2 pisze:[Twórczość schizofreniczna jest pełna grozy, sprzeczności, bywa zimna i logiczna, albo z elementami lęku, dziwności, nienawiści.
to są Twoje wnioski?
Poczytaj sobie chociażby Augusta Strindberga. Zwróć uwagę na koloryt emocjonalny opowiadań i - w innych dziełach - fakt nienawiści do kobiet ich autora.

Poza tym przyznaję że w moim twierdzeniu być może gdzieniegdzie się zagalopowałem. :oops:
ODPOWIEDZ

Wróć do „głosy”