Schzafreniczka na spacer z dziećmi
Moderator: moderatorzy
Schzafreniczka na spacer z dziećmi
Czy osoby chorujące na schizofrenię mogą wychodzić na spacer ze swoimi dziećmi jeśli oczywiście nie są w stanie psychozy wymagającej leczenie szpitalnego?
Mojej siostrze kurator zabronił jechać z dziećmi do miasta na zakupy....czy to normalne i czy on ma takie prawa ?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź....
Mojej siostrze kurator zabronił jechać z dziećmi do miasta na zakupy....czy to normalne i czy on ma takie prawa ?
kurator sądowy? siostra była karana - i za co ?
chyba za mało szczegółów podajesz, choć jesli o mnie chodzi to i tak nie wiem jakie są kompetencje kuratora sądowego
kurator chyba nie orzeka czy ktoś jest w stanie psychozy ...Czy osoby chorujące na schizofrenię mogą wychodzić na spacer ze swoimi dziećmi jeśli oczywiście nie są w stanie psychozy wymagającej leczenie szpitalnego?
chyba za mało szczegółów podajesz, choć jesli o mnie chodzi to i tak nie wiem jakie są kompetencje kuratora sądowego
wg obowiązującego w Polsce prawa "schizofrenia" to opinia lekarska, która nie ma żadnego znaczenia o ile sąd nie zarządzi przymusowego leczenia ...
twoje pytanie jest ściśle prawne - trzymając się z dala od psychiatrów nie ma żadnego problemu, nie tylko może chodzić z dziećmi na spacer ale chyba powinna, nie musi również uznawać orzeczeń psychiatrów, ani się "leczyć"
twoje pytanie jest ściśle prawne - trzymając się z dala od psychiatrów nie ma żadnego problemu, nie tylko może chodzić z dziećmi na spacer ale chyba powinna, nie musi również uznawać orzeczeń psychiatrów, ani się "leczyć"
oczywiście tzw. chory może wyrzucić orzeczenie psychiatry do kosz i powiedzieć mu co o nim myśli ... lekarz nie może nakazać leczeniaCzyli osobom chorym na schizofrenie wolno wychodzić z dziećmi na zakupy? CZy dobrze zrozumiałam?
sąd może tak nakazać leczenie jaki odebrać dzieci, jesli uzna, ze ma ku temu podstawy - a kierował się będzie pewnie opinią kuratora, skoro go ustanowiłCzy sąd może zabrać dzieci dlatego, że zabiera je na spacer matka chora na schizofrenię?
Re: Schzafreniczka na spacer z dziećmi
Nie podajesz szczegółów dotyczących sytuacji siostry.hanka78 pisze:Czy osoby chorujące na schizofrenię mogą wychodzić na spacer ze swoimi dziećmi jeśli oczywiście nie są w stanie psychozy wymagającej leczenie szpitalnego?
Jeśli ma ona ustanowionego kuratora, to (jak się domyślam) zachodzi jedna z poniższych sytuacji:
1) Toczy sie sprawa sądowa o ubezwłasnowolnienie twojej siostry i sąd ustanowił dla siostry kuratora na czas postępowania (taki kurator ma za zadanie strzec praw osoby dla której został ustanowiony - czyli praw twojej siostry, ale TYLKO w toku postępowania) - taki kurator (moim zdaniem) nie może zabronić siostrze wyjeżdżać z dziećmi dokądkolwiek... bo to wykracza poza zakres jego kompetencji i poza cel jego ustanowienia.
2) Postępowanie sądowe w sprawie ubezwłasnowolnienia siostry zostało już zakończone i sąd orzekł ubezwłasnowolnienie częściowe, a następnie sąd opiekuńczy ustanowił dla siostry kuratora (gdyby siostrę ubezwłasnowolniono całkowicie sąd ustanowiłby tzw. opiekuna). Celem ubezwłasnowolnienia częściowego jest pomoc osobie dotkniętej zaburzeniami psychicznymi (w prowadzeniu spraw majątkowych i osobistych) i tym ma się kierować kurator siostry... ocena czy siostra ma czy nie ma wychodzić gdzieś z dziećmi nie jest jego zadaniem (tak uważam) bo to nie ma nic wspólnego z "pomocą" siostrze.
3. Ale nie piszesz jak wygląda kwestia praw rodzicielskich twojej siostry. Czy zostały ograniczone? Czy to może chodzi o kuratora ustanowionego przez sąd opiekuńczy dla jej dzieci a nie dla niej samej? To jest tutaj najważniejsze. Kto wykonuje prawa rodzicielskie wzgledem dzieci???
Sprecyzuj.
Re: Schzafreniczka na spacer z dziećmi
Jednak nie traktuj powyższego postu jako obowiązującej opinii prawnej. To raczej tylko moje "luźne" rozważania.
Jeszcze raz pozdrawiam
Jeszcze raz pozdrawiam