umorzenie

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

umorzenie

Post autor: zbyszek »

Po wnikliwym badaniu podjęliśmy decyzję o umorzeniu śledztwa we wszystkich wątkach na podstawia artykułu 17 .... czyli ze względu na brak podstaw do prowadzenia śledztwa. W dogłębnej analizie nie udało się co prawda zaprzeczyć istnieniu opisanego czynu, jednak czyn ten nie nosi znamion czynu karalnego. Uwzględniając postulaty niektórych środowisk dołączyliśmy co prawda do akt śledztwa nagrania filmowe ukazujące przekazanie Krzysztofowi S. (nazwisko utajnione ze względu na dobro śledztwa) środków płatniczych, jednak nie znaleźliśmy dowodów na to, że środki te przekazane zostały w związku ze sprawowaniem przez Krzysztofa S. funkcji ministra do spraw .... Istnieje co prawa zapis głosowy brzmiący: "No, masz Krzycho za twoją pomoc", jednak jak stwiedza orzeczenie Sądu Najwyższego z dnia 1. kwietnia akt tych nie należy traktować jako dowód, że pomoc ta odnosiła się do wspomnianej we wcześniejszym momencie zapisu koncesji na prowadzenie działalności koncesjonowanej.
W związku z brakiem zaistnienia przesłanek wskazujących na istnienie dalszych dowodów prokuratura podjęła decyzję o nieprzesłuchiwaniu innych osób.

Jak Pan, jako poseł i przewodniczący komisji badającej sprawę odniesie się do decyzji prokuratury ?

W wolnej, niezależnej Polsce władza sądownicza jest istotnym elementem naszej demokracji. Z tego powodu z uznaniem traktuję ciężką pracę prokuratorów, którym należy się za nią dodatkowa gratyfikacja uwzględniająca ciężar sprawy. Oczywiście respektuję tu w pełni demokratyczną decyzje o tym, że żadnej sprawy nie ma i nigdy nie było.

A jak ocenia Pan argumenty opozycji w tej sprawie ?

To jest właśnie ten typowy jad nienawiści do społeczeństwa i antydemokratyczna próba dzielenie Polaków na łapówkarzy i nie-łapówkarzy. Nie pozwolimy, żeby polską racją stanu zawładnęły niezdrowe emocje i ciemne interesy kliki, która stara się w niedemokratyczny sposób wykorzystać prokuraturę do swoich niecnych działań. Atakując nas staje się przecież jasne, że chodzi im tylko o władzę, a ich działania są czysto polityczne.

Jak ocenia Pan wysokie kary nałożone na dwóch policjantów, którzy dokonali zapisu filmowego rozmowy, przy której ministrowi S. wręczono pieniądze ?

Nie chcę komentować tu czysto personalnych decyzji głównego inspektora o natychmiastowym zwolnieniu oskarżonych z pracy w policji, bo jest to suwerenna decyzja władz. Jednak artykuł ... ustawy ... mówi wyraźnie, że osoby, co do których istnieje uzasadnione podejrzenie o łamanie swoim nagraniami praw człowieka nie powinny mieć możliwości prowadzenia czynności proceduralnych i dlatego należało ich zwolnić i odebrać prawo wypowiadania się w sprawie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: umorzenie

Post autor: moi »

Zbyszku, ale o jaką sprawę chodzi?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

To tylko wolna twórczość, której celem jest oddanie klimatu epoki. Wszelkie podobieństwa opisanych postaci z ministrem Drzewieckim, posłem Sekułą, lub byłym szefem CBA Mariuszem Kamińskim są ...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Ach, nie połapałam się ... ;)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Państwo jest w fazie rozkładu i dąży do upadku. Im szybciej - tym lepiej. Jeśli nie można rozwikłać afer, jeśli można bezkarnie zadłużać przyszłe pokolenia, jeśli można bezkarnie przerzucać składki pomiędzy filarami dla doraźnych potrzeb budżetu, jeśli można robić szopki z zeszłoroczną katastrofą - to można wszystko. Chyba jedyna szansa w tym, że UE się rozpadnie, Polska zbankrutuje, a rządy przejmą jacyś faceci z jajami i wprowadzą porządek. Ale ja myślę, że to będzie tak trwało, i będzie u nas tak, jak na Kubie. Wieczny marazm. Wieczna apatia. Takim krajem, to nawet ja mógłbym rządzić. Świetnie bym się do tego nadawał :)
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

