(Zapiski o schizofrenii.)
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Kontrowersyjna TEORIA twoja-psychiatria.pl na temat Schizofrenii - odkrycia pacjentów
nie rozumiem takiego podejścia
bardzo przyjazne forum, do niedawna kameralne
sam tam piszesz i..
bardzo przyjazne forum, do niedawna kameralne
sam tam piszesz i..
nic
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
- Status: Rencista
Re: Kontrowersyjna TEORIA twoja-psychiatria.pl na temat Schizofrenii - odkrycia pacjentów
Chorzy bywają agresywni i maja urojenia. Nie wszyscy ale kazdy chory niemal choć przez chwile traci panowanie a wielu stale. Gorszymi się na prawdę a prawda jest zamknięta na udziałach o zaostrzonym rygorze. Tam jest brak kontroli i ciężkie przestępstwa i powiadają niewinni zdrowi lecz niewygodni...
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać
de mello - minuta mądrości
Ja mam rozpoznanie F20, a w moim przypadku zacytowane punkty to bzdury totalne, tak po prostu NIE JEST._IA pisze: ↑pn paź 02, 2017 2:36 am
TEZA SCHIZOFRENIA No 2.
2. Agresja słowna wobec otoczenia.
TEZA SCHIZOFRENIA No 3.
3. Urojenia: paranoja wobec otoczenia, podejrzliwość, oskarżenia innych o wrogość.
TEZA SCHIZOFRENIA No 4.
4. Nieadekwatna ocena świata realnego i kontakt.
TEZA SCHIZOFRENIA No 5.
5. Nie nawiązuje relacji seksualnych z otoczeniem.
TEZA SCHIZOFRENIA No 6.
6. Poglądy jak ze sekty religijnej lub politycznej.
TEZA SCHIZOFRENIA No 7.
7. Nie dba o siebie i nawet o własny interes.
TEZA SCHIZOFRENIA No 11.
11. To dziwak jakiś i dziwoląg.
PS.Zamieszczone linki odsyłają donikąd!!!!
Nie rozdwoję się, więc trzymam się tego forum. Mnie w grudniu 2014 psychiatra powiedział, że psychologia wywodzi się z filozofii, a psychiatria to medycyna, to ja myślę, że Z.Freud się w owy wieczór w grobie przewracał :-( A nawiązując do @hvp2: Psychiatryki zazwyczaj przynależą do głównego szpitala, więc ordynator oddziału psychiatrycznego ma nad sobą dyrektora, nie jestem zatem za NPOZP...
Miałam na myśli wpis hvp2 z wczoraj o 17:37 z innego tematu, więc przepraszam! Przy uchwalaniu tego Programu (NPOZP) nie było mnie w Polsce, ale to właśnie ten program (w moim mniemaniu) oddalił lekarzy od holistycznego podejścia do chorych, i wszystkie objawy sprowadzono do jednego mianownika: mózg, dopamina, inhibitory jej wychwytu zwrotnego, a "ich" retoryka sprowadziła się do trzech filarów: urojenia, omamy, "formalne zaburzenia myślenia" (test MMPI, inwentarz osobowości)...
Doprawdy, nie wiem, kiedy i gdzie nastąpiła SchizMa na psychiatríę i psychologię, czy psychoterapię!!! Może wraz z Chlorpromazyną..?
Tego nie wiem, bo sama psychoterapia ma swoje źródła chyba w już IX wieku w krajach arabskich i stamtąd przeniesiono ją do Europy. Ale myślę też, że ten podział jest bardzo względny. W sensie, zależy to od podejścia lekarza psychiatry do psychiatrii. Moja lekarka stale powtarza, żebym chodziła na psychoterapię, że leki same nie wystarczą. Sama jest niezłym analitykiem, bo jak przychodzę to wizyta trwa 45 minut i dłużej. Wiem też, że takie podejście może być rzadkością, bo lekarza psychiatrę interesuje tylko jak nas zalekować, żeby nie było objawów, co oczwiście jest loterią i trzeba czasu, żeby trafić w swoje dawki.
Co do tez o schizofrenii to są one prawdziwe tylko częściowo i dotyczą głównie zaostrzenia choroby. A przecież gros osób funkcjonuje zwyczajnie ze schizofrenią.
Tak Agat, nie ważne, co powiesz, to i tak ten sam lek i ta sama dawka. Sama na sobie przeprowadziłam psychoanalizę i ukryte konflikty sobie uświadomiłam...
Na zakończenie ósmej klasy dostałam książkę wywiad-rzeka z śp. Agnieszką Osiecką. Przeczytałam ją dopiero po maturze, a dopiero niedawno dowiedziałam się, że to był jej wywiad samej ze sobą. Nie chcę, żeby obcy człowiek otwierał mi jakieś przypadkowe "szufladki" w głowie, ale jak lubisz, AGAT swoją psychoterapię, to oby tak dalej..!
