List otwarty do CPT w sprawie ŁAMANIA PRAWA W PSYCHIATRII !!

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: List otwarty do CPT w sprawie ŁAMANIA PRAWA W PSYCHIATRI

Post autor: zbyszek »

mihaello pisze:W związku z niepokojącą sytuacją osób, będacych ofiarami psychiatrii ...
To, że ktoś sobie napisał taki list wcale nie dowodzi, że w Polsce są ofiary psychiatrii. Tym bardziej, że autor list nie zadał sobie nawet trudu, żeby wymienić te osoby, lub podać jakiekolwiek opisy rzekomego łamanie prawa.
Moim zdaniem treść listu to tendencyjne ogólniki z serii antypsychiatrii.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

mihaello pisze:... niemal codziennie spotykam kolegów i koleżanki którzy ... zostali w podobny sposób skrzywdzeni...
Prawie wszyscy opowiadają w początkowym okresie o krzywdzie, jaka spotyka ich poprzez samą diagnozę schizofrenii. Tak się dzieje dopóki nie osiągną wglądu w chorobę, po którym potwierdzają, że to choroba, i jedyne co pozostawało medycynie to ją leczyć, nawet wbrew temu pierwszemu wrażeniu. Sam byłem ok 10 lat zdania, że zmykając mnie w szpitalu wyrządzono mi krzywdę. Dopiero potem dostrzegłem, że jednak należało mnie leczyć.

Pisząc o krzywdzie kierujesz się tym pierwszym, lecz fałszywym wrażeniem.

btw. więcej o antypsychiatrii jest tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Antypsychiatria
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

mihaello pisze:Poza tym dotyczy on konkretnej sprawy, do której jak widać wolisz się nie odnosić i zmieniać temat...
Jakiej sprawy ? Przecież list nie wymienia żadnej konkretnej sprawy, nie podaje żadnego nazwiska osoby poszkodowanej. List odnosi się do programu telewizyjnego, którego nie widziałem, więc jak miałbym go poprzeć ?
Sorry, jeśli zmieniłem temat wbrew intencji autora wątku, lecz zasugerowałem się ogólnikami z tego listu.

Nie mogę wykluczyć, że komuś wyrządzono w szpitalu psychiatrycznym krzywdę, lecz należało dokładnie opisać komu i jaką krzywdę, a nie lać ogólniki.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Niestety nie udało mi się odtworzyć tych filmów, jednak domyślam się z opisów, że na pierwszym jest scena ukazująca wystawianie w szpitalu psychiatrycznym w Starogardzie Gdańskim dzieci boso na mróz z przyczepionymi na plecach kartkami z obraźliwymi napisami. Oczywiście takie praktyki należy bezwzględnie potępić. Wydaje mi się właściwym adresatem jest protestu jest ministerstwo zdrowia. Jeśli ktoś napisze list do MZ w sprawie tych dzieci chętnie go opublikuję. Ciekaw jestem jakie konsekwencje zostały już wyciągnięte po emisji tego programu. Coś mi się wydaje, że to nie mogło ujść dyrekcji szpitala na sucho. Może dyrektor już został zwolniony.
mocno_owocowy
bywalec
Kontakt:

Post autor: mocno_owocowy »

to jest przerażające, a w ubiegłe lato koleżanka która leżała w IPiN w wawie, mówiła że zabronili im posiadania telefonów, teraz wiem dlaczego...
może ktoś mi pomoże i wypowie się czy zabronienie posadania telefonu nie jest naruszeniem podstawowego prawa człowieka do komunikacji ?
do kogo można się zwrócić z taką skargą na personel ?
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Ja myślę, że zdarzają się sytuacje, w których łamane są prawa człowieka i prawa pacjenta, a bierze się to z bezradności osób zajmujących się nimi, z ich strachu, braku kompetencji, a może i braku empatii, aczkolwiek trudno mi jest uwierzyć, by w szpitalach psychiatrycznych zatrudniano byle kogo i pozwalano na duże nadużycia. Niemniej sądzę, że ponieważ świat jest taki jaki jest, powinno się sprawdzać, czy na pewno procedury psychiatryczne są właściwie przeprowadzane.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

W szpitalu, który znam zakaz obowiązuje tylko telefony komórkowe z kamerą. Sens jest oczywisty. Nikt nie chce, żeby robić zdjęcia innym pacjentom.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Ja myślę, że największym problemem jest pozbawienie wolności i świadomość, że jest się pod kluczem i nie można wyjść wtedy kiedy się chce. Czy ze szpitala można się wypisać kiedy się chce czy po minimum iluś tygodniach?
mocno_owocowy
bywalec
Kontakt:

