Czysta micha

Moderator: moderatorzy

ODPOWIEDZ
jagienka
zaufany użytkownik

Re: Czysta micha

Post autor: jagienka »

jutro minie tydzien od wprowadzenia diety. Narazie daje rade z gotowaniem bo mam wiecej czasu popoludniu. Nie wiem jak to bedzie dalej...
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

powodzenia, tak trzymaj!

ja trzeci dzień nie jem wieczorem, owoce tylko i herbata, mam zamiar nie podjadać
już efekty takie, że lepiej mi się wstało rano i umysł bardziej czysty jakby :-)
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Awatar użytkownika
Schibi
zaufany użytkownik

Post autor: Schibi »

tez jestem na diecie, a mianowicie licze kalorie, sciagnalem sobie aplikacje Fitatu i z niej korzystam. Jak narazie 3 tygodnie diety -3,5kg. Cel jeszcze ponad -30kg w tym roku. Daje sobie caly rok.
jagienka
zaufany użytkownik

super chlopaki!! Tak trzymac!!
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Nie mogę jeść słodyczy, bo robią mi się czyraki co może świadczyć o cukrzycy.
Jestem rozdrażniona i bez sił.
Za to umysł jaśniejszy, skończył się szał kupowania i przestałam przekarmiać kota.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

To nie od slodyczy, tylko typowo od czekolady. Czekolada wielu uczula, sam mam po niej pryszcze. Polecam chalwe albo sezamki, bardzo niedoceniane tureckie lakocie, smaczne, a do tego zdrowe, znacznie zdrowsze od czekolady. Sezam jest szalenie korzystny, uwazany w starozytnosci za panaceum dlugowiecznosci
Pamal
zaufany użytkownik

Mam w domu, jutro po obiedzie strzelę sobie sezamka.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

Zawsze tak robie :D nie slodze herbaty, nie pije zadnych slodkich napojow wiec ta odrobina cukru uwazam jest na plus, tym bardziej w tak doskonalej zwiezlej formie. Idealna przekaska do wieczornego filmu albo ksiazki do pochrupania i zebrania mysli. chalwa tez jest spoko ale to juz jest produkt bardziej zlozony i bardziej przetworzony, bardziej kaloryczny. tam sa tluszcze, zagestniacze konserwanty. Sezamki sa urocze w swojej prostocie, tylko sezam i cukier :D a w dodatku koszt jest smieszny za tak niesamowity przysmak
jagienka
zaufany użytkownik

canngurro pisze: pt sty 19, 2024 10:28 pm To nie od slodyczy, tylko typowo od czekolady. Czekolada wielu uczula, sam mam po niej pryszcze. Polecam chalwe albo sezamki, bardzo niedoceniane tureckie lakocie, smaczne, a do tego zdrowe, znacznie zdrowsze od czekolady. Sezam jest szalenie korzystny, uwazany w starozytnosci za panaceum dlugowiecznosci
wlasnie wczoraj trafilam na necie na filmik, gdzie bylo powiedziane, ze sezam jest bardzo zdrowy szczegolnie dla kobiet bo ma bodajze cynk, ktory jest pomocny w wytwarzaniu progesteronu w drugiej fazie cyklu (czy jakos tak). W kazdym razie jego spozycie w jakis tam sbosob pomaga zachowac wieksza rownowage hormonalna u kobiet :)
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

ups hehe, moze tak byc :D

jem od dawien dawna i widze same korzysci, czekolady natomiast unikam
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

choc bardzo lubie, szczegolnie ta niemiecka z bakaliami z lidla (najsmieszniejsze ze to ta najtansza w sklepie), nie ma lepszej, nie istnieje. Kiedys Alpen Gold podobnie smakowala ale to bylo lata temu. Obecnie ta z lidla jest niezrownana w smaku. Jakbym kupil to bym mogl zjesc nawet dwe pod rzad :lol: dlatego nie kupuje i nie jem :mrgreen:
Pamal
zaufany użytkownik

canngurro pisze: sob sty 20, 2024 10:59 am Zawsze tak robie :D nie slodze herbaty, nie pije zadnych slodkich napojow wiec ta odrobina cukru uwazam jest na plus, tym bardziej w tak doskonalej zwiezlej formie. Idealna przekaska do wieczornego filmu albo ksiazki do pochrupania i zebrania mysli. chalwa tez jest spoko ale to juz jest produkt bardziej zlozony i bardziej przetworzony, bardziej kaloryczny. tam sa tluszcze, zagestniacze konserwanty. Sezamki sa urocze w swojej prostocie, tylko sezam i cukier :D a w dodatku koszt jest smieszny za tak niesamowity przysmak
Całą paczkę pożarłam, dobrze, że taka mała.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Ogólnie kochani to tak:
Sniadanie, to cała Europa na słodko. Pieczywo razowe i do tego Dżem albo miód, wszystko z masłem. Jak sie nie je słodkiego z rana, po nocy. No to powiedzmy sobie szczerze, czym za dnia ten mózg co działa na glukoze, po przecież nie na kiełbase, ma żyć, pracować i jak być odżywionym ? Spokojnie wystarcza herbata, może dwie, z łyżką cukru. PO nocy to takie minimum. Wiadomka najlepiej jeść fruity i cukier rozkłada sie na prace mózgu na cały dzień, cukier fruktozowy. Który sie uwalnia powoli i jednostajnie.