Jak najsprawiedliwiej wydać sąd o jakimś państwie? Najprościej - na podstawie jego sadownictwa.
Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności. Ale znajomość często.
Ludzie mylą ustawodawstwo z prawodawstwem.
Lec
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

niemadry pisze:Państwo jest w fazie rozkładu i dąży do upadku. Im szybciej - tym lepiej.
To niewłaściwa postawa. Mnóstwo wspaniałych ludzi stara się, żeby Polska była lepsza silniejsza, bardziej sprawiedliwa, żeby była Polską. Dążenie do upadku ("bo może Polakom w ogóle nie należy się państwowość") to opcja popierana przez wrogów naszego kraju, a nie tylko przez rozczarowanych.Wcale nie jest tym lepiej im jest gorzej !

Rację ma chyba raczej Boris cytując Leca, który ocenia państwo po jego sądownictwie. Rzeczywiście wynika z tego cytatu, że dopóki zapadają rażące zdrowy rozsądek wyroki polityczne Polska nie jest całkiem wolnym krajem. Przypomnę tylko, że dopiero po 30-tu latach sądu uznał, że wprowadzenie Stanu Wojennego było łamaniem prawa, Jaruzelski pomimo zdrady stanu chodzi nadal na wolności, jest wręcz honorowany przez obecnego prezydenta, Wałęsę pomimo jednoznacznych wskazujących na to dowodów nadal nie można nazywać agentem (w latach 70-tych), a za powiedzenie prawdy trzeba go przepraszać ! Ile procesów jest celowo blokowanych, wstrzymywanych, żeby sprawy uległy przedawnieniu, giną akta, ferowane są absurdalne, zakrawające na kpinę wyroki. Dla powszedniego obywatela mającego do czynienia z sądami najbardziej widoczna jest dziwaczna, a skierowane przeciwko temu obywatelowi tendencyjność sądów i administracje państwowej. Nie dajmy sobie wmówić, że Polacy to gęsi i tak być musi, że ta tendencyjność nie ma swoich przyczyn, że my po prostu nie zasługujemy na sprawiedliwszą Polskę.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

zbyszek pisze:
niemadry pisze:Państwo jest w fazie rozkładu i dąży do upadku. Im szybciej - tym lepiej.
To niewłaściwa postawa. Mnóstwo wspaniałych ludzi stara się, żeby Polska była lepsza silniejsza, bardziej sprawiedliwa, żeby była Polską. Dążenie do upadku ("bo może Polakom w ogóle nie należy się państwowość") to opcja popierana przez wrogów naszego kraju, a nie tylko przez rozczarowanych.Wcale nie jest tym lepiej im jest gorzej !
Ale to Syzyfowa praca. To podtrzymywanie agonii, marnotrawstwo czasu i sił. Jeśli faktycznie jest tak, że rządzą nami służby, że rządzi w naszym kraju układ, to lepiej by było, żeby to państwo upadło. Państwo w sensie ustroju, klasy politycznej, kierunku w którym podążamy. Czego dowodem jest fatalne prawo, i sytuacje, gdy w tej samej sprawie zapadają różne wyroki, w zależności od miasta, gdzie urzęduje Sąd. Podtrzymywanie tego stanu rzeczy jest przedłużaniem cierpienia. Dobrowolnie nikt niczego nie zmieni, bo trwamy w marazmie, a ci którzy mieli dość sił i energii, dawno stąd wyjechali. Pozostali głównie emeryci, klasy roszczeniowe i różnej maści urzędnicy. Mnóstwo ludzi szuka pracy http://www.rp.pl/artykul/635628.html , ale nikt miejsc pracy nie tworzy. Ciągle się mówi o zdolnych informatykach, którzy wygrywają konkursy. Są wychwalani pod niebiosa, ale kończą na dobrych posadach w Microsofcie i tyle ich widziano. Dlaczego żaden z nich nie założy firmy, nie wyjdzie z nowatorskim pomysłem, nie rozkręci biznesu? W biednych Chinach jakoś było można, to u nas się nie da? Przecież nic nie stało na przeszkodzie, żeby nie krępować przedsiębiorczości, żeby nie utrudniać zatrudniania na kiepskich warunkach. No dobrze, robotnik by ciężko pracował za grosze, ale fabryki znanych marek byłyby także w dużej części u nas. Może i praca byłaby kiepsko płatna, ale wystarczyłoby jej dla wszystkich. Powolutku ludzie dorabialiby się, oszczędzaliby, gromadzili kapitał. Z czasem by to zaprocentowało.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

