SAMOBÓJSTWO(wasze przezycia i mysli)

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Re: SAMOBÓJSTWO(wasze przezycia i mysli)

Post autor: schizo11 »

A ja właśnie mam ochotę się zabić. Pokłóciłem się z matką i kiedy miałem już wszystkiego dość, zapytałem się jej "mam się powiesić?", ona mi na to: "to idź się powieś będzie z tobą spokój" :shock: :evil:
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Trzeba dużo spokoju zachować i nie ulegać emocjom.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

@Kamil
Mam tak samo, ale czasem żal i frustracja przelewa czarę goryczy i wtedy mam duże pretensje do Boga, że nie załatwił tego jakoś lepiej. Na przykład, czemu to ja muszę spłacać długi po kimś kim już nie jestem, jak by moje istnienie było tylko przedłużeniem jego żywota i żyję by spłacać dług.
Ja nie wierzę w reinkarnację. Myślę że jedynie moje cierpienie czy choroby mogą być wynikiem moich własnych grzechów z tego życia. Być może też grzechy jednego człowieka mogą mieć wpływ na innego człowieka, np. przekleństwo ale nie jestem pewien w jakim stopniu.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

No dobra, może czasem da się jeszcze jakoś szukać usprawiedliwienia w poczynaniach z tego życia. Ale co powiesz na ten przykład: Obrazek
Co te dziecko mogło zawinić ? Za młode by nagrzeszyć a jednak los okrutny, aż strach. Nie wyjaśnimy tego sensownie, jeśli ominiemy karmę, reinkarnację.

Aby jeszcze dodać pikanterii temu zdjęciu, dodam, że jego autor dostał międzynarodową nagrodę za najlepsze zdjęcie ..., a wkrótce po tym, popełnił samobójstwo. Być może nie pomógł temu biednemu dziecku, ważniejsze było by zrobić zdjęcie, a jego karma się wkrótce dopełniła.
Awatar użytkownika
EB
bywalec

Post autor: EB »

Ja jestem po 2 próbach samobójczych oba odbyły się w 2004 r
robiłem też przymiarki w 2008 z powieszeniem się na rurze od kaloryfera - nie polecam - uczucie duszenia się, ściemnianie się w oczach, uczucie mdłości i ściszenie dźwięków w uszach... nie wytrzymałem i się odwiesiłem.
Kiedyś postanowiłem sobie że nie chcę żyć samotnie i jeżeli przed 30stką nie znajdę sobie kogoś to popełnię samobójstwo... ale jakoś nie popełnieniem
przez samobójcza śmiercią chroni mnie teraz to, że nie wierzę w życie po śmierci.
Uważam że bez sensu jest - stracić zmysły, stracić pamięć i odejść w niebyt. mamy na tej ziemi tylko jedną szansę na życie, więc zadbajmy oto żeby było ono udane.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Mam 34 lata i także nie widzę, póki co, na horyzoncie szans na ustatkowanie się. Poza tym, mieszkam z ludźmi mi nie przychylnymi. Jednym słowem, wizja samobójcza towarzyszy mi na co dzień. Jednak czuję, że jeszcze czeka mnie coś dobrego na tym świecie i czuję to mocno, takie przeczucia mnie zwykle nie mylą.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

JudasHonor pisze: Co te dziecko mogło zawinić ? Za młode by nagrzeszyć a jednak los okrutny, aż strach. Nie wyjaśnimy tego sensownie, jeśli ominiemy karmę, reinkarnację.

Aby jeszcze dodać pikanterii temu zdjęciu, dodam, że jego autor dostał międzynarodową nagrodę za najlepsze zdjęcie ..., a wkrótce po tym, popełnił samobójstwo. Być może nie pomógł temu biednemu dziecku, ważniejsze było by zrobić zdjęcie, a jego karma się wkrótce dopełniła.
Biologia, ekologia, ewolucja i psychologia.
Powiedz mi kto karze kogo za grzechy w przyrodzie?
Nie ma czegoś takiego.

Istoty odchodzą nie dostając sprawiedliwości.
Pojęcie kary za grzech, nagrody za dobre życie pojawia się tylko w umyśle człowieka. Tak samo moralność, niemoralność, świadomy wybór dobra lub zła. To tylko nasze prywatne ludzkie skarby.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

cezary123 pisze: Pojęcie kary za grzech, nagrody za dobre życie pojawia się tylko w umyśle człowieka.
A opowieść o Hiobie, Kainie i Adamie? Przecież Ty w to wierzysz.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:
A opowieść o Hiobie, Kainie i Adamie? Przecież Ty w to wierzysz.

Pozdrawiam.m.

Ale to byli ludzie.
A ja mówiłem o braku kary za grzechy w przyrodzie. Sęp jako egzekutor dla pośmiertnego człowieka w innym dziecku. Przesądy.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ale rozszarpania przez sępa doświadcza człowiek. W przypadku tego zdjęcia - niewinne dziecko.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Ale rozszarpania przez sępa doświadcza człowiek. W przypadku tego zdjęcia - niewinne dziecko.

