Skandaliczne zachowanie na Powązkach
Moderator: moderatorzy
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: Skandaliczne zachowanie na Powązkach
Uważam, że jesteśmy strasznymi antysemitami. I że uchodzi nam to bezkarnie.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Kogo masz na myśli pisząc "jesteśmy"?Bo na pewno nie mnie.Takie uogólnienia możesz sobie darować,zwłaszcza,że sama tyle piszesz o stereotypach.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
- moi
- moderator
- Kontakt:
Masz rację, posłużyłam się uogólnieniem. Uważam, że bardzo duża cześć Polaków jest antysemitami. W sposób mniej lub bardziej jawny przejawiają takie nastawienie. To co się wydarzyło na Powązkach było tego najlepszym dowodem. Słowa "Żyd" używa się jako największej obelgi i nikogo się za to nie pociąga do odpowiedzialności. A powinno się pociągać.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Masz jakieś statystyki,badania Moi?Przepraszam,że to napiszę ale chyba ktoś w tej kwestii zrobił Ci pranie mózgu.Na prawdę przepraszam...Spytałem się mojej mamy czy ma coś do Żydów,czy ich lubi.Powiedziała,że są jej obojętni.Zaczynam ją podejrzewać o antysemityzm
.Masz zwykłą obsesję.Ciekawe dlaczego nie piszesz o antypolskich zachowaniach,których jest niemało w świecie.Ja osobiście nigdy nie miałem nic do Żydów ani nie słyszałem żadnych obelg ze strony mojej rodziny ani ludzi z którymi przebywałem.Mój kuzyn np. wyraża się o Żydach zawsze bardzo dobrze.Założę się,że wielu ludzi ma taki sam, normalny stosunek.Tak więc daruj sobie te wywody i zachowaj je dla siebie.Nikt takiej propagandy nie kupuje.Tylko nie pisz,że Cię obrażam bo ja mogę napisać,że Ty obrażasz ludzi,których znam.Skoro uważasz,że bardzo duża część Polaków jest antysemitami pradopodobnie obrażasz jakiegoś mojego znajomego.Bo ogromna większość to jest przynajmniej co trzeci Polak,jeśli nie więcej wedlug Twojej wykładni.

Ostatnio zmieniony śr sie 03, 2011 6:23 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
the formless."
the formless."
- moi
- moderator
- Kontakt:
To dlaczego dwa najgorsze wyzwiska w Polsce to "pedał" i "Żyd"? TU akurat były robione badania na ten temat, ale teraz Ci ich nie znajdę od ręki. Na wyczucie sam wiesz, że to prawda. Jak chce się kogoś upokorzyć to właśnie tak najczęściej się go wyzywa. Na Powązkach był najlepszy przykład. A żeby nie szukać daleko - mój maż jest antysemitą nad czym ubolewam. Żeby było śmieszniej, nazwisko panieńskie jego matki, czyli mojej teściowej, jest bardzo żydowskie, więc to jakaś dziwna aberracja. Ja nie miałabym nic przeciwko posiadaniu żydowskich korzeni.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Dlaczego wmawiasz mi,że wiem,że to prawda?Nie podoba mi się to.Bardzo rzadko w życiu słyszałem takie określenia.Najczęściej słyszałem za to "Ty debilu,Ty głupku,cioto,szmato".Wśród dzieci i młodzieży "Ty downie". Obrażliwe jest też cwel czy frajer".Jeśli powie się w nieodpowiednim miejscu to może się bardzo źle skończyć.O wiele gorzej niż gdyby nazwałoby się kogoś Żydem czy pedałem. Przenosisz swoje własne doświadczenia na ogół.Zastanawiałem się czy masz może pochodzenie żydowskie,że jesteś na ten temat taka wrażliwa czy może chciałabyś mieć takie korzenie.Okazało się,że część z tego była trafiona i do tego doszła sprawa Twojego męża.Uważasz,że bycie Żydem brzmi dumniej niż bycie Polakiem?Nie można tego rozpatrywać tak radykalnie.Ludzie,którzy używają takich sformułowań jak Żyd robią to często bezmyślnie.Gdyby spotkali Żyda myślę,że w dużej większości zachowaliby się normalnie.Ich zachowania mają znamiona rasizmu ale SAMYM rasizmem w myśl definicji nie są.To jest o wiele szersze pojęcie.Głupota i bezmyślność nie jest tożsasama z rasizmem.Nazywanie ludzi,którzy przejawiają takie zachowania rasistami jest przekłamaniem.
