Hm, a mnie się wydaje, że w sprzyjających okolicznościach i przy znajomości człowieka w określonym stopniu, można nim w pewnym stopniu manipulować; może nie żeby łaził jak po sznurku, ale kogoś wrażliwego czy nadwrażliwego łatwo zgnieść jak robaka, czasem nawet mimowolnie. I może to oswojony nazywa "wykradaniem myśli"? Może trafił na jakichś niefajnych ludzi, nastąpiło jakieś zdarzenie, które przypłacił psychozą. A więc ktoś może być trochę winny. Może nawet ta "grupa ludzi", o których pisze oswojony zauważyła, że coś się zaczęło z nim dziać nie teges i wiadomo, jak wtedy ludzie robią, odsuwają się jak od gówna, za przeproszeniem. A poza tym, nikt nie lubi być oskarżany za to, że zrobił coś tak strasznie złego. Więc reakcje mogą być różne i nie tylko w głowie. I to się ładnie wszystko składa w "logiczną" całość" - z jednej strony osoba w psychozie czuje się prześladowana, wykluczana, wpędzana w chorobę przez innych, a Ci inni zaczynają ją traktować jak osobę chorą. I ta osoba chora ma wtedy racje, że nie jest chora i że to inni.Paranoja pisze:Wierzy w coś co się nie dzieje, ponieważ NIE MA FIZYCZNEJ MOŻLIWOŚCI wykradania komuś myśli i o ile Oswojony jest chociaż trochę inteligentny (a zakładam, że powinien skoro jest programistą czy kimś w tym stylu - wspomniał tu o tym, żeby mi nie zarzucił, że ja też mu wykradłam myśli), to powinien być świadom tego, że się nie da wykradać komuś myśli.

Ja Ci współczuję oswojony, bo myślę dobrze wiem o czym piszesz i wiem, jak czujesz się bezsilny, osaczony itd. Wierzę, że uważasz to za prawdę itd., jednak jest jeden słaby punkt w tym myśleniu, a mianowicie, dlaczego ktoś miałby Ci robić takie świństwo?
No to masz jeszcze pod tym względem niefajnie, że nawrót na lekach, ale chyba wiesz, że LEKI NIE CHRONIĄ W 100% PRZED NAWROTEM?oswojony pisze:W dalszym ciągu nic nie rozumiecie. Joanna_S nie mogę pogadać z kimś bliskim, bo wszyscy bliscy już są po ich stronie a wy tu pierdu pierdu o lekarzach i tabletkach. Już biorę tabletki, a to nic nie zmienia.
Trzeba leki zmieniać dopasowywać i one tak nawet super dopasowane mogą się nie sprawdzić, jeśli nie będziesz unikał stresów, nie wkręcał się w zbyt emocjonalne myślenie itd.