Oszukali mnie

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Re: Oszukali mnie

Post autor: miś wesołek »

Paranoja pisze:Wierzy w coś co się nie dzieje, ponieważ NIE MA FIZYCZNEJ MOŻLIWOŚCI wykradania komuś myśli i o ile Oswojony jest chociaż trochę inteligentny (a zakładam, że powinien skoro jest programistą czy kimś w tym stylu - wspomniał tu o tym, żeby mi nie zarzucił, że ja też mu wykradłam myśli), to powinien być świadom tego, że się nie da wykradać komuś myśli.
Hm, a mnie się wydaje, że w sprzyjających okolicznościach i przy znajomości człowieka w określonym stopniu, można nim w pewnym stopniu manipulować; może nie żeby łaził jak po sznurku, ale kogoś wrażliwego czy nadwrażliwego łatwo zgnieść jak robaka, czasem nawet mimowolnie. I może to oswojony nazywa "wykradaniem myśli"? Może trafił na jakichś niefajnych ludzi, nastąpiło jakieś zdarzenie, które przypłacił psychozą. A więc ktoś może być trochę winny. Może nawet ta "grupa ludzi", o których pisze oswojony zauważyła, że coś się zaczęło z nim dziać nie teges i wiadomo, jak wtedy ludzie robią, odsuwają się jak od gówna, za przeproszeniem. A poza tym, nikt nie lubi być oskarżany za to, że zrobił coś tak strasznie złego. Więc reakcje mogą być różne i nie tylko w głowie. I to się ładnie wszystko składa w "logiczną" całość" - z jednej strony osoba w psychozie czuje się prześladowana, wykluczana, wpędzana w chorobę przez innych, a Ci inni zaczynają ją traktować jak osobę chorą. I ta osoba chora ma wtedy racje, że nie jest chora i że to inni. ;) Prawda, że ładnie się składa? ;)
Ja Ci współczuję oswojony, bo myślę dobrze wiem o czym piszesz i wiem, jak czujesz się bezsilny, osaczony itd. Wierzę, że uważasz to za prawdę itd., jednak jest jeden słaby punkt w tym myśleniu, a mianowicie, dlaczego ktoś miałby Ci robić takie świństwo?
oswojony pisze:W dalszym ciągu nic nie rozumiecie. Joanna_S nie mogę pogadać z kimś bliskim, bo wszyscy bliscy już są po ich stronie a wy tu pierdu pierdu o lekarzach i tabletkach. Już biorę tabletki, a to nic nie zmienia.
No to masz jeszcze pod tym względem niefajnie, że nawrót na lekach, ale chyba wiesz, że LEKI NIE CHRONIĄ W 100% PRZED NAWROTEM?

Trzeba leki zmieniać dopasowywać i one tak nawet super dopasowane mogą się nie sprawdzić, jeśli nie będziesz unikał stresów, nie wkręcał się w zbyt emocjonalne myślenie itd.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
czaras
zaufany użytkownik
Status: Informatyk

Post autor: czaras »

Kolega Przegłosowany ma rację - ludzie bywają okrutni. Jeśli w miejscu pracy koledzy zaczynają rżeć jak konie i drapać się po skroni jakby ktoś miał z głową, to wcześniej czy później człowieka ze schizą szlak trafi. Bez wątpienia każdy będzie coś takiego brał do siebie.
„Są rzeczy znane i nieznane, a pomiędzy nimi drzwi.” William Blake
Awatar użytkownika
Paranoja
bywalec

Post autor: Paranoja »

przegłosowany, ale mi chodzi o faktyczne wykradanie myśli, że ktoś wsadza mu rękę do głowy i wykrada je. Nie mówię o manipulacji, o której oswojony nie pisze. On wyraźnie mówi o wykradaniu tych myśli. Bo jeśli chodzi o manipulację, to każday chyba czasami jest w różny sposób manipulowany
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

czaras pisze:Kolega Przegłosowany ma rację - ludzie bywają okrutni.
Nie do końca o to mi chodziło. Że okrutni. Oklepany temat i nic nowego już do tego nie wniosę.
Chodziło mi o tę konkretną treść psychozy. Konkretnie, że jeśli ktoś ma psychozę na temat "czy jestem czy nie jestem chory", "czy to ja czy ludzie dookoła i ich grymasy" itd., to ona się "ładnie" zazębia z tym, co możliwe w odbiorze społecznym. Inaczej by było np. w temacie "jestem Bogiem, Szatanem, bobrem, wiewiórką, papugą" - wtedy od razu się można skapnąć, że coś nie teges. :lol:

Ogólnie, przewalona sytuacja i chyba też temu psychiatrzy mówią bardzo mądrze, że jeśli ostrzejszy i naglejszy wybuch psychozy, tym lepiej. Nie wiem czy dobrze to rozumiem, tak sobie tylko gdybam.
Paranoja pisze:przegłosowany, ale mi chodzi o faktyczne wykradanie myśli, że ktoś wsadza mu rękę do głowy i wykrada je.
W to nawet nie wnikam. ;)

Można sobie w takich chwilach wyobrazić np. działanie CIA, FBI, Al Kaidy czy ruskiej giełdy papierów wartościowych - co oni robią, aby się nawzajem przechytrzyć. To może dać chwilę wytchnienia. ;)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Spokojny80
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 38754286

Post autor: Spokojny80 »

oswojony pisze:
Melancholik pisze:E tam, jesteś pod wpływem ostrej psychozy i to wszystko tylko i wyłącznie dzieje się w Twojej głowie. Powinieneś w trybie natychmiastowym skontaktować się z lekarzem i ustalić co zrobić z tym fantem. Dobrze Ci radzę, działaj puki nie jest za późno.
Mylisz się. Jestem zdrowy, gdybym był w psychozie to bym nie pracował. Wszystko robię normalnie, tylko dookoła sami złodzieje.
Tylko dookoła sami złodzieje,hehehe-Dobre,hehe :D :D :D
Michal
ODPOWIEDZ

Wróć do „głosy”