Ostatnio zmieniony śr sie 03, 2011 7:04 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
the formless."
the formless."
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Sorry Moi ale portal,który ma poziom brukowca nie jest dla mnie wiarygodny.Aż dziwię się,że go cytujesz.Nie raz widziałem tam bardzo obraźliwe teksty.Podane tam było streszczenie a nie artykuł. Nawet jeśli to tak jak pisałem,takie teksty nie oznaczają jeszcze rasizmu.Poza tym to miało być podparcie Twojej tezy,że Polacy są takimi strasznymi antysemitami,rasistami i,że są nietolerancyjni.Ty za to podałaś słowa,które są podobno obrażliwe.Z Twojej strony to nadinterpretacja.Wyciągasz błędne wnioski.Gdyby przejrzeć badania w innych krajach to z pewnością powtarzałyby się podobne epitety typu "Nigger" i itd.Takie zachowania są wszędzie,Polska to nie jest żaden ewenement.
the formless."
the formless."
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ale to są badanie CBOS-u, bardzo wiarygodnego źródła. To było na innym portalu, teraz nie mogę tego znaleźć. Link prowadzi tylko do tego jednego serwisu, zresztą oni sami piszę, ze "cytują ten artykuł z WP" - przeczytaj uważnie.
Pozdrawiam.m.
Ależ rasizm w Stanach, czy innych krajach także jest obecny! To masowe zjawisko, nie jesteśmy w nim odosobnieni. Specyfiką polską, jest używanie słowa "Żyd" jako wyzwiska. Czy w Stanach funkcjonuje wyzwisko "Jewish"? Sądzę, że nie, nie na taką skalę, jak w Polsce. Czytałam zresztą kiedyś ogłoszenia matrymonialne w tamtejszej gazecie. Bardzo dużo było ogłoszeń od osób ogłaszających się jako "Jewish". Wyobrażasz sobie u nas takie ogłoszenie matrymonialne? Bo ja nie.Irish pisze:Gdyby przejrzeć badania w innych krajach to z pewnością powtarzałyby się podobne epitety typu "Nigger" i itd.Takie zachowania są wszędzie,Polska to nie jest żaden ewenement.
Pozdrawiam.m.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
To co wydarzyło się na Powązkach było dowodem tego,że mamy w Polsce oszołomów ale to nie znaczy,że większość Polaków jest tak jak piszesz antysemitami.Czytaj moje posty uważnie.To,że czyjeś zachowania mają znamiona antysemityzmu nie znaczy,że ktoś jest antysemitą.Czy jeśli komuś zdarzyło się w życiu coś ukraść,małą rzecz,to znaczy,że całe życie ma być nazywany złodzejem?Czy jeśli ktoś parę razy skłamie to już jest klamcą?Tak samo pewne zachowania mające znamiona antysemityzmu nie uprawniają do tego aby głosić propagandę,że Polacy są w większości antysemitami.To,że jakiś procent Polaków widział takie zachowania o niczym nie świadczy.To,że ja całe życie widziałem jak mój dziadek czy wujek poniża np.moją mamę nie znaczy,że w każdej rodzinie tak jest.To,że Twój mąż jest antysemitą(czy przejawia antysemickie zachowania) nie znaczy,że musisz pisać,że Polacy są antysemitami żeby usprawiedliwić jego zachowanie. Twoje argumenty są nierzetelne bo CBOS w tym przykładzie,który podałaś nie badał antysemityzmu Polaków.Badał słowa,które są obraźliwe a to jest ogromna różnica.Dziwię się,że używasz takich skrótów myślowych,które obrażają Polaków.To nie chodzi Moi o zwykły antysemityzm.Pamiętam jak osatnio pisałaś,że pisanie żyd jeśli mamy na myśli wyznanie jest straszne.W poście o reinkarnacji nie przeszkodziło Ci jednak napisać Bóg z małej litery a tak wojujesz z Żydami.moi pisze:. To co się wydarzyło na Powązkach było tego najlepszym dowodem.
Pozdrawiam.m.
the formless."
the formless."
- moi
- moderator
- Kontakt:
Podałam Ci tylko jakie wyzwiska według tych badań są najbardziej obraźliwe w Polsce, nigdzie nie napisałam,że to były badania dotyczące antysemityzmu!