Pozdrawiam.m.
Właśnie. Niewinne.
Człowiek jest uwikłany w przyrodę i żaden sęp nas nie karze za grzechy, ani żaden słowik nas nie wynagradza za dobre uczynki umilając nam majową noc.
To tak nie działa.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jednak człowiek doświadcza zarówno kary, jak i nagrody. Jedni rodzą się bogaci, zdrowi i urodziwi, inni - brzydcy, kalecy i biedni.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Jednak człowiek doświadcza zarówno kary, jak i nagrody. Jedni rodzą się bogaci, zdrowi i urodziwi, inni - brzydcy, kalecy i biedni.

Pozdrawiam.m.
Właśnie to nie jest ani kara ani nagroda. To jest przyroda, która nie rozumie co czyni.
Kara i nagroda to tylko te "drobiazgi", które może nam zafundować świadomie człowiek albo my sami.

To staje się jeszcze bardziej zrozumiałe, kiedy uświadomimy sobie, że umrzemy i pozostała rzeczywistość nawet nie zrozumie co się stało.
To nie jest sprawiedliwe, ale to nie może być w ogóle sprawiedliwe, a stanie się jeszcze coś gorszego.
Z takiej perspektywy rozdrabnianie się na oczekiwanie rozliczenia za wszystko przez świat jest naiwne.
Nawet my sami, świadomi ludzie popełniamy błędy i niedoskonale, często niesprawiedliwie sądzimy siebie, a co mówić świat materii.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

A chorych psychicznie także doświadcza jakaś seria przypadkowych zdarzeń ? Czemu jedni mają ciągle pod górę, a inni z górki ?
cezary123
zaufany użytkownik

JudasHonor pisze:A chorych psychicznie także doświadcza jakaś seria przypadkowych zdarzeń ? Czemu jedni mają ciągle pod górę, a inni z górki ?
A czemu jedni są żywi w dwudziestopierwszowiecznej cywilizacji, a inni już 1000 lat nieżywi?
Spróbuj wyobrazić sobie skalę problemu, to zrozumiesz, że takie drobiazgi jak różnice sprawności organizmów, ograniczenia przez przyrodę, albo fluktuacje chwilowych losów są statystycznie naturalne i to jeszcze nie tu jest pies pogrzebany.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Ja w reinkarnację nie wierzę. Pisałem o tym w tym temacie: viewtopic.php?p=350029#p350029 Ja wierzę że schizofrenię mogą powodować demony choć pewności nie mam ale w przeszłości interesowałem się wieloma rzeczami które moim zdaniem mogły mnie otworzyć na działanie demonów, interesowałem się m.in. innymi religiami, hipnozą i autohipnozą, oobe, prawem przyciągania, bioenergoterapią, horoskopami, NLP. Nie wiem co i w jakim stopniu mogło spowodować otwarcie się na działanie demonów ale wierzę że moje zainteresowania mogły mieć na to wpływ. Kiedyś też miałem myśli samobójcze, między innymi z powodu wiary w reinkarnacje. Po prostu nie byłem zadowolony ze swojego życia z wielu powodów i chciałem na nowo się narodzić aby lepiej ułożyć sobie życie.
cezary123
zaufany użytkownik

pawel534 pisze: Kiedyś też miałem myśli samobójcze, między innymi z powodu wiary w reinkarnacje. Po prostu nie byłem zadowolony ze swojego życia z wielu powodów i chciałem na nowo się narodzić aby lepiej ułożyć sobie życie.
A można być w ogóle kimś innym? Czy tylko sobą albo nikim?
Jeżeli tak, to może spróbuj przejść żywcem do jakiejś innej lepszej upatrzonej osoby z lepszym losem. Będzie pewniej. Jakiś "ja" już w nim teraz jest i chętnie się połączy z Twoim duchem.
Po co kogoś zabijać :)

A tak poważnie, to okropnie szkodliwa i zabójcza myśl. Nigdzie byś nie poszedł, a tamta nowa osoba i tak się urodzi i będzie sobie istnieć sama bez Ciebie.
I tak samo niestety będą istnieć osoby przeżywające o wiele gorszy los. Wystarczy rozejrzeć się po świecie.
One wiele by dały żeby odrodzić się w takim przeciętnym życiu w Polsce jakie my mamy, nawet ze schizofrenią.
A nie da się.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Tak jak napisałem teraz nie wierzę w reinkarnację. Wtedy wierzyłem i wydaje mi się że to m.in. z powodu książek "Rozmowy z Bogiem" chciałem popełnić samobójstwo. Jeśli dobrze pamiętam było w nich napisane że człowiek może robić co chce nawet się zabić i jakoby to były słowa Boga, teraz wiem że to nieprawda. W ogóle uważam że te książki dużo złych treści zawierają, nie będę się nad nimi rozwodził. Niestety widziałem chyba wiele pozytywnych opinii na ich temat w internecie.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

JudasHonor pisze:No dobra, może czasem da się jeszcze jakoś szukać usprawiedliwienia w poczynaniach z tego życia. Ale co powiesz na ten przykład: Obrazek
Co te dziecko mogło zawinić ? Za młode by nagrzeszyć a jednak los okrutny, aż strach. Nie wyjaśnimy tego sensownie, jeśli ominiemy karmę, reinkarnację.

Tutaj jest całkiem dobry artykuł na ten temat: http://www.politykaglobalna.pl/2009/04/ ... reportera/
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Ustinja25
bywalec

Post autor: Ustinja25 »

?
Ostatnio zmieniony ndz lut 15, 2015 10:59 pm przez Ustinja25, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „autoagresja”