Psychiatryki są dla uboższych

Moderator: moderatorzy

redaktor
bywalec

Psychiatryki są dla uboższych

Post autor: redaktor »

Moim zdaniem są u nas w PL dwie klasy chorych
- niższa-
której nie stać na leczenie prywatne i która jest zmuszona czekać nieraz co najmniej miesiąc na dobrego psychoterapeutę w Poradni Zdrowia Psychicznego z NFZ- u...
ta klasa niższa, bo niezamożna, ląduje też często w szpitalach, bo tylko w szpitalu jest nieraz możliwa natychmiastowa, intensywna terapia z NFZ- u ... a i to nie wszędzie...
- wyższa-
przedstawiciel/ka tej klasy nigdy może nie wylądować w psychiatryku, stać tę osobę/jej rodzinę na intensywną prywatną psychoterapię i natychmiastowe konsultacje tych samych lekarzy, do których w poradni są długie kolejki... ta osoba w psychiatryku ląduje w naprawdę podbramkowej sytuacji ( agresja wobec siebie/otoczenia, alkohol/narkotyki/inne nałogi )

Do psychiatryka powinno się iść w sytuacji podbramkowej, a nie po ustawienie leków ( można je ustawić ambulatoryjnie ) i/lub po bezpłatną natychmiastową i intensywną terapię z NFZ- u.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Re: Psychiatryki są dla uboższych

Post autor: Zagubiona we mgle »

Wydaje mi się, że masz dużo racji. Tam gdzie ja byłam w szpitalu, obok mojego oddziału był oddział uzależnień od alkoholu, gdzie podobno pewien aktor się leczył (albo i niejeden).
Commodore 64
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: Commodore 64 »

Sam se system z politykami biednych stworzył! Już na stażach wyzyskują prywaciarze czy na czarno jak w urzędzie pracy roboty nie ma czy środków by do lepszego kraju wybyć! System nie jest miły!
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
Awatar użytkownika
nierzeczywisty
zaufany użytkownik

Post autor: nierzeczywisty »

Zacznę od końca. Oj jaka ta NASZA Polska jest zacofana i niedorozwinięta... W ogóle jest na samym końcu, a inne kraje są taaaakie wspaniałe!

Naprawdę myślisz, że tylko u nas jest źle?

Co do Twojego podziału chorych. Lekarz prywatny znaczy lekarz lepszy? Pomijając kwestie kolejek do specjalistów refundowanych przez NFZ - to, że zapłacisz lekarzowi nie zawsze znaczy, że Ci pomoże lepiej, bo przyjął na wizytę wcześniej niż ten "refundowany" do którego czekałeś miesiąc.

BTW - na stażach zyskują również stażyści (aczkolwiek nie zawsze, ale to nie problem wyłącznie staży).

Oczywiście nie twierdzę, że jest dobrze. Bo nie jest. Tak samo jak nie wszystko jest czarne. Wszyscy jesteśmy w dupie, ale nawet tu trzeba umieć wyłuskać te pozytywne elementy... czegoś. ;)
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia. -- Albert Eintstein
silny Niemiec z USA
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: silny Niemiec z USA »

Szwaby i kacapy nam kraj zniszczyli!
Geld ist nicht gut! Ich habe eine schinke mit saltz! USA is dead! Eminem is dead!

www.pijany-muminek.pl
silny Niemiec z USA
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: silny Niemiec z USA »

Bogaci i biedni to nic innego jak zasługa polityków! Wszystko polityce "zawdzięczamy!". USA chce imigrantów zdrowych do pracy jak Australia. Ktoś się bogaci na biedzie innych. W USA na socjalu biedni jadają w MC Donald's.
Geld ist nicht gut! Ich habe eine schinke mit saltz! USA is dead! Eminem is dead!

www.pijany-muminek.pl
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

Psychiatryki są dla osób zagrażających sobie lub innym . Nikt w nich nie ustawia leków tylko dają najgorsze typu haloperidol bądź klopiksol. Nie mając psychozy do psychiatryka zgłasza się moim zdaniem tylko samobójca.
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”