W przeciwieństwie do Ciebie uważam Polaków za naród o nastawieniu wybitnie antysemickim. Jest społeczne przyzwolenie na używanie tego typu epitetów, jak "Żyd" w kontekście obraźliwym w stosunku do innych osób. Powiedzenie "Ty Żydzie" nie różni się niczym w potocznej polszczyźnie od powiedzenia "Ty baranie".
Pozdrawiam.m.
W przeciwieństwie do Ciebie uważam Polaków za naród o nastawieniu wybitnie antysemickim. Jest społeczne przyzwolenie na używanie tego typu epitetów, jak "Żyd" w kontekście obraźliwym w stosunku do innych osób. Powiedzenie "Ty Żydzie" nie różni się niczym w potocznej polszczyźnie od powiedzenia "Ty baranie".
Pozdrawiam.m.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
To jednak nie przeszkodziło Ci aby na podstawie tych badań wyciągać wnioski o polskim antysemityźmie chociaż tego nie dotyczyły.Bo jak narazie przecież wlaśnie to badanie jest Twoim najmocniejszych argumentem! Przykro,że dajesz się tak manipulować.Szkoda,że przejawów antypolskości nie widzisz.
Znalazłem ciekawe zdanie."Zarzut antysemityzmu jest dziś bardzo częsty nie tylko w Polsce, ale we wszystkich krajach Zachodu. Już sam ten fakt powinien skłaniać do myślenia, że albo coś złego dzieje się ze wszystkimi pozostałymi narodami, z czym, szczerze mówiąc, trudno się zgodzić, albo naród żydowski nie potrafi współżyć z innymi narodami pośród, których jest mniejszością.W wielu krajach zarzut ten powoduje zastosowanie przewidzianych prawem sankcji wobec osób oskarżanych o brak miłości do Żydów. Jeśli kodeksy karne nie przewidują takowych, to stosowane są sankcje nieformalne. Doszło już do tego, że antysemitą można obwołać Żyda. Spotkało to np. prof. Normana Finkelsteina, ponieważ ośmielił się w swojej książce „The Holocaust Industry” obnażyć przestępczą działalność Światowego Kongresu Żydów, polegającą na wyłudzaniu od rządów państw pieniędzy, majątków po Żydach, którzy zginęli w czasie II wojny światowej (od Polski chcą wyłudzić 65 mld $ USA). Z prof. N. Finkelsteinem amerykańska uczelnia, na której wykładał nie odnowiła kontraktu. Stracił pracę – sankcja nieformalna. Nie łatwo dziś być uczciwym Żydem." Tak gdzieniegdzie wygląda walka z "antysemityzmem".A to zdanie,które mi się najbardziej spodobało "Tak, więc antysemitą nie koniecznie jest ktoś, kto nie lubi Żydów, ale także ten, a może przede wszystkim ten, kogo nie lubią Żydzi."
Na koniec zadam Ci Moi pytanie.Dlaczego ktoś kto posługuje się w stosunku do Żydów stereotypami nazywany jest antysemitą a jeśli ktoś tak jak Ty stosuje stereotypy i uogólnienia w stosunku do Polaków odnośnie antysemityzmu to jest ok...?Z pojedynczych przypadków tworzy charakterystykę ogólu.Ty tak robisz,podając przykład Powązek. I jeszcze jedno pytanie?Dlaczego inne nacje można rozliczać z ich własnej historii a jeśli chce się to zrobić z Żydami to jest się oskarżanym o antysemityzm?Holokaust to nie jest cała historia Żydów.
Znalazłem ciekawe zdanie."Zarzut antysemityzmu jest dziś bardzo częsty nie tylko w Polsce, ale we wszystkich krajach Zachodu. Już sam ten fakt powinien skłaniać do myślenia, że albo coś złego dzieje się ze wszystkimi pozostałymi narodami, z czym, szczerze mówiąc, trudno się zgodzić, albo naród żydowski nie potrafi współżyć z innymi narodami pośród, których jest mniejszością.W wielu krajach zarzut ten powoduje zastosowanie przewidzianych prawem sankcji wobec osób oskarżanych o brak miłości do Żydów. Jeśli kodeksy karne nie przewidują takowych, to stosowane są sankcje nieformalne. Doszło już do tego, że antysemitą można obwołać Żyda. Spotkało to np. prof. Normana Finkelsteina, ponieważ ośmielił się w swojej książce „The Holocaust Industry” obnażyć przestępczą działalność Światowego Kongresu Żydów, polegającą na wyłudzaniu od rządów państw pieniędzy, majątków po Żydach, którzy zginęli w czasie II wojny światowej (od Polski chcą wyłudzić 65 mld $ USA). Z prof. N. Finkelsteinem amerykańska uczelnia, na której wykładał nie odnowiła kontraktu. Stracił pracę – sankcja nieformalna. Nie łatwo dziś być uczciwym Żydem." Tak gdzieniegdzie wygląda walka z "antysemityzmem".A to zdanie,które mi się najbardziej spodobało "Tak, więc antysemitą nie koniecznie jest ktoś, kto nie lubi Żydów, ale także ten, a może przede wszystkim ten, kogo nie lubią Żydzi."

