pytanie odnośnie komisji w zus
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: pytanie odnośnie komisji w zus
Nie przedłużyłem. Byłem na studiach i nie chciałem, żeby się wydało, że choruję. Pewnie i tak by się mogło nie wydać, ale jakoś tak myślałem. A miałem wtedy już uzbieraną kasę z tych rent wcześniej. I do tego kasa za praktyki studenckie, nie myślałem żeby rentą dorabiać. Jakoś tak było...
nic
Ale teraz skoro nie pracujesz to myślę że warto się starać. Ja też chciałbym pracować ale nie wiem kiedy znajdę pracę a kasa się przyda poza tym myślałem że jakbym miał rentę to może na oddział dzienny bym poszedł a tak to nawet na bilety nie chciałem wydawać. Zrób jak uważasz , rentę zawsze mogą Ci zawiesić jak przekroczysz próg a dopóki nie znajdziesz pracy to miałbyś jakąś kasę. Poza tym jak się zdecydujesz to lepiej wcześniej załatwiać papiery bo to jednak trochę czasu się schodzi. Ja 3 tyg. zbierałem papiery i prawie miesiąc czekałem na orzecznika i jeszcze z miesiąc pewnie poczekam na decyzję.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 5:58 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
Ja jestem na stażu teraz i nie chcę żeby wyszła jakaś niezdolność do pracy... No nic, zobaczę.
nic
To czemu piszesz że nic nie masz przepracowane ? Płacą Ci za staż czy to jakieś praktyki bezpłatne ? No nic zrób jak uważasz, ja się starałem bo mi się renta przyda i nie mam teraz żadnych dochodów.
-
- zaufany użytkownik
Mam płatny staż. Pierwszy w życiu. To nie jest umowa o pracę, więc się nie liczy, żadnych składek nie ma.
Spytam się lekarza jak by to wygląda.
Spytam się lekarza jak by to wygląda.
nic
Karuna, jeśli to staż z UP to wlicza się do czasu pracy.
Nie orientuję się w stażach jak to jest ze składkami. A czego chcesz się od lekarza dowiedzieć ?
-
- zaufany użytkownik
Tak z UP. Ale składek nie ma.. Ale jak się wlicza do stażu pracy to gitara. 
Lekarz mi powie, czy by mi dali rentę.

Lekarz mi powie, czy by mi dali rentę.
nic
Lekarz Ci tego nie powie co najwyżej może ocenić Twoje szanse bo to i tak decyduje lekarz orzecznik ZUS. Jak byś się zdecydował to najlepiej wcześniej zadzwonić do lekarza pogadać z nim chwilę i zapytać się jak on to widzi a na wizycie żeby już wystawił Ci zaświadczenie do ZUS chyba że masz często wizyty u lekarza i Ci się nie spieszy.
Pytanie czy jakoś okres składkowy czy nieskładkowy skoro nie ma od tego składek zus poza tym karunie do renty to i tak nic nie da skoro on się łapie chyba tylko na rentę socjalną.Karuna, jeśli to staż z UP to wlicza się do czasu pracy.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 6:34 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
Mam w rodzinie lekarza. A swojego spytam psychiatrę przy okazji wizyty.
nic
Przecież okresy nieskładkowe też się liczą, tylko musi być odpowiednia proporcja między składkowymi i nieskładkowymi.
Tak masz rację tylko z tego co karuna pisze na rentę z tytułu niezdolności do pracy się raczej nie łapie tylko ewentualnie na socjalną. Przy rencie z tytułu niezdolności do pracy trzeba mieć odpowiednią ilość lat pracy a karuna pisze że nie pracował.Gehenna pisze:Przecież okresy nieskładkowe też się liczą, tylko musi być odpowiednia proporcja między składkowymi i nieskładkowymi.
z tego co wiem, w tych odpowiednich latach pracy muszą być okresy składkowe i mogą też być nieskładkowe
ale ja w sumie gówno wiem.
ale ja w sumie gówno wiem.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
Tu jest to wyjaśnione. Ja się starałem o tą rentę więc się orientowałem. Jest kilka przypadków i warunków jakie trzeba spełniać. Nie jestem pewien ale minimum to chyba rok okresów składkowych i nieskładkowych aby starać się o rentę z tytułu niezdolności do pracy lub ciągłość okresów składkowych i nieskładkowych od czasu nauki z przerwami nie przekraczającymi 6 m-cy wtedy teoretycznie nawet chyba roku nie trzeba mieć. Najlepiej przeczytać sobie całość jak ktoś jest zainteresowany bo nie chcę wprowadzić w błąd. Każdy przypadek jest indywidualny. Ja muszę spełnić inne warunki m. in. 4 lata okresów składkowych i nieskładkowych. Karuna jeśli masz okresy składkowe i nieskładkowe 1 rok minimum lub miałeś ich ciągłość od czasu nauki z max. przerwami 6 m-cy to chyba mógłbyś się starać nawet o rentę inwalidzką.
