Klozapol narkotyk

Moderator: moderatorzy

piotr 84
bywalec

Klozapol narkotyk

Post autor: piotr 84 »

klozapol tak mnie uspokoił że ten stan uspokojenia przemienił się w stan psychotyczny mam świadków lekarzy i teraz moje pytanie czy klozapol to narkotyk odrazu dam definicje narkotyku prosta narkotyk daje faze a wtedy podczas tego stanu byłem na ostrej fazie i teraz moje pytanie do Zbyszka i innych czy psychotropy to narkotyki
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Klozapol narkotyk

Post autor: zbyszek »

Klozapol ani żaden neuroleptyk to nie narkotyki. One działają na receptory dopaminy, a narkotyki na receptory opiatowe. Neuroleptyki nie powodują uzależnienia tak jak narkotyki, a ich działanie nie jest czystą destrukcją jak czynią to narkotyki.

Fakt, że pomimo branie neuroleptyku miałeś objawy psychozy nie dowodzi tego, że one pochodzą od klozapolu.
piotr 84
bywalec

dobrze to w takim razie powiedz mi Zbyszku dlaczego to się stało po wieczornej największej dawce leku przypomne klozapolu pamiętam jak dziś uspokoiło mnie to świństwo napoczątku czułem się dobrze a potem to już ostra jazda opisze po krótce byłem wtedy na palarni siedziałem i kopciłem szluga wszyscy już zjarali i wyszli a ja w tej palarni jak skończona dupa ze strachu w gacie robiłem chociaż normalnie to jestem odważny myślałem że za drzwiami palarni szatan na mnie czeka atmosfera naokoło była jakaś dziwna wentylator normalnie niechodził zapiepszał z prędkością światła tak mi się wtedy wydawało i bałem się że mnie wciągnie tak przesiedziałem tam z kwadrans spalając trzy szlugi z miejsca i coty na to ustosunkuj się do tego Zbyszek ja wiem że to było po klozapolu lekarze też to wiedzo
piotr 84
bywalec

odpowiedz prosze
meehoo
zaufany użytkownik

Post autor: meehoo »

Klozapol ani żaden neuroleptyk to nie narkotyki. One działają na receptory dopaminy, a narkotyki na receptory opiatowe. Neuroleptyki nie powodują uzależnienia tak jak narkotyki, a ich działanie nie jest czystą destrukcją jak czynią to narkotyki.

Fakt, że pomimo branie neuroleptyku miałeś objawy psychozy nie dowodzi tego, że one pochodzą od klozapolu.
Leki psychotropowe mozna podciagnac pod narkotyki, poniewaz ich dzialanie przypomina dzialanie narkotykow, np. sedacja, sennosc, dzialanie przeciwlękowe.

"One działają na receptory dopaminy, a narkotyki na receptory opiatowe" - Nie wszystkie narkotyki dzialaja na receptory opiatowe, po prawdzie to tylko narkotyki opioidowe.
"Neuroleptyki nie powodują uzależnienia tak jak narkotyki, a ich działanie nie jest czystą destrukcją jak czynią to narkotyki." - Nie generalizuj, nie wszystkie narkotyki uzalezniaja! Narkotyki nie sa destrukcyjne, nigdy nie slyszalem by niszczyly organizm, umiera sie z przedawkowania.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Nie znam się na klozapolu, lecz to co opisujesz to współwystępowanie, a nie związek przyczynowo-skutkowy
piotr 84
bywalec

czyli klozapol "współdziałał w tym że ten stan się pojawił"
dobrze cię zrozumiałem
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Nie, o współdziałaniu nic nie wiadomo. Tylko współwystępował !
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Post autor: dan »

zbyszek pisze:One działają na receptory dopaminy, a narkotyki na receptory opiatowe.
Zbyszku, nie wszystkie. Już podawałem dowody w temacie "narkotyki vs neuroleptyki".
zbyszek pisze:Neuroleptyki nie powodują uzależnienia tak jak narkotyki,
Ale mogą powodować i znam kilka przypadków osób, u których spowodowały podobne.
zbyszek pisze:a ich działanie nie jest czystą destrukcją jak czynią to narkotyki.
Nie wszystkie narkotyki są "czystą destrukcją". Weźmy pod uwagę takie, jak morfina i dextrametorfan czy kodeina. Dwa ostatnie - substancje czynne uznanych leków na kaszel.

Więc i tak, niestety, na przeciw Twojemu przykładowi z "bułką z masłem, która może też być narkotykiem", sam termin "narkotyk" nie jest jednoznaczny.
Jest to termin umowny. Mogę podesłać pracę doktorską pewnej osoby, która na to wskazuje. Praca została obroniona.

P.S.

