Podwyższenie kar za przeklinanie

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Podwyższenie kar za przeklinanie

Post autor: moi »

Ja nie mam wrogów Boris :) Jestem przyjaźnie nastawiona do całej ludzkości :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Ja bym wolał mieć wrogów, niż ich nie mieć, bo bałbym się, że nikt nie ma czego mi zazdrościć, czy żywić urazy za coś, w czym jestem lepszy od niego :(
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ja wolę widzieć we wszystkich naturę Buddy. Kwestia gustu :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

moi pisze:Ja nie mam wrogów Boris :) Jestem przyjaźnie nastawiona do całej ludzkości :) .

Tylko pozazdrościć. Mi cała ludzkość jako totalność jest w pełni obojętna. Ale co do pojedyńczych osobników to są tacy których unikam, bo zadawanie się z byle kim nie jest rekomendowane przez Buddę :)
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ja też nie garnę się do wszystkich. Jeśli jednak czegoś ode mnie chcą - staram się pomóc. Uważam, że - w miarę swoich możliwości- warto każdemu pomóc. Budda mówił o wyzwoleniu wszystkich czujących istot, a nie tylko tych, które na to "zasługują".

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zlomiasz
zaufany użytkownik

Post autor: zlomiasz »

moi pisze: Pytanie, jak policja będzie to egzekwować na np. meczach piłkarskich, na których wulgaryzmy są na porządku dziennym, są "sposobem bycia" rasowego kibola... Czy dzieci będą podlegały tym samym paragrafom co dorośli? Pytań i wątpliwości jest wiele.
Ja akurat nie mam żadnych. Przecież to bandycko-faszystowskie pseudopaństewko multiplikuje z godnym A. Stachanowa zapałem coraz durniejsze przepisy nie w celu ich egzekwowania, ale by mieć na każdego kijek, którym można by go straszyć. I - ewentualnie dopiero - usadzić, gdyby w jakiś sposób reżimowi podpadł.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

moi pisze: Budda mówił o wyzwoleniu wszystkich czujących istot, a nie tylko tych, które na to "zasługują". .
Nie wiem czy Twoją wypowiedź sklasyfikować jako kłamstwo, chyba nie, raczej jako bezmyślne powtarzanie kłamstw. Budda bowiem mówił, że wyzwolenie jest dla nielicznych, większość czujących istot jest na to zbyt głupia. Mogę to podeprzeć cytatami, natomiast z jakiej księgi bierzesz swoje? "Budda według Moi"? :)
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jednym z działań bodhisattwy jest uwolnienie wszystkich czujących istot. Nie sądzę, żeby to były kłamstwa.
Po co komu osobiste szczęście,
Kiedy każda miłująca matka od samego początku
Cierpi? Aby wyzwolić niezliczone odczuwające istoty
Bodhisattwa budzi w sobie bodhicittę,
Oto praktyka bodhisattwy.

Wszelkie bez wyjątku cierpienie rodzi się z chęci
Pozyskania szczęścia dla siebie;
Pragnienie służenia innym rodzi doskonałych buddhów.
Bodhisattwa bierze na swoje barki cierpienia innych
Za cenę własnego szczęścia,
Oto praktyka bodhisattwy.
http://mahajana.net/teksty/37_praktyk_bodhisattwy.html

Bodhiczitta to przecież pragnienie osiągnięcia oświecenia dla wszystkich odczuwających istot, jak również praktyka wykonywana, w celu rozwinięcia tego pragnienia.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Droga Moi, naprwdę nie interesuje mnie co sobie ślubują jacyś bodhisatwowie czy mułłowie. Napisałaś
Budda mówił o wyzwoleniu wszystkich czujących istot, a nie tylko tych, które na to "zasługują".
Czy mogłabyś to podeprzeć jakimś cytatem z Kanonu Palijskiego?
Proszę Cię nie upowszechnaj kłamst na temat Dhammy
Kłamca idzie do krainy rozpaczy; także ten, kto uczyniwszy (źle), mówi: „Nie zrobiłem tego”. Ludzie dopuszczający się podłych czynów, odchodząc z tego świata, doznają takiego samego losu w innym świecie.
Dhammapada
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Każdy nauczyciel buddyjski powie Ci to samo. Jeśli znajdę stosowne nauki jakiegoś nauczyciela, to wkleję tu cytat.

