Czy głosy mogą pochodzić od Boga?

Moderator: moderatorzy

Meduzola
zaufany użytkownik

Re: Czy głosy mogą pochodzić od Boga?

Post autor: Meduzola »

"Prawda to maleńka dziurka od klucza, przez którą Pan Bóg usiłuję podać nam rękę."- Stanisław Ignacy "Witkacy" Witkiewicz (Coś w sobie mają ci międzywojenni intelektualiści... Nie "objęci" jeszcze naukowym redukcjonizmem, interdyscylinarnie ufni, z rozmachem, skłonni i zdolni do błogostanu syntezy...)
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

cezary123 pisze: pt sty 22, 2021 1:59 pmPodobno w schizofrenii często ma się odczucie istot wyższych, nadprzyrodzonych, zmarłych a białe myszki i kosmici to domena symulantów.
Ja raczej nie mam odczucia istot wyższych czy nadprzyrodzonych, ale przypuszczam, że np. moje "koincydencje" pochodzą od bytów nadprzyrodzonych. I od kilku lat nie mam diagnozy schizofrenii, którą i tak miałem tylko przez krótki czas. A funkcjonuję gorzej niż niejedna osoba z diagnozą F20.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

No ja też nie mam takich wykreowanych na jakieś specjalne istoty, po prostu najpierw dostałam obsesji, a potem to się przerodziło w urojenia i haluny. Taka historia, nic skomplikowanego. Człowiek ten żyje naprawdę, chociaż rozróżniam tego prawdziwego od urojonego. Prawdziwy cały czas zmienia wygląd, a urojonych było raptem trzech, z czego ten pierwszy dwa razy zmienił wygląd.

A no i głosy pochodzą z różnych źródeł, ale przypisuję wiecznie te głosy jemu. Też urojeniowo.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

pycioslawa pisze: pt sty 22, 2021 2:30 pm Mi towarzyszy mój koreańczyk, którego widzę. Też jestem symulantem?
Są różne rodzaje chorób, w których doświadcza się urojeń lub halucynacji. Po używkach też występują czasem.
A poza tym niektórzy ludzie bardzo by się ucieszyli, gdyby mogli być tylko symulantami a nie męczyć się z objawami naprawdę :)
cezary123
zaufany użytkownik

kotek pisze: pt sty 22, 2021 4:49 pm
Ja raczej nie mam odczucia istot wyższych czy nadprzyrodzonych, ale przypuszczam, że np. moje "koincydencje" pochodzą od bytów nadprzyrodzonych. I od kilku lat nie mam diagnozy schizofrenii, którą i tak miałem tylko przez krótki czas. A funkcjonuję gorzej niż niejedna osoba z diagnozą F20.
Bo to pewnie może być też odczucie czegoś nadprzyrodzonego a nie kogoś.
Może nawet zainteresowanie ezoteryką wynika z pewnych odczuć chorobowych i doświadczeń niezwykłości w umyśle chorujących.
cezary123
zaufany użytkownik

Podobno najtrudniej symulować objawy negatywne, bo tych wytwórczych cudów można się nauczyć, wczuć się i grać.
Wycofanie można jakoś udawać, brak higieny też, spowolnienie, anhedonię, małomówność, apatię, jakoś się uda, niedostosowany afekt pewnie trudniej, bo pewnie da się wykryć sztuczność czy niekonsekwencję, zawsze coś poruszy człowieka i zacznie się zachowywać jak normalny itd.
Ale już niemożliwe jest praktycznie udawanie depresji. To jest choroba potencjalnie śmiertelna i nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie stanu ducha osoby cierpiącej na nią.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator

cezary123 pisze: pt sty 22, 2021 6:01 pm
pycioslawa pisze: pt sty 22, 2021 2:30 pm Mi towarzyszy mój koreańczyk, którego widzę. Też jestem symulantem?
Są różne rodzaje chorób, w których doświadcza się urojeń lub halucynacji. Po używkach też występują czasem.
A poza tym niektórzy ludzie bardzo by się ucieszyli, gdyby mogli być tylko symulantami a nie męczyć się z objawami naprawdę :)
Nie wiem do czego dążysz. Nie pytam się "na co choruję" ani nie mówię, że nie męczę się z objawami.
cezary123 pisze: pt sty 22, 2021 6:13 pm To jest choroba potencjalnie śmiertelna i nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie stanu ducha osoby cierpiącej na nią.
Każda choroba psychiczna jest potencjalnie śmiertelna.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
cezary123
zaufany użytkownik

pycioslawa pisze: pt sty 22, 2021 6:15 pm Każda choroba psychiczna jest potencjalnie śmiertelna.
Anoreksja i depresja są uważane w literaturze medycznej za śmiertelne choroby psychiczne. Schizofrenia nie.
pycioslawa pisze: pt sty 22, 2021 6:15 pm Nie wiem do czego dążysz. Nie pytam się "na co choruję" ani nie mówię, że nie męczę się z objawami.
No to niestety jesteś naprawdę chora. Przykro mi.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator

cezary123 pisze: pt sty 22, 2021 6:22 pm pycioslawa wrote: ↑
25 minutes ago
Każda choroba psychiczna jest potencjalnie śmiertelna.

Anoreksja i depresja są uważane w literaturze medycznej za śmiertelne choroby psychiczne. Schizofrenia nie.
Tak naprawdę to wszystko zależy od przebiegu choroby. Samobójstwa wśród schizofreników są równie wysokie co u osób chorych na depresję - mało tego, jedno często idzie w parze z drugim, jak np. u mnie. Ale zawsze, zawsze myśli samobójcze są wywołane negatywnymi schizami.
viewtopic.php?t=40441
Pumba
zaufany użytkownik

Post autor: Pumba »

Tak naprawdę to w dużej ilości przypadków gdzie osoba ma niby schizofrenię tak naprawdę chodzi o sprawy dziejące się na płaszczyźnie duchowej, sam sobie odpowiem na pytanie z tytułu tematu, tak głosy mogą pochodzić od Boga a także od demonów i będące defektem pracy mózgu i wszelkie inne kompilacje.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Pumba, nic do Ciebie nie dociera. Żadne argumenty. Chcesz się wywyższać, a tak naprawdę się jest na odwrót. Nasz ukochany BÓG JEHUAH nie przemawia jak demony.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Pumba
zaufany użytkownik

Ok, w jaki sposób Bóg przemawiał do Izraelitów ?
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Przez płonące krzaki.
E ?= m + (*c²)
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Pumba, demony Cię robią jak chcą, a Ty im się dajesz i im wierzysz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Może te krzewy płonęły ogniem piekielnym.
E ?= m + (*c²)
cezary123
zaufany użytkownik

To dyptam jesionolistny był. (Dictamnus albus L.)
Olejki wydzielane przez roślinę są lotne i mogą ulec zapaleniu.
Fantazja literatów i kapłanów Biblii, podobnie jak z tą płonącą wodą Eliasza czyli naftą.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dyptam_jesionolistny
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator

Urojenia urojeniami, a forum nadal istnieje dzięki nim.
viewtopic.php?t=40441
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Jeżeli istnieje bóg lub inny autor wszechświata to musiał obliczyć każdą myśl jaka istnieje więc głosy pochodzą od boga.
E ?= m + (*c²)
Pumba
zaufany użytkownik

Skąd pewność ,że to demony mnie robią jak chcą ? Są na to jakieś dowody ? Dodam jeszcze tylko tyle że głos który do mnie przemawia zna przyszłość, podaje różne hasła odpowiedzi w teleturniejach z wyprzedzeniem, ja tych odpowiedzi nie znam sam z siebie.
cezary123
zaufany użytkownik

Właśnie w tym problem, że takiego Absolutu doskonałego, który by wszystko ogarniał, nie ma w tych ruinach. Ruiny rzeczywistości są nieprzewidywalne i nie mają obszaru na samoświadomość całego Kosmosu. Można to nazywać brakiem Boga albo niemożnością jego ukonstytuowania w tych resztkach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „głosy”