Kącik racjonalisty.

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Kącik racjonalisty.

Post autor: eN »

Schizo pisze:Też znam angielski :p
A czy ja mówiłem, że znam? Ja robię tylko kopiuj&wklej :)
Neofita to osoba, która niedawno przyjęła jakąś wiarę. A ja po pierwsze nie przyjęłam żadnej wiary (już raczej niewiarę).
W potocznym znaczeniu to także osoba, jaką miałem na myśli :P
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Neofitą nazywa się także nowego wyznawcę jakiejś ideologii. To chyba eN miał na myśli.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Tak właśnie. Dziękuję, moi, za intelektualne wsparcie :)
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

moi pisze:
Dawkins stał się antyteistą dlatego, że według niego religia to "niebezpieczny nonsens, który uczy wrogości wobec innych ludzi", a nie dlatego, że ewolucjonizm jest niepodobny do tego, co głoszą religie.

Pozdrawiam.m.
A uczy tak?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=248&werset=10#W10
Czy Dawkinsowi tylko tak się uroiło?

Jezeli chodzi o religie w szkołach.
Dzieci i tak muszą same wybrać światopogląd. Nie mamy dostępu do ich potrzeb duchowych , życia duchowego i szczególnie istnienia ich samych po naszej śmierci. A do tego faktu wcześniej czy później będą musiały się same ustosunkować. Jak my teraz do śmierci naszych dziadków i rodziców.
Według mnie należy umożliwić im poznanie jak najlepiej i jak najszerzej całej sfery duchowej współczesnego człowieka i zachęcać do samodzielnego myślenia. Nie chronić ich przed poznaniem różnorodnej wiary i niewiary ludzi takich samych jak oni.
Nie chronimy ich przed faktami budzącymi zgrozę w nas samych, lecz uczymy na lekcjach biologii o piraniach , larwach baryłkarza, owadach pożerających się żywcem, całej krwawej ewolucji, parazytach w przewodzie pokarmowym człowieka itd. na historii dowiadują sie o wojnach , niewolnictwie, gwałtach i torturach zadawanych człowiekowi przez kochających go bliźnich, na literaturze o ćpających i popełniających samobójstwa poetach i innych Hemingwejach, czy Londonach, homoseksualistach i "miłości" do nadobnych kurtyzan.
Nie wiem w czym problem z niewinną religią, która tylko usiłuje zrozumieć życie i życie pomimo śmierci nas samych.
Sam byłem agnostykiem i chyba nawet ateista, ze względu na wiedzę o ewolucji Przyrody i osobno historii człowieka, ale nie antyteistą. Potem zastanowiłem się czy całe Zło wszechświata pochodzi od nas i wyszło, że nie. Więc i całe Dobro nas przewyższa. Bóg nie jest zatem fikcją człowieczego intelektu. Nikt nikomu gotowego Boga nie poda na talerzu.
Ostatnio zmieniony wt sie 28, 2012 7:14 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

[quote="cezary123"]
A uczy tak?
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=248&werset=10#W10
Czy Dawkinsowi tylko tak się uroiło?

Chrześcijanie w imię szerzenia wiary dokonywali wielu podbojów i wielu rzezi. Działalność inkwizycji też nie miała nic wspólnego z przykazaniami.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Post autor: Clamo »

Co ciekawe, Kardynał Pell twierdzi, że ateiści mogą spokojnie trafić do niebia, co jest szczerze mówiąc całkiem ciekawe. Mówi, że nie mogą się tylko odwrócić od Chrystusa poprzez złe uczynki. Więc domyślnie mogę być niewierzącym ale jeżeli będę dobry to i tak mogę trafić do nieba, chociaz do tej pory myślałem, że odrzucenie Chrystusa to także brak wiary w niego po zapoznaniu się z nim, czy też z jego naukami, bo przecież jest to w pewien sposób negacja Ducha Świętego.

PS: eN_ nie bądz egoistą, może te filmiki nie są tylko dla ciebie i nie musisz wywyższać się poprzez nazywanie nas neofitami.
"Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I."
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Clamo pisze:PS: eN_ nie bądz egoistą, może te filmiki nie są tylko dla ciebie i nie musisz wywyższać się poprzez nazywanie nas neofitami.
No popatrz - taki młody a taki sztywny ((kopiuj&wklej) no pun intended) :lol: Więcej dystansu ;)
cezary123
zaufany użytkownik

Clamo pisze:do tej pory myślałem, że odrzucenie Chrystusa to także brak wiary w niego po zapoznaniu się z nim, czy też z jego naukami, bo przecież jest to w pewien sposób negacja Ducha Świętego
Chrystus nie przyszedł do ludzkości na samym początku, więc Bóg był i tak wcześniejszy dla istot dobrych z natury.
Sam mówił, że odrzucenie Syna Człowieczego to jeszcze nie grzech przeciwko Duchowi ŚW.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:
Chrześcijanie w imię szerzenia wiary dokonywali wielu podbojów i wielu rzezi. Działalność inkwizycji też nie miała nic wspólnego z przykazaniami.