the formless."
the formless."
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ależ oczywiście, że można oburzać się na Izraelczyków i ich konflikt z Palestyną, nie zmiana to faktu, że w Polsce -moim zdaniem- przeważają nastroje antysemickie. Nie wysnułam tego na przykładzie tego incydentu na Powązkach, ani nie - jak sugerujesz- an podstawie tego badania, ale an podstawie obserwacji własnych swojego otoczenia - rodziny znajomych, sąsiadów, języka polityków, itd.
Wyrażenie 'Żyd" w kontekście obraźliwym padało z ust ojca Rydzyka wielokrotnie. Te zachowania naśladują miliony.
Pozdrawiam.m.
Wyrażenie 'Żyd" w kontekście obraźliwym padało z ust ojca Rydzyka wielokrotnie. Te zachowania naśladują miliony.
Pozdrawiam.m.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Piszesz oczywiste nieprawdy.Może Wrocław jest antysemicki(chyba tam mieszkasz),Polacy na pewno nie.Może tak jest w Twoim środowisku.Przeceniasz też siłę Rydzyka.Zwolennicy Rydzyka to margines,garstka starych ludzi.Oczywiście z tego robi się ogół,zwykła manipulacja.Wygodnie tak po prostu Tobie myśleć.Pewnie gdyby Twój mąż nie był antysemitą nie pisałabyś takich rzeczy.Łatwiej jest kiedy przypisujesz większości społeczeństwa cechy osoby Tobie bliskiej prawda?Można ją łatwiej rozgrzeszyć,zrozumieć?I jeszcze raz napiszę:Nie pisz,że większość Polaków to antysemici bo obrażasz moich znajomych i ludzi,których znam.Wynika to z logiki statystyki.Samo Twoje zdanie,że polski naród jest WYBITNIE antysemicki świadczy,że masz chore poglądy w tej kwestii.Zawsze możesz wyjechać do Izraela.Buddyjskich Żydów tam chyba nie jest zbyt wielu
Wybacz zgryźliwość.Acha,pisz proszę Bóg z wielkiej litery bo tak jest poprawnie.Zwłaszcza,że oczekujesz tego samego w przypadku Żydów.Trochę konsekwencji.

the formless."
the formless."
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
A tak w ogóle chciałem napisać,że budowa Muzeum Historii Żydów Polskich(które będzie najpiękniejszym budynkiem w Warszawie) jest wybitnym przejawem antysemityzmu w Polsce zwłaszcza,że w Polsce żyje teraz podobno tylko 30 tys.Żydów. Tak samo jak przejawem antysemityzmu są wszelkie festiwale kultury żydowskiej itd.
A to mówią Izraelczycy będący na wymianie we Wrocławiu :"Swój pobyt tutaj podsumowują: „Dowiedziałem się, jacy wspaniali są Polacy. Każdy dzień był świetną zabawą. Nigdy tego nie zapomnę.” Tak to już jest,że obcokrajowcy mają często o nas Polakach lepsze zdanie niż my sami o sobie.Smutne to.
