Schizotypia a spektrum autyzmu
Moderator: moderatorzy
Schizotypia a spektrum autyzmu
Ponieważ w zeszłym roku stwierdzono u mnie autyzm atypowy- schizotypię też kiedyś miałem, to zapytam się Was- ma ktoś Was schizotypię plus spektrum autyzmu ??.
Re: Schizotypia a spektrum autyzmu
Przez kilka lat miałem diagnozowane jednocześnie zaburzenia schizotypowe oraz zespół Aspergera (i przeważnie jeszcze OCD do tego). Jak do tej pory miałem cztery pełne pobyty na oddziale dziennym i na wypisach zawsze miałem zaburzenia schizotypowe i ZA (czy całościowe zaburzenia rozwoju) jednocześnie.
Ja mam autyzm atypowy, a tak to wszystko prawie miałem... tylko ChADu i prawdopodobnie schizoafektywów u mnie nie chcieli medycy stwierdzić...
Mi raz psychiatra wpisała rozpoznanie zaburzeń schizoafektywnych (chyba mieszanych), a na kilku kolejnych wizytach rozpoznanie epizodu mieszanego zaburzeń afektywnych dwubiegunowych. Na jednym z wypisów z oddziału dziennego miałem rozpoznanie umiarkowanego epizodu depresyjnego (zamiast OCD, w towarzystwie ZA, zaburzeń schizotypowych i innych zaburzeń preferencji seksualnych ).
Autyzm atypowy to chyba Zespół Aspergera, może w dawnej literaturze była i schizotypia.
Mam rozpoznany ChAD typ 2 i spektrum autyzmu, dawniej Zespół Aspergera.
Testy na zaburzenia osobowości miewałam robione od ponad 20 lat i nigdy nic w stronę schizotypii nie stwierdzili.
- Katastrofa
- bywalec
Autyzm to jest odrzucenie systemu politycznego oraz wyzysku kapitalistycznego!
Ja raz miałem diagnozę schizotypii ( ale borderline też raz , schizofrenii zaś wiele razy ). Za moich czasów psychiatrzy uważali ( dla mnie niestety ), że taka jak ja osoba o wysokim intelekcie ( w skali Wechslera ) nie może mieć spektrum autyzmu.dorrotea pisze: ↑wt cze 27, 2023 12:11 pmAutyzm atypowy to chyba Zespół Aspergera, może w dawnej literaturze była i schizotypia.
Mam rozpoznany ChAD typ 2 i spektrum autyzmu, dawniej Zespół Aspergera.
Testy na zaburzenia osobowości miewałam robione od ponad 20 lat i nigdy nic w stronę schizotypii nie stwierdzili.
- FreshEscape
- bywalec
Autysci to ludzie czesto na poziomie profesora, na poziomie chłopaczka po zawodówce.
Czyli jestem osobą na poziomie chłopaczka po zawodówce ?. Dziękuję za prawdę. Czyli studiować nie powinienem był... Tylko miejsce prawdziwie zdolnym ludziom zabrałem...FreshEscape pisze: ↑sob sie 19, 2023 6:30 pm Autysci to ludzie czesto na poziomie profesora, na poziomie chłopaczka po zawodówce.
OK, jestem osobą niepełnosprawną intelektualnie w stopniu znacznym ( kiedyś idiotą ). Tak uważa moja rodzina i tu się z nią zgodzę.
Ostatnio zmieniony sob sie 19, 2023 7:59 pm przez redaktor, łącznie zmieniany 1 raz.
- FreshEscape
- bywalec
Jak 17 razy siedziałęś za agresje do własnej matki, a masz magistra UW. to co to o tobie świadczy ?