Co co ludzi co wpie..ą czekolady obsesyjnie to taka mega CZERWONA FLAGA, nawet nie popatrz, na kogoś. Tylko uciekaj !!! Ktoś z problemami obsesyjno-kompulsywnymi, w tym przypadku uzyskiwania natychmiastowej satysfakcji i działania dopaminki po zjedzeniu czekolady. Mimo ze na początku, uroczy Kubuś Puchanek. Może po pewnym czasie współżcia stać sie jebanym grizzly co ci łeb psychicznie zacznie odgryzać w każdej dziedzinie wspólnego życia, kochane chłopcy i dziewczynki !!
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

No moze tak byc moze ale tez nie popadajmy w paranoje ze kazdy kto lubi czekolader tobie leb uperido.li pewnego dnia :lol:
Sam od zawsze mialem zaburzenia odzywiania i od dziecka stres zajadalem, bylem uzalezniony od chipsow i fastfoodow, dzis zjem tylko okazjonalnie, a na co dzien zdrowo raczej staram sie, razowe pieczywko, ciemny razowy makaron, malo miesa jesli juz to drob, w miejsce slodyczy bakalie. Jak sie chce cos slodkiego prosze bardzo rodzynki do filmu albo zurawinka, figi, daktyle, orzeszki nerkowca do pochrupania - pysznie i zdrowo i tez jest dopaminka.
Z rana prawie zawsze po sniadaniu paczka sezamkow na dzien dobry. I faktycznie bez sensu objadac sie z rana jajkami na boczku, to nie daje energii tylko buduje mase i miesnie jak ktos cwiczy wyczynowo. Z rana najlpiej to platki owsiane z daktylami i rodzynkami i prosze bardzo energia az do wieczora. A na wieczor faktycznie dobrze jest zjesc jajka na twardo, albo jogurty, serki, ogolnie nabial to bialko. wtedy jest zdrowy sen i organizm ma jak sie zregenerowac po calym dniu wysilku. Jak sie na wieczor najemy slodyczy to mozna zapomniej o zdrowym snie bo to sa energetyki jak pisze ziom wyzej dla mozgu
Awatar użytkownika
Ciri
bywalec

Post autor: Ciri »

Pozwolę sobie dołączyć do wątku :) Moja dieta przez ostatni miesiąc leżała i kwiczała (dużo - za dużo - gotowców). Teraz, jeśli czas pozwoli, wracam do gotowania, pilnowania ilości żarcia, spacerów. Na słodycze już patrzeć nie mogę :mrgreen:
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Prowadzę dietę ketogeniczną i w wolnym tempie ubywa mi kilogramów.Nie korzystam z gotowców bo ciężko znaleźć dania keto w sklepach.Jem 2-3 posiłki dziennie,słodycze nie częściej niż raz w tygodniu.Alkohol 2-3 razy w miesiącu i jest to tylko czerwone wino wytrawne - mniej więcej jedna butelka na miesiąc.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Javelin
bywalec

Post autor: Javelin »

Też jestem na keto, ograniczam węglowodany do 20g dziennie, jem 2 posiłki na dobę o 13 i o 18. Trzymam dzięki temu wagę w normie.
Polecam kanał YT braci Rodzeń, dużo mówią o tej diecie.

Dodam tylko że mam cukrzycę typu 2 i dzięki tej diecie udało mi się pozbyć leków, cukry w normie.
jagienka
zaufany użytkownik

Dieta od kilku dni poszła się...walić. Nie umiem stale się pilnować i wiecznie angażować energię w robienie zakupów, gotowanie, odmierzanie itd.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

Ciri pisze: czw lut 01, 2024 8:54 pm Pozwolę sobie dołączyć do wątku :) Moja dieta przez ostatni miesiąc leżała i kwiczała (dużo - za dużo - gotowców). Teraz, jeśli czas pozwoli, wracam do gotowania, pilnowania ilości żarcia, spacerów. Na słodycze już patrzeć nie mogę :mrgreen:
Ale w gotowcach nie ma niczego złego, oczywiscie pod warunkiem ze sa dobrej jakosci i nie do smazenia na glebokim oleju ;)
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec

Dla odmiany jestem na diecie weglowodanowej. Prawie nie jem miesa, tyle co minimum. Ma sie bardzo duzo energii i juz schudlem ponad 5kg
ODPOWIEDZ

Wróć do „dieta”