http://www.jewishmuseum.org.pl/pl/cms/a ... wroclawiu/
A tu inne ciekawe zdanie "W zdumienie wprawa mnie, gdy często polscy politycy, duchowni, dziennikarze, artyści tłumaczą się - i to publicznie - z powodu rzekomego antysemityzmu Polaków. Oprócz garstki młodzieńców ze zwichrowaną psychiką, którzy od czasu do czasu machają ręką w podobny sposób, jak to robili Niemcy w okresie dyktatury Hitlera, nie wiedząc do końca, co to znaczy, nie ma - moim zdaniem - w Polsce ludzi, których można by nazwać antysemitami. Jeśli przejawy rzekomego "antysemityzmu" Polaków porównamy z faktycznym antysemityzmem pewnej (niezbyt zresztą dużej) części Niemców, Francuzów czy Amerykanów, to musimy stwierdzić, że w Polsce nie ma czegoś takiego jak antysemityzm.Niemcy, zwłaszcza młodzi, którzy mają przecież powody, by szczególnie ostrożnie wypowiadać się na temat Żydów czy państwa Izrael, nie mają najmniejszych oporów, by nie zostawiać suchej nitki na Żydach i np. ich polityce wobec Palestyńczyków. Często porównują Żydów izraelskich z faszystami, mordującymi dzieci palestyńskie. I nikt z tego powodu nie rozdziera szat w RFN. Gdy jakaś polska gazeta porównała politykę Izraela wobec Palestyńczyków do polityki Hitlera wobec Żydów, wszystkie możliwe żydowskie organizacje międzynarodowe oraz ministerstwo spraw zagranicznych Izraela potępiłyby nie tylko tę gazetę, ale cały naród polski, zaś niektóre amerykańskie media przedstawiałyby rzekomo historyczne materiały, które miałyby potwierdzać nasz udział w niszczeniu narodu żydowskiego w czasie II wojny światowej. Dlatego polski establishment bardzo ostrożnie wypowiada się na każdy temat związany z Żydami czy też Izraelem.Z kolei w USA, gdzie Amerykanie żydowskiego pochodzenia, mają ogromny wpływ w administracji kraju oraz mass mediach, wielu ludzi, nie bacząc na te istotne fakty, bez oporu krytykuje Żydów czy Izrael, jeśli uznają, że na to zasługują(...)Wiele lat temu oglądałem świetny film, zrobiony przez Amerykanów żydowskiego pochodzenia, oparty na faktach. Polski Żyd, który przeżył wojnę, pracował w UB, gdyż - jak sam to później przyznał - subiektywnie obarczał Polaków za holokaust i chciał się "odegrać". Po latach przyznał także, że była to bardzo głupia logika myślenia."
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/czy_ ... 25729.html
A to mówią Izraelczycy będący na wymianie we Wrocławiu :"Swój pobyt tutaj podsumowują: „Dowiedziałem się, jacy wspaniali są Polacy. Każdy dzień był świetną zabawą. Nigdy tego nie zapomnę.” Tak to już jest,że obcokrajowcy mają często o nas Polakach lepsze zdanie niż my sami o sobie.Smutne to.
http://www.jewishmuseum.org.pl/pl/cms/a ... wroclawiu/
A tu inne ciekawe zdanie "W zdumienie wprawa mnie, gdy często polscy politycy, duchowni, dziennikarze, artyści tłumaczą się - i to publicznie - z powodu rzekomego antysemityzmu Polaków. Oprócz garstki młodzieńców ze zwichrowaną psychiką, którzy od czasu do czasu machają ręką w podobny sposób, jak to robili Niemcy w okresie dyktatury Hitlera, nie wiedząc do końca, co to znaczy, nie ma - moim zdaniem - w Polsce ludzi, których można by nazwać antysemitami. Jeśli przejawy rzekomego "antysemityzmu" Polaków porównamy z faktycznym antysemityzmem pewnej (niezbyt zresztą dużej) części Niemców, Francuzów czy Amerykanów, to musimy stwierdzić, że w Polsce nie ma czegoś takiego jak antysemityzm.Niemcy, zwłaszcza młodzi, którzy mają przecież powody, by szczególnie ostrożnie wypowiadać się na temat Żydów czy państwa Izrael, nie mają najmniejszych oporów, by nie zostawiać suchej nitki na Żydach i np. ich polityce wobec Palestyńczyków. Często porównują Żydów izraelskich z faszystami, mordującymi dzieci palestyńskie. I nikt z tego powodu nie rozdziera szat w RFN. Gdy jakaś polska gazeta porównała politykę Izraela wobec Palestyńczyków do polityki Hitlera wobec Żydów, wszystkie możliwe żydowskie organizacje międzynarodowe oraz ministerstwo spraw zagranicznych Izraela potępiłyby nie tylko tę gazetę, ale cały naród polski, zaś niektóre amerykańskie media przedstawiałyby rzekomo historyczne materiały, które miałyby potwierdzać nasz udział w niszczeniu narodu żydowskiego w czasie II wojny światowej. Dlatego polski establishment bardzo ostrożnie wypowiada się na każdy temat związany z Żydami czy też Izraelem.Z kolei w USA, gdzie Amerykanie żydowskiego pochodzenia, mają ogromny wpływ w administracji kraju oraz mass mediach, wielu ludzi, nie bacząc na te istotne fakty, bez oporu krytykuje Żydów czy Izrael, jeśli uznają, że na to zasługują(...)Wiele lat temu oglądałem świetny film, zrobiony przez Amerykanów żydowskiego pochodzenia, oparty na faktach. Polski Żyd, który przeżył wojnę, pracował w UB, gdyż - jak sam to później przyznał - subiektywnie obarczał Polaków za holokaust i chciał się "odegrać". Po latach przyznał także, że była to bardzo głupia logika myślenia."
