Od czego można zachorować?

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Mort00s
zaufany użytkownik

Re: Od czego można zachorować?

Post autor: Mort00s »

awmi pisze:Schizofrenia jest ucieczką przed rzeczywistością, przed stresem, przed zbyt trudnym życiem
Zgadzam się z tym, wprawdzie nie mając pojęcia, co ze mną jest. Nie zmienia to faktu, że chciałbym uciec jak najdalej, od wszystkich, żeby mnie gdzieś zamknięto i żebym nie musiał robić absolutnie nic. Człowiek nie może sobie poradzić, nie umie sprostać stresowi, niespełnionej miłości, ma traumatyczne przeżycia, nie może o nich zapomnieć, jest zbyt wrażliwy - bierze wszystko na poważnie i nadmiernie się przejmuje i zamartwia całym światem i tym, jak jest zły. To chyba sam człowiek w pewnym momencie decyduje, czy zachoruje czy nie. Jeśli postara się nie uciekać od świata, nie podda się i będzie normalny, pewnie będzie zdrowy...
I oprócz tego odziedziczona skłonność do nabycia schizofrenii (nie sama choroba)! Jedni łatwiej poddają się trudnym wydarzeniom w życiu i zapadają na chorobę, inni idą dalej przed siebie, próbując znaleźć szczęście.
Chyba i tak nadal ludzie zbyt mało wiedzą o tej chorobie...
"Gdy walczysz z potworami, uważaj, by nie stać się jednym z nich.
Kiedy spoglądasz w otchłań, ona również patrzy i w ciebie."
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

Niejaki Johna Custance, sam starał się wywołać u siebie psychozy. Popełnił on książkę "The Psychology of Dementia Praecox. Już nie pamiętam wszyskiego co robił, żeby osiągnąć stan psychozy; "pomocne" są odosobnienie, napięcie emocjonalne, głodówka, ograniczenie snu ...
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
lopta
zaufany użytkownik

Post autor: lopta »

U mnie to były 3 traumatyczne wstrząsy w krótkim okresie czasu.
gosia27
zarejestrowany użytkownik

Post autor: gosia27 »

duzy wplywa na zachorowanie dziecka na te chorobe ma tez niedobor zelaza matki w ciazy zelazo ma duzy wplyw na uklad nerwowy ja tak przynajmniej bylo z moja siostra ktorej przyczyna choroby byl niedobor tego pierwiastka ja stosowalam w ciazy suplement uzupelniajacy braki zelaza ktory wlasnie jest tez skonstruowany by chronic przed takimi niebezpieczenstwami(Floradix- witaminy i zelazo do picia-> ale to info. dla przyszlych mam;))
Bialy Smok
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Bialy Smok »

Normalka wykoncza nas choroby psichiczne PTSD , ADHD ,schizofrenia czlowiek nie jest stworzony do mieszkania w betonie i otoczeniu elektroniki nasze naturalne srodowisko to 50 % lono natury
Venominus
bywalec

Post autor: Venominus »

Stres, ucieczka przed rzeczywistością, napięcie emocjonalne to wszystko wywołuje depresję, bo są to powody psychogenne, więc ludzie po traumie raczej zapadają w depresję. A schizofrenia? Do dzisiaj można tylko spekulować, ale dużo ludzi stawia na przyczyny biologiczne/ genetyczne :).
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

Venominus pisze:A schizofrenia? Do dzisiaj można tylko spekulować, ale dużo ludzi stawia na przyczyny biologiczne/ genetyczne :).
Praktyka medyczna i badania wykazują, że wysokie rezultaty daje połączenie leczenia na poziomie biologicznym, ale też psychicznym (wpływ zewnętrzny powoduje zmianę na poziomie wewnętrznym i vice versa).
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Wiele z tych przyczyn, które tu wymieniacie wydaje mi się b. przekonujących. Ktoś tu napisał, że chory jakby na własne życzenie i wydaje mi się, że coś w tym jest. Chęć wyjścia poza siebie. Ja miałem różne odjazdy, na różne tematy, m.in. odjazd filozoficzno - etyczny, ale nie polegał on na próbie poukładania rzeczywistości zupełnie na nowo, na zasadzie burzenia starego porządku, tylko próbie jego zrozumienia i odnalezienia złotego środka. Normalna aktywność "naukowa", tylko że w bardzo szerokim wymiarze godzin, do godzin porannych. Do tego ludzie podsyłani przez portal. Odczuwany determinizm. Źli nauczyciele. Narkotyki. Przekonującym powodem wydaje mi się również TVN i GW i rządy każdej ekipy trzymającej władzę w danym czasie, nieważne jakiej. Manipulowanie mediami, w tym również podsyłanie sfabrykowanych artykułów drogą internetową. Pluralizm mediów? Dobre.. Wydaje mi się też, że można zachorować od spojrzenia innych osób.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
unipan
zaufany użytkownik