Warto tu też przywołać Cztery ślubowania buddyjskie (zwane też ślubowaniami bodhisattwy), które są przyjmowane w buddyzmie mahajany:

Niezliczone istoty ślubuję wyzwolić.
Nieskończone ślepe namiętności ślubuję wykorzenić.
Niezmierzone Bramy Dharmy ślubuję przeniknąć.
Wielką Drogę Buddy ślubuję osiągnąć.
Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Nie ma to jak wiecznie sprzeczający się wyznawcy buddyzmu :lol:
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Zresztą, my tu gadu-gadu, a plany miłościwie nam panujących są bardziej ambitne, niż karanie za krytykę rządu, czy braki w kulturze osobistej:
http://www.legitymizm.org/godzina-policyjna
http://www.legitymizm.org/inwigilacja-cenzura
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

eN_ pisze:Nie ma to jak wiecznie sprzeczający się wyznawcy buddyzmu :lol:
Sprostowanie, stanowczo protestuję przed klasyfikowaniem mnie do szuflady "wyznawca buddyzmu". Poza tym nasze dyskusje nie są sprzeczkami. Chodzi o to, że ja, jako bodhisatwa ślubowałem wyzwolić Moi z jej złudzeń :) To ciężka praca, prawie od podstaw, w dodatku niewdzięczna. Zamiast podziękowań, że chcę ja wyzwolić, Moi deprecjonuje moje wysiłki nazywając mnie "domorosłym znawca sutr". Posunęła sie nawet do tego, że odmówiła mi statusu nauczyciela buddyjskiego, w sytuacji gdy za takich nauczycieli uważa się jakąś komediantkę M. Braunek, erotomana Ole, znerwicowanego koreańczyka Sung Sana mającego zwyczaj sypiania ze swoimi uczennicami, czy moralnego nihilistę Stefcia Batchelora. To boli :) Chyba zrezygnuję z tej pracy bodhisatwy, wyzwalenie istot jest trudne, bo problem polega nie na tym, że istoty nie wiedzą, problem polega na tym, że istoty nie chcą wiedzieć :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

W nawiązaniu do naszej dyskusji:
Starsi mnisi mówią, że w dzisiejszych czasach Nibbana nie może zostać już osiągnięta oraz że nie jest możliwym by Arahanci mogli zaistnieć we współczesnym świecie. Ostatecznie Nibbana stała się sekretem, o który nikt nie dba. Została zamieniona w coś jałowego i bezgłośnego, pogrzebanego w pismach, czemu czasami należy okazać rytualny szacunek, podczas gdy nikt tak naprawdę nie wie co to jest.
http://sasana.wikidot.com/nibbana-dla-kazdego

Posiadam także książkę Sayadawa U Pandity "Jeszcze w tym życiu", w której wielokrotnie mówi się o "wyzwoleniu dostępnych dla wszystkich istot".

Masz dziwny zwyczaj deprecjonowania czyichś nauk i wywyższania się nad innymi. Nie może być tak, Boris, że wszyscy nauczyciele buddyjscy się mylą, a tylko Ty masz rację. No i na Twoim miejscu daleka byłabym od nazywania Małgorzaty Braunek "komediantką". Moim zdaniem wykazuje się ona dużym zrozumieniem Dharmy i z pewnością nie bez powodu zasłużyła sobie na miano nauczyciela Dharmy. TY przekazu nie masz, nie jesteś więc nauczycielem buddyjskim. Ale mogę tak Ciebie traktować, jeśli tego bardzo chcesz :)
Więcej szacunku dla innych, panie nauczycielu!

