Nie do końca Eden jest jak napisałeś. Kościół Adwentystów Dnia Siódmego wywodzi się z grona ruchów protestanckich lecz nie wyznają nieśmiertelności duszy tzn. wierzą że dusza ludzka ze swej natury jest śmiertelna a nieśmiertelność będzie udzielona przez Boga jako dar dopiero podczas zmartwychwstania. Krótko mówiąc nie wierzą raczej w piekło.Eden pisze:Adwentyści Dnia Siódmego na przykład tłumaczą sobie, że Nieba nie ma - po śmierci zapadamy w wieczny sen, dopóki nie zmartwychwstaniemy.
Osobiście nie za bardzo bym się z tym zgodził, moim zdaniem dusza jest nieśmiertelna. Lecz ich nauka i wiara są mi bliższe niż nauka kościoła katolickiego. Jest wiele cytatów w Biblii które wyraźnie stwierdzają istnienie piekła:
Łuk 16:19 A był pewien człowiek bogaty, który się przyodziewał w szkarłatne szaty i kosztowne tkaniny i codziennie wystawnie ucztował.
Łuk 16:20 Był też pewien żebrak, imieniem Łazarz, który leżał u jego wrót owrzodziały,
Łuk 19:21 I pragnął nasycić się odpadkami ze stołu bogacza, a tymczasem psy przychodziły i lizały jego rany.
Łuk 19:22 I stało się że umarł żebrak, i zanieśli go aniołowie na łono Abrahamowe; umarł też bogacz i został pochowany.
Łuk 19:23 A gdy w krainie umarłych cierpiał męki i podniósł oczy swoje, ujrzał z daleka Abrahama i Łazarza na jego łonie.
Łuk 19:24 Wtedy zawołał i rzekł: Ojcze Abrahamie, zmiłuj się nade mną i poślij Łazarza, aby umoczył koniec palca swego w wodzie i ochłodził mi język, bo męki cierpię w tym płomieniu.
Łuk 19:25 Abraham zaś rzekł: Synu, pomnij, że dobro swoje otrzymałeś za swego życia, podobnie jak Łazarz zło; teraz on tutaj doznaje pociechy, a ty męki cierpisz.
Łuk 19:26 I poza tym wszystkim między nami a wami rozciąga się wielka przepaść, aby ci, którzy chcą stąd do was przejść nie mogli, ani tez stamtąd do nas nie mogli się przeprawić
Łuk 19:27 I rzekł: Proszę cię wiec, ojcze, abyś go posłał do domu ojca mego.
Łuk 19:28 Mam bowiem Pięciu braci, niechaj złoży świadectwo wobec nich, aby i oni nie przyszli na to miejsce męki.
Łuk 19:29 Rzekł mu Abraham: Mają Mojżesza i proroków, niechże ich słuchają.
Łuk 19:30 A on rzekł: Nie, ojcze Abrahamie, ale jeśli kto z umarłych pójdzie do nich, upamiętają się.
Łuk 19:31 I odrzekł mu: Jeśli Mojżesza i proroków nie słuchają, to choćby kto z umarłych powstał, też nie uwierzą.
To straszne miejsce, myślę że nawet nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie tego cierpienia. W wątku "Co z tą Biblią" zalinkowałem książkę do wysłuchania na youtube której autorka została wybrana by ukazać światu że piekło istnieje. Nie jednokrotnie książka ta daje do zrozumienia że dusze w piekle pragną umrzeć i nie istnieć aby tylko nie czuć tego cierpienia lecz to niemożliwe. Dla niektórych książka może okaże się zbawienna.