Post autor: mocno_owocowy »

teoretycznie można wyjść kiedy się chce(jeśli się nie jest ubezwłasnowolnionym lub sprawa nie jest w sądzie), jeśli lekarz powie np. że leczenie nie jest zakończone, to można na własne żądanie
ale
decyduje lekarz, a może on np. po prostu nie przyjść z gabinetu na życzenie pacjenta i tłumaczyć że nie miał czasu, jeśli przyjdzie, może odmówić bo coś tam mu się nie podoba (różne zagrożenia, np silne leki) i często jest tak, że nikt nie wie że taka sytuacja miała miejsce, bo nikogo to po prostu nie interesuje, albo nie leży to w niczyim interesie, czasem samego pacjenta
poza tym, jak się wypisać, kiedy się po lekach ledwo chodzi lub mówi ?
ja to nazywam pacyfikacją
Nikt nie chce, żeby robić zdjęcia innym pacjentom.
a mi się jakoś wydaje, że nikt nie chce żeby nagrywać jak postępują sanitariusze i pielęgniarki
by w szpitalach psychiatrycznych zatrudniano byle kogo i pozwalano na duże nadużycia
tu można postawić pytanie: dla kogo ktoś jest "byle kim" ? i co to są "duże nadużycia" ? tłumaczenie się obmyśli później, jakby co
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

mocno_owocowy pisze: ndz maja 22, 2011 4:43 pm teoretycznie można wyjść kiedy się chce(jeśli się nie jest ubezwłasnowolnionym lub sprawa nie jest w sądzie), jeśli lekarz powie np. że leczenie nie jest zakończone, to można na własne żądanie
ale
decyduje lekarz, a może on np. po prostu nie przyjść z gabinetu na życzenie pacjenta i tłumaczyć że nie miał czasu, jeśli przyjdzie, może odmówić bo coś tam mu się nie podoba (różne zagrożenia, np silne leki) i często jest tak, że nikt nie wie że taka sytuacja miała miejsce, bo nikogo to po prostu nie interesuje, albo nie leży to w niczyim interesie, czasem samego pacjenta
poza tym, jak się wypisać, kiedy się po lekach ledwo chodzi lub mówi ?
ja to nazywam pacyfikacją
Nikt nie chce, żeby robić zdjęcia innym pacjentom.
a mi się jakoś wydaje, że nikt nie chce żeby nagrywać jak postępują sanitariusze i pielęgniarki
by w szpitalach psychiatrycznych zatrudniano byle kogo i pozwalano na duże nadużycia
tu można postawić pytanie: dla kogo ktoś jest "byle kim" ? i co to są "duże nadużycia" ? tłumaczenie się obmyśli później, jakby co
Nie da się wyjść kiedy się chce ani teoretycznie ani praktycznie. Decyduje ordynator. W Polsce w szpitalach psychiatrycznych potrafi się trzymać ludzi bardzo długo po 4 miesiące w jednym szpitalu chwalono się że i po 5 miesięcy . Przez taki okres pozbawienie wolności może zrobić wrak z człowieka który może mieć nie poplacone czynsze i nie porobione opłaty. Nie złożona deklaracje podatkową itp. Przepisy o wyjściu na żądanie przy odmiennej woli ordynatora są martwe.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

mocno_owocowy pisze: ndz maja 08, 2011 1:22 pm to jest przerażające, a w ubiegłe lato koleżanka która leżała w IPiN w wawie, mówiła że zabronili im posiadania telefonów, teraz wiem dlaczego...
może ktoś mi pomoże i wypowie się czy zabronienie posadania telefonu nie jest naruszeniem podstawowego prawa człowieka do komunikacji ?
do kogo można się zwrócić z taką skargą na personel ?
Do rzecznika praw pacjenta szpitala psychiatrycznego
Meduzola
zaufany użytkownik

Re: List otwarty do CPT w sprawie ŁAMANIA PRAWA W PSYCHIATRII !!

Post autor: Meduzola »

Rozwalił mnie raz jeden komentarz w internecie: "To w Tworkach jest internet!!?"
Człowiek to istota piśmienna: zawsze chciał palić, pisać, krzyczeć...

"Skok barbarzyńcy, który poczuł Boga! I chutna miłość do rodzącej ziemi, Zadowolony barbarzyńcy ryk, Gdy ujrzał Ogień oczy zdumionemi."
Ostatnio zmieniony pt gru 31, 2021 11:36 am przez Meduzola, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

zbyszek pisze: ndz maja 08, 2011 2:06 pm W szpitalu, który znam zakaz obowiązuje tylko telefony komórkowe z kamerą. Sens jest oczywisty. Nikt nie chce, żeby robić zdjęcia innym pacjentom.
Zbyszku ja znam szpital w którym wolno mieć komórkę z kamerą mino iż jest zakaz robienia filmów . Aparat fotograficzny przydaje się choćby po to aby zrobić zdjęcie rozpiski lekarzy w razie nadużyć z ich strony i adresu szpitala dla pisania pism. Szpitale ponoszą koszty przesyłki poleconym. Zakaz komórek z kamerą jest pewnie bardziej z uwagi iż pacjenci mogą nagrać akty przemocy ze strony innych pacjentów lub personelu i powinien zostać zniesiony.
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”