czy rodzinie chorego potrzebna jest tez terapia ??

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

pajo
zarejestrowany użytkownik

czy rodzinie chorego potrzebna jest tez terapia ??

Post autor: pajo »

Matka osoby ogromnie mi bliskiej jest chora na schizofrenię. Martwie sie strasznie i proszę o podpowiedź - czy ta choroba jest w jakimś stopniu dziedziczna ? i czy rodzina chorego powinna uczestniczyć także w jakiś teriapiach ? Sprawa jest o tyle przykra, że chodzi o 3 dzieci - najstarsza w wieku 24 lat a najmłodsze 16 lat - niby dorosłe już osoby ale dla mnie to dzieci, które w tej chwili przeżywają dramat, gdyż ojciec ich opuścił a mama wczoraj trafiła do szpitala (po raz drugi - rok temu miała pierwsze problemy i spędziła 2 dni w instytucie ale wyszła na własne żadanie i nie brała zadnych leków po wyjściu). Nie wiem czy mam ich namawiać na wizyty u psychologa czy przesadzam i nie robić im teraz dodatkowego mętliku w głowie i straszyć lekarzami.

Przepraszam jeśli to co pisze nie jest do końca składne i ładne gramatycznie ale pierwszy raz pisze na jakimkolwiek forum - siedze tu od 3 dni i czytam wszystkie posty i stwierdziłam że to najlepsze miejsce gdzie mogę uzyskać jakąś pomoc.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Schizofrenia ma dużą składową genetyczną - bliźnięta jednojajowe 30-60 % korelacji zachorowań.
Tak, rodzina powinna uczestniczyć w terapii, Jednak powód jest zupełnie inny niż ten, który zasugerowałeś, i którego się chyba obawiasz. Prawodopodobieństwo, że inny członek rodzin też zachoruje jest znikome. Życie całej rodzina jest dotknięte postawą jednej osoby chorej. Bez rzetelnej wiedzy najbliźsi nie będą sobie w stanie z tym poradzić. Prawidłowa wspomagająca postawa rodziny jest bardzo ważna w powrocie do zdrowia.

Zaproś rodzinę na nasze forum. Większe oddziały szpitalne prowadzą spotkania rodzin - to też dobry punkt, jak można zacząć. Oczywiście polecam przeczytania jakieś dobrej książki na ten temat.
pajo
zarejestrowany użytkownik

Post autor: pajo »

Dziękuje za odpowiedź. Zaniepokoiłam sie ponieważ oni zachowują sie tak jakby nic sie nie stało, nie chcą o tym rozmawiać.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Całkiem słusznie, że się tym niepokoisz !
Nie poradzą sobie, a osoba chora ma wiele mniejsze szanse na pomoc.
bbb
zaufany użytkownik

Re: czy rodzinie chorego potrzebna jest tez terapia ??

Post autor: bbb »

Uważam,że tak. Rodzina powinna uczestniczyc w terapii. Powinna wiedziec co znaczy choroba.Kiedy chory wymaga natychmiastowej pomocy, itp. Nasz wspaniałomyslny rzad ostatnio przeznaczył srodki na terapie wsparcia rodzinom ludzi chorych. Jest ona w każdym województwie prowadzona do konca maja,
dzięki wsparciu finansowemu uzyskanemu od Instytutu Praw Pacjenta w ramach projektu "Akademia Pacjenta" organizuje nowe formy pomocy: grupę wsparcia dla osób z zaburzeniami psychicznymi oraz grupę wsparcia dla rodzin osób z zaburzeniami psychicznymi, obie prowadzone przez psychologa
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”