CHORZY PSYCHICZNIE A CHORZY UMYSŁOWO RÓŻNICE
Moderator: moderatorzy
CHORZY PSYCHICZNIE A CHORZY UMYSŁOWO RÓŻNICE
moim zdaniem jest różnica pomiędzy ludzmi chorymi psychicznie a umysłowo. A jakie jest wasze zdanie? co wy myślicie w tym temacie?
Te "bzdury" o których mówicie że gadają osoby chore psychicznie często związane są z osobistymi przeżyciami danej osoby i czasem wcale nie są bzdurami bo zgadzam się z tym że pojęcie "bzdura" jest pojęciem subiektywnym dla jednego dany pogląd będzie idiotyzmem i bzdurą a dla drugiego apsolutną prawdą bo wiąże się to z jego osobistym doświadczeniem lub prawdą przez niego poznaną do której on sam doszedbł na podstawie artykułu w gazecie czy przeczytanej książce. Każdy coś tam czyta coś tam przeżył i wychował się w jakimś srodowisku rodzinnym (może patologicznym a może nie), każda rodzina ma tak naprawdę określony pogląd na świat my mamy w dużej mierze ten pogląd podobny chociaż już trochę zmodyfikowany w fazie rozwoju psychicznego który dokonuje się w człowieku przez cały czas życia. Nawet w tej chwili jako ludzie chorzy psychicznie możecie przebudowywać rozszerzać swój swiatopogląd i poglądy na temat chorób psychicznych co czynicie na stronach tego forum o ile nie wchodzicie tu tylko dla zrobienia sobie "jaj".Tak więc moim zdaniem to jest między innymi jedna z różnic jaka jest między ludzmi chorymi psychicznie a umysłowo. Osoby chore umysłowo potrafią co najwyżej wykonywać wyuczone zresztą z trudem wyuczone czynnośći ale nigdy nie będą to osoby zdolne do przybrania własnego światopoglądu.
To ze z moim mózgiem i jego działaniem jest wszystko OK to ja wiem, bo miałam robione wszyskie możliwe badanie czyli EEG MSJ jak byłam w szpitalu rzecz raczej w tym, że czasem mam na głowie taki natłok myślowy o roznych znajomych mi ludziach ich problemach i sprawach albo właśnie zaistniał jakś moim zdaniem fascynujaca sytuacja lub coś mne tak zainteresowało zaciekawiło, że czuję się potwornie podekstcytowana wręcz podniecona wtedy cierpi na tym moja błyskotliwość.
Wydaje mi się ,ze pytanie powinno brzmieć : jaka jest róznica tmiędzy chorymi psychicznie a upośledzonymi umysłowo? Taka ,ze upośledzenie umysłowe jest stanem w którym stwierdza się istotnie. trwale, obniżony iloraz inteligencji, niezdolność do uczenia się, myślenia abstrakcyjnego.
W chorobie psychicznej intelekt jest nienaruszony .
W chorobie psychicznej intelekt jest nienaruszony .
Co powiecie o swiadomości na temat waszej choroby wśród ....
Tak rzeczywiście moze pytanie jest nienajlepiej sformułowane. Tak naprawdzę chciałam wiedzieć czy wy też tak jak ja widzicie jakieś różnice, bo odnoszę wrażenie że w społeczenstwie polaków często jest to mylone i czasem mam z tego powody doła czy wy też tak to czasem odczuwacie?Jeśli chodzi o mnie to muszę skrywać się z moją chorobą bo wiem że niektóży mogliby to pomylić i mylą. Co powiecie o swiadomosci na temat waszej choroby wśród swoich bliskich i znajomych?