Halucynacje
Moderator: moderatorzy
Halucynacje
Witam
mam prosbe podzielcie sie swoimi doznaniami. Czy mieliscie jakies halucynacje, jak tak to jakie ?

Re: Halucynacje
ja mialam tylko omamy sluchowe.
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...
Ja miałem i mam przez cały okres choroby omamy cenestetyczne, czyli czucia cielesnego.
Jest to uczucie spięcia skóry wokół głowy. Skóra faluje i uciska głowę. Kiedyś to było uczucie ścisku w samej głowie, teraz na szczęście ten objaw maleje.
Omamów słuchowych i wzrokowych nie miałem.
Jest to uczucie spięcia skóry wokół głowy. Skóra faluje i uciska głowę. Kiedyś to było uczucie ścisku w samej głowie, teraz na szczęście ten objaw maleje.
Omamów słuchowych i wzrokowych nie miałem.

Słuchowe, wzrokowe, dotykowe, węchowe, czasem osobno a czasem złożone (wszystkie naraz).
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
W psychozie miałam omamy słuchowe (mam je do dzisiaj pomimo leczenia) i wzrokowe (miałam wizje). Przy pierwszej nieleczonej psychozie miałam też omamy węchowe- czułam zapach przepoconego mężczyzny, chociaż byłam sama w pokoju. Przy drugiej, leczonej wydawało mi się, że jestem synestetykiem- ,,czułam" smak potrawy, którą dotykałam, w szpitalu mi to minęło. Poza tym miałam bardzo wyczulony węch, jak ktoś był lekko spocony, to dla mnie tak pachniał, jakby się długo nie mył- to nie były wprawdzie omamy, ale nigdy więcej nie miałam tak wyczulonego węchu. Teraz prawie nic nie czuję.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. 

Od pierwszej psychozy miewam omamy węchowe.W psychozach łączyły się z urojeniami - razem z głosami sąsiadów i ludzi z ulicy były potwierdzeniem fałszywych przekonań.Omamy węchowe mam do dzisiaj.Wraz z nastaniem cieplejszych dni pojawiają się co roku,muszę tłumaczyć sobie że nie mogę ufać swojemu węchowi i z biegiem lat coraz lepiej mi to wychodzi.Ale nie jest łatwo.W 2013 roku ostatni raz straciłem kontrole nad tym i skończyło się w szpitalu.Przez te objawy nieznoszę lata.
Bóg patrzy nic nie mówi,pewnie żałuje po co stworzył ludzi.
Aktualnie mam omamy słuchowe i kiedyś miałam węchowe. Raz czułam zapach koleżanki z którą nie widywałam się od roku. Innym razem zapachniało mi coś gównem, jakbym w niego w depła i przepatrzyłam wszystkie buty, ale wszystkie były czyste. Kolejnym razem coś śmierdziało spalenizną i zgnilizną. Paskudny zapach. Wszystkie zapachy były intensywne jakby przede mną.
Życie jest piękne
Tylko akurat nie moje
Tylko akurat nie moje