Problem z diagnozą
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
-
- zarejestrowany użytkownik
Problem z diagnozą
Witam,jestem tutaj nowy.Ostatnio otrzymałem następującą diagnozę,a mianowicie:zaburzenia schizoafektywne.Problem jednak polega na tym,iż wcześniej miałem kilka innych,takich jak:OCD,schizofrenia paranoidalna,zaburzenia lękowe a nawet i choroba afektywna dwubiegunowa.Latam po lekarzach od Annasza do Kajfasza i nadal nie wiem na czym stoję.Miałem takie objawy jak(w kolejności chronologicznej i obejmujące ostanie półrocze):-dużo energii,mało snu,miałem wrażenie ze jestem u szczytu swoich intelektualnych zdolności(bardzo dobra pamięć,koncentracja itd )wszędzie mnie było pełno,miałem mnóstwo pomysłów, potem niestety zaczęły się takie objawy jak drażliwość, wrażenie że ktoś mnie śledzi, mnóstwo wątków w głowie, lęk i podejrzliwość,obawy o to czy mi nikt nie dosypał czegoś podczas picia piwa i nie chciał otruć(wałkuję podobne tematy minimum kilka razy w tygodniu),lęk przed wyściem z domu, odczucie że jestem lepszy od innych ludzi,pogarda wobec innych,niechęć do kontaktowania się z kimkolwiek.Zatem mam pytanie,czy ktoś miał coś podobnego? Odkąd biorę leki,objawy zredukowały się mniej więcej o 35 %,ale niestety nadal występują.Aktualnie przyjmuję:Orizon 2 mg rano i Zolaxa 5 mg wieczorem(od 3 tygodni).Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi
Re: Problem z diagnozą
Pytanie czy miałeś psychozę czy nie. To co piszesz może być też od niepotrzebnie zażytych leków.
To co piszesz wskazuje na obniżony nastrój i na to się bierze zioła a nie chemię.
To co piszesz wskazuje na obniżony nastrój i na to się bierze zioła a nie chemię.
dokładnie, czy miałeś objawy agresji - psychozy (maniakalno-depresyjnej)?
Możesz się zwrócić do sądu rejonowego by przeprowadzili sądowe badanie, ale na podstawie tegoż badania mogą chcieć ciebie ubezwłasnowolnić, więc tu uwaga. Badanie samo zaś jak to w sądach rejonowych może być subiektywne i mało profesjonalne.
Albo jeśli jeszcze czas zwrócić się do sądu apelacyjnego, tam zaś niechętnie przyjmują wnioski :/
Moim zdaniem jeśli już zdiagnozowali to niestety trzeba się pogodzić z bałaganem/chaosem życiowym - beznadziejna sytuacja, w której opinia o tobie chwieje się tym bardziej im bardziej drążysz/dręczysz psychiatrów.
Możesz się zwrócić do sądu rejonowego by przeprowadzili sądowe badanie, ale na podstawie tegoż badania mogą chcieć ciebie ubezwłasnowolnić, więc tu uwaga. Badanie samo zaś jak to w sądach rejonowych może być subiektywne i mało profesjonalne.
Albo jeśli jeszcze czas zwrócić się do sądu apelacyjnego, tam zaś niechętnie przyjmują wnioski :/
Moim zdaniem jeśli już zdiagnozowali to niestety trzeba się pogodzić z bałaganem/chaosem życiowym - beznadziejna sytuacja, w której opinia o tobie chwieje się tym bardziej im bardziej drążysz/dręczysz psychiatrów.
-
Ponoć to już druga moja psychoza(pierwszej nawet nie byłem świadom że to była psychoza),tak twierdzi lekarz,mówi też że mam brać leki bo w przeciwnym przypadku skończę jak jakieś zombie w zakładzie zamkniętym
-
milusia12 pisze: ↑pt lis 04, 2022 8:19 am dokładnie, czy miałeś objawy agresji - psychozy (maniakalno-depresyjnej)?
Agresję miałem, drażliwość i tego typu pokrewne tematy,owszem.Z tym sądem się wstrzymam, gra nie warta świeczki .Też odniosłem takie wrażenie, dzisiaj psychiatrzy hurtowo walą diagnozy bez namysłu, obecnie zostałem przy tym który zna mnie najdłużej i zdiagnozował wyżej wymienione zaburzenia schizoafektywne.
Tylko ty wiesz czy miałeś psychozę. Leki wywołują objawy negatywne schizofrenii i ciężko się po nich dobrze czuć. Poczytaj o psychozach i o tym czemu nie należy ich leczyć lekami.
-
.
Moim zdaniem nie miałem, w szpitalu rok temu stwierdzili mi jedynie zespół anakastyczny (ogólnie ocd), ale inni lekarze upierają się że jest mi coś więcej.Po lekach które aktualnie biorę czuję lekkie upośledzenie intelektualne i już zdążyłem przytyć 3,5 kg w ciągu niecałego miesiąca.
Jak nie miałeś to lekami sobie tylko zaszkodzisz.
-
tylko czasem kupujesz alko i to nie jest alko :/:(
mrozisz i czasem nawet butelka pęka od środków chemicznych a smakuje też gorzej choć tak samo gorzko :/
mrozisz i czasem nawet butelka pęka od środków chemicznych a smakuje też gorzej choć tak samo gorzko :/
-
- Słonecznik1
- bywalec
w sumie to spory rozrzut , mi lekarze też różne rzeczy mówili , najważniejsze pół roku abstynencji inaczej to diagnoza czy testy które wychodzą coś może mówią ale to jak sam dopowiem może nie być prawdziwy stan a chwilowo zmieniony .A pół roku to u nas tylko Kaczyński wytrzymuje bo nie nic wziąśc bo bierze psychotropy ...
- Słonecznik1
- bywalec
z ciekawości po czym wydano ci taką diagnozę? bo ja mam podobną
- Słonecznik1
- bywalec
podobno to bardzo ciężka diagnoza i trzeba długiej i bolesnej terapii
- Słonecznik1
- bywalec
wole swoje przejść i się odciąć niż siedzieć w bagnie
- Słonecznik1
- bywalec
napisz coś Damian o sobie chyba że kalkowałeś moje wpisy
-
U mnie zaczęło się w 2016 roku,dopadło mnie tornado. Najpierw zmarł mi ojciec,potem straciłem pracę a na koniec zostawiła mnie wieloletnia partnerka.Wtedy popadłem w alkoholizm i od tamtej pory poszło domino,do dzisiaj nie mogę się z tego wygrzebać. To tak w wielkim skrócie bo żeby opowiedzieć wszystko to bym musiał z tydzień klepać w tą klawiaturę.Słonecznik1 pisze: ↑wt lis 08, 2022 4:08 pm z ciekawości po czym wydano ci taką diagnozę? bo ja mam podobną
- piotrs
- zaufany użytkownik
to schizofrenia jak cie sledza i chca otruc
objawy pozytywne wytworcze
tez tak mialem
powiedz wszystko psychiatrze zmnienia ci diagnoze
objawy pozytywne wytworcze
tez tak mialem
powiedz wszystko psychiatrze zmnienia ci diagnoze
-
- gratis
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Moim zdaniem te duże zmiany nastroju itp. są spowodowane alkoholem. Ja nie piję już od jakiegoś czasu w ogóle i nie mam w ogóle takich akcji.