niemadry pisze:... Jeśli faktycznie jest tak, że rządzą nami służby, że rządzi w naszym kraju układ, to lepiej by było, żeby to państwo upadło.
Nie rządzą nami żadne służby. One tylko mają pewien wpływ, lecz nikomu do końca nie udało się przewidzieć przyszłości społeczeństwa. W sporej mierze mamy sami duży wpływ na naszą sytuację i trzeba z tego wpływu korzystać. Trzeba interesować się polityką, wiedzieć co się dzieje i dokonywać prawidłowych wyborów przedstawicieli.

System społeczny nie jest jak nadmiernie zabazgrana kartka papieru, którą dałoby się podrzeć, wziąć sobie nową i zacząć pisanie od nowa.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

A propos naszego wpływu, polecam ten filmik .
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Kolejny głupi pomysł: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Wzrosni ... 24418.html . Dla takich osób jak ja, bez kwalifikacji, to pewne bezrobocie. Ale urzędnicy robią to oficjalnie w trosce o biednych... Pozostanie mi chyba wieczna praca na umowę zlecenie, albo na jakieś ułamkowe formy etatów ;) Ludzie tego nie kumają, ludzie tym się nie zajmują. Większość z nas nigdy nie czytała na ten temat, ale głosować będziemy na tych, którzy podniosą płacę minimalną, a nie na tych, którzy postulują jej likwidację.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Komentator bankiera pl:
Wstępna propozycja Pani Minister Fedak o podniesieniu płacy minimalnej, wydaje się być rozsądna.
:) Niemądry, chyba jesteś za mądry by być komentatorem :)
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

On to tak napisał, żeby wilk był syty i owca cała. Propozycja rozsądna, ale:
Kluczem do poprawy sytuacji na rynku pracy nie jest podnoszenie płacy minimalnej, ale ograniczanie pozapłacowych kosztów pracy.
Ja bym się zgodził na cały etat za 700PLN netto. Ba! Za 600PLN czy 500PLN netto też bym pracował, a do czynszu dorabiał na umowę zlecenie, po parę godzin w tygodniu. Ale mi nie wolno za tyle pracować, bo rząd mi nie pozwala :)
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

A propos Kamiński. Byłem dziś na ciekawym spotkaniu z Mariuszem Kamińskim i senatorem Romaszewskim. Według mnie to wspaniali ludzie. Kamiński opowiadał o innych informacjach, jakie zbierało CBA pod jego kierownictwem. To jest zastraszające. Rzeczywiście państwo, prokuratura, sądownictwo, a szczególnie Platforma ma, jak się wydaje bliskie związki z mafią. To skarbnik PO dbał o właściwe lokaty pieniędzy mafii pruszkowskiej, a mafia z kolei dotowała PO.

Edytowałem ostatnio artykuł biografii Kamińskiego w wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Mariusz_Ka ... (ur._1965) . Jestem co prawda jednym z edytorów posiadających prawa akceptowania lub odrzucania edycji innych użytkowników, jednak nie mogę sobie dać rady a tendencyjnym usuwaniem z wikipedii istotnych faktów. Tam siedzi chyba zbyt dużo dziwnych ludzi, dla których ich opcja polityczne jest istotniejsza niż prawda i fakty. Historię edycji hasła Kamińskiego można przejrzeć w zakładce "Historia i Autorzy".

Witaj Zalew. To tak a propos manipulowania światem przez ukryte siły. Tu masz konkretny przykład, a siły wcale nie takie ukryte.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Wydaje mi się, że same państwa w obecnych czasach noszą znamiona organizacji przestępczych, i tylko tym się różnią od innych, że pobierają haracze oficjalnie. To że politycy mają kontakty z mafią, nie powinno dziwić ...
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Jednak są w Polsce odważni i oddani sprawie ludzie, którzy walczą o wolność od mafijnych układów: http://uwazamrze.pl/2011/05/mariusz-kaminski-oskarza
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Oczywiście onet znowu usunął moje dwie wypowiedzi na ten temat, a pozostawił tytuł swojego artykułu dotyczącego tej sprawy: "Rozpoczyna się ohydne plucie PiS ..."