Lekarz Ci chyba tylko doradzi o rentę socjalną o inwalidzką lepiej samemu się zorientować. U mnie lekarka sama dobrze tych przepisów i warunków chyba nie znała.
Tu jest to wyjaśnione. Ja się starałem o tą rentę więc się orientowałem. Jest kilka przypadków i warunków jakie trzeba spełniać. Nie jestem pewien ale minimum to chyba rok okresów składkowych i nieskładkowych aby starać się o rentę z tytułu niezdolności do pracy lub ciągłość okresów składkowych i nieskładkowych od czasu nauki z przerwami nie przekraczającymi 6 m-cy wtedy teoretycznie nawet chyba roku nie trzeba mieć. Najlepiej przeczytać sobie całość jak ktoś jest zainteresowany bo nie chcę wprowadzić w błąd. Każdy przypadek jest indywidualny. Ja muszę spełnić inne warunki m. in. 4 lata okresów składkowych i nieskładkowych. Karuna jeśli masz okresy składkowe i nieskładkowe 1 rok minimum lub miałeś ich ciągłość od czasu nauki z max. przerwami 6 m-cy to chyba mógłbyś się starać nawet o rentę inwalidzką.
Lekarz Ci chyba tylko doradzi o rentę socjalną o inwalidzką lepiej samemu się zorientować. U mnie lekarka sama dobrze tych przepisów i warunków chyba nie znała.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 6:56 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 2 razy.
przecież o tym właśnie pisałampawel534 pisze: Ja muszę spełnić inne warunki m. in. 4 lata okresów składkowych i nieskładkowych.
Ale tak jest tylko w moim przypadku. W innym przypadku może być inaczej. Jeśli np. u karuny niezdolność do pracy powstała w trakcie nauki przed ukończeniem 20 lat to u niego wymagane by było chyba tylko rok lub ten drugi warunek o którym pisałem. Dlatego napisałem żeby przeczytać sobie całość bo każdy musi spełniać inne warunki. Nie jestem pewien ale okresy nieskładkowe mogą chyba stanowić 1/3 okresów składkowych.
F21 mam, zostałem poinformowany przez lekarza żeby przynieść na następną wizytę papier do wypełnienia, chodziło chyba o wniosek o przyznanie renty, nie wiem jednak o jaki wniosek chodzi, chyba chodziło o rętę z powodu częściowej niezdolności do pracy, czy cos takiego, to chyba socjalna? Podeślecie tutaj ten papier?
Z tego co ja się się orientuję rentę socjalną możesz dostać tylko przy całkowitej niezdolności do pracy a rentę inwalidzką przy całkowitej lub częściowej. Ja starałem się o rentę inwalidzką czyli taką gdzie liczą się lata pracy i nauki ogólnie mówiąc i lekarka dała mi zaświadczenie o stanie zdrowia ZUS N-9 ale po prostu lekarka mi to wydrukowała z komputera nie musiałem przynosić żadnego druku do wypełnienia. Nie orientuje się jakie druki się wypełnia przy rencie socjalnej. Ja wniosek o rentę i inne papiery sam wypełniałem. Ja wniosek składałem na formularzu Zus Rp-1R i jeszcze druk Zus Rp-6 oprócz tego.
Tu masz druki zusowskie:
http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=1083#p29
Jeśli zachorowałeś w trakcie nauki to pewnie będziesz się starał o rentę socjalną a jak w czasie pracy lub jakiś czas po skończeniu pracy lub masz jakieś lata pracy to pewnie o rentę inwalidzką. Zorientuj się jaką rentę Ci lekarz proponował.
Tu masz linki o rencie socjalnej i inwalidzkiej.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406
Tu masz druki zusowskie:
http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=1083#p29
Jeśli zachorowałeś w trakcie nauki to pewnie będziesz się starał o rentę socjalną a jak w czasie pracy lub jakiś czas po skończeniu pracy lub masz jakieś lata pracy to pewnie o rentę inwalidzką. Zorientuj się jaką rentę Ci lekarz proponował.
Tu masz linki o rencie socjalnej i inwalidzkiej.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406