Prawidłowa higiena snu

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Mniejuzniema
zaufany użytkownik

Prawidłowa higiena snu

Post autor: Mniejuzniema »

Zarówno sama choroba psychiczna i niektóre leki moga wywołać spowolnienie aktywności i senność w ciągu dnia.Brak codziennych zajęć, które zmuszałyby do wczesnego wstawania, albo trudności w zasypianiu stają się częstą przyczyną przestawienia rytmu dobowego.Prawidłowy sen powinien trwać około 7 godzin. Bardzo pomocne w przypadku chorych na schizofrenię jest wstawanie codziennie o tej samej porze rano, aktywne rozpoczynanie dnia i kładzenie się spać o stałej porze,najlepiej przed godz.23. Na dwie godziny przed położeniem się spać powinno unikać się korzystania z komputera czy telewizora, gdyż może to wpłynąć negatywnie na dobowy rytm życia.
Nie chcę przyjaciół, a z wrogiem sobie poradzę.
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Re: Prawidłowa higiena snu

Post autor: Emocja »

ja chodze spac raczej o stalych porach tj do 24,jednak potrafie przespac polowe dnia.co mnie denerwuje ale nie jestem w stanie wczesniej wstac,no chyba,ze musze,ale wtedy zle sie czuje
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Śpię około 6 i pół godziny, wstaję o stałej porze, ale rano jestem zazwyczaj nie do życia. Często przysypiam w dzień, jeśli mogę. Nie wiem, jak sobie poradzę, gdy pójdę do pracy, bo chociaż nie biorę dużych dawek leków, to i tak ciężko mi funkcjonować.

Pozdrawiam.m.
Fujikoo
zaufany użytkownik

Post autor: Fujikoo »

Ja to żeby się wyspać, muszę spać minimum 10 godzin, zazwyczaj śpię 12h. Chodzę spać o stałych porach, czasem w dzień pod sypiam. Niekiedy mam wrażenie, że śpię dłużej niż niemowlę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”