Dokładnie, to byłem hospitalizowany 16 razy w wielu szpitalach ( 3x IPiN, 6x Nowowiejska- WUM, 3x Szpital Wolski ( wtedy to był WUM ), 1x Tworki- WUM, 2xCzechosłowacka w Łodzi, 1x Aleksandrowska w Łodzi ), trzy razy w ZOL- ach ( 2 razy Jedlicze Łódzkie, 1 raz Rasztów ) - i na oddziale dziennym ( warszawska Dolna ) cztery razy,
Ale psychozy dostałem w trakcie studiów na UW. Magisterkę mi dali... ale stałem się bezrobotny po skończeniu studiów i dlatego prawdopodobnie psychoza mi się pogorszyła.
Poza tym rozwiodłem się wtedy, co dodatkowo pogłębiło moją psychozę.
Sam jestem sobie winien. Kto mi bronił po szkole podstawowej i po LO skorzystać z porad doradcy zawodowego i psychologa ?.
Autyzm mnie nie tłumaczy.
Ale psychozy dostałem w trakcie studiów na UW. Magisterkę mi dali... ale stałem się bezrobotny po skończeniu studiów i dlatego prawdopodobnie psychoza mi się pogorszyła.
Poza tym rozwiodłem się wtedy, co dodatkowo pogłębiło moją psychozę.
Sam jestem sobie winien. Kto mi bronił po szkole podstawowej i po LO skorzystać z porad doradcy zawodowego i psychologa ?.
Autyzm mnie nie tłumaczy.
- FreshEscape
- bywalec
ja mam w domu doktora nauk politecznicznych, ponieżej dziecka 3 klasy. |Tak nasza edukacja...
To co ta osoba robiła, zamiast się porządnie, konkretnie wyuczyć czegoś i zdobyć rozległą wiedzę praktyczną ?.FreshEscape pisze: ↑sob sie 19, 2023 8:21 pm ja mam w domu doktora nauk politecznicznych, ponieżej dziecka 3 klasy. |Tak nasza edukacja...
- FreshEscape
- bywalec
Tutaj chodzi o zachowanie i sposób bycia, nie o wiedze !
W jakim sensie ?.
No wiesz, mnie całe życie tresowano w kontekście dobrych manier i poziomu kulturalnego ( dość elitarna rodzina ) a i tak wielu osobom wydaję się prostacki, chamski i obcesowy. Pewnie właśnie z powodu mojego nieszczęsnego autyzmu .
Wszystkim nie dogodzisz...
Inna sprawa, że nieraz opiekunowie ( zwłaszcza rodzice ) zapominają o nauczeniu dziecka/dzieci empatii, wrażliwości na potrzeby innej osoby itp. . A nie każdy je ma wrodzone...
No wiesz, mnie całe życie tresowano w kontekście dobrych manier i poziomu kulturalnego ( dość elitarna rodzina ) a i tak wielu osobom wydaję się prostacki, chamski i obcesowy. Pewnie właśnie z powodu mojego nieszczęsnego autyzmu .
Wszystkim nie dogodzisz...
Inna sprawa, że nieraz opiekunowie ( zwłaszcza rodzice ) zapominają o nauczeniu dziecka/dzieci empatii, wrażliwości na potrzeby innej osoby itp. . A nie każdy je ma wrodzone...
- Catastrophique
- bywalec
Ja uważam, że każdy i kwestia wolnej woli czy z nich korzysta czy nie.
Tik tak tik tak | "To boldly go where no one has gone before"
Czyli, jak nie korzysta, to wykląć go ze społeczności ?.
- Catastrophique
- bywalec
Ludzie nie lubia ludzi pozbawionych ludzkich odruchów. Tak to niestety dziala.
Inaczej - nie okazujących ich.
Inaczej - nie okazujących ich.
Ale też ludzie lubią ludzi nie dających sobie wejść na głowę. Nie pozwalających się zdominować.
- Catastrophique
- bywalec
Srednio takich lubia. Akceptują raczej takich, którzy dają sie podporządkować, a buntowników, niezależnych hejtuja. Zwlaszcza gdy Ci "stawiają się" w toksyczny, odpychający innych sposób.