Pozdrawiam.m.
To niech się antyteiści czepią inkwizycji i chutliwych żołdaków mordujących kobiety i dzieci a nie Zmartwychwstałego :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Całe to zło było w imię religii i temu właśnie sprzeciwia się Dawkins.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

Na pewno?
To zapytajmy się czy wątpi on w religię czy w Boga?
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

cezary123 pisze:Dzieci i tak muszą same wybrać światopogląd.
Więc pozwólmy im na to nie zmuszając ich do religii kiedy są jeszcze małe i nic nie rozumieją!
cezary123 pisze:Nie chronimy ich przed faktami budzącymi zgrozę w nas samych, lecz uczymy na lekcjach
Więc dlaczego na lekcjach religii ukrywa się prawdziwą historię chrześcijaństwa?
cezary123 pisze:Nie wiem w czym problem z niewinną religią
Na lekcjach ukrywa się historię "tych prawdziwych" a raczej dużych religii a przestrzega przed sektami niekatolickimi - aby "owieczki" nie zaczęły myśleć i przestać wierzyć w takie bajki!
cezary123 pisze:Potem zastanowiłem się czy całe Zło wszechświata pochodzi od nas
Owieczki również potrafią być wilkami. :wink:
cezary123 pisze:To zapytajmy się czy wątpi on w religię czy w Boga?
Oczywiste, że w jedno i drugie.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

cezary123 pisze:Na pewno?
To zapytajmy się czy wątpi on w religię czy w Boga?
Po zamachach na World Trade Center i Pentagon wezwał do ostrzejszej krytyki światopoglądów religijnych: "Skończmy wreszcie z tym cholernym szacunkiem!"

Jest przekonany, że ateizm jest logiczną konsekwencją zrozumienia ewolucji.
Wielu z nas widziało religię jako nieszkodliwy zabobon. Wierzenia religijne były wprawdzie pozbawione jakichkolwiek wspierających je dowodów, ale uważaliśmy, że skoro ludzie potrzebowali takiej protezy dla pocieszenia, to gdzie tu jest krzywda? 11 września zmienił to wszystko. Ujawnił, że wierzenia religijne nie są nieszkodliwym zabobonem, że mogą być śmiertelnie niebezpiecznym zabobonem. Niebezpiecznym, ponieważ daje ludziom niezachwianą pewność co do własnych racji. Niebezpiecznym, ponieważ daje im odwagę by zabijać siebie, co automatycznie usuwa naturalną przeszkodę w zabijaniu innych. Niebezpiecznym dlatego, że uczy wrogości wobec innych ludzi tylko dlatego, że odziedziczyli inny rodzaj duchowej tradycji. I niebezpieczny również dlatego, że wszyscy uznaliśmy, że religii należy się ten bezwarunkowy i wyjątkowy dla religii szacunek zwalniający ją od normalnego krytycyzmu. Skończmy wreszcie z tym cholernym szacunkiem!
Źródło: Wikipedia

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

A jak bym udowodnił, że WTC rozwalili ateiści?
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

cezary123 pisze:A jak bym udowodnił, że WTC rozwalili ateiści?
Spróbować zawsze możesz. Tylko nie płacz jak cie wsadzą z powrotem do psychiatryka. :D
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ale oni krzyczeli przed rozbiciem "Allahu Akbar" i to zostało nagrane. Bez wątpienia byli to ludzie wierzący w Boga.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

Dowód prosty:
A może być Boga - dwóch?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Cezary, nieważne w jakiego Boga oni wierzyli- zabijali w imię religii. Temu sprzeciwia się Dawkins.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

To wracamy do pytania czy Dawkins wie co to Bóg, że się Jemu sprzeciwia?
Czy sprzeciwia się tylko innym religiom poza swoją wiarą w nieistnienie Boga?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

On się sprzeciwia w ogóle idei Boga. Poczytaj sobie jego książkę "Bóg urojony", zamiast snuć rozważania, co Dawkins miał na myśli :)

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”