Co was wku..w lekach
Moderator: moderatorzy
Co was wku..w lekach
Tylko bez ściemy, że to zwykłe drażetki co łykamy. I wiem, że łykać to musimy abyśmy nie odlecieli w kosmos. Ale tak szczerze...co was wku...w lekach? Mnie wkurzają następujące rzeczy:
-anhedonia
-większe zmęczenie
-fakt że przytyłam i za chiny nie potrafię schudnąć
-i przede wszystkim to, że na tych tabletkach jestem cieniem samej siebie...niby sobie radzę w życiu (mam pracę, wychodzę do ludzi)...ale to jednak namiastka tego jak wyglądało moje życie kiedyś. Tęsknię za tym stanem...ehhh...trudno pogodzić się z tą chorobą
-anhedonia
-większe zmęczenie
-fakt że przytyłam i za chiny nie potrafię schudnąć
-i przede wszystkim to, że na tych tabletkach jestem cieniem samej siebie...niby sobie radzę w życiu (mam pracę, wychodzę do ludzi)...ale to jednak namiastka tego jak wyglądało moje życie kiedyś. Tęsknię za tym stanem...ehhh...trudno pogodzić się z tą chorobą
- FreshEscape
- bywalec
Re: Co was wku..w lekach
Mnie w lekach irytuje to że powodują sedację czyli takie uspokojenie połączone ze zmęczeniem oraz zaburzają funkcje seksualne począwszy od odczuwania orgazmu a skończywszy na impotencji.
Nie wierzę w przypisywane im właściwości typu usuwanie urojeń, bo nie halucynuję, a i osoby halucynujące nawet pod wpływem wieloletniego zażywania środków psychotropowych dalej mają omamy słuchowe/ wzrokowe/ czuciowe, tylko może w innym stopniu, takie przytłumione, z oddali. Mam mnóstwo urojeń i wbrew tezom nie są one "bezpodstawnymi sądami", jeśli ktoś czytał o "warunkowaniu klasycznym" (pies Iwana Pawłowa) i "warunkowaniu instrumentalnym" (gołębie Burrhusa Skinnera). Leki psychotropowe są dla mnie rodzajem farmakologicznego gorsetu, przy którym mniej głupot przychodzi do głowy. Stan depersonalizacji i derealizacji w tej chorobie to coś, z czym trzeba żyć, gorzej jak dochodzi do tego stupor czy katatonia. U mnie w rodzinie powiedzieć coś komuś w oczy oznacza eskalację lub wielotygodniową obrazę majestatu, więc się nie wychylam, w przeciwnym razie zbierano by moje strzępy z sufitu lub z podłogi, tak mój brat przez lata blokował moją ekspresję, że mi ta sztywność weszła w krew. A i ojciec się temu bezrefleksyjnie przygląda, a bratowej jest to na rękę. Nie chcę ryzykować kolejnego pobytu w szpitalu, więc wieczorem biorę Olanzapinę. Nie uważam jej za źródło sedacji i wyciszenia, ale lepsza jest dla mnie od leków z grupy kwetiapin, które wchodząc do krwiobiegu, działają na mnie pro- lękowo, przecinają mi mózg na pół. Nie mam stałego rytmu dobowego i nikt mi go nie wtłoczy do organizmu, czy to biologicznie czy to behawioralnie. Brak rytmu dobowego sprzyja procesom twórczym.
Ostatnio zmieniony pt sie 18, 2023 7:14 pm przez Meduzola, łącznie zmieniany 1 raz.
Z chorobą i z tym co za sobą niesie czyli z faktem brania leków.FreshEscape pisze: ↑pt sie 18, 2023 6:50 pmCiężko pogodzić sie z lekami, czy z tym ze choroba weszła ?
- FreshEscape
- bywalec
Te funkcje seksualne, orgazm, impotencja, bezposrednio cie jakoś wyłaczają czy to tylko mowa, w kewsti jakichś perspektyw, marzeń ?
Powiem wprost, jest partner/partnerka ?
Powiem wprost, jest partner/partnerka ?
Ja się czasem zastanawiam, czy nie lepszym rozwiązaniem dla mnie byłoby zejście z olanzapiny a przymowanie tylko doraźnie leków nasennych, gdybym rzeczywiście nie mogła spać. Tak aby nie dopuścić do bezsenności, która u mnie była początkiem psychozy...tylko leki nasenne uzależniają i tworzy się na nie tolerancja w organiźmie...więc już sama nie wiem
- FreshEscape
- bywalec
u mnie to tycie, spłycenie emocji no ale jakoś żyje.
- FreshEscape
- bywalec
Spłycenie emocji to błogosławieństwo naszych leków 

Pod warunkiem że nie spłycają tych emocji do zera, a tak jest właśnie w moim przypadku.
- FreshEscape
- bywalec
Spoko.cw moim przypadku to jest tak ze zamiast 100 emocji, uczuć, MYSLI itd na godzine, ma kilka 

Na początku senność.
Teraz już tak się przyzwyczaiłam do leków, że wkurza jedynie tycie. (I to, że zrzucanie nadwagi kiepsko idzie.)
No i to, że mam ze dwa lata (?) wyjęte z życiorysu - czas, kiedy powinnam była je brać, ale tego nie robiłam. No, ale to już inny temat
Teraz już tak się przyzwyczaiłam do leków, że wkurza jedynie tycie. (I to, że zrzucanie nadwagi kiepsko idzie.)
No i to, że mam ze dwa lata (?) wyjęte z życiorysu - czas, kiedy powinnam była je brać, ale tego nie robiłam. No, ale to już inny temat

- FreshEscape
- bywalec
Tycie, choć na najlepszej diecie po lekach jest ! Można nawet rekreacje uprawiać sport, a przytyjesz. Ja 85 kg. 10 kaw zbożowych inek naszych. Na dzień. I jakichś problemu z głodem, atakami głodu, żadnych. Raz dziennie zjem obiad i wszystko. Błonnik w kawie zbożowej, powoduje ze nie masz ochoty na nic, a kupa jest super
I polecam. 

-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Nie lubię w tabletkach sztuczności, bo niby hamują objawy ale również wpływają na inne procesy jak myślenie, metabolizm. Mocne zalekowanie tym bardziej.
Są bardzo nieprecyzyjne w działaniu leki owe, a medycyna nasza nie wie jak działają do końca.
Są bardzo nieprecyzyjne w działaniu leki owe, a medycyna nasza nie wie jak działają do końca.
nic
tycie i niskie libido na solianie
- Słonecznik1
- bywalec
chyba to że nie dają człowiekowi wyboru ...
- Słonecznik1
- bywalec
różaniec górski , ashwaganda działają skuteczniej niż antydepresanty np . Znacznie większa część czuje pozytywne działanie
Leki to hujostwo ,niszczą człowieka w tempie progresywnym, mnie osobiście nie mogą w niczym pomóc nie dają nic bo nie jestem chory na schizofrenię. Jestem osobą wybraną a leki to pułapka którą zastawił na mnie szatan.
Różnego rodzaju drżenia, w tym mięśni twarzy, palców, rąk... nadmierna senność, tycie (chyba po lekach), potliwość w Ch..j... To wszystko nie daje żyć normalnie człowiekowi...