Leki

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
zwyrolka333
zarejestrowany użytkownik
Status: muzyk

Leki

Post autor: zwyrolka333 »

Cześć jakie leki polecanie które nie powodują zbyt wielu skutków ubocznych ? czy ktoś z was przyjmuje clopixol w zastrzykach?
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Leki

Post autor: Bright Angel »

Wszystkie leki mają poważne skutki uboczne. Jedynie można je minimalizować, biorąc minimalne dawki. Ale do tego trzeba włączyć komplementarne leczenie. Same leki Cię nie wyleczą.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
137
bywalec
Kontakt:

Post autor: 137 »

ja tylko na początku brania leków. Pierwszy 1-2 dwa lata, miałem skutki uboczne, a potem już nic mi sie nie działo
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: pycioslawa »

Ja też nie mam skutków ubocznych od dłuższego czasu.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Post autor: Digital »

Sulpiryd nie powoduje żadnych skutków ubocznych oczywiście przy rozsądnym dawkowaniu.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator

Digital pisze: pn lis 30, 2020 7:39 pm Sulpiryd nie powoduje żadnych skutków ubocznych oczywiście przy rozsądnym dawkowaniu.
A tutaj się nie zgodzę, lekarka od razu odrzuciła sulpiryd gdyż na innym leku (rispolept) miałam dziwne skutki uboczne i powiedziała, że na sulpirydzie się utrzymają.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Leki psychiatryczne muszą szkodzić. Taka teoria i praktyka psychiatryczna, do celu po trupach, oparte na domysłach działanie, leczenie przymusowe, manipulacja.
Niech wszyscy będą szczęśliwi
Niech wszyscy będą zdrowi
Niech wszyscy dostrzegają dobro
Oby nikt już nie cierpiał
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator

Skutki uboczne abilify (wpierw 15mg) miałam przez pierwszy miesiąc - akatyzja i silny światłowstręt. Skutki rispoleptu (2mg) miałam przez cały okres brania - mlekotok przede wszystkim, za dobrze nie pamiętam co jeszcze miałam. Skutek olanzapiny (10mg) - wilczy apetyt przez cały okres brania. Fluanxol (wpierw 3mg, potem 9mg, potem 6mg) - zero skutków ubocznych. Przy ponownym przyjmowaniu abilify (30mg) zero skutków ubocznych. Ketrel (25mg) - silna senność po pół godzinie od wzięcia. Ketilept Retard (600mg) - silne osłabienie w ciągu dnia. Ketilept Retard obecnie (350mg) - delikatnie zwiększony apetyt, co mi się opłaca, bo weszłam w okres braku apetytu. Haloperidol (wpierw 4mg) - senność i osłabienie po wzięciu. Potem (10mg) - zero skutków ubocznych. Obecnie jestem na Ketilepcie Retard (350mg, ale powoli odstawiam, uzależniłam się od niego), abilify (30mg), haloperidolu (5mg). Dodam jeszcze lamotrix, stabilizator nastroju (200mg). Nie mam skutków ubocznych, może poza delikatnym pobudzeniem, dzięki czemu nie śpię w ciągu dnia jak suseł, a miałam z tym problem.
viewtopic.php?t=40441
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

pycioslawa pisze: wt gru 01, 2020 12:36 pm
Digital pisze: pn lis 30, 2020 7:39 pm Sulpiryd nie powoduje żadnych skutków ubocznych oczywiście przy rozsądnym dawkowaniu.
A tutaj się nie zgodzę, lekarka od razu odrzuciła sulpiryd gdyż na innym leku (rispolept) miałam dziwne skutki uboczne i powiedziała, że na sulpirydzie się utrzymają.
Mają swoją filozofię i nie koniecznie mówią pacjentowi prawdę, stawiając na pierwszym miejscu jakieś tam swoje powody lub widzimisię by danego lekarstwa akurat nie zapisać. Raczej bym obstawiał, że prędzej bała się u ciebie znacznego pobudzenia libidoidalnego, lub manii, nawet w ulotce jest, że może silnie pobudzać.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator

Digital pisze: wt gru 01, 2020 6:28 pm
pycioslawa pisze: wt gru 01, 2020 12:36 pm
Mają swoją filozofię i nie koniecznie mówią pacjentowi prawdę, stawiając na pierwszym miejscu jakieś tam swoje powody lub widzimisię by danego lekarstwa akurat nie zapisać. Raczej bym obstawiał, że prędzej bała się u ciebie znacznego pobudzenia libidoidalnego, lub manii, nawet w ulotce jest, że może silnie pobudzać.
Jest to bardzo możliwe, ale jakby nie patrzeć jest to skutek uboczny. A u osób jak ja, które wymagają stabilizatora, byłoby "niebezpieczne" wejść w lek, który powodowałby jakiekolwiek manie.
viewtopic.php?t=40441
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