Post autor: unipan »

fink nie bardzo rozumie, tez mam przekonanie ze media sa nie obiektywne i wypisuja bzdury nie zajmuja sie tym co nalezy ale z tego wniosek ze zaczynam chorowac?
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Rozumiem, do czasu jak nie staję się strona polit. konfliktu. Nie zaczynasz, chorujesz.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
unipan
zaufany użytkownik

Post autor: unipan »

nie rozumiem dalej dla mnie obciachowe media to tvn i wyborcza czytam czesto salon24 to znaczy ze choruje
Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Post autor: savior »

czy słusznym jest rozpatrywanie tej materii w kategoriach choroby?
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Ja mam stwierdzone inne zaburzenia, niż schizofrenię, ale trafiłam do szpitala już w ciężkim stanie. Teraz wiem, że już od dziecka byłam inna, samotna, żyjąca we własnym świecie, w izolacji od otoczenia, silnie nadwrażliwa. Uciekałam w świat przyrody, literatury, fantazji. Do tej pory tak mam, że w sytuacjach stresu sobie gdzieś "uciekam", bo mi się rzeczywistość nie podoba i jest zbyt trudna, a później zdaje mi się, że ludzie dziwnie na mnie patrzą albo się śmieją. Gdybym zachorowała, czynnikiem patogennym byłaby moja osobowość i środowisko rodzinne, zresztą...przecież zachorowałam z tego powodu!
Awatar użytkownika
savior
bywalec

musisz sama sobie odpowiedziec na to pytanie, przez co zachorowałaś, i czy faktycznie zachorowałaś,: te wszystkie zaburzenia oczywiście są przykre i często własnie biora się z takiej ucieczki przed rzeczywistością, u mnie też raczej tak było. Ale ja nie rozpatruje tego w kategoriach choroby. natomiast nie wiem dokładnie co ci było. To jest bardzo skomplikowana sfera pschylologiczno- duchowa, ale mam raczej pewność, że do okiełznania.;0
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

savior of the damned,ja też nie rozpatruję swoich problemów w kategoriach choroby, bo dla mnie choroba to zbyt poważne słowo. Nerwica, zaburzenia osobowości to dla mnie nie jest choroba, aczkolwiek bywa, że z bardzo ciężkimi objawami.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

no widzisz :D bardzo łatwo można wmówić komuś chorobę - "lekarze", no i choćby to forum. ja też miałem dokuczliwe objawy i człowiek nie wiedział już co jest "chorobą" (tfu!) a co skutkami ubocznymi leków, jeśli lekami można nazwać neurotoksyny. Moim najwiekszym problemem jest matka, i ojciec tez po części. Dopóki się nie wyprowadze to problem dalej bedzie istniał. Zrób sobie wgląd w swoje życie i szukaj przyczyny, kiedy to się uda to już połowa sukcesu!
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

savior of the damned pisze:... bardzo łatwo można wmówić komuś chorobę ...
Skąd to przekonanie, że łatwo ? Przecież przeważająca większość ludzi broni się przed diagnozą choroby, jak diabeł przed święconą wodą. Szczególnie silnie bronią się osoby nią dotknięte.

Moim zdaniem sam temat tego wątku jest dość dziwaczny, skoro medycyna uważa przyczyny zachorowania na schizofrenię za nieznane. W tym kontekście wątek może sugerować uprzedzenia.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

Zbyszku - mam na myśli to, że pokutuje takie przekonanie, ze prawie wszyscy sa chorzy, tylko wielu jest niezdiagnozowanych, i często ludziom po prostu wymyśla sie chorobę.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

savior of the damned pisze:... pokutuje takie przekonanie, ze prawie wszyscy sa chorzy
gdzie ? w jakim środowisku ? mnie takie przekonanie jest nieznane !
savior of the damned pisze:... często ludziom po prostu wymyśla sie chorobę.
Chyba masz na myśli niektórych polityków, którzy wymyślają innym od chorych. Kto miałby poza tym wymyślać innym chorobę ? J.w. nie spotkałem się z tym.
Awatar użytkownika
savior
bywalec

hmmm, obiło mi sie o uszy, oczywiście nie jest to do końca na serio, niemniej coś jest na rzeczy. Wiesz trudno wyznaczyć granicę miedzy zdrowym a chorym. Mnie prześladuje sie za każde oryginalne zachowanie - i uważa sie to za chorobę, a w dupie ten ktoś ma fakt, ze człowiek czasami jest ekscentrykiem, albo po prostu ma oryginalne, odmienne poglądy.
Swoją drogą wielu ludzi których spotkałem w psychiatryku, zachowywalo się zupełnie normalnie, więc albo wmówiło im się chorobę, albo kombinowali aby rentę dostać. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”