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Nazwałem panią Braunek komediantką, używając tego słowa jako synonim aktorki. Nie mam nic przeciwko aktorkom ale robić z aktorki nauczyciela buddyjskiego to nieporozumienie.
moi pisze:Posiadam także książkę Sayadaw U Pandity "jeszcze w tym życiu", w której wielokrotnie mówi się o "wyzwoleniu dostępnych dla wszystkich istot".
Szkoda, że nie masz Sutr Kanonu Palijskiego w których wielokrotnie mówi się o "wyzwoleniu dostępnym dla nielicznych".
moi pisze: Ale mogę tak Ciebie traktować, jeśli tego bardzo chcesz :)
Więcej szacunku dla innych, panie nauczycielu!
Nie mam szacunku dla ludzi typu Lama Ole czy jakiś mający problemy emocjonalne koreańczyk śpiący ze swoimi uczennicami. Poza tym, to faktycznie skoro takich podejrzanych typów uważasz za nauczycieli to lepiej nie określaj mnie w ten sposób :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

boris pisze:Nie mam nic przeciwko aktorkom ale robić z aktorki nauczyciela buddyjskiego to nieporozumienie.
Nie sadzisz chyba, że nauczycielem buddyjskim może zostać tylko mnich z łysą głową w czerwonych szatach.
boris pisze: Nie mam szacunku dla ludzi typu Lama Ole czy jakiś mający problemy emocjonalne koreańczyk śpiący ze swoimi uczennicami. Poza tym, to faktycznie skoro takich podejrzanych typów uważasz za nauczycieli to lepiej nie określaj mnie w ten sposób :)
Są różni nauczyciele. Niektórym odpowiada to, co lama Ole mówi na temat związków i podążają za tym nauczycielem. Nie widzę w tym nic niewłaściwego. Moim zdaniem łatwo poznać, czy podążanie za danym nauczycielem ma sens, czy nie: jeśli nauki owocują większym zrozumieniem i poprawą jakości życia, to znaczy, że jesteśmy na dobrej drodze.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

moi pisze:
boris pisze:Nie mam nic przeciwko aktorkom ale robić z aktorki nauczyciela buddyjskiego to nieporozumienie.
Oczywiście. Nauczycielem buddyjskim może zostać tylko mnich z łysą głową w czerwonych szatach.
Cieszy mnie, że w końcu się w czymś zgadzamy :)
Co do reszty, to po prostu nie mam nic do powiedzenia temu, komu nie przeszkadza łamanie wskazań. Żyje on w całkiem innym świecie niż mój i prędzej bym się porozumiał z marsjaninem niż z moralnym relatywistą. Zatem kończę tą dyskusję :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

boris pisze: Cieszy mnie, że w końcu się w czymś zgadzamy :)
Zmieniłam swoją wypowiedź, bo pomyślałam, że możesz nie dostrzec ironii ( i nie dostrzegłeś). Moim zdaniem dobrym nauczycielem Dharmy może być i nauczyciel angielskiego, i mnich, i sprzątaczka. Praktyka uczy, że wielu nauczycieli wykonuje różne zawody i właśnie dzięki temu mogą być bliżej swoich uczniów i Dharmy.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
marek-sportowiec
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: marek-sportowiec »

Bardzo lubię przeklinać!
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

pomyślałam, że możesz nie dostrzec ironii ( i nie dostrzegłeś).
Tak jak powiedziałem, nie będę już kontynuował tej dyskusji, niemniej jednak w kwesti formalnej zaznaczę tylko, że to Ty nie dostrzegłaś ironii w moim niedostrzeżeniu ironii. (Mam nadzieję, że choć moje poczucie ironii nie jest dla Ciebie przejrzyste, to sens powyższego zdanie do Ciebie dotarł) :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”