Objawy negatywne czy skutki uboczne leków
Moderator: moderatorzy
Objawy negatywne czy skutki uboczne leków
.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 6:56 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Objawy negatywne czy skutki uboczne leków
Według mnie oba przykłady to skutek uboczny leków źle dobranych. Miałam tak, gdy brałam rispolept, zarówno nadmierną senność , jak i brak napędu życiowego, tylko spałam, jadłam i leżałam gapiąc się tępo w telewizor. Teraz biorę abilify i czuję się zdrowa.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 6:56 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Sformułowanie "objaw negatywny schizofrenii" według mnie narzuca jakąś bierność wobec tego objawu, że nic nie można z tym zrobić, "jestem chora/y więc dlatego tak się zachowuję czy czuję". A sformułowanie "skutek uboczny leków" DAJE NADZIEJĘ NA ZMIANĘ- można zmienić lek i będzie lepiej. Objawy negatywne schizofrenii w ulotkach leków są wymieniane jako "skutki uboczne"- wynika z tego że objawy i skutki są takie same... 

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Moim zdaniem, bez względu na to, czy te objawy nazwiemy "objawami negatywnymi schizofrenii", czy "skutkami ubocznymi leków" można je leczyć poprzez zmianę leku lub przyjmowanie dodatkowo jakiegoś antydepresantu. W moim przypadku zadziałało jedno i drugie.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Ja sam nie wiem, czy objawy ubytkowe to efekt brania lekarstw czy choroby. Mi niestety nie pomagała zmiana na jakikolwiek lek, a antydepresanty - tak jak w Twoim przypadku moi - w moim niestety nie działały. Cały czas dokucza mi anhedonia i inne objawy negatywne choroby, a oprócz tego cenestetyczne i nie mam pomysłu, jak z tym walczyć. Moja psychiatra też.

- moi
- moderator
- Kontakt:
To rzeczywiście problem. Często leki jednak przynoszą poprawę. A próbowałeś "Depralinu"? To mało znany lek, a mnie właśnie postawił na nogi.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Nie, nie próbowałem Depralinu. Moja lekarka nie jest chętna do przepisywania mi antydepresantów. No i jestem trochę do nich zniechęcony, gdyż brałem już kilka rodzajów i żaden nie działał w ogóle.
Teoretycznie sulpiryd, który biorę, powinien mnie zaktywizować. I ketrel powinien działać niby przeciwdepresyjnie. Ale nie doświadczyłem takiego ich działania.
Teoretycznie sulpiryd, który biorę, powinien mnie zaktywizować. I ketrel powinien działać niby przeciwdepresyjnie. Ale nie doświadczyłem takiego ich działania.

- moi
- moderator
- Kontakt:
Teoretycznie solian, który brałam też miał aktywizować, a wywołał u mnie depresję, anhedonię i abulię. Każdą czynność wykonywałam z trudem. Pomógł właśnie "Depralin", a najbardziej pomogła zmiana leku. Myślę, że powinieneś spróbować umówić się na wizytę do innego lekarza i poprosić go o receptę na "Depralin". Ma podobno najmniej skutków ubocznych ze wszystkich antydepresantów na rynku.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
.,
- moi
- moderator
- Kontakt:
Myślę, że w takiej chorobie jak schizofrenia większość lekarzy jest zgodna: leki należy przyjmować stale, w okresach remisji zmniejszając jedynie dawkę do minimalnej.siligarf pisze:Czas farmakoterapii jest określany przez lekarza. Mając pewność, że są to skutki uboczne leku, możemy zgodnie z zaleceniem lekarza odstawiać stopniowo lek i nie mamy później już żadnych dolegliwości.
Pozdrawiam.m.
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 6:55 pm przez ______X, łącznie zmieniany 2 razy.
To jest ściema lekarzy dla tych co są na początku leczenia. Ja miałam tylko dwa epizody a leki już biorę ponad 10 lat. NIGDY nie usłyszałam od lekarza o końcu farmakoterapii. Nie słyszałam też o nikim chorym na schizofrenię, który by to usłyszał od psychiatry "Jest pan/i zdrowa. Nie potrzebuje pan/i więcej leków. Czas zakończyć leczenie farmakologiczne".siligarf pisze:czas trwania farmakoterapii wynosi odpowiednio:
- jeden epizod psychotyczny (1-2 lata)
- po nawrocie (jeszcze min. 2 lata)
- po drugim nawrocie (do końca życia)
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 6:55 pm przez ______X, łącznie zmieniany 4 razy.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ja po pierwszym epizodzie psychotycznym brałam przykładnie leki przez rok, albo nawet dłużej. Potem je odstawiłam. Miałam nawrót choroby. Moim zdaniem ryzyko nawrotu zawsze istnieje. Ta choroba jest nieprzewidywalna.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 6:54 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
- what_a_feeling
- bywalec
Ponoć klasyczne neuroleptyki mogą nasilać objawy negatywne - i po grzyba je podawać? Ja biorę już trzeci miesiąc Trilafon i po dwóch miesiącach się one nasiliły. Redukowałem dawki a nawet odstawiałem na kilka dni i żadnej poprawy nie ma.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ja dyskutuję o faktach, o tym, co konkretnie mnie się przydarzyło, co znam z autopsji. To fakty, nie fikcja. To, że powstają podręcznikowe opisy schizofrenii nie oznacza, że nie przydarzają się przypadki wykraczające poza opisywany model choroby. Moja lekarka także uważa, że w przypadku wystąpienia choćby jednego epizodu psychotycznego lepiej brać leki przez całe życie, ograniczając jednak stopniowo ich ilość do dawki minimalnej, podtrzymującej. Myślę, że wielu lekarzy wychodzi z tego właśnie założenia: że lepiej dmuchać na zimne.siligarf pisze: Dyskutujmy proszę o faktach a nie o tym, co się wydaje albo co się nie wydaje.
Pozdrawiam.m.
- lea
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony sob sie 29, 2015 9:45 am przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
Może w następnym miesiącu pomyślę o Depralinie i zapytam o lek tego samego lekarza, gdyż jest to jedyny lekarz w moim powiecie na NFZ. Zresztą na ostatniej wizycie była skłonna do moich sugestii, więc może się zgodzi. Spróbować warto.moi pisze:Teoretycznie solian, który brałam też miał aktywizować, a wywołał u mnie depresję, anhedonię i abulię. Każdą czynność wykonywałam z trudem. Pomógł właśnie "Depralin", a najbardziej pomogła zmiana leku. Myślę, że powinieneś spróbować umówić się na wizytę do innego lekarza i poprosić go o receptę na "Depralin". Ma podobno najmniej skutków ubocznych ze wszystkich antydepresantów na rynku.
Pozdrawiam.m.