Oto one:
Na spotkaniu Mariusz Kamiński zdał sprawozdanie ze swoich starań o kontynuowanie przez organa ścigania śledztw, które swojego czasu rozpoczęło CBA. Fakty, które przytoczył były szokujące. Wiele wskazuje na to, że rzeczywiście PO było finansowane z mafii pruszkowskiej, a skarbnik partii Miro Drzewiecki zajmował się dogodnym lokowaniem pieniędzy mafii. Polecam zajrzeć do "Uważam Rze" i wyrobić sobie samemu własne zdanie.
Bulwersujący jest także fakt, że Miro, któremu udowodniono mafijne kontakty wraca do PO i do polityki, a policjant, który złapał go za rękę na gorącym uczynku usunięty przez Premiera ze stanowiska z naruszeniem prawa - czyli Mariusz Kamiński jest oskarżany o "plucie" bez podania treści, czego sprawa dotyczy. Myślę, że PO nie wywinie się łatwo z oskarżenia o wspólny interes z mafią pruszkowską.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

No dobrze, PO to oszuści i złodzieje, z tym mogę się zgodzić. Ale dlaczego Kamiński ujawnia to co co ujawnia teraz a nie wtedy kiedy był szefem? Szczerze mówiąc raczej nie mam zaufania do polityków. Nie mówiąc już o tym, że kraj potrzebuje na pierwszym miejscu zmian w gospodarce, dokanać których nie chce ani Tusk ani Kaczyński.
Mniejuzniema
zaufany użytkownik

Post autor: Mniejuzniema »

Przykro jest mi nie znam sie na polityce, ale jedno wiem.
Prokuratura w mojej dzielnicy jeżeli np. sie zgłoszę ze sprawa - psychologa, czy ŚDS. krzywdzacych ludzi chorych sprawe umarza. Z góry zakłada za przegrana.Bo jak człowiek chory mający urojenia tym razem może ich nie miec i sprawe widzi poważnie za krzywdząca.
Nie chcę przyjaciół, a z wrogiem sobie poradzę.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

boris pisze:... dlaczego Kamiński ujawnia to co co ujawnia teraz a nie wtedy kiedy był szefem ?
O ile go zrozumiałem prowadzenie tych śledztw należało do jego następców. Kamiński miał wątpliwości, czy oni to robią, czy poumarzali sprawy i pisał w tej sprawie listy do swojego następcy i do prokuratora generalnego Seremeta, lecz długi czas był zbywany. Niektóre listy są jeszcze z poprzedniego roku. W końcu tygodnik "Uważam Rze" ujawnił te listy. To nie przez Kamińskiego trafiły one do mediów. Nie było także powodu wspominać o tym wcześniej, jeśli śledztwa byłyby prawidłowo prowadzone.

Przykładowo w kilku sprawach CBA wręczyło łapówki różnym osobom z kręgu sędziów i prokuratorów, jednocześnie to filmując. Później należało prowadzić postępowania, przedstawić tym osobom zarzuty, wytoczyć proces i skazać ich za łapownictwo. Jednak Mariusza Kamińskiego premier Tusk z naruszeniem prawa pozbawił wtedy urzędu. CBA zostało częściowo rozbite. Pozwalnianych zostało kilkadziesiąt osób. A co z łapówkami ? Ci, co je wzięli nawet ich nie zwrócili, tylko z nich nadal korzystają i są na wolności. Kamiński dopytuje się co stało się z tymi śledztwami, które wtedy jeszcze nie były przecież zakończone. I jest zbywany. A w jednej sprawie wysokiego urzędnika gdańskiego CBŚ - Jerzego Stankiewicza, wobec którego prowadzone było śledztwo w sprawie jego możliwych kontaktów z mafią sprawa nie tylko przycichła, lecz odwróciła swój bieg o 180 stopni. Następca Kamińskiego Paweł Wojtunik uczynił Stankiewicza dyrektorem gdańskiego CBA i teraz on sam nie tylko ma dostęp do tajnych materiałów dotyczącego jego śledztwa lecz zarządza nad osobami, które prowadziły przeciwko niemu dochodzenie !

Jak dla mnie ten rząd stoi pod zarzutem, że jest z nadania mafii.
ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”