No wiesz Meduzola, ja nie mam widocznie takiego talentu psychoanalitycznego jak Ty, czy Agnieszka Osiecka. Ale zważ na to, że dobry psychoanalityk nie otwiera Ci przypadkowych szufladek, jeśli tego nie chcesz. Mówisz o tym co chcesz. Nie ma przymusu włażenia z buciorami tam, gdzie nie można. I masz rację, mając wątpliwości co do psychoterapii, ponieważ trudno znaleźć dobrego psychoterapeutę jednak.Meduzola pisze: ↑sob lut 03, 2018 3:45 pm Na zakończenie ósmej klasy dostałam książkę wywiad-rzeka z śp. Agnieszką Osiecką. Przeczytałam ją dopiero po maturze, a dopiero niedawno dowiedziałam się, że to był jej wywiad samej ze sobą. Nie chcę, żeby obcy człowiek otwierał mi jakieś przypadkowe "szufladki" w głowie, ale jak lubisz, AGAT swoją psychoterapię, to oby tak dalej..!
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
- Status: Rencista
Równy rok raz w tygodniu na godzinę miałem zajęcia indywidualne z psychologiem. To była zawsze magiczna godzina, czasem trudno było się jej doczekać, szybko mijała, pozytywnie to wspominam.
Może miałem szczęście bo relacja tylko pozytywna. Nigdy nie były poruszone tematy typowo intymne, na które nie chciał bym odpowiadać. Psycholog nakreślał kierunek i starał się bym go zobaczył, bo często był tak nakreślany ze sam miałem go odkryć.
Może miałem szczęście bo relacja tylko pozytywna. Nigdy nie były poruszone tematy typowo intymne, na które nie chciał bym odpowiadać. Psycholog nakreślał kierunek i starał się bym go zobaczył, bo często był tak nakreślany ze sam miałem go odkryć.
- jak mogę im przebaczyć?
Dziękuję za uznanie, Agat. Mnie przezorna Pani Dulska ("Moralność pani Dulskiej") nauczyła, że swoje brudy najlepiej "prać we własnym domu", ale ja odnalazłam się i ze swojej strony nie chcę mówić do obcej osoby np. o swojej dysfunkcyjnej rodzinie...
Psychoterapia to jest wybór. Niektórym bardzo pomaga uzyskać tak zwany wgląd w siebie i jest ważną chwilą, tak jak pisze Bratnia Dusza. Moja terapia ma wymiar nieco, można by rzec filozoficzny, bo jak nie chcę to nie piorę żadnych brudów. A nie chcę. Skupiam się na tym co mnie nurtuje i jeśli jest to kwestia uchodźców, to rozmawiamy na ten temat. Jeśli jest to fragment z Freuda, rozmawiamy o tym. Nie wprost dochodzę do tego co we mnie siedzi.
Użytkowniczko/ Użytkowniku tego forum. Po przeczytaniu wiersza Jana Brzechwy (1898/1900-1966), pt. "ŻABA", powiedz mi, czy widzisz we mnie: a) naiwną żabę, b) bezmózgą meduzę, c) cyrkowego niedźwiadka... POZDRAWIAM.
- Kiciuś_XXL
- moderator
Lubię Cię dlatego nie odpowiem
Ważne pytanie: dlaczego żaba nie może być sucha i jak ma sobie z tym poradzić doktor?Meduzola pisze: Użytkowniczko/ Użytkowniku tego forum. Po przeczytaniu wiersza Jana Brzechwy (1898/1900-1966), pt. "ŻABA", powiedz mi, czy widzisz we mnie: a) naiwną żabę, b) bezmózgą meduzę, c) cyrkowego niedźwiadka... POZDRAWIAM.
Nie chcę się denerwować z samego rana, dlatego pisz sobie w nim sama albo z kimś innym, Agat... Ene-mene-miste, es rappelt in der Kiste, ene-mene-meck und ich bin aus diesem WĄTEK weg..!
I jeszcze coś: Gdyby jakaś "pomysłowa" osoba utworzyła na nasza-psychiatria konto Meduzola, to wierzcie mi na słowo: To nie ja! Przesłanie wiersza jest proste: Lekarz zaleca pacjentce coś, co po prostu jest sprzeczne z jej naturą. Osobiście nie lubię po przebudzeniu kontaktu z wodą. Biorę teraz Grippex...
Wysmarowałam się Amolem. Należy teraz do Takedy... Takeda produkuje całkiem dobry lek na zgagę/refluks... Ale od polskiego rynku psychofarmaceutycznego: Wara jak psu od zegara, Herr Außenminister Schulz..!
a)"Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz", ni germanizował nas od środka, dziś, zamiast Amolu, wezmę chińskiego "kotka"... b)"Mit der Katze tanze ich nicht- sie ist mir zu wuschelig..!" c) "Czy wy nas macie za idiotów? (Tak! Tak!)"- Kazik...