schizofrenia

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

demek
zaufany użytkownik
Kontakt:

schizofrenia

Post autor: demek »

czy ktos z was cos wie na czym polega schizofrenia prosta
a moze sa wsrod osoby ktore maj ja rozpoznana
podobno jest to rzadkie zaburzenie
szukam informacji pozdro
demek
Awatar użytkownika
Wrzos
bywalec

Post autor: Wrzos »

Znalazłam to w internecie bodajże to druga nazwa schizofrenii prostej:

Schizofrenia rezydualna, dawniej schizofrenia prosta, schizofrenia I typu powodowana jest prawdopodobnie atrofią tkanki mózgowej (powiększanie komór). Objawia się przede wszystkim negatywnie, tzn. izolacją społeczną (wycofanie, zakłócenia w pełnieniu ról społecznych, zaniedbanie), spłyceniem emocjonalności, apatią a także myśleniem magicznym - występują niezwykłe doznania sensoryczne, przy braku urojeń i halucynacji, spowodowane zmianami.
" Zwierciadło oblicze człowieka, przed którym często ucieka"
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Re: schizofrenia

Post autor: demeter »

demek pisze:czy ktos z was cos wie na czym polega schizofrenia prosta
a moze sa wsrod osoby ktore maj ja rozpoznana
podobno jest to rzadkie zaburzenie
szukam informacji pozdro
Jest na ten temat dużo w internecie. Po krótce - schizofrenia prosta w przeciwieństwie do np. paranoidalnej według psychiatrów oznacza się ubóstwem doznań. Mówiąc obrazowo, to tak jakbyś zaczynał życie od szerszej części wachlarza i cofał się do tego cieńszego końca.
Takie wrażenie odnoszą osoby w otoczeniu chorego. Ale co się dzieje w świadomości takiej osoby? Kto to wie?
Wszystkie choroby psychiczne są rozpoznawane przez pryzmat norm zachowania...i prospołecznej postawy człowieka. Uważa się, że brak wymiany informacji z otoczeniem prowadzi do zubożenie intelektualnego, a w rezultacie do degradacji. Tak jest właśnie w schizofrenii prostej - chory całkowicie zamyka się w swoim świecie.
A mnie zastanawia jedno - co z eremitami?
Demeter
demek
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: demek »

dziekuje za informacje
ja mam rozpoznano schizofrenie prosta ale nie choruje
nie wiem dlczego postawiono mnie taka diagnoze
caly dzien siedze w domu i maluje czy to objaw schizofrenii?-nie
nie umiem sie odnalesc w zyciu jetsem strasznie rozkojarzana mam trudnosci z nauka
zawalilam teraz semestr na uczelni i to bardzo mnie boli w zasadzie wole siedziec w domu niz z niego wychodzic dobrze mnie tu
to otoczenie sie zmienilo
tkaa sobie pisze...
demek
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Przepraszam, że wzięłam Cię za chłopaka :?
Napisz w takim razie jak Twoim odczuciu zmieniło się otoczenie? Co takiego malujesz? Masz jakieś prace w komputerze? Czy możesz je zaprezentować?
Demeter
Drwal
zaufany użytkownik

Post autor: Drwal »

Do moderatora: Jest jakiś sposób na ignorowanie postów danego użytkownika :?: Tzn. nie chcę żeby mi się wyświetlały posty pani Wiktorii ...
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Drwal, raczej nie ma takiej możliwości. Zdaję sobie sprawę, że niektóre posty Wiktorii mogą być kontrowersyjne, ale często uwagi przez nią poczynione są wartościowe. Możesz się nie zgadzać z jej zdaniem, ale wtedy warto podjąć dyskusję, a nie od razu uciekać się do ignorowania.
Awatar użytkownika
KELOB
zaufany użytkownik

Post autor: KELOB »

mam rozpoznanie F25 - zaburzenia schizoafektywne - zaczęło się od zespołu paranoidalnego - póżniej przyszło wycofanie itd - w kwestii nazewnictwa i dokładnego zaklasyfikowania do odpowiedniej szufladki na prawdę nie chce się wypowiadać bo to nie moja działka i nie chcę odbierać chleba bardziej i mniej doświadczonym psychiatrom, niech oni się bawią w szufladkowanie. Ogólnie jest tak że jak ktoś ma jakiegokolwiek eFa czy to F20 czy inny zawsze człowiekowi wpierniczą jakiś neuroleptyk, czy to będzie olanzapina czy inny to kwestia widzi misie wyżej wymienionych specjalistów, często dobór odpowiedniego leku jest w moim mniemaniu na zasadzie chybił trafił i może się uda, albo lubię dawać pacjentom to albo siamto bo poprostu uważam że jest dobry.

W przypadku schizofrenii prostej - każdy może być outsiderem - stać sobie z boku i nie integrować sie ze społecznością , być poza społęczeństwem, nie angażowac się w związki emocjonalne itd itp - i co wtedy : schizofrenia prosta, autyzm czy coś innego ???

Definicje różnych choróbsk psychicznych są dosyć płynne a spektrum objawów bogate (lęki, deprecha itd) i co wtedy : wielodiagnozowość ???

Czy wewnętrzna emigracja Zbigniewa Herberta była odmianą schiozfrenii prostej ???

Czy jeśli nienadążamy za złym i brutalnym światem i zamykamy się w świecie swoich marzeń to już jest schizis ?

Niektórzy pewnie powiedzą że to dezercja - ale ... dlaczego każdy ma brać udział w wyścigu szczórów

BOLO
ALL OF US ARE VISIONERS - Moonspell
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Drwal pisze:Do moderatora: Jest jakiś sposób na ignorowanie postów danego użytkownika :?: Tzn. nie chcę żeby mi się wyświetlały posty pani Wiktorii ...
Drwalu - Wiktoria już taka jest - nie owija w bawełnę, wypowiada się krótkimi "cięciami". Jest przy tym bardzo wrażliwa, a że kontrowersyjna? No cóż lepsze to niż potakiwanie, prawda?
Demeter
piotr 84
bywalec

Post autor: piotr 84 »

mam pytanie tylko się nie śmiać
czy schizofrenik może być socjopato ? kto będzie znał odpowiedz ten jest dobry
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Brak wstydu, wyrachowanie, nieprzestrzegania obowiązujących norm, nastawienie na wykorzystywanie ludzi wokół siebie, zdolność do manipulowania nimi - to w skrócie, ale co to ma wspólnego ze schizofrenią?
Demeter
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Re:

Post autor: miś wesołek »

piotr 84 pisze:mam pytanie tylko się nie śmiać
czy schizofrenik może być socjopato ? kto będzie znał odpowiedz ten jest dobry
Moim zdaniem nie może. Zbyt dużą ma amplitudę wahań i wie, że wiele ryzykuje. Tzn. taka może być reguła, a skoro reguła to i wyjątki. Polecam książki Bukowskiego. W sumie chciałbym być taki jak on, ale jakoś nie potrafię.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”