Jak podawać swój kontakt
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Jak podawać swój kontakt
na publicznie dostępnych stronach nie należy umieszczać żadnych adresów, ani mailowych, ani telefonicznych, ani listowych, chyba, że są to adresy publicznych instytucji. powód jest jasny - nadużycia przez automaty - to one chodzą po sieci i szukają adresów służących potem do tworzenia baz danych kojarzących te adresy z jakimiś cechami. firmy, które budują te bazy danych oferują potem swoim klientom spam, reklamę pocztową, telefoniczną, lub inne śmiecie skierowaną do danej grupy ludności. dlatego jeśli upublicznisz swój adres możesz być pewien, że inni już go przehandlowali.
przy konieczności podania adresu mailowego należy tak go zapisać, żeby automat nie miał szans np. zbyszek "ale-żadna-małpa" w domenie evot.org.
do komunikacji z innymi zarejestrowanymi użytkownikami służy linijka pod każdym mailem. umożliwia ona np. wysłanie maila bez znajomości adresu.
uprzejmie proszę o weryfikację adresu mailowego podanego przy rejestracji, adres wraz z innymi danymi jest widoczny w profilu (lewy przycisk górnej listwy) .kto nie chce dostawać żadnych maili proszę, aby zostawił to pole puste. Fałszywy wpis powoduje, że system co chwila skarży się do administratora (do mnie) , że nie może na ten adres nic wysłać.
przy konieczności podania adresu mailowego należy tak go zapisać, żeby automat nie miał szans np. zbyszek "ale-żadna-małpa" w domenie evot.org.
do komunikacji z innymi zarejestrowanymi użytkownikami służy linijka pod każdym mailem. umożliwia ona np. wysłanie maila bez znajomości adresu.
uprzejmie proszę o weryfikację adresu mailowego podanego przy rejestracji, adres wraz z innymi danymi jest widoczny w profilu (lewy przycisk górnej listwy) .kto nie chce dostawać żadnych maili proszę, aby zostawił to pole puste. Fałszywy wpis powoduje, że system co chwila skarży się do administratora (do mnie) , że nie może na ten adres nic wysłać.
Ostatnio zmieniony pt lut 09, 2007 10:05 am przez zbyszek, łącznie zmieniany 2 razy.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
wypróbuj ten przycisk "email" pod swoim postem, wtedy przekonasz się, że napiszesz mail do samej siebie, zarazem sprawdzisz, czy wszystko działa.
forum potrafi wysyłać maile, lecz nie poda ci adresu, na jaki go wysyła. same adresy są chronione w bazie danych i mam nadzieję, że nigdy nie wydostaną się poza ten serwer.
forum potrafi wysyłać maile, lecz nie poda ci adresu, na jaki go wysyła. same adresy są chronione w bazie danych i mam nadzieję, że nigdy nie wydostaną się poza ten serwer.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
niezbyt rozumiem pytania: Prywatne wiadomości zawsze są widoczne tylko na stronach forum. To co otrzymujsz "bezpośrednio", chyba nasz na myśli, na twój adres mailowy, nawet gdy nie jesteś akurat zalogowana, to tylko informacja drogą mailową o tym, że coś leży w twojej skrzynce pw. jeśli jesteś jednak zalogowana pojawi się dodatkowe okienko.
- tom76
- zaufany użytkownik
Ostatnio zmieniony czw lip 07, 2011 7:19 pm przez tom76, łącznie zmieniany 1 raz.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
ochrona adresów mailowych
1. Uprzejmie proszę pod żadnym pozorem nie wpisywać do postów swojego adres mailowego. Sieć jest przeszukiwana przez automaty szukające adresów na spam. W krótkim czasie wpisany adres znajdzie się na liście spamowców i wtedy ze spamem nie poradzą sobie żadne filtry - trzeba będzie skrzynę zmenić, a starą zamknąć !
2. Kto nie chce podawać swojego adresu w profilu powinien zostawić tam puste pole i nie wpisywać fałszywych adresów. Mam z nimi sporo kłopotu.
3. Kto ma wątpliwości, czy jego adres jest widoczny na forum może sprawdzić to funkcją "szukaj" wpisując swój adres. Forum jest bardzo dobrze zabezpieczone. Włamania nie da się wykluczyć, lecz stale zwracam na to uwagę. W normalnych warunkach gwarantuję, że adresy nie wydostaną się poza serwer. Używanie guzika "Email" pod postami zarejestrowanych użytkowników jest bezpieczne tzn. tą drogą nie da się zdobyć cudzego adresu.
4. Jeśli ktoś stwierdzi, że jego adres został skradziony najbardziej prawdopodobną drogą jest włamanie do użytkownika systemu Windows, do którego wysłany został jego list zawierający oczywiście adres nadawcy. Wbrew powszechnej opinii system Windows w ogóle nie nadaje się do powszechnego użytku w otwartej sieci jaką jest Internet. Średni czas zarażenia się jest dla użytkownika Windows Explorer 8 minut od czasu nowej instalacji systemu ! Przypomnę także, że ponad 70 % maili rozsyłanych codziennie na świecie to spam, a tendencja jest wzrostowa. Sytuacja wydaje się nie mieć rozwiązania dopóki jako standard używany jest MS-Windows. Prawdopodobnie nie ma także rozwiązania dopóki utrzymuje się obecna przewaga rynkowa firmy Billa Gacie.
