Czy to coś poważnego?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Ronald07
zarejestrowany użytkownik

Czy to coś poważnego?

Post autor: Ronald07 »

Witam, wszystkich. Mam kilka pytań. Osoba z rodziny miała epizod, że ją śledzą itp. (przez moment nawet ja uwierzyłem z powodu tonu głosu).
Czy to mógł być jednostkowy przypadek? Jak szybko bez leczenia występują kolejne ataki? Nie chce słyszeć o żadnym leczeniu, a teraz jest w miarę normalnie, choć wspomina, że musi się nauczyć szukać podsłuchów, gdy "naprawdę coś się działo, a nie tylko wydawało się".
Czy to jeden z objawów psychozy, że chory łączy przypadkowe rzeczy w logiczną (dla niego) całość?
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Czy to coś poważnego?

Post autor: Bright Angel »

Na podstawie jednego objawu trudno coś konkretnego powiedzieć. Są ta tzw. urojenia prześladowcze. Na pewno ten jeden objaw jeszcze nie świadczy o schizofrenii.
W jakim wieku jest ta osoba? Czy zażywała narkotyki? Jakiej płci jest? Czy pracuje? Czy jest w związku? Osoby chore na schizofrenię mają duże problemy z pracą i miłością.
Tak, osoby z urojeniami chorobowymi łączą przypadkowe fakty w jakiś system logiczny.
Urojenia prześladowcze są objawem, a nie odrębną jednostką chorobową. Mogą być symptomem różnych zaburzeń psychicznych, takich jak:
  • zaburzenia psychotyczne,
  • schizofrenia,
  • zespół urojeniowy,
  • zaburzenia afektywne (nastroju),
  • uszkodzenia mózgu,
  • procesy otępienne,
  • reakcje paranoiczne.
Urojenia prześladowcze mogą także wynikać z nadużywania alkoholu i substancji psychoaktywnych. Ze względu na różnorodne podłoże, urojenia prześladowcze powinny być poddane dokładnemu procesowi diagnostycznemu. Problemem często jest jednak to, że ciężko jest taką osobę namówić do konsultacji z lekarzem psychiatrą.
https://medovita.pl/czym-sa-urojenia-pr ... je-leczyc/
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ronald07

Kobieta przed 60tką. Doszło do tego, że czekała w domu "aż oni przyjdą", szybko pozrywała znajomości. Nie chce słyszeć o żadnym leczeniu. Mam wrażenie, że sprowadza to co się stało do przemęczenia pracą. Nie jest to osoba uzależniona od używek.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Oj, jeśli to aż tak mocno wpływa to na jej życie, to może być coś poważnego.
Z drugiej strony nie słyszałam, by schizofrenia zaczynała się w tak późnym wieku.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Chyba że tuż po menopauzie?
Ronald07

Pamal pisze: pt cze 17, 2022 6:08 pm Oj, jeśli to aż tak mocno wpływa to na jej życie, to może być coś poważnego.
Z drugiej strony nie słyszałam, by schizofrenia zaczynała się w tak późnym wieku.
znalazłem takie cuś https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie- ... 86374.html, więc urojenia mogą się zdarzyć także później. Nie znam się na chorobach psychicznych. Podejrzewam, że często jest niemożliwe rozgraniczenie.
Awatar użytkownika
AzureGlass
bywalec

Post autor: AzureGlass »

Zarejestruj sie do psychiatry na siebie i opowiedz o mamie, to napewno cos lekarz doradzi lepszego niz wypociny na forum.

a jak chcesz wypocin to

Dzwon po karetke jak mama zaczne gadac tym sledzeniu
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

AzureGlass pisze: pt cze 17, 2022 8:07 pm .....lepszego niz wypociny na forum.
tu są fajne viewtopic.php?t=37772
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
AcidHouse
bywalec
Status: Stara szkoła

Post autor: AcidHouse »

tzw. samozaoranie .
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

tak sledzenie i podsluchy
to objaw choroby m.in
iostream
bywalec

Post autor: iostream »

Ronald07 pisze: pt cze 17, 2022 3:39 pm Witam, wszystkich. Mam kilka pytań. Osoba z rodziny miała epizod, że ją śledzą itp. (przez moment nawet ja uwierzyłem z powodu tonu głosu).
Czy to mógł być jednostkowy przypadek? Jak szybko bez leczenia występują kolejne ataki? Nie chce słyszeć o żadnym leczeniu, a teraz jest w miarę normalnie, choć wspomina, że musi się nauczyć szukać podsłuchów, gdy "naprawdę coś się działo, a nie tylko wydawało się".
Czy to jeden z objawów psychozy, że chory łączy przypadkowe rzeczy w logiczną (dla niego) całość?
Nie skazuj jej na leczenie. Psychotropy to leki 21wieku. Po haloperidolu ma się fotograficzną pamięć.

Niech spróbuję studiować. Uczyć się. Ale wszędzie wysoki poziom jak rodzice nie płacą.

Geniusza docenią
wyrazy falling up i iostream są redagowane przez administracje.
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

piotrs pisze: wt cze 21, 2022 8:36 pm tak sledzenie i podsluchy
to objaw choroby m.in
Nie koniecznie od razu schizofrenia ale coś z zaburzeń psychotycznych jak najbardziej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”