Dążenia i osiągnięcia psychiatrii
Moderator: moderatorzy
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Dążenia i osiągnięcia psychiatrii
Myślę, że psychiatria posunęła się daleko, i w jakiś sposób wpływa na umysł, choć poprzez zmianę w pracy neuroprzekaźników, i to z wieloma skutkami ubocznymi nieraz, ale można spojrzeć na to z tej strony, że chce (i coś robi w tym kierunku), aby naprawiać postrzeganie i zachowanie człowieka poprzez stosowanie substancji czynnych.

Re: Dążenia i osiągnięcia psychiatrii
Jony przewodzą elektryczność.
Biochemicznie rzecz ujmując: Nasze mysli i czynności życiowe to impuls(y) nerwowy(e).
"Elektrolitami w ciele są wodne roztwory jonów: sodu, potasu, wapnia, magnezu, chlorku i fosforanu, które mają zdolność przewodzenia prądu elektrycznego (...)"
Chlorprotixen- niezly lek...
Biochemicznie rzecz ujmując: Nasze mysli i czynności życiowe to impuls(y) nerwowy(e).
"Elektrolitami w ciele są wodne roztwory jonów: sodu, potasu, wapnia, magnezu, chlorku i fosforanu, które mają zdolność przewodzenia prądu elektrycznego (...)"
Chlorprotixen- niezly lek...
- Dobro
- zaufany użytkownik
Ok. Ale co decyduje o naszym zachowaniu, postrzeganiu? Mózg czy umysł? Czy umysł jest materialny i czy praca organizmu opiera się tylko na mózgu... Raczej myśli to nie tylko prąd, bo byśmy byli robotami.

- falling up
- bywalec
psychiatrzy nie przeczytali nawet kępińskiego studenci sa uczeni obsługi kasy fiskalnej.
każdy czerwony napój ma barwinik=witamine "Ha"
*
prefix.
*
prefix.
- falling up
- bywalec
kępiński kończy i zaczyna się na erracie:
"dla tych co czują i wiedzą więcej a nazywani są schizofrenikami."
*
prefix.
*
prefix.
- Dobro
- zaufany użytkownik
Kępiński to bajkopisarz, fantasta.falling up pisze: ↑sob wrz 11, 2021 9:50 pm kępiński kończy i zaczyna się na erracie:

- falling up
- bywalec
Budda?karuna pisze: ↑pn wrz 13, 2021 10:23 pmKępiński to bajkopisarz, fantasta.falling up pisze: ↑sob wrz 11, 2021 9:50 pm kępiński kończy i zaczyna się na erracie:
"dla tych co czują i wiedzą więcej a nazywani są schizofrenikami."![]()
*
prefix.
*
prefix.
Nie znam się na psychiatrii ale ciekawi mnie czym jest jak to ująłeś karuna umysł. Z tego co zrozumiałem to według ciebie umysł to ten obserwator uczuć, odczuć i myśli, którego szukam i chciałbym wiedzieć kim, czym jest i skąd się bierze. O zachowaniu i postrzeganiu często decydują instynkty i wzorce, które gdzieś się wryły w podświadomość. Ciekawe jest to, że można wyjść po za te schematy, dostrzec je, krytycznie na nie spojrzeć i działać pomimo.
Temat chyba nie jest ściśle naukowy więc osobiście szukam odpowiedzi u filozofów, duchownych i ludzi o podobnym podejściu. Myślę, że gdyby nauka niepodważalnie znalazła źródło i cel umysłu, mogło by to drastycznie wpłynąć na większość społeczeństwa, tak jak znalezienie lub wykluczenie Boga ze 100% pewnością. Ciekawy temat.
Temat chyba nie jest ściśle naukowy więc osobiście szukam odpowiedzi u filozofów, duchownych i ludzi o podobnym podejściu. Myślę, że gdyby nauka niepodważalnie znalazła źródło i cel umysłu, mogło by to drastycznie wpłynąć na większość społeczeństwa, tak jak znalezienie lub wykluczenie Boga ze 100% pewnością. Ciekawy temat.
"Wiedzą i czują więcej", bo mają zaburzony "metabolizm informacyjny". Przeczuwał to, co w późniejszych dekadach okazało się biochemią. Ale nie biochemią samego mózgu, ale również osi mózgowo-jelitowej... A dla poprawnego psychiatry jesteśmy tylko kodem MMPI. Tyle! A co włożymy między bajki, to wie tylko Koszałek Opałek...
- amigo
- zaufany użytkownik
Wiekszosc lekarzy psychiatrow wpakowuje tylko leki i nie mysli o skutkach ubocznych.Mozemy sie czuc jak ''kroliki doswiadczalne'' poniewaz uwazam, ze leki to jedna wielka loteria.
U jednego pacjenta zaskoczy pierwszy lek a u innych chorych psychicznie trzeba przerobic pare lekow.Wiadomo, ze psychiatria sie posunela ( nie stosowanie lobotomi, nowsze leki... ) ale to i tak jak dla mnie za malo
U jednego pacjenta zaskoczy pierwszy lek a u innych chorych psychicznie trzeba przerobic pare lekow.Wiadomo, ze psychiatria sie posunela ( nie stosowanie lobotomi, nowsze leki... ) ale to i tak jak dla mnie za malo