pytanie odnośnie komisji w zus

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: pytanie odnośnie komisji w zus

Post autor: Dobro »

Nie przedłużyłem. Byłem na studiach i nie chciałem, żeby się wydało, że choruję. Pewnie i tak by się mogło nie wydać, ale jakoś tak myślałem. A miałem wtedy już uzbieraną kasę z tych rent wcześniej. I do tego kasa za praktyki studenckie, nie myślałem żeby rentą dorabiać. Jakoś tak było...
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Ale teraz skoro nie pracujesz to myślę że warto się starać. Ja też chciałbym pracować ale nie wiem kiedy znajdę pracę a kasa się przyda poza tym myślałem że jakbym miał rentę to może na oddział dzienny bym poszedł a tak to nawet na bilety nie chciałem wydawać. Zrób jak uważasz , rentę zawsze mogą Ci zawiesić jak przekroczysz próg a dopóki nie znajdziesz pracy to miałbyś jakąś kasę. Poza tym jak się zdecydujesz to lepiej wcześniej załatwiać papiery bo to jednak trochę czasu się schodzi. Ja 3 tyg. zbierałem papiery i prawie miesiąc czekałem na orzecznika i jeszcze z miesiąc pewnie poczekam na decyzję.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 5:58 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Ja jestem na stażu teraz i nie chcę żeby wyszła jakaś niezdolność do pracy... No nic, zobaczę.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

To czemu piszesz że nic nie masz przepracowane ? Płacą Ci za staż czy to jakieś praktyki bezpłatne ? No nic zrób jak uważasz, ja się starałem bo mi się renta przyda i nie mam teraz żadnych dochodów.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Mam płatny staż. Pierwszy w życiu. To nie jest umowa o pracę, więc się nie liczy, żadnych składek nie ma.

Spytam się lekarza jak by to wygląda.
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

Karuna, jeśli to staż z UP to wlicza się do czasu pracy.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Nie orientuję się w stażach jak to jest ze składkami. A czego chcesz się od lekarza dowiedzieć ?
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Tak z UP. Ale składek nie ma.. Ale jak się wlicza do stażu pracy to gitara. :D

Lekarz mi powie, czy by mi dali rentę.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Lekarz Ci tego nie powie co najwyżej może ocenić Twoje szanse bo to i tak decyduje lekarz orzecznik ZUS. Jak byś się zdecydował to najlepiej wcześniej zadzwonić do lekarza pogadać z nim chwilę i zapytać się jak on to widzi a na wizycie żeby już wystawił Ci zaświadczenie do ZUS chyba że masz często wizyty u lekarza i Ci się nie spieszy.
Karuna, jeśli to staż z UP to wlicza się do czasu pracy.
Pytanie czy jakoś okres składkowy czy nieskładkowy skoro nie ma od tego składek zus poza tym karunie do renty to i tak nic nie da skoro on się łapie chyba tylko na rentę socjalną.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 6:34 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Mam w rodzinie lekarza. A swojego spytam psychiatrę przy okazji wizyty.
Gehenna
zaufany użytkownik

Przecież okresy nieskładkowe też się liczą, tylko musi być odpowiednia proporcja między składkowymi i nieskładkowymi.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Gehenna pisze:Przecież okresy nieskładkowe też się liczą, tylko musi być odpowiednia proporcja między składkowymi i nieskładkowymi.
Tak masz rację tylko z tego co karuna pisze na rentę z tytułu niezdolności do pracy się raczej nie łapie tylko ewentualnie na socjalną. Przy rencie z tytułu niezdolności do pracy trzeba mieć odpowiednią ilość lat pracy a karuna pisze że nie pracował.
Gehenna
zaufany użytkownik

z tego co wiem, w tych odpowiednich latach pracy muszą być okresy składkowe i mogą też być nieskładkowe
ale ja w sumie gówno wiem.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400

Tu jest to wyjaśnione. Ja się starałem o tą rentę więc się orientowałem. Jest kilka przypadków i warunków jakie trzeba spełniać. Nie jestem pewien ale minimum to chyba rok okresów składkowych i nieskładkowych aby starać się o rentę z tytułu niezdolności do pracy lub ciągłość okresów składkowych i nieskładkowych od czasu nauki z przerwami nie przekraczającymi 6 m-cy wtedy teoretycznie nawet chyba roku nie trzeba mieć. Najlepiej przeczytać sobie całość jak ktoś jest zainteresowany bo nie chcę wprowadzić w błąd. Każdy przypadek jest indywidualny. Ja muszę spełnić inne warunki m. in. 4 lata okresów składkowych i nieskładkowych. Karuna jeśli masz okresy składkowe i nieskładkowe 1 rok minimum lub miałeś ich ciągłość od czasu nauki z max. przerwami 6 m-cy to chyba mógłbyś się starać nawet o rentę inwalidzką.

Lekarz Ci chyba tylko doradzi o rentę socjalną o inwalidzką lepiej samemu się zorientować. U mnie lekarka sama dobrze tych przepisów i warunków chyba nie znała.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2015 6:56 pm przez pawel534, łącznie zmieniany 2 razy.
Gehenna
zaufany użytkownik

pawel534 pisze: Ja muszę spełnić inne warunki m. in. 4 lata okresów składkowych i nieskładkowych.
przecież o tym właśnie pisałam
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Ale tak jest tylko w moim przypadku. W innym przypadku może być inaczej. Jeśli np. u karuny niezdolność do pracy powstała w trakcie nauki przed ukończeniem 20 lat to u niego wymagane by było chyba tylko rok lub ten drugi warunek o którym pisałem. Dlatego napisałem żeby przeczytać sobie całość bo każdy musi spełniać inne warunki. Nie jestem pewien ale okresy nieskładkowe mogą chyba stanowić 1/3 okresów składkowych.
lmp
zaufany użytkownik

Post autor: lmp »

F21 mam, zostałem poinformowany przez lekarza żeby przynieść na następną wizytę papier do wypełnienia, chodziło chyba o wniosek o przyznanie renty, nie wiem jednak o jaki wniosek chodzi, chyba chodziło o rętę z powodu częściowej niezdolności do pracy, czy cos takiego, to chyba socjalna? Podeślecie tutaj ten papier?
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Z tego co ja się się orientuję rentę socjalną możesz dostać tylko przy całkowitej niezdolności do pracy a rentę inwalidzką przy całkowitej lub częściowej. Ja starałem się o rentę inwalidzką czyli taką gdzie liczą się lata pracy i nauki ogólnie mówiąc i lekarka dała mi zaświadczenie o stanie zdrowia ZUS N-9 ale po prostu lekarka mi to wydrukowała z komputera nie musiałem przynosić żadnego druku do wypełnienia. Nie orientuje się jakie druki się wypełnia przy rencie socjalnej. Ja wniosek o rentę i inne papiery sam wypełniałem. Ja wniosek składałem na formularzu Zus Rp-1R i jeszcze druk Zus Rp-6 oprócz tego.

Tu masz druki zusowskie:

http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=1083#p29

Jeśli zachorowałeś w trakcie nauki to pewnie będziesz się starał o rentę socjalną a jak w czasie pracy lub jakiś czas po skończeniu pracy lub masz jakieś lata pracy to pewnie o rentę inwalidzką. Zorientuj się jaką rentę Ci lekarz proponował.

Tu masz linki o rencie socjalnej i inwalidzkiej.

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”