Czy chcecie mieć dzieci

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Czy chcecie mieć dzieci

Post autor: zbyszek »

No tak 1 do 1-ego to nie jest. Twoje dziecka ma tylko niewiele zwiększone ryzyko i wcale nie musi zachorować. Ja sam mam dwójkę synów. Mój starszy nie wydaje się, żeby miał cokolwiek w tym kierunku. Tak sobie to tłumaczę, że wiele więcej zależy od tego, czy człowiek żyje przez lata z jakimiś nierozwiązanymi konfliktami wewnętrznymi.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

zbyszek pisze: sob cze 03, 2017 5:20 am No tak 1 do 1-ego to nie jest. Twoje dziecka ma tylko niewiele zwiększone ryzyko i wcale nie musi zachorować. Ja sam mam dwójkę synów. Mój starszy nie wydaje się, żeby miał cokolwiek w tym kierunku. Tak sobie to tłumaczę, że wiele więcej zależy od tego, czy człowiek żyje przez lata z jakimiś nierozwiązanymi konfliktami wewnętrznymi.
Tak i przerzuca te konflikty na dziecko.Ważne w chorobie jest wychowanie. Jeżeli jest dobre,to mniejsze szanse na chorobę chyba,że spróbuję narkotyków,ale to już będzie z jego winy.
schezar
zarejestrowany użytkownik

Post autor: schezar »

Bardzo chce, już nie mogę się doczekać ;)
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik
Status: Trójca
Gadu-Gadu: 48512284

Post autor: Erika_Kohut »

Ja nie chcę brać udziału w powiększającej się liczbie ludzi na świecie. Nie chcę się przyczyniać do wzrostu tej liczby.

Adopcja może.
Albo praca dla dzieci, pomoc.

Ale chyba nie chciałąbym urodzić.
Milosc to iluzja
Awatar użytkownika
Xoredas
zaufany użytkownik
Status: Brak

Post autor: Xoredas »

Też czasem myślę ,że znajdę kogoś i adopcja lub pomoc dzieciom w przyszłości jak mi się polepszy.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Jedni stanowczo mówią nie, drudzy leją jak w studnie :lol:
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Opieka nad już istniejącymi dziećmi i adopcja przy rezygnacji ze swoich to bohaterstwo.
Z drugiej strony własne dziecko to wyjątkowa sprawa. O przeludnienie w Polsce nie ma co się obawiać.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Nikt nie pozwoli adoptować dziecka osobie z chorobą psychiczną, przyszli rodzice adopcyjni muszą spełniać pewne warunki.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
cezary123
zaufany użytkownik

Newt pisze: śr cze 21, 2017 12:42 pm Nikt nie pozwoli adoptować dziecka osobie z chorobą psychiczną, przyszli rodzice adopcyjni muszą spełniać pewne warunki.
Osoba samotna też może adoptować dziecko. Na przykład zdrowa osoba, której jesteśmy partnerem małżeńskim lub niemałżeńskim.
Newt
zaufany użytkownik

Chyba że tak.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Ale to oboje rodziców muszą spełnić warunki,a nie tylko jeden rodzic raczej z tego co wiem.Przepisy są tu bardzo rygorystyczne,bo bierze się pieniądze na dziecko adoptowane.
Newt
zaufany użytkownik

No przy małżeństwie nie przejdzie, bo badają obie, ale po tym co napisał Cezary zastanawiam się, czy nie przeszłoby coś takiego jak właśnie adopcja przez osobę samotną, która ukryła fakt posiadania partnera (chorego psychicznie).
cezary123
zaufany użytkownik

W niektórych krajach nawet pary homoseksualne mają prawo adoptowania dziecka. W niektórych nie muszą ukrywać swoich partnerów a po prostu prawo do adopcji ma jeden z partnerów jako osoba samotna (niezależnie od tego czy jest to partnerstwo jednopłciowe czy heteroseksualne). Drugi nie ma wtedy tylko po prostu praw rodzicielskich.

Może zajść sytuacja, w której osoba zdrowa adoptuje dziecko a potem kogoś pozna. Może mieć różnych przyjaciół i różne relacje.
Można też po prostu wziąć sobie pannę z dzieckiem albo rozwódkę/rozwodnika z dziećmi.
Pomysłów na związek rodzinny jest mnóstwo.
Najlepiej jednak mieć swoje dzieci. Jeżeli rodzina jest udana, zgrana, to nikt nie ma prawa odebrać tego prawa człowiekowi niezależnie od tego, z jakimi chorobami walczy w ciągu swojego życia.
Newt
zaufany użytkownik

W Polsce tak jak napisał Tup podchodzą do tego inaczej i często nawet zdrowe, zgrane małżeństwa nie dostają zgody na adopcję, z różnych powodów. Wtedy jest coś takiego, co chyba nazywa się adopcja ze wskazaniem. Osoba, która chce oddać swoje dziecko wskazuje konkretne osoby i chyba wtedy omija się niektóre procedury adopcyjne, ale nie jestem pewna.
cezary123
zaufany użytkownik

Decyzję o adopcji i tak ostatecznie podejmuje sąd. Oczywiście, że procedury są wtedy skracane. Dziecko nie tuła się po domach dziecka.
cezary123
zaufany użytkownik

Tup pisze: Przepisy są tu bardzo rygorystyczne,bo bierze się pieniądze na dziecko adoptowane.
W przypadku tworzenia rodziny zastępczej. W przypadku adoptowania nie bierze się niczego, pojawiają się wszystkie prawa i obowiązki rodzicielskie a dziecko staje się dzieckiem tych ludzi na całe życie, po prostu tak jak w przypadku dzieci własnych.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

cezary123 pisze: śr cze 21, 2017 2:23 pm
Tup pisze: Przepisy są tu bardzo rygorystyczne,bo bierze się pieniądze na dziecko adoptowane.
W przypadku tworzenia rodziny zastępczej. W przypadku adoptowania nie bierze się niczego, pojawiają się wszystkie prawa i obowiązki rodzicielskie a dziecko staje się dzieckiem tych ludzi na całe życie, po prostu tak jak w przypadku dzieci własnych.
Jak adoptujesz to zawsze tworzysz rodzinę zastępczą bo niby jaką inną?biologiczną?
cezary123
zaufany użytkownik

Tup pisze: śr cze 21, 2017 2:24 pm
Jak adoptujesz to zawsze tworzysz rodzinę zastępczą bo niby jaką inną?biologiczną?
Chodzi o różnice w pojęciach prawnych i formach opieki nad cudzymi dziećmi. Rodzina zastępcza to taki prywatny dom dziecka, do uzyskania pełnoletności albo na jakiś czas, a adopcja to przysposobienie na zawsze, usynowienie. To są dwie różne formy.
sewerin
zarejestrowany użytkownik

Post autor: sewerin »

Chciałbym mieć dzieci, wychowywać je, uczyć, dawać przykład
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Już przepadło, natomiast chętnie zbadałabym sobie geny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”