Zmienia się osobowość po psychozie
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
Re: Zmienia się osobowość po psychozie
Mi otoczenie powiedziało że się zmieniłem z komedianta na milczka i jest w tym dużo racji.
-
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2013 10:12 am przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.
Uważam, że jeżeli zmiany są dla nas na gorsze, co intuicyjnie czujemy, to psychoza oddala nas od prawdziwego JA. Jeżeli pozwala nam dojrzeć, to znaczy, że psychoza stała się niejako narzędziem ku przybliżeniu się do samego siebie.wyobcowana pisze:Nie wiem czy to prawda, ale w psychozie człowiek staje się najbardziej prawdziwy - taki, jaki jest naprawdę.

- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Też zacząłem robić błędy i uważam,że powodują to leki,konkretnie stabilizatory nastroju.Od kiedy zacząłem je brać w mniejszej ilości poprawiło się z ortografią.wyobcowana pisze:Ja się zmieniłam o 180 stopni. Nie wiem czy to prawda, ale w psychozie człowiek staje się najbardziej prawdziwy - taki, jaki jest naprawdę. Tak też mi się wydaje. Choroba u mnie spowodowała utratę zdolności językowych, ale za to pojawiły się inne. Kiedyś "czułam" ortografię, a teraz robię błędy jak dziecko z podstawówki.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
kiedys ponoc mialam psychoze,ja uwazam,ze tak,lekarka ktora mnie wtedy leczyla powiedziala,ze to psychoza,jednak nie bralam lekow na to,z czasem samo sie wycofalo albo i nie,bo czesto bywam podejrzliwa,doszukje sie spiskow,chociaz w obecnym czasie mniej,w lipcu bylam w szpitalu,pierwsza diagnoza psychoza,potem na wypisie zaburzenia schizotypowe,jednak ja czuje,ze nie jestem ta sama osoba,izoluje sie od ludzi,boje sie kontaktow z ludzmi,boje sie tego,ze jak sie z kims spotkam zlapia mnie leki,ze bede glupio wygladala,ze bede potrzebowala pomocy innych,zamykam sie w sobie,jedyna osoba ktorej ufam to moja Terapeutka,jest Prawdziwa,Szlachetny to czlowiek,przy Niej nie boje sie byc soba,nie boje sie pokazywac ze jestem slaba,ze mam leki,Ona mnie rozumie.Czuje,ze sie o mnie martwi.Moje leki sprawiaja,ze moje zycie jest wegetacja,co dnia budze sie i one sa,zasypiam sa,jestem jednym wielki klebkiem nerwow.
Jednak jakas czesc mnie wierzy,ze to sie skonczy,ze wroci ta dawana Emocja usmiechnieta,radoscna,ze wroce do ludzi i bede sie czula wsrod nich dobrze tak jak to bylo kiedys.
niech sie stanie..amen
Jednak jakas czesc mnie wierzy,ze to sie skonczy,ze wroci ta dawana Emocja usmiechnieta,radoscna,ze wroce do ludzi i bede sie czula wsrod nich dobrze tak jak to bylo kiedys.
niech sie stanie..amen
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Zycie nie czeka na nikogo.
-
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2013 10:13 am przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.
u mnie csobowość zmieniła się.zaczęłam chodzić za teściową.pytam się jej czy pomożę mi wychowywać dziecko.Bardzo mało mówię.potrafię powiedzieć pomożecie mi wychowywać pawła,uczyć go pisać wypracowania.to wszystko co umię powiedzieć.prosze pomóżcie,co mam robić?
-
- zbanowany
- Kontakt:
Przed chorobą chciałem żyć normalnie jak inni! Teraz chcę żyć po swojemu! Tak by nikt nie narzucał i nie gadał co mam robić! Nie lubię być sterowany i manipulowany po epizodach psychotycznych tych mocniejszych!
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
A może to obojętność na ich oceny?zbyszek pisze:Choroba połamała mi wszelkie opory i lęki wobec społeczeństwa, jakie miałem. Chyba zrobiłem się bardziej otwarty na innych ludzi.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
Mi natomiast poprawilo sie pismo lecz stracilo na tym ogolny sens moich wypowiedzi, trudnosci z przekazaniem czegos pozatym podczas psychozy zlamalem chyba wszystkie dotepne zasady
dochodze do siebie chyba nie wyobrazam sobie zycia bez lekow

The Less You Know, The Better
napewno sie zmienia, ja jestem bardziej malomowny niz bylem , nie mowiac o tym ze nie widze w tej chwili nic pozytywnego w zyciu...takie zycie z dnia na dzien i nic wiecej 

Jej, jakie bzdury pisałam! Chyba miałam paranoję 

Osłabiony afekt, zubożenie mowy, życie jak automat z dnia na dzień, wypalenie, rozpad osobowości depresja popsychotyczna - to tak zaraz po psychozie. Po kilku kolejnych latach wolnych od psychozy, mozolne odbudowywanie osobowości cegiełka po cegiełce. Ostatnio nawet 2 razy zdarzyło mi się odczuwać szczęście, zadowolenie z tego że żyję, co jest niebywałym ewenementem, po tylu latach krwi, potu i łez...
Melisa
Mi sie zmienila osobowosc ale po neuroleptykach. Do tego mam po nich okropne lęki 

Po psychozie zmienia się osobowość, leki działają ...
Natalia napisałaś prawdę, ja krok po kroku, cegiełka po cegiełce buduję SIEBIE, czas i remisja działają na moją korzyść.
Natalia napisałaś prawdę, ja krok po kroku, cegiełka po cegiełce buduję SIEBIE, czas i remisja działają na moją korzyść.
Pieknie powiedziane winiwini pisze:ja krok po kroku, cegiełka po cegiełce buduję SIEBIE, czas i remisja działają na moją korzyść.

Masz szczescie.....
mi objawy negatywne nie ustepuja... :/ :/ :/
mi objawy negatywne nie ustepuja... :/ :/ :/
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Po ponad dwóch latach od drugiego epizodu wyszedłem już na prostą,teraz tylko pozostaje cały czas praca ze sobą i samokontrola własnego stanu zdrowia,można dać sobie rade ale nie jest to takie proste i wymaga czasu,dużo zależy od chorego.
- gold
- zaufany użytkownik
Ważne u mnie jest to żeby pracować nad swoją dorosłością w ten sposób aby dbać o swoje dobre samopoczucie przyjmując leki i włączać się w życie rodzinne,pomagając rodzinie.Pomagając im pomagam tak naprawde sobie dochodząc do zdrowia. Do realizacji planów potrzebuje siły którą da mi spokój.A spokój osiągne nie poprzez patrzenie się na innych jak zapierdzielają i później zaliczenie dołka że ja tak nie potrafię.Spokój osiągne dzięki akceptowaniu swoich ograniczeń,wkładaniu serca w to co robie i otaczanie się ludźmi na poziomie.
uzdrawiam
uzdrawiam
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.