Uważam, że słuchanie obcej mowy, piosenki obciąża psychikę a więc wpływa na nią negatywnie

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

jakotako
zaufany użytkownik
Kontakt:

Uważam, że słuchanie obcej mowy, piosenki obciąża psychikę a więc wpływa na nią negatywnie

Post autor: jakotako »

Nie dotyczy to sytuacji w której rozumiemy tę mowę czy piosenkę.
Dlatego ja staram się słuchać polskich piosenek i to samo radzę wam
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Uważam, że słuchanie obcej mowy, piosenki obciąża psychikę a więc wpływa na nią negatywnie

Post autor: hvp2 »

Bzdury do kwadratu!!!

Po pierwsze wszystko zależy jaki masz stosunek emocjonalny do ludzi danej narodowości!

Po drugie języki mają swoje po prostu melodie, które mogą być przyjemne dla ucha lub wprost przeciwnie!

Po trzecie właśnie jak się rozumie słowa piosenek to mogą one np. razić swoją banalnością lub całkiem zwyczajnie ZAŚMIECAĆ UMYSŁ!!!!

Po czwarte w każdym chyba kraju są i te dobre utwory muzyczne i te złe...
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Uważam, że słuchanie obcej mowy, piosenki obciąża psychikę a więc wpływa na nią negatywnie

Post autor: Dobro »

Ja nie rozumiem, ale ładnie Pani śpiewa tutaj po francusku ale całe życie Anię Wyszkoni słuchać?
[youtube]_ifJapuqYiU[/youtube]
:angelic-blueglow:
jakotako
zaufany użytkownik
Kontakt:

hvp2 pisze: ndz gru 31, 2017 8:06 pm Bzdury do kwadratu!!!

Po pierwsze wszystko zależy jaki masz stosunek emocjonalny do ludzi danej narodowości!

Po drugie języki mają swoje po prostu melodie, które mogą być przyjemne dla ucha lub wprost przeciwnie!

Po trzecie właśnie jak się rozumie słowa piosenek to mogą one np. razić swoją banalnością lub całkiem zwyczajnie ZAŚMIECAĆ UMYSŁ!!!!

Po czwarte w każdym chyba kraju są i te dobre utwory muzyczne i te złe...
To wszystko co tu piszesz jest nie na temat :!:
Nie ma czegoś takiego jak zaśmiecanie umysłu :!:
Ja jestem pewny tego co napisałem w temacie.
Takich rzeczy jest więcej i zapewne poruszę je w innych tematach.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Nie potrafiłbym słuchać wyłącznie polskich piosenek. Obecnie żaden rodzimy wykonawca, poza Enej (ale to 2, 3 kawałki max) mi nie podchodzi.
Nie zawsze wszystko rozumiem w zagranicznych piosenkach, ale nie jest to dla mnie dojmujące.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

jakotako pisze: ndz gru 31, 2017 9:02 pm Nie ma czegoś takiego jak zaśmiecanie umysłu :!:
Oczywiście że istnieje coś takiego jak zaśmiecanie umysłu!! Albo ktoś coś powie co dogłębnie uraża i potem to usłyszane zdanie w psychice jątrzy czy zgrzyta...
Albo człowiek się oczyta jakichś bzdur i te bzdury nim w życiu kierują (na jakieś życiowe manowce)...
Albo człowiek te bzdury gdzieś ciągle słyszy, np. jakieś przesądy czy społeczne fobie...
Plus spora część twórczości poetyckiej i piosenkarskiej, również w języku polskim, gdzie ktoś uzdolniony do tworzenia rymów pisze pod dyktando własnej zaburzonej psychiki albo w imię społecznej indoktrynacji (a przeciwko indywidualnemu szczęściu i indywidualnemu rozwojowi).
jakotