Schzafreniczka na spacer z dziećmi

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

hanka78
zarejestrowany użytkownik

Schzafreniczka na spacer z dziećmi

Post autor: hanka78 »

Czy osoby chorujące na schizofrenię mogą wychodzić na spacer ze swoimi dziećmi jeśli oczywiście nie są w stanie psychozy wymagającej leczenie szpitalnego?

Mojej siostrze kurator zabronił jechać z dziećmi do miasta na zakupy....czy to normalne i czy on ma takie prawa ?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź....
Gość

Post autor: Gość »

kurator sądowy? siostra była karana - i za co ?
Czy osoby chorujące na schizofrenię mogą wychodzić na spacer ze swoimi dziećmi jeśli oczywiście nie są w stanie psychozy wymagającej leczenie szpitalnego?
kurator chyba nie orzeka czy ktoś jest w stanie psychozy ...

chyba za mało szczegółów podajesz, choć jesli o mnie chodzi to i tak nie wiem jakie są kompetencje kuratora sądowego
hanka78

ja tylko pytam czy matka chora na schizofrenię może wychodzić z dziećmi swoimi na spacer.....czy wszystkie mamy chore mają z tym problemy?
oczywiście kiedy nie ma psychozy
Gość

wg obowiązującego w Polsce prawa "schizofrenia" to opinia lekarska, która nie ma żadnego znaczenia o ile sąd nie zarządzi przymusowego leczenia ...

twoje pytanie jest ściśle prawne - trzymając się z dala od psychiatrów nie ma żadnego problemu, nie tylko może chodzić z dziećmi na spacer ale chyba powinna, nie musi również uznawać orzeczeń psychiatrów, ani się "leczyć"
hanka78

Czyli osobom chorym na schizofrenie wolno wychodzić z dziećmi na zakupy? CZy dobrze zrozumiałam?

Czy sąd może zabrać dzieci dlatego, że zabiera je na spacer matka chora na schizofrenię?
Gość

Czyli osobom chorym na schizofrenie wolno wychodzić z dziećmi na zakupy? CZy dobrze zrozumiałam?
oczywiście tzw. chory może wyrzucić orzeczenie psychiatry do kosz i powiedzieć mu co o nim myśli ... lekarz nie może nakazać leczenia
Czy sąd może zabrać dzieci dlatego, że zabiera je na spacer matka chora na schizofrenię?
sąd może tak nakazać leczenie jaki odebrać dzieci, jesli uzna, ze ma ku temu podstawy - a kierował się będzie pewnie opinią kuratora, skoro go ustanowił
guest II
zaufany użytkownik

Re: Schzafreniczka na spacer z dziećmi

Post autor: guest II »

hanka78 pisze:Czy osoby chorujące na schizofrenię mogą wychodzić na spacer ze swoimi dziećmi jeśli oczywiście nie są w stanie psychozy wymagającej leczenie szpitalnego?

Mojej siostrze kurator zabronił jechać z dziećmi do miasta na zakupy....czy to normalne i czy on ma takie prawa ?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź....
Nie podajesz szczegółów dotyczących sytuacji siostry.
Jeśli ma ona ustanowionego kuratora, to (jak się domyślam) zachodzi jedna z poniższych sytuacji:

1) Toczy sie sprawa sądowa o ubezwłasnowolnienie twojej siostry i sąd ustanowił dla siostry kuratora na czas postępowania (taki kurator ma za zadanie strzec praw osoby dla której został ustanowiony - czyli praw twojej siostry, ale TYLKO w toku postępowania) - taki kurator (moim zdaniem) nie może zabronić siostrze wyjeżdżać z dziećmi dokądkolwiek... bo to wykracza poza zakres jego kompetencji i poza cel jego ustanowienia.

2) Postępowanie sądowe w sprawie ubezwłasnowolnienia siostry zostało już zakończone i sąd orzekł ubezwłasnowolnienie częściowe, a następnie sąd opiekuńczy ustanowił dla siostry kuratora (gdyby siostrę ubezwłasnowolniono całkowicie sąd ustanowiłby tzw. opiekuna). Celem ubezwłasnowolnienia częściowego jest pomoc osobie dotkniętej zaburzeniami psychicznymi (w prowadzeniu spraw majątkowych i osobistych) i tym ma się kierować kurator siostry... ocena czy siostra ma czy nie ma wychodzić gdzieś z dziećmi nie jest jego zadaniem (tak uważam) bo to nie ma nic wspólnego z "pomocą" siostrze.

3. Ale nie piszesz jak wygląda kwestia praw rodzicielskich twojej siostry. Czy zostały ograniczone? Czy to może chodzi o kuratora ustanowionego przez sąd opiekuńczy dla jej dzieci a nie dla niej samej? To jest tutaj najważniejsze. Kto wykonuje prawa rodzicielskie wzgledem dzieci???

Sprecyzuj.
guest II
zaufany użytkownik

Re: Schzafreniczka na spacer z dziećmi

Post autor: guest II »

Jednak nie traktuj powyższego postu jako obowiązującej opinii prawnej. To raczej tylko moje "luźne" rozważania.

Jeszcze raz pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”