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/czy_ ... 25729.html
the formless."
the formless."
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Znalazłem artykuł z Newsweeka z ubiegłego roku, gdzie cytowane jest badanie OBOP :"Większość Polaków nie prezentuje poglądów antysemickich, ale prawie połowa uważa, że Żydzi mają zbyt wiele wpływu w świecie - wynika z sondażu TNS OBOP".Czarno na białym.Mam teraz wierzyć Tobie czy OBOPOWI?Przestań więc proszę siać chorą propagandę.
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... ci,56985,1
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... ci,56985,1
the formless."
the formless."
- moi
- moderator
- Kontakt:
Gdzie napisałam Bóg z małej litery? Chyba przez jakieś niedopatrzenie, bo zwykle pisze z dużej, jeśli mam na myśli koncepcję Boga w pewnych tradycjach religijnych( judaizm, chrześcijaństwo, muzułmanizm). Chętnie to poprawię - wskaż mi ten błąd.Irish pisze:Acha,pisz proszę Bóg z wielkiej litery bo tak jest poprawnie.Zwłaszcza,że oczekujesz tego samego w przypadku Żydów.Trochę konsekwencji.
Mogłam tak napisać, jeśli chodziło mi w ogóle o pojęcie boga, jako takiego. Z dużej litery piszę się jedynie Bóg w tradycji chrześcijańskiej, judaistycznej i muzułmańskiej.
http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3gNajbardziej powszechnie pod pojęciem bóg rozumie się określenie istot będących przedmiotem kultu religijnego.
Co do antysemityzmu w Polsce, to wolę pozostać przy moim zdaniu na ten temat. Badania, które przedstawiłeś wcale nie wykluczają nastrojów antysemickich w Polsce, skoro zdecydowana większość ludzi uważa, że Żydzi mają znaczący wpływ na losy świata.
Dla mnie te przekonania są irracjonalne i prowadzą bezpośrednio do zachowań antysemickich.Żydzi mają zbyt duży wpływ na życie polityczne, gospodarcze i media w Polsce – te poglądy podziela jedna czwarta badanych. Nie zgadza się z nimi – jedna trzecia.
Najbardziej rozpowszechniony – i najrzadziej odrzucany – jest pogląd, że „Żydzi posiadają zbyt wiele wpływu w świecie”: zyskał on zgodę prawie połowy respondentów, przy odrzuceniu przez jedną trzecią. To jedyny pogląd antysemicki, który ma wśród Polaków więcej zwolenników niż przeciwników.
Pozdrawiam.m.
- marek-sportowiec
- nadużywający
- Kontakt:
Ucałujmy wszyscy caun!
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Po raz kolejny Moi napiszę,że masz chore poglądy.Najpierw powołujesz się na jakieś badanie OBOB,które nic o antysemityźmie nie mówi a kiedy wskazuje Ci takie badanie zwyczajnie je ignorujesz.Masz typowo hermetyczne poglądy.To,że ktoś twierdzi,że ktoś ma na coś duży wpływ to jeszcze nie jest antysemityzm!Paranoją jest,że w przypadku antysemityzmu granica kiedy jest się o to posądzonym jest cieńsza niż w przypadku rasizmu.
the formless."
the formless."
- moi
- moderator
- Kontakt:
Posłuchaj, mam prawo do prywatnych poglądów i według tych moich poglądów i osobistych spostrzeżeń Polska jest krajem nietolerancyjnym, antysemickim. Mieszkam w mieście, gdzie jest synagoga i codziennie są tu jakieś incydenty o charakterze antysemickim. Tyle Ci mogę powiedzieć.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.