Za ten oto niewinny rysunek Jerzy Urban ma sprawę w sądzie. Jak długo jeszcze będziemy żyli w kraju wyznaniowym w którym nie istnieje pojęcie wolności słowa? Zwłaszcza, że fanatyczni katolicy odczytali ten rysunek bez kontekstu czyli bez wczytania się w artykuł.
W pełni zgadzam się z Jerzym Urbanem - ma rację, że Jezus przewraca się w grobie widząc co robi katolicka sekta."Szczyt idiotyzmu" - Jerzy Urban skomentował akt oskarżenia na swoim blogu. Według naczelnego "Nie" rysunek "stanowi ilustrację artykułu krytykującego poczynania Kościoła katolickiego w Polsce". "Organ państwa chce, żeby sąd mnie skazał na sugestię, że poczynania kleru mogą dziwić założyciela chrześcijańskiej sekty" - komentował na blogu.
Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,76842,14235759,Urb ... z3PSHTMc2j
Jedna z ciekawszych wypowiedzi Urbana.
Oskarżyciel: Czy pan obraża również inne religie, czy tylko katolicką?
Urban: Wielokrotnie zdarzyło mi się naśmiewać z głupoty rabinów żydowskich. Z przedstawicieli religii muzułmańskiej się nie naśmiewam, bo oni za to zabijają. Gdyby katolicy zabijali, to bym się z nich też nie naśmiewał, ponieważ jestem tchórzem.
Dzięki Bogu katolicy jeszcze nie zabijają.
Oskarżyciel: Dlaczego pan się naśmiewa z ludzi wierzących w boga?
Urban: Nigdy nie naśmiewam się z ludzi, szanuję przekonania każdego pojedynczego człowieka, nawet, jeżeli nie podzielam jego opinii. Nie rozumiem religii, nie wiem dlaczego ludzie wierzą w te bzdury... Obśmiewam tylko kapłanów, którzy wciskają ciemnotę prostemu ludowi i czerpią z tego zyski.