2. Kto nie chce podawać swojego adresu w profilu powinien zostawić tam puste pole i nie wpisywać fałszywych adresów. Mam z nimi sporo kłopotu.
3. Kto ma wątpliwości, czy jego adres jest widoczny na forum może sprawdzić to funkcją "szukaj" wpisując swój adres. Forum jest bardzo dobrze zabezpieczone. Włamania nie da się wykluczyć, lecz stale zwracam na to uwagę. W normalnych warunkach gwarantuję, że adresy nie wydostaną się poza serwer. Używanie guzika "Email" pod postami zarejestrowanych użytkowników jest bezpieczne tzn. tą drogą nie da się zdobyć cudzego adresu.
4. Jeśli ktoś stwierdzi, że jego adres został skradziony najbardziej prawdopodobną drogą jest włamanie do użytkownika systemu Windows, do którego wysłany został jego list zawierający oczywiście adres nadawcy. Wbrew powszechnej opinii system Windows w ogóle nie nadaje się do powszechnego użytku w otwartej sieci jaką jest Internet. Średni czas zarażenia się jest dla użytkownika Windows Explorer 8 minut od czasu nowej instalacji systemu ! Przypomnę także, że ponad 70 % maili rozsyłanych codziennie na świecie to spam, a tendencja jest wzrostowa. Sytuacja wydaje się nie mieć rozwiązania dopóki jako standard używany jest MS-Windows. Prawdopodobnie nie ma także rozwiązania dopóki utrzymuje się obecna przewaga rynkowa firmy Billa Gacie.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Niestety sporo osób ma trudności z kontaktem mailowym ze mną, administratorem. Maile z ominięciem forum wysyłać można na adres "webmaster" potem ten znak i nazwa domeny, lub "zbyszek" i dalej tak samo. Pod zdjęciem na mojej stronie domowej http://zbyszek.evot.org podane są także inne alternatywne adresy.
Jest tam także opisane dlaczego niektóre maile są odrzucane. Przyczyną jest zwykle nieprawidłowy temat maila. Sporo osób ma z tym duże kłopoty, lecz niestety muszę odrzucać maile zatytułowane "witaj", "odpisz, proszę" itp. inaczej nie miałby ze spamem żadnych szans. Ogólnie temat maila powinien opisywać czego on dotyczy. Proszę wyobrazić to sobie jak list do urzędu z linijką "dot.:<numer sprawy>". Nikt nie napisze "dot.: szanowni państwo".
Przy okazji wspomnę, że także posty na forum powinny zawierać prawidłowy tytuł, tj. tytuł opisujący co jest w środku. To ułatwia innym przeszukiwanie forum według haseł.
Jest tam także opisane dlaczego niektóre maile są odrzucane. Przyczyną jest zwykle nieprawidłowy temat maila. Sporo osób ma z tym duże kłopoty, lecz niestety muszę odrzucać maile zatytułowane "witaj", "odpisz, proszę" itp. inaczej nie miałby ze spamem żadnych szans. Ogólnie temat maila powinien opisywać czego on dotyczy. Proszę wyobrazić to sobie jak list do urzędu z linijką "dot.:<numer sprawy>". Nikt nie napisze "dot.: szanowni państwo".
Przy okazji wspomnę, że także posty na forum powinny zawierać prawidłowy tytuł, tj. tytuł opisujący co jest w środku. To ułatwia innym przeszukiwanie forum według haseł.
Re: Jak podawać swój kontakt
Dziekuje bardzo. Ja na tym sie nie znam. Komputer i ja to nie my. Na przyszłość będę pamiętać.
-
- zarejestrowany użytkownik
Re: Jnak podawać swój kontakt
jestem matka mlodego chorego schizofrenika kupilam specjalinie komputer i ucze sie obslugiwac go/ internet ccialabym podzielic sie uwagami na temat tej choroby iaby udostepnic mojemu dziecku swiat z ktorego zostal wykluczony prze te chorobe, na razie na slepo wchodze w strony i nie wiem z jakim efektem chcialabym aby za pomoca tego forum moj syn znalazl przyjazna dusze bo boje sie ze gdy mnie i meza zabraknie to on zostanie sam moj syn ma dopiero 23 lata i 3 epizody choroby, kiedys wiele podrozowalismy mial wielu kolegow a teraz pustka, na szczescie poprzez dzialaina domow opieki w ramach dzialania ze srodkow UE udalo mi sie poslac na kurs i ew. wyjazd rehabilitacjny moze ktos tez znajduje sie w podobnej sytuacji i wzocni nas duchowo
mama kuby
mama kuby
Zbyszek, a podany mail [normalnie z małpą] w wiadomości prywatnej, też odnajdą wyszukiwarki ? Czy tam można pisać normalnie ?
"Potrzebuję jeszcze kilku, aby było jak u Wilków, co zaciekle walczą takie małe z takim wielkim bykiem"
Prywatne wiadomości może czytać tylko ich adresat. Wyszukiwarki, jak google ich nie widzą, więc możesz w nich podawać adres emailowy w normalny sposób.