Z mojej wiedzy wynika, że klozapol to bardzo stary lek, który używa się dopiero wtedy, gdy wszystkie inne zawiodą. Ma mnóstwo skutków ubocznych, w tym też śmiertelnych, dlatego należy regularnie i często badać krew osoby zażywającej ten lek.

Rzeczywistość jest pełna wieloznaczności i nie wszystko można stwierdzić jednoznacznie. Jest pełno odcieni szarości, nie tylko czarny i biały.
Trzeba być ostrożnym, jeśli chodzi o leki.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Wszystko można uznać za wszystko. Jednak wykoślawiasz tym pojęcia językowe. Neuroleptyki i narkotyki to dwie różne grupy substancji. Nazywanie neuroleptyków narkotykami jest niewłaściwe - tak nasz rozmówca, wykładowca z dziedziny leków.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

To skąd tyle szumu w okół dopalaczy, które w świetle ustawy narkotykami nie są? ;)

Zauważ, że nie ma jednej substancji, która bezsprzecznie była by narkotykiem. Większość z nich, określanych dziś tym mianem była (lub jest) niegdyś stosowana także w medycynie leczniczo. I na te moje argumenty nasz wykładowca nie zareagował.

Już abstrahując, czy neuroleptyk to narkotyk, czy nie. Idę na consensus i uznam, że neuroleptyk nie jest narkotykiem.

Porównaniem jednak neuroleptyków do narkotyków chciałem zwrócić uwagę na potencjalne zagrożenie, jakie może wynikać z pochopnego używania tych pierwszych. Uważam, że ich zastosowanie jest ostatecznością, a nie pierwszorzędnym działaniem.
To trochę tak, jak z morfiną, którą podaje się dopiero wtedy, gdy inne środki przeciwbólowe zawiodą.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

dan pisze:... uznam, że neuroleptyk nie jest narkotykiem.
Więc się zgadzamy
piotr 84
bywalec

" Porównaniem narkotyków do neuroleptyków chciałem zwrócić uwage na niebezpieczeństwo zażywania tych drugich" czy jakoś tak sens zdania ten sam

Znam gościa który eksperymentował z psychotropami i oparł się w szpitalu zapaść albo nawet śmierć kliniczna nie jestem pewien odratowali go
piotr 84
bywalec

Ha i co wy na to ?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

A ja słyszałem o gościu, który popełnił harakiri. Ale nie wynika z tego, że nóż to narkotyk !
piotr 84
bywalec

no dobra poddaje się ale to niezmienia faktu że to gówno mi niepomogło a tylko napsuło zdrowia fizycznego i to jest fakt opisać ?
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

zbyszek pisze:A ja słyszałem o gościu, który popełnił harakiri. Ale nie wynika z tego, że nóż to narkotyk !
Jednak wynika z tego bezsprzecznie, że nóż to bardzo niebezpieczne narzędzie, które będąc użyte w niewłaściwy sposób, lub w niewłaściwym celu poważnie zagraża życiu i zdrowiu człowieka. Czy błędnie rozumuję?

Jeśli gość eksperymentował z neuroleptykami, to w mojej opinii, opartej m.in. na treści ostrzeżeń z ulotek tych leków, mogły mu one poważnie zaszkodzić.

Podsumowując - podobnie, jak nóż, neuroleptyk nie jest sam w sobie czymś złym. To, czy pomoże, czy zaszkodzi zależy głównie od tego, jak umiejętnie się go zastosuje (i czy w ogóle).
piotr 84
bywalec

Dan i inni jak uważacie czy leki przeciwpsychotyczne mogą wywoływać doznania psychotyczne ?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Mnie aż krew momentami zalewa jak widzę panie Zbyszku te pana posty odnośnie leków.Może Panu pomogła chemiczna pastylka ale to nie znaczy,że musi się stać pan ich obrońcą rzekłbym wręcz rzecznikiem.Jeśli moja ocena jest zbyt surowa-przepraszam.Odnośnie Klozapolu mój lekarz psychiatra powiedział,że to trucizna i mi nie przepisze.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

piotr 84 pisze:Dan i inni jak uważacie czy leki przeciwpsychotyczne mogą wywoływać doznania psychotyczne ?

Tak Piotrze uważam,że leki mogą wywoływać doznania psychotyczne.Mam na to mnóstwo dowodów kiedy brałem jakiś lek i zaczęły dziać się dziwne rzeczy.Przyczyna lek skutek coś na kształt urojeń.Wpatrywałem się w cienie i wyobraźnią widziałem w nich różne rzeczy.Wszystko mnie przytłaczało dostałem strasznych lęków.Z boku wyglądałem jak klasyczny "czubek".Odstawiłem leki i wszytko wróciło do normalnego stanu.Ani przez sekundę nie miałem nigdy takich objawów bez leków.To tyle
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”