Schizotypia a spektrum autyzmu

Moderator: moderatorzy

redaktor
bywalec

Schizotypia a spektrum autyzmu

Post autor: redaktor »

Ponieważ w zeszłym roku stwierdzono u mnie autyzm atypowy- schizotypię też kiedyś miałem, to zapytam się Was- ma ktoś Was schizotypię plus spektrum autyzmu ??.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Re: Schizotypia a spektrum autyzmu

Post autor: kotek »

Przez kilka lat miałem diagnozowane jednocześnie zaburzenia schizotypowe oraz zespół Aspergera (i przeważnie jeszcze OCD do tego). Jak do tej pory miałem cztery pełne pobyty na oddziale dziennym i na wypisach zawsze miałem zaburzenia schizotypowe i ZA (czy całościowe zaburzenia rozwoju) jednocześnie.
redaktor
bywalec

Ja mam autyzm atypowy, a tak to wszystko prawie miałem... tylko ChADu i prawdopodobnie schizoafektywów u mnie nie chcieli medycy stwierdzić...
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Mi raz psychiatra wpisała rozpoznanie zaburzeń schizoafektywnych (chyba mieszanych), a na kilku kolejnych wizytach rozpoznanie epizodu mieszanego zaburzeń afektywnych dwubiegunowych. Na jednym z wypisów z oddziału dziennego miałem rozpoznanie umiarkowanego epizodu depresyjnego (zamiast OCD, w towarzystwie ZA, zaburzeń schizotypowych i innych zaburzeń preferencji seksualnych :oops: ).
Awatar użytkownika
dorrotea
bywalec

Post autor: dorrotea »

redaktor pisze: ndz kwie 02, 2023 8:52 pm Ponieważ w zeszłym roku stwierdzono u mnie autyzm atypowy- schizotypię też kiedyś miałem, to zapytam się Was- ma ktoś Was schizotypię plus spektrum autyzmu ??.
Autyzm atypowy to chyba Zespół Aspergera, może w dawnej literaturze była i schizotypia.
Mam rozpoznany ChAD typ 2 i spektrum autyzmu, dawniej Zespół Aspergera.

Testy na zaburzenia osobowości miewałam robione od ponad 20 lat i nigdy nic w stronę schizotypii nie stwierdzili.
Awatar użytkownika
Katastrofa
bywalec

Post autor: Katastrofa »

Autyzm to jest odrzucenie systemu politycznego oraz wyzysku kapitalistycznego!
redaktor
bywalec

dorrotea pisze: wt cze 27, 2023 12:11 pm
redaktor pisze: ndz kwie 02, 2023 8:52 pm Ponieważ w zeszłym roku stwierdzono u mnie autyzm atypowy- schizotypię też kiedyś miałem, to zapytam się Was- ma ktoś Was schizotypię plus spektrum autyzmu ??.
Autyzm atypowy to chyba Zespół Aspergera, może w dawnej literaturze była i schizotypia.
Mam rozpoznany ChAD typ 2 i spektrum autyzmu, dawniej Zespół Aspergera.

Testy na zaburzenia osobowości miewałam robione od ponad 20 lat i nigdy nic w stronę schizotypii nie stwierdzili.
Ja raz miałem diagnozę schizotypii ( ale borderline też raz , schizofrenii zaś wiele razy ). Za moich czasów psychiatrzy uważali ( dla mnie niestety ), że taka jak ja osoba o wysokim intelekcie ( w skali Wechslera ) nie może mieć spektrum autyzmu.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Post autor: FreshEscape »

Autysci to ludzie czesto na poziomie profesora, na poziomie chłopaczka po zawodówce.
redaktor
bywalec

FreshEscape pisze: sob sie 19, 2023 6:30 pm Autysci to ludzie czesto na poziomie profesora, na poziomie chłopaczka po zawodówce.
Czyli jestem osobą na poziomie chłopaczka po zawodówce ?. Dziękuję za prawdę. Czyli studiować nie powinienem był... Tylko miejsce prawdziwie zdolnym ludziom zabrałem...

OK, jestem osobą niepełnosprawną intelektualnie w stopniu znacznym ( kiedyś idiotą ). Tak uważa moja rodzina i tu się z nią zgodzę.
Ostatnio zmieniony sob sie 19, 2023 7:59 pm przez redaktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Jak 17 razy siedziałęś za agresje do własnej matki, a masz magistra UW. to co to o tobie świadczy ?
redaktor
bywalec

Dokładnie, to byłem hospitalizowany 16 razy w wielu szpitalach ( 3x IPiN, 6x Nowowiejska- WUM, 3x Szpital Wolski ( wtedy to był WUM ), 1x Tworki- WUM, 2xCzechosłowacka w Łodzi, 1x Aleksandrowska w Łodzi ), trzy razy w ZOL- ach ( 2 razy Jedlicze Łódzkie, 1 raz Rasztów ) - i na oddziale dziennym ( warszawska Dolna ) cztery razy,

Ale psychozy dostałem w trakcie studiów na UW. Magisterkę mi dali... ale stałem się bezrobotny po skończeniu studiów i dlatego prawdopodobnie psychoza mi się pogorszyła.

Poza tym rozwiodłem się wtedy, co dodatkowo pogłębiło moją psychozę.

Sam jestem sobie winien. Kto mi bronił po szkole podstawowej i po LO skorzystać z porad doradcy zawodowego i psychologa ?.

Autyzm mnie nie tłumaczy.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

ja mam w domu doktora nauk politecznicznych, ponieżej dziecka 3 klasy. |Tak nasza edukacja...
redaktor
bywalec

FreshEscape pisze: sob sie 19, 2023 8:21 pm ja mam w domu doktora nauk politecznicznych, ponieżej dziecka 3 klasy. |Tak nasza edukacja...
To co ta osoba robiła, zamiast się porządnie, konkretnie wyuczyć czegoś i zdobyć rozległą wiedzę praktyczną ?.
Awatar użytkownika
FreshEscape
bywalec

Tutaj chodzi o zachowanie i sposób bycia, nie o wiedze !
redaktor
bywalec

W jakim sensie ?.

No wiesz, mnie całe życie tresowano w kontekście dobrych manier i poziomu kulturalnego ( dość elitarna rodzina ) a i tak wielu osobom wydaję się prostacki, chamski i obcesowy. Pewnie właśnie z powodu mojego nieszczęsnego autyzmu :evil: .

Wszystkim nie dogodzisz...

Inna sprawa, że nieraz opiekunowie ( zwłaszcza rodzice ) zapominają o nauczeniu dziecka/dzieci empatii, wrażliwości na potrzeby innej osoby itp. . A nie każdy je ma wrodzone...
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Ja uważam, że każdy i kwestia wolnej woli czy z nich korzysta czy nie.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
redaktor
bywalec

Czyli, jak nie korzysta, to wykląć go ze społeczności ?.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Ludzie nie lubia ludzi pozbawionych ludzkich odruchów. Tak to niestety dziala.
Inaczej - nie okazujących ich.
redaktor
bywalec

Ale też ludzie lubią ludzi nie dających sobie wejść na głowę. Nie pozwalających się zdominować.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Srednio takich lubia. Akceptują raczej takich, którzy dają sie podporządkować, a buntowników, niezależnych hejtuja. Zwlaszcza gdy Ci "stawiają się" w toksyczny, odpychający innych sposób.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zaburzenia schizotypowe”