Jak zwalczyć hipersomnię?

Moderator: moderatorzy

Nikarina
zarejestrowany użytkownik

Jak zwalczyć hipersomnię?

Post autor: Nikarina »

Potrafię spać nawet 17 godzin dziennie, nie ważne ile śpię, nie mogę się wyspać. Wiecznie jestem zmęczona, nie mogę się uczyć po szkole, bo muszę się położyć, a zaraz mam maturę i nie wiem już jak pokonać tą senność. Nie wiem czy to ma związek, ale strasznie dużo ziewam, nawet pięć razy na minutę, wstyd mi przez to w szkole. Kawa nie pomaga. Redbull mnie lekko aktywizuje, ale nie stać mnie na taki wydatek codziennie.
I błagam, bez odpowiedzi typu: leki od psychiatry. Konkretne sposoby proszę.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Jak zwalczyć hipersomnię?

Post autor: moi »

Takie zmęczenie może być spowodowane różnymi chorobami układu somatycznego: cukrzycą, problemami z trzustką, zaburzeniami hormonalnymi, białaczką... Najpierw powinnaś zrobić komplet badań: badanie moczu i krwi (w tym OB) plus badanie poziomu hormonów. Ale przede wszystkim morfologia, OB i mocz.

Pozdrawiam.m.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Takie skutki uboczne powodują właśnie
Themist pisze:leki od psychiatry.
:P
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Nikarina

To może dodam, że robiłam podstawowe badania i jestem zdrowa. A leków żadnych nie zażywam, a przynajmniej nie tak długo jak to się ciągnie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

A hormony, trzustkę i tarczyce też miałaś badane?

Pozdrawiam.m.
Nikarina

Tak
Pamiętnik Matki
bywalec

Post autor: Pamiętnik Matki »

Themist pisze:Potrafię spać nawet 17 godzin dziennie, nie ważne ile śpię, nie mogę się wyspać. Wiecznie jestem zmęczona, nie mogę się uczyć po szkole, bo muszę się położyć, a zaraz mam maturę i nie wiem już jak pokonać tą senność. Nie wiem czy to ma związek, ale strasznie dużo ziewam, nawet pięć razy na minutę, wstyd mi przez to w szkole. Kawa nie pomaga. Redbull mnie lekko aktywizuje, ale nie stać mnie na taki wydatek codziennie.
I błagam, bez odpowiedzi typu: leki od psychiatry. Konkretne sposoby proszę.
Taki sen ma prawo być odpuszczeniem długo skrywanego przemęczenia. Są sytuacje gdy organizm ukrywa zmęczenie. Miałam coś takiego a potem nie mogłam się wyspać i byłam ciągle zmęczona.
Wtedy po prostu trzeba się wyspać i tyle... mija zmęczenie i wszystko się normuje.

Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ

Wróć do „pamięć, sen”