Czy to coś poważnego?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Czy to coś poważnego?
Witam, wszystkich. Mam kilka pytań. Osoba z rodziny miała epizod, że ją śledzą itp. (przez moment nawet ja uwierzyłem z powodu tonu głosu).
Czy to mógł być jednostkowy przypadek? Jak szybko bez leczenia występują kolejne ataki? Nie chce słyszeć o żadnym leczeniu, a teraz jest w miarę normalnie, choć wspomina, że musi się nauczyć szukać podsłuchów, gdy "naprawdę coś się działo, a nie tylko wydawało się".
Czy to jeden z objawów psychozy, że chory łączy przypadkowe rzeczy w logiczną (dla niego) całość?
Czy to mógł być jednostkowy przypadek? Jak szybko bez leczenia występują kolejne ataki? Nie chce słyszeć o żadnym leczeniu, a teraz jest w miarę normalnie, choć wspomina, że musi się nauczyć szukać podsłuchów, gdy "naprawdę coś się działo, a nie tylko wydawało się".
Czy to jeden z objawów psychozy, że chory łączy przypadkowe rzeczy w logiczną (dla niego) całość?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Czy to coś poważnego?
Na podstawie jednego objawu trudno coś konkretnego powiedzieć. Są ta tzw. urojenia prześladowcze. Na pewno ten jeden objaw jeszcze nie świadczy o schizofrenii.
W jakim wieku jest ta osoba? Czy zażywała narkotyki? Jakiej płci jest? Czy pracuje? Czy jest w związku? Osoby chore na schizofrenię mają duże problemy z pracą i miłością.
Tak, osoby z urojeniami chorobowymi łączą przypadkowe fakty w jakiś system logiczny.
W jakim wieku jest ta osoba? Czy zażywała narkotyki? Jakiej płci jest? Czy pracuje? Czy jest w związku? Osoby chore na schizofrenię mają duże problemy z pracą i miłością.
Tak, osoby z urojeniami chorobowymi łączą przypadkowe fakty w jakiś system logiczny.
https://medovita.pl/czym-sa-urojenia-pr ... je-leczyc/Urojenia prześladowcze są objawem, a nie odrębną jednostką chorobową. Mogą być symptomem różnych zaburzeń psychicznych, takich jak:
- zaburzenia psychotyczne,
- schizofrenia,
- zespół urojeniowy,
- zaburzenia afektywne (nastroju),
- uszkodzenia mózgu,
- procesy otępienne,
Urojenia prześladowcze mogą także wynikać z nadużywania alkoholu i substancji psychoaktywnych. Ze względu na różnorodne podłoże, urojenia prześladowcze powinny być poddane dokładnemu procesowi diagnostycznemu. Problemem często jest jednak to, że ciężko jest taką osobę namówić do konsultacji z lekarzem psychiatrą.
- reakcje paranoiczne.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Kobieta przed 60tką. Doszło do tego, że czekała w domu "aż oni przyjdą", szybko pozrywała znajomości. Nie chce słyszeć o żadnym leczeniu. Mam wrażenie, że sprowadza to co się stało do przemęczenia pracą. Nie jest to osoba uzależniona od używek.
Oj, jeśli to aż tak mocno wpływa to na jej życie, to może być coś poważnego.
Z drugiej strony nie słyszałam, by schizofrenia zaczynała się w tak późnym wieku.
Z drugiej strony nie słyszałam, by schizofrenia zaczynała się w tak późnym wieku.
Chyba że tuż po menopauzie?
znalazłem takie cuś https://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie- ... 86374.html, więc urojenia mogą się zdarzyć także później. Nie znam się na chorobach psychicznych. Podejrzewam, że często jest niemożliwe rozgraniczenie.
- AzureGlass
- bywalec
Zarejestruj sie do psychiatry na siebie i opowiedz o mamie, to napewno cos lekarz doradzi lepszego niz wypociny na forum.
a jak chcesz wypocin to
Dzwon po karetke jak mama zaczne gadac tym sledzeniu
a jak chcesz wypocin to
Dzwon po karetke jak mama zaczne gadac tym sledzeniu
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
-
- bywalec
- Status: Stara szkoła
tzw. samozaoranie .
- piotrs
- zaufany użytkownik
tak sledzenie i podsluchy
to objaw choroby m.in
to objaw choroby m.in
Nie skazuj jej na leczenie. Psychotropy to leki 21wieku. Po haloperidolu ma się fotograficzną pamięć.Ronald07 pisze: ↑pt cze 17, 2022 3:39 pm Witam, wszystkich. Mam kilka pytań. Osoba z rodziny miała epizod, że ją śledzą itp. (przez moment nawet ja uwierzyłem z powodu tonu głosu).
Niech spróbuję studiować. Uczyć się. Ale wszędzie wysoki poziom jak rodzice nie płacą.
Geniusza docenią
wyrazy falling up i iostream są redagowane przez administracje.