Choroba,która zostaje pasją

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Re: Choroba,która zostaje pasją

Post autor: Catastrophique »

Znasz chociaz jeden konkretny, prawdziwy przypadek chorego z urojeniami, ktory zostal pastorem? Co do artystow, to tez raczej nieczeste.
Czlowieku, nie wiesz co pisac, nie pisz na sile.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Nie pisze na siłę, masa celebrytów jest chora psychicznie. Nie znam żadnego pastora osobiście, podobnie przywódcy sekty, ale oglądam telewizję i czytam gazety, tobie też polecam. Tak się dziwisz szczerze jak jakiś noworodek.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Nie chodzilo mi o osobiscie.Ta, wszyscy chorzy. Tyle czytasz i oglądasz, ale konkretnego przykladu nie podales. Szkoda gadac :/.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Choc Ci ludzie sa niezrownowazeni i na pewno odstaja od normalności, ale czy maja diagnoze - nie wiem.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Britney Spears, Anthony Hopkins, Van Gogh i trylion innych sław. Nie zapamiętuję zazwyczaj nazwisk pastorów chorych psychicznie, identycznie przywódców sekt. Czytam i zapominam, zwalniam w pamięci miejsce na ważniejsze rzeczy.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Jesteś pewien, że trylion? Mi chodzi o osoby w psychozie, które tak odpływają od rzeczywistości, że trudno im zrobić cokolwiek sensownego, bo żyją we własnym urojonym świecie. Taki ktoś nie zostanie artystą ani pastorem. Wyląduje w szpitalu, w najlepszym razie. Nie pamiętasz nazwisk, więc żródeł pewnie też ;). Teraz panuje opinia, że wszyscy są chorzy psychicznie, tylko niezdiagnozowani. Jak dla mnie to zbytnia generalizacja.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

A gdzie niby napisałem że są w psychozie i odpływają? Napisałem że choroba psychiczna może mieć ogromny wpływ na życie, czasem dobry, czasem zły. Ludzie często zostają pastorami przykładowo, albo artystami, albo aktorami i realizują się. Przeżycia w psychozie u niektórych osób poszerzają granice świadomości mocniej nawet niż substancje psychoaktywne. Może to przekładać się na ich działalność artystyczna lub mesjanistyczną. Faktycznie tego nie rozumiesz czy udajesz greka? Ktoś kto słyszał głosy aniołów lub głoś boży przecież siłą rzeczy staje się znakomitym i wiarygodnym pastorem, takich przykładów były setki jeśli nie tysiące. Kiedyś nie było takich badań jak dziś i nie raz ludzie z psychozami byli uznawani za świętych nawet. Asceci, pustelnicy, stylici.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Ja to mialem na mysli, od poczatku. Trudno czasami odroznic, czy to choroba, czy dziwny charakter, zdziwaczenie, ekscentrycznosc etc. Piszesz, ze zostają, ale nadal bez konkretnych przykladow.
Ktoś kto słyszał głosy aniołów lub głoś boży przecież siłą rzeczy staje się znakomitym i wiarygodnym pastorem
Bierzesz pod uwagę, że to urojenia, a nie realne głosy? Uznają go za czubka, nie za "powołanego".
Kończę dyskusję, ze swojej strony.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Obawiam się że na przestrzeni dziejów to większość chorych psychicznie zostawała wiejskimi głupkami czy byli paleni na stosach!!! Mniejszość to święci, mistycy itp. Zdecydowana mniejszość!!!
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Niestety czasem myśleniem i postępowaniem wracam to ciemnoty jaka była w średniowieczu.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

U mnie nie stała się pasją, ale wiele dzięki niej zrozumiałem, na wiele rzeczy mi się oczy otwarły. Byłem ślepy a przejrzałem. Dostrzegłem niezauważalne, ukryte, schowane głęboko. I na szczęście mnie nie otępiła. Mam natomiast problemy z pamięcią, ale to chyba normalne w moim wieku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”