Charles Bukowski - dokument
Moderator: moderatorzy
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Charles Bukowski - dokument
Zachęcam do obejrzenia dokumentu o Charlesie Bukowskim: "Born into this":
Bardzo fajny dokument w polskiej wersji językowej.
Bukowski, prawdziwy outsider i twardziel, który brał się za bary ze światem. Ktoś gotów powiedzieć, że zwykły alkoholik i kloszard, ale proszę się przyjrzeć trochę bliżej tej interesującej twarzy. Dla mnie postać bardzo ciekawa, której zazdroszczę talentu, dystansu i poczucia humoru i tego, że własne słabości i niezwykłość potrafił przekuć w siłę i pewność siebie. No ale tak, Bukowski miał wielki talent i, choć na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać, dokładnie wiedział czego chce.
Bardzo fajny dokument w polskiej wersji językowej.
Bukowski, prawdziwy outsider i twardziel, który brał się za bary ze światem. Ktoś gotów powiedzieć, że zwykły alkoholik i kloszard, ale proszę się przyjrzeć trochę bliżej tej interesującej twarzy. Dla mnie postać bardzo ciekawa, której zazdroszczę talentu, dystansu i poczucia humoru i tego, że własne słabości i niezwykłość potrafił przekuć w siłę i pewność siebie. No ale tak, Bukowski miał wielki talent i, choć na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać, dokładnie wiedział czego chce.
gówno w proszku na kijoszku
Re: Charles Bukowski - dokument
Zwiedziony nazwiskiem kupiłem i nawet przeczytałem "Kobiety". Na szczęście jestem ignorantem i na literaturze się nie znam, więc nie doceniłem jego talentu i nie będę go więcej czytał.
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
A dlaczego "zwiedziony", a nie "zachęcony" względnie "skuszony"? Zawiodłeś się? "Kobiet" akurat nie czytałem i też się nie znam na literaturze.
Co do dokumentu jeszcze. Nie oddaje on w pełni tego, co Bukowski miał do przekazania jako pisarz, ale jakaś zbieżność pomiędzy Bukowskim i Chinaskim na pewno zachodzi. W dokumencie, warto zwrócić na przykład uwagę na to, w których momentach Bukowski klnie, w których żartuje, wścieka się, a w których płacze.
Co do dokumentu jeszcze. Nie oddaje on w pełni tego, co Bukowski miał do przekazania jako pisarz, ale jakaś zbieżność pomiędzy Bukowskim i Chinaskim na pewno zachodzi. W dokumencie, warto zwrócić na przykład uwagę na to, w których momentach Bukowski klnie, w których żartuje, wścieka się, a w których płacze.
Tak - zawiodłem się. Może akurat trafiłem na temat, o którym nie pisze wg mnie ciekawie. A może to kwestia tłumaczenia? A może po prostu nie mój gust.
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
salydus pisze:Według mnie Bukowski jako literat i poeta jest słaby. A żeby się o tym przekonać trzeba samemu sięgnąć po coś, co spłodził. Nie trzeba nawet wychodzić z domu i tym bardziej kupować jego książek. Na chomiku jest trochę e-booków i poezji w ogóle rozsianej w internecie.
Spotkałem się z taką opinią i po części się z nią zgadzam. Jednak ma takie momenty, że wyję w zachwycie.
Nie wszystko znajdziesz na ebookach, a nawet niewiele.
- przegłosowany
- zaufany użytkownik
Jestem w trakcie kolejnego jego zbioru opowiadań i absolutnie jednak zgodzić się nie mogę. Jako poeta nie wiem. Jako "literat" natomiast jest w większości znakomity i jedyny w swoim rodzaju. Co innego, że Bukowski, to Bukowski - nie dociera do głębi wszechrzeczy, nawet się nie stara, bo nie widzi w tym sensu. Do przekazania ma w sumie niewiele, ale czyta się to naprawdę znakomicie. I co też ważne - jest w tym co robi szczery i konsekwentny.salydus pisze:Według mnie Bukowski jako literat i poeta jest słaby. A żeby się o tym przekonać trzeba samemu sięgnąć po coś, co spłodził.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Zgadzam się z Przegłosowanym - proza Bukowskiego to specyficzna literatura. Nie ma tu metafizycznych opisów wyższych poziomów "ja", ale za to są soczyste, pełne perwersji opisy rzeczywistości, których na próżno by szukać u innych pisarzy. Pod pewnymi względami Bukowski przypomina mi Geneta (obydwaj byli wyrzutkami, obydwaj pisali z potrzeby wyrażenia swojej wściekłości, nie zaś z ważnych pobudek moralnych i obydwaj lubowali się w opisywaniu ludzi z półświatka). Czyta się to naprawdę znakomicie.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- Anime
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 45723214
Którą książkę tego autora polecacie? Zastanawiam się pomiędzy Kobietami, Szynką raz! i Faktotum.
.