fenomen religii chrześcijańskiej
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
fenomen religii chrześcijańskiej
jak to jest że dwunastu nieuczonych uczniów uczonych tylko przez niego Jezusa rozprzestrzeniło jego nauki w tak dużej części Afryki Azji mniejszej Europy a w niedługi czas potem słowa mistrza się spełniają że cały świat pozna jego nauki czy to przypadek że słowa mistrza się znowu spełniają że cały świat poznaje jego nauki tak jak owy mistrz przepowiedział
Re: fenomen religii chrześcijańskiej
i że to właśnie cywilizacja europejska podbiła świat a nie żadna inna przecież Chińska mogłaby kto zna historie ten wie mongolska rozwaliła się na przedmurzu chrzścijaństwa turecka też
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Taa i trwa owa dominacja jakiś niecały 1000 lat. Wcześniej była dominacja muzułmańska, a jeszcze wcześniej rzymska. Fakt, że teraz trochę inaczej to wygląda, wszystko się zglobalizowało i treść mknie z szybkością światłowodu na dowolną szerokość geograficzną i są takie idee jak gospodarka rynkowa i demokracja, które zdają się odpowiadać wielu ludziom na całym świecie. Tendencje demograficzne nie napawają jednak optymizmem co do dalszych losów fenomenu chrześcijaństwa.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
właśnie globalizację przepowiedział Jezus dzięki tej przepowiedni co to na nią wskazałem post wyżej mamy tak na świecie że każdy może nie w niego uwierzyć
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Często nie rozumiem tego, co piszesz...piotr 84 pisze:że każdy może nie w niego uwierzyć
To co się moim zdaniem jakoś tam rozprzestrzenia po świecie to nie religia chrześcijańska tylko ideologia demokracji liberalnej i gospodarka rynkowa, które powstały w świecie zachodnim zdominowanym przez religię chrześcijańską. Wynik owego rozprzestrzeniania jest nieznany i trudny do przewidzenia. Fukuyama powiedział, że mamy koniec historii i że nasz sposób porządkowania świata przyjmą wszystkie inne cywilizacje, a później Huntington powiedział, że nie ma żadnego końca tylko nastąpi niechybne zderzenie cywilizacji, wskutek czego Fukuyama złagodził swoje stanowisko w następnej książce. Złagodził, ale z niego nie zrezygnował całkiem, bo jednak jak by nie patrzeć wartości zachodnie rozprzestrzeniają się po świecie. Ale wynik, to co będzie np. za 50 lat, tak naprawdę trudno przewidzieć i w tym czasie może się stać dosłownie wszystko.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
ja napisałem że to nie zbieg okoliczności że tak się stało że w niedługi jak na historie człowieka czas Jezus umarł a w setki lat potem Kolumb odkrył Amerykę i globalizacja
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Nie widzę ścisłego związku
to nie matematyka to wiara że wierzysz albo nie a co powiesz na temat samego Jezusa kim dla ciebie był kimś z trójcy czy takim samym jak ja i ty człowiekiem ?
wiem pytam ciebie o twoją wiarę
wiem pytam ciebie o twoją wiarę
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Jezus Chrystus jeśli w ogóle istniał był człowiekiem, który miał kilka ciekawych rzeczy do przekazania, na tyle ciekawych, że niektórzy uważają je za boskie. To mnie właśnie zastanawia - dlaczego i dlaczego tak wiele osób.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Niemniej i tak jestem zdania, że statystyczny Chińczyk, Hindus czy Muzułamnin będzie wolał np. Ifona.
po trzech dniach ciemności zmieni zdanie
Jak Jezus przyjdzie powtórnie to im Ifon nie pomoże.
Strzeż mnie jak źrenicy oka, Ukryj mnie w cieniu swych skrzydeł
Psalm 17,8
Psalm 17,8
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Niepotrzebna zgryźliwość.Ja rozumiem co Piotr miał na myśli.Zdanie trochę niepoprawne ale sens widoczny.Chodziło mu o to,że każdy ma wolny wybór i nie musi wierzyć w Jezusa.A dokładniej "nie w niego uwierzyć" czyli kogoś innego.przeglosowany pisze:Często nie rozumiem tego, co piszesz...piotr 84 pisze:że każdy może nie w niego uwierzyć
Ostatnio zmieniony pt lis 25, 2011 8:13 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Nie zgryźliwość. Naprawdę, czasami nie rozumiem.
to ci wytłumacze Przegłosowany w Tajlandi są tacy co to za tego Jezusa giną albo przynajmniej są prześladowani bo na tym ifonie mają piosenki traktujące o Jezusie pogrzeb w Opoce taki portal to się dowiesz ilu chrześcijan całego świata ginie za wiarę co minute czytałem że w Chinach są nawet zegarki pokazujące godzine miłosierdzia 15:00 tam chrześcijanie są prześladowani chociaż Opoka to może być dla ciebie mało wiarygodne źródło jak zaczytujesz się w Racjonaliste ale nawet czasami w wiadomościach mówią o tym że zginoł jakiś misionarz
proszę ustosunkuj się
proszę ustosunkuj się
Tak SSSD zrozumiał sens chociaż zdanie niepoprawne stylistycznie
odrobina dobrej woli i każdy zrozumie, ja na psychiatryku poznałem takiego gościa którego też na początku nie rozumiałem ale potem nauczyłem się jego stylu wypowiedzi i wszystko kumałem jeszcze pamiętam jak innemu pacjentowi tłumaczyłem jego słowa
odrobina dobrej woli i każdy zrozumie, ja na psychiatryku poznałem takiego gościa którego też na początku nie rozumiałem ale potem nauczyłem się jego stylu wypowiedzi i wszystko kumałem jeszcze pamiętam jak innemu pacjentowi tłumaczyłem jego słowa
Ostatnio zmieniony sob lis 26, 2011 10:59 pm przez piotr 84, łącznie zmieniany 1 raz.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Piotr, bez obrazy, stosuj chociaż przecinki, to się ustosunkuję. Postaram się rozkminić to później bo dziś dzień wyjątkowy 60 urodziny mojego ojca. 

już jest przecinek
Chodzi o to że jak Jezus powiedział żeby uczniowie poszli i głosili dobrą nowine całemu światu to świat w niedługi czas potem zrobił się bardzo mały dzięki rewolucji komunikacyjnej i rewolucji transportowej a na samym początku tak jak powiedziałem europa afryka bliski wschód
teraz rozumiesz ? w naszych czasach Misjonarze głoszą dobrą nowinę na każdej szerokości geograficznej
teraz rozumiesz ? w naszych czasach Misjonarze głoszą dobrą nowinę na każdej szerokości geograficznej
na początku Bóg się Objawił żydom nawet Jezus do kobiety innej narodowości powiedział by odeszła i nie prosiła go o cud uwolnienia córki od złego ducha na co ta powiedziała nawet pies karmi się odpadkami ze stołu pańskiego z kolei Jezus do niej żeby poszła i była spokojna bo jej wiara jej córkę uwolniła spod mocy złych duchów tak na początku żydom pan się Objawił a po ukrzyżowaniu całemu światu
Idźcie i głoście dobrą nowinę
Idźcie i głoście dobrą nowinę