Czy głosy mogą pochodzić od Boga?
Moderator: moderatorzy
Re: Czy głosy mogą pochodzić od Boga?
"Prawda to maleńka dziurka od klucza, przez którą Pan Bóg usiłuję podać nam rękę."- Stanisław Ignacy "Witkacy" Witkiewicz (Coś w sobie mają ci międzywojenni intelektualiści... Nie "objęci" jeszcze naukowym redukcjonizmem, interdyscylinarnie ufni, z rozmachem, skłonni i zdolni do błogostanu syntezy...)
Ja raczej nie mam odczucia istot wyższych czy nadprzyrodzonych, ale przypuszczam, że np. moje "koincydencje" pochodzą od bytów nadprzyrodzonych. I od kilku lat nie mam diagnozy schizofrenii, którą i tak miałem tylko przez krótki czas. A funkcjonuję gorzej niż niejedna osoba z diagnozą F20.
-
- moderator
- Status: twój najgorszy koszmar
No ja też nie mam takich wykreowanych na jakieś specjalne istoty, po prostu najpierw dostałam obsesji, a potem to się przerodziło w urojenia i haluny. Taka historia, nic skomplikowanego. Człowiek ten żyje naprawdę, chociaż rozróżniam tego prawdziwego od urojonego. Prawdziwy cały czas zmienia wygląd, a urojonych było raptem trzech, z czego ten pierwszy dwa razy zmienił wygląd.
A no i głosy pochodzą z różnych źródeł, ale przypisuję wiecznie te głosy jemu. Też urojeniowo.
A no i głosy pochodzą z różnych źródeł, ale przypisuję wiecznie te głosy jemu. Też urojeniowo.
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Są różne rodzaje chorób, w których doświadcza się urojeń lub halucynacji. Po używkach też występują czasem.pycioslawa pisze: ↑pt sty 22, 2021 2:30 pm Mi towarzyszy mój koreańczyk, którego widzę. Też jestem symulantem?
A poza tym niektórzy ludzie bardzo by się ucieszyli, gdyby mogli być tylko symulantami a nie męczyć się z objawami naprawdę

Bo to pewnie może być też odczucie czegoś nadprzyrodzonego a nie kogoś.kotek pisze: ↑pt sty 22, 2021 4:49 pm
Ja raczej nie mam odczucia istot wyższych czy nadprzyrodzonych, ale przypuszczam, że np. moje "koincydencje" pochodzą od bytów nadprzyrodzonych. I od kilku lat nie mam diagnozy schizofrenii, którą i tak miałem tylko przez krótki czas. A funkcjonuję gorzej niż niejedna osoba z diagnozą F20.
Może nawet zainteresowanie ezoteryką wynika z pewnych odczuć chorobowych i doświadczeń niezwykłości w umyśle chorujących.
Podobno najtrudniej symulować objawy negatywne, bo tych wytwórczych cudów można się nauczyć, wczuć się i grać.
Wycofanie można jakoś udawać, brak higieny też, spowolnienie, anhedonię, małomówność, apatię, jakoś się uda, niedostosowany afekt pewnie trudniej, bo pewnie da się wykryć sztuczność czy niekonsekwencję, zawsze coś poruszy człowieka i zacznie się zachowywać jak normalny itd.
Ale już niemożliwe jest praktycznie udawanie depresji. To jest choroba potencjalnie śmiertelna i nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie stanu ducha osoby cierpiącej na nią.
Wycofanie można jakoś udawać, brak higieny też, spowolnienie, anhedonię, małomówność, apatię, jakoś się uda, niedostosowany afekt pewnie trudniej, bo pewnie da się wykryć sztuczność czy niekonsekwencję, zawsze coś poruszy człowieka i zacznie się zachowywać jak normalny itd.
Ale już niemożliwe jest praktycznie udawanie depresji. To jest choroba potencjalnie śmiertelna i nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie stanu ducha osoby cierpiącej na nią.
-
- moderator
Nie wiem do czego dążysz. Nie pytam się "na co choruję" ani nie mówię, że nie męczę się z objawami.cezary123 pisze: ↑pt sty 22, 2021 6:01 pmSą różne rodzaje chorób, w których doświadcza się urojeń lub halucynacji. Po używkach też występują czasem.pycioslawa pisze: ↑pt sty 22, 2021 2:30 pm Mi towarzyszy mój koreańczyk, którego widzę. Też jestem symulantem?
A poza tym niektórzy ludzie bardzo by się ucieszyli, gdyby mogli być tylko symulantami a nie męczyć się z objawami naprawdę![]()
Każda choroba psychiczna jest potencjalnie śmiertelna.
viewtopic.php?t=40441nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
Anoreksja i depresja są uważane w literaturze medycznej za śmiertelne choroby psychiczne. Schizofrenia nie.
No to niestety jesteś naprawdę chora. Przykro mi.pycioslawa pisze: ↑pt sty 22, 2021 6:15 pm Nie wiem do czego dążysz. Nie pytam się "na co choruję" ani nie mówię, że nie męczę się z objawami.
-
- moderator
Tak naprawdę to wszystko zależy od przebiegu choroby. Samobójstwa wśród schizofreników są równie wysokie co u osób chorych na depresję - mało tego, jedno często idzie w parze z drugim, jak np. u mnie. Ale zawsze, zawsze myśli samobójcze są wywołane negatywnymi schizami.
Tak naprawdę to w dużej ilości przypadków gdzie osoba ma niby schizofrenię tak naprawdę chodzi o sprawy dziejące się na płaszczyźnie duchowej, sam sobie odpowiem na pytanie z tytułu tematu, tak głosy mogą pochodzić od Boga a także od demonów i będące defektem pracy mózgu i wszelkie inne kompilacje.
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Pumba, nic do Ciebie nie dociera. Żadne argumenty. Chcesz się wywyższać, a tak naprawdę się jest na odwrót. Nasz ukochany BÓG JEHUAH nie przemawia jak demony.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Ok, w jaki sposób Bóg przemawiał do Izraelitów ?
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Pumba, demony Cię robią jak chcą, a Ty im się dajesz i im wierzysz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
To dyptam jesionolistny był. (Dictamnus albus L.)
Olejki wydzielane przez roślinę są lotne i mogą ulec zapaleniu.
Fantazja literatów i kapłanów Biblii, podobnie jak z tą płonącą wodą Eliasza czyli naftą.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dyptam_jesionolistny
Olejki wydzielane przez roślinę są lotne i mogą ulec zapaleniu.
Fantazja literatów i kapłanów Biblii, podobnie jak z tą płonącą wodą Eliasza czyli naftą.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dyptam_jesionolistny
-
- moderator
Urojenia urojeniami, a forum nadal istnieje dzięki nim.
Jeżeli istnieje bóg lub inny autor wszechświata to musiał obliczyć każdą myśl jaka istnieje więc głosy pochodzą od boga.
E ?= m + (*c²)
Skąd pewność ,że to demony mnie robią jak chcą ? Są na to jakieś dowody ? Dodam jeszcze tylko tyle że głos który do mnie przemawia zna przyszłość, podaje różne hasła odpowiedzi w teleturniejach z wyprzedzeniem, ja tych odpowiedzi nie znam sam z siebie.
Właśnie w tym problem, że takiego Absolutu doskonałego, który by wszystko ogarniał, nie ma w tych ruinach. Ruiny rzeczywistości są nieprzewidywalne i nie mają obszaru na samoświadomość całego Kosmosu. Można to nazywać brakiem Boga albo niemożnością jego ukonstytuowania w tych resztkach.