Jezus zdziwiony

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Jezus zdziwiony

Post autor: Kamil Kończak »

Obrazek

Za ten oto niewinny rysunek Jerzy Urban ma sprawę w sądzie. Jak długo jeszcze będziemy żyli w kraju wyznaniowym w którym nie istnieje pojęcie wolności słowa? Zwłaszcza, że fanatyczni katolicy odczytali ten rysunek bez kontekstu czyli bez wczytania się w artykuł.
"Szczyt idiotyzmu" - Jerzy Urban skomentował akt oskarżenia na swoim blogu. Według naczelnego "Nie" rysunek "stanowi ilustrację artykułu krytykującego poczynania Kościoła katolickiego w Polsce". "Organ państwa chce, żeby sąd mnie skazał na sugestię, że poczynania kleru mogą dziwić założyciela chrześcijańskiej sekty" - komentował na blogu.
W pełni zgadzam się z Jerzym Urbanem - ma rację, że Jezus przewraca się w grobie widząc co robi katolicka sekta.

Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,76842,14235759,Urb ... z3PSHTMc2j

Jedna z ciekawszych wypowiedzi Urbana.
Oskarżyciel: Czy pan obraża również inne religie, czy tylko katolicką?

Urban: Wielokrotnie zdarzyło mi się naśmiewać z głupoty rabinów żydowskich. Z przedstawicieli religii muzułmańskiej się nie naśmiewam, bo oni za to zabijają. Gdyby katolicy zabijali, to bym się z nich też nie naśmiewał, ponieważ jestem tchórzem.

Dzięki Bogu katolicy jeszcze nie zabijają.
Oskarżyciel: Dlaczego pan się naśmiewa z ludzi wierzących w boga?

Urban: Nigdy nie naśmiewam się z ludzi, szanuję przekonania każdego pojedynczego człowieka, nawet, jeżeli nie podzielam jego opinii. Nie rozumiem religii, nie wiem dlaczego ludzie wierzą w te bzdury... Obśmiewam tylko kapłanów, którzy wciskają ciemnotę prostemu ludowi i czerpią z tego zyski.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Jezus zdziwiony

Post autor: moi »

Za obrazę uczuć religijnych (oprócz Polski) karze się jeszcze w Mauretanii, Nigerii, Sudanie, Egipcie, w krajach arabskich, Iranie, Pakistanie i Afganistanie. Jesteśmy w doboropwym towarzystwie :evil:

http://wyborcza.pl/1,75477,16059567,Gdz ... braze.html

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Zależy jeszcze, czy intencje racjonalistów są czyste (prawda), czy jest to złośliwa uciecha niszczenia tego, co komuś piękne i wzniosłe.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Oj przestań - to co piękne i wzniosłe w naukach Jezusa KK już dawno zniszczył...

the formless."

the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Bekę faktycznie to robią sobie z uczuć religijnych. Tyle, że NIE wyszydza kogo się da, ktokolwiek się nawinie.

Podobnie ten cały zamach w Paryżu ostatnio, przecież też chodziło o obrazę. Zabicie za taką przykrość jest nieludzkie. Podobnie i wyrok sądu, zabranie wolności, co miewa miejsce w Polsce, co jakiś czas się to zdarza.

Jakieś takie żarty są nie na miejscu, niczemu nie służą. Jest to podejście dalekie od dialogu, pokoju, są czasem rasistowskie i po prostu nie fair. Myślę, że nikt święty w tym przypadku nie jest, po obu stronach.

Religia to rzecz osobista i intymna, nie powinno się tej sfery naruszać.
nic
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Oj Karuna - nie masz kompletnie racji. Nikt katolików nie obraża obrazkiem Jezusa zdziwionego a jeśli tak się dzieje to Ci katolicy mają jakiś problem ze sobą. Co złego w dziwiącym się Jezusie? Każdy ma prawo krytykować instytucję religijną a tego dotyczył artykuł - grzechów kleru, który tak daleko odszedł od Ewangelii. To nie są święte krowy a ksiądz to nie Bóg - wiary w Boga Urban nie wyśmiewał.

the formless."

the end
zaufany użytkownik

Może w tym konkretnym przypadku nie, ale przeglądałem trochę najnowszy numer NIE i czasem mam okazją by trochę przeczytać, i tam religia jest wyśmiewana w obelżywy sposób, no bez smaku często.

Nie jestem za tym żeby karać za satyrę, ale są, jak dla mnie, pewne granice dobrego smaku...
nic
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Możliwe, że masz rację - musiałbyś podesłać konkretny artykuł to może być się zgodził.

the formless."

the end
zaufany użytkownik

Wystarczyłby obrazek na drugiej stronie. Pewnie jest gdzieś w sieci. Za ten obrazek by ten post poszedł do niechcianych.

W najnowszym numerze podkreślił jeden redaktor, że trzeba obrażać. Chodzi im o wolność słowa, ale bym tu zadał pytanie, w jakim celu to? To jest właśnie obraza. Nie ma to sensu, nie jest to żadna wymiana poglądów.

Wolność słowa, o to walczą. O wolność chyba też w ogóle jako taką. Ale myślę, że bez szacunku nie ma wolności.

Jesteśmy dorośli to dam link. Tutaj spójrz. Prawe to nie jest.
http://nie.com.pl/
Jak kogoś link obraża to go wyrzucę stąd!
nic
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Urban to polityk...
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Na upartego mógłbym zostać wyznawcą Potwora Spaghetti, bo lubię makaron, często jadam właśnie w tej postaci co sam potwór, ale póki co dyskryminuje
polskie państwo to wyznanie i nie chce go zarejestrować, jakoby było niepoważne z założenia. Ale czy dogmaty i prawdy chrześcijańskie są poważne? :mrgreen:

Obrazek
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Kamil zauważyć można w Twoich postach wielki żal do katolików.W większości postów wylewasz swoją gorycz i niezadowolenie, dlatego pozwól, że zapytam Cię, jaki to ma wydźwięk na Twój spokój wewnętrzny i wartości, którymi kierujesz się w życiu? Towarzyszy Ci bałagan i mętlik, czy raczej opanowanie, wyciszenie i zgoda?

Co do artykułu, pomijając już absurd zdziwionego Jezusa, to moją uwagę zwrócił bardzo wymowny symbol zakazu na którego tle jest ukazany.
Doktryna wywrócenia, a tym samym wypaczenia wszelkiej moralności nie od dziś manipuluję społeczeństwem, ale dziś skala tego procederu jest realnym faktem w każdym aspekcie naszego życia.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

W których postach mam żal do katolików? Przecież nie wypowiadam się na ich temat, raczej na temat kleru. I na pewno jest to wyraz mojego niezadowolenia, na pewno nie goryczy - aż taki stary nie jestem :)

the formless."

Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Fakt gorycz to za dużo powiedziane wybacz, nikt nie chce być taki stary :)
Każdy który zadaję sobie pytania w sercu, pragnie poznać odpowiedzi i szuka prawdy, Bóg nie zostawi w niepewności, ale objawi swą żywą moc.
Czytając i wierząc w Biblię, kształtuję się niezaprzeczalnie błędny obraz nauki kościoła katolickiego wraz z całą jego historią i hierarchią.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”