Czasami psychoterapia sama wystarczy, farmakoterapia zbyteczna.
Moderator: moderatorzy
Czasami psychoterapia sama wystarczy, farmakoterapia zbyteczna.
Aby np. przy zaburzeniach osobowości nie trzeba farmakoterapii ( chyba, że one są bardzo ciężkie, lub wynikają z innych zaburzeń, w których wystepuje słaba kontrola emocji i wybuchowość, np. MPD, autyzmu, czy innych zaburzeń neurologicznych ) ?.
- piotrs
- zaufany użytkownik
Re: Czasami psychoterapia sama wystarczy, farmakoterapia zbyteczna.
nie nigdy tylko leki psychotropy
bo inaczej karetka
w odpowiedniej dawce
nie wprowadzajcie ludzi w bład
1 leki 2 dopiero psychoterapia poprawic nastrój

w odpowiedniej dawce
nie wprowadzajcie ludzi w bład
1 leki 2 dopiero psychoterapia poprawic nastrój
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Leki są ważne, ale jeśli osoba ma wysoce rozwiniętą "racjonalną stronę" i wgląd w chorobę, psychoterapia jest dla niego i może zdziałać cuda.
gówno w proszku na kijoszku
Mam podobne zdanie!przegłosowany pisze: ↑śr lis 15, 2023 7:31 pm Leki są ważne, ale jeśli osoba ma wysoce rozwiniętą "racjonalną stronę" i wgląd w chorobę, psychoterapia jest dla niego i może zdziałać cuda.
Dokładnie tak. Ja tak jak Jagienka.przegłosowany pisze: ↑śr lis 15, 2023 7:31 pm Leki są ważne, ale jeśli osoba ma wysoce rozwiniętą "racjonalną stronę" i wgląd w chorobę, psychoterapia jest dla niego i może zdziałać cuda.
No właśnie jest problem bo jak ktoś jest w psychozie to wcale nie jest krytyczny dla swoich objawów i to nie kwestia wglądu tylko prawie każdy tak ma. Schizofrenie leczy się głównie lekami. Fajnie by było jakby pogadanie przez godzinę z terapeutką wszystko zaleczyło ale niestety tak nie jest...
- FreshEscape
- bywalec
Może sie komuś zrobi smuteczek ale: UROJEŃ, HALUCYNACJI ITD.. NIE DA SIE LECZYĆ, ANI NIE MOŻNA WYLECZYĆ PSYCHOTERAPIĄ !!!
TAK, psychoterapia pomagai to bardzo w wielu przypadkach. Ale jeśli wam pomaga na schizofrenie, mowa tutaj o konkretnie psychozie, to prawdopodobnie nie macie psychozy
TAK, psychoterapia pomagai to bardzo w wielu przypadkach. Ale jeśli wam pomaga na schizofrenie, mowa tutaj o konkretnie psychozie, to prawdopodobnie nie macie psychozy

Wiem, nie mam psychozy. Nigdy też praktycznie nie miałem urojeń/halucynacji. Dlatego na mnie, mam nadzieję, będzie teraz dobrze działała psychoterapia ( zapewne długoterminowa ).
A w jakich zaburzeniach oprócz schizofrenii i ChAD-u są urojenia/halucynacje ?. W depresji ?. W cięzkich zaburzeniach osobowości, np. w borderline ?. Czy w nich przy zaburzeniach/halucynacjach aby choć trochę nie pomaga psychoterapia ?.
A w jakich zaburzeniach oprócz schizofrenii i ChAD-u są urojenia/halucynacje ?. W depresji ?. W cięzkich zaburzeniach osobowości, np. w borderline ?. Czy w nich przy zaburzeniach/halucynacjach aby choć trochę nie pomaga psychoterapia ?.
- Catastrophique
- bywalec
Farmakoterapia w schizofrenii nigdy nie jest zbyteczna.
Nie pisz tak szkodliwych bzdur.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

-
- zaufany użytkownik
Sam szkodzisz pisząc, że każda farmakoterapia jest ok.Catastrophique pisze: ↑czw lis 23, 2023 8:29 am Farmakoterapia w schizofrenii nigdy nie jest zbyteczna.
czeba pamietac ze duzo osob leczy sie choc nie ma wobec temu zadnych przeslanek.rozszczepionyumysl pisze: ↑czw lis 23, 2023 12:26 pmSam szkodzisz pisząc, że każda farmakoterapia jest ok.Catastrophique pisze: ↑czw lis 23, 2023 8:29 am Farmakoterapia w schizofrenii nigdy nie jest zbyteczna.
anty-partia to jakis zart.
zbyszek jest postacia komiczna.
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:
Dla tych co czują więcej i więcej wiedzą.
mam prosbe. dzwonce na pogotowie i wydawajcie swoich przesladowcow podpretekstem zagrozenia zycia badz drowia.mateus pisze: ↑czw lis 23, 2023 12:29 pmczeba pamietac ze duzo osob leczy sie choc nie ma wobec temu zadnych przeslanek.rozszczepionyumysl pisze: ↑czw lis 23, 2023 12:26 pmSam szkodzisz pisząc, że każda farmakoterapia jest ok.Catastrophique pisze: ↑czw lis 23, 2023 8:29 am Farmakoterapia w schizofrenii nigdy nie jest zbyteczna.
anty-partia to jakis zart.
zbyszek jest postacia komiczna.
streszcze podreczniki i książki i publikacje słowami którymi antoni kępiński rozpoczyna książke pt. Schizofrenia:
- Catastrophique
- bywalec
Nie pisze, ze jest ok, tylko, ze jest niezbedna. A z "efektami ubocznymi" bardzo przesadzacie.rozszczepionyumysl pisze: ↑czw lis 23, 2023 12:26 pmSam szkodzisz pisząc, że każda farmakoterapia jest ok.Catastrophique pisze: ↑czw lis 23, 2023 8:29 am Farmakoterapia w schizofrenii nigdy nie jest zbyteczna.
Bo dupe trzeba ruszyc zeby cos zmienic, c'nie?

Tik tak tik tak

- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
A temu się znowu płyta zacięła. Idź Pan weź się nie kompromisuj. Jak Ciebie nie było, nie było zadym.
gówno w proszku na kijoszku
- Catastrophique
- bywalec
Wiesz dobrze jak sie slucham i gdzie mam zdanie userow tutaj a mimo to się produkujesz. I to ja sie "kompromisuje"?przegłosowany pisze: ↑czw lis 23, 2023 4:56 pmA temu się znowu płyta zacięła. Idź Pan weź się nie kompromisuj. Jak Ciebie nie było, nie było zadym.

Tik tak tik tak

Tak, Cat, masz rację. W schizofrenii ( zwłaszcza w ostrych stanach ) farmakoterapia jest konieczna. Tak samo w każdym innym zaburzeniu psychotycznym, afektywnym i osobowości.Catastrophique pisze: ↑czw lis 23, 2023 8:29 am Farmakoterapia w schizofrenii nigdy nie jest zbyteczna.
Ale- czy ona wystarczy ... ?. A co z psychoterapią ?. To bełkot szamanów, jak twierdzą niektórzy lekarze ?.
- amigo
- zaufany użytkownik
ja sadze, ze wazna jest terapia+leki. o to w taki sposob mozemy utrzymac remisjie.
- RSHFunkster
- zaufany użytkownik
- Status: zdrowy
Z mojego doświadczenia psychoterapia przydaje się tylko jako forma mediacji, w której terapeuta kieruje ciebie do lekarza psychiatry. Pomaga to też, ponieważ zanim powiesz coś lekarzowi możesz to przećwiczyć z psychologiem. Pod żadnym pozorem, mania, urojenia i psychoza, nawet przy najsilniejszym umyśle i woli, nie może być leczona psychoterapią, takich problemów nie rozwiąże się rozmową, to jest faktyczna choroba głowy, i każdy psycholog skieruje cię do psychiatry żeby dobrać leki, które zatrzymają objawy i ochronią przed możliwym uszkodzeniem mózgu. Ludzie, jeśli jest potrzeba to się leczcie, dla własnego dobra.
F29