beka pisze: wt gru 01, 2020 12:44 pm Leki psychiatryczne muszą szkodzić. Taka teoria i praktyka psychiatryczna, do celu po trupach, oparte na domysłach działanie, leczenie przymusowe, manipulacja.
Typowa teoria spiskowa podyktowana przeżyciami psychotycznymi. Choć również może traumatycznymi doświadczeniami szpitalnymi. Lekarze nie mają na celu szkodzić lecz pomagać. To że czasami mają głęboką znieczulicę to inna sprawa. Możesz trafić na porządnego i mądrego lekarza z empatią który dobierze prawidłowo lekarstwa, jak i na totalnego wałkonia.
pycioslawa pisze: Jest to bardzo możliwe, ale jakby nie patrzeć jest to skutek uboczny. A u osób jak ja, które wymagają stabilizatora, byłoby "niebezpieczne" wejść w lek, który powodowałby jakiekolwiek manie.
Nie, to nie jest skutek uboczny. To lekarstwo przeznczone jest dla osób głównie z zubożoną aktywnością tak zwanymi objawami negatywnymi w schizofrenii. To lekarstwo ma na celu aktywizować, nie nadaje się dla osób z predyspozycjami maniakalnymi lub chorobą dwubiegunową.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Nie oczerniać mnie proszę, nie mam psychozy Digi..

Psychiatrzy jakich spotkałem to pyszałki, ślepcy i szkoda tych lat tylko!
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator

Digital pisze: wt gru 01, 2020 6:37 pm Nie, to nie jest skutek uboczny. To lekarstwo przeznczone jest dla osób głównie z zubożoną aktywnością tak zwanymi objawami negatywnymi w schizofrenii. To lekarstwo ma na celu aktywizować, nie nadaje się dla osób z predyspozycjami maniakalnymi lub chorobą dwubiegunową.
Teraz mi się przypomniało, że zasugerowała ciągłe zatrzymanie miesiączki i możliwe podtrzymanie mlekotoku. A to już są ewidentne skutki uboczne. Nie wiem czy z mlekotokiem by się sprawdziło, taki sobie objaw, ale ciągłego zatrzymania miesiączki bym nie chciała, bo to skutkuje przyszłymi problemami hormonalnymi. Nie wiem jak wyglądałoby to teraz, odkąd jestem na antykoncepcji hormonalnej, ale wtedy jeszcze nie byłam.
viewtopic.php?t=40441
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Tak, to zdecydowanie są skutki uboczne ale występują przy kosmicznym dawkowaniu rzędu 800mg na dobę gdzie dawka podtrzymująca jest w ulotce 100mg.
Znam osoby z zatrzymaną od miesięcy miesiączką w wyniku stosowania farmakoterapii neuroleptykami i nie mają żadnych zaburzeń hormonalnych. Większe problemy hormonalne powodują tabletki antykoncepcyjne. Co więcej te osoby bardzo sobie chwalą owe zatrzymanie, nie muszą się dodatkowo truć antykonceptami.
Awatar użytkownika
pycioslawa
moderator
moderator

Digital pisze: wt gru 01, 2020 7:32 pm Tak, to zdecydowanie są skutki uboczne ale występują przy kosmicznym dawkowaniu rzędu 800mg na dobę gdzie dawka podtrzymująca jest w ulotce 100mg.
Znam osoby z zatrzymaną od miesięcy miesiączką w wyniku stosowania farmakoterapii neuroleptykami i nie mają żadnych zaburzeń hormonalnych. Większe problemy hormonalne powodują tabletki antykoncepcyjne. Co więcej te osoby bardzo sobie chwalą owe zatrzymanie, nie muszą się dodatkowo truć antykonceptami.
Wiesz, co osoba to inny objaw. W moim przypadku zatrzymanie miesiączki, z dowolnych powodów, zawsze kończyło się problemami hormonalnymi, także zazdroszczę. :( W przypadku antykoncepcji z kolei nie mam żadnych negatywnych objawów, poza czasowymi uderzeniami gorąca, ale łączę to z pomieszaniem z neuroleptykami. Jeśli chodzi o dawkę podtrzymująca to jeszcze mi się nie należy, jeszcze powoli wychodzę z psychozy.
viewtopic.php?t=40441
Awatar użytkownika
Hipis
zaufany użytkownik

Post autor: Hipis »

Każdy lek może powodować skutki uboczne, często te które nie powodują szybko skutków ubocznych powodują je w długiej perspektywie jak olanzapina cukrzycę.

Zresztą dobór leku wymaga wielu prób i błędów, lekarze o tym wiedzą.
E ?= m + (*c²)
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Nieuki idą na psychiatrę. Jak nie chce się uczyć medycyny i uczciwie podejść do nauki to wybierają specjalizacją takową i zgrywają omnibusa. xd
Awatar użytkownika
Digital
zaufany użytkownik

Na psychiatrię bardzo często idą ludzie z problemy podobnej natury. Dlatego bardzo często dobrze znają się na lekarstwach i mogą zrozumieć pacjenta. To samo tyczy się w sumie psychologów, raczej nikt bez powodu nie interesuje się tymi tematami. Chyba że tradycja rodzinna.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Digital pisze: śr gru 02, 2020 12:50 pm Na psychiatrię bardzo często idą ludzie z problemy podobnej natury. Dlatego bardzo często dobrze znają się na lekarstwach i mogą zrozumieć pacjenta. To samo tyczy się w sumie psychologów, raczej nikt bez powodu nie interesuje się tymi tematami. Chyba że tradycja rodzinna.
Ja nie rozmawiam już z nimi.
Paweł29
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Paweł29 »

Ja zastanawiam się czemu nie wynaleźli leków które nie powodują tylu skutków ubocznych bo wielu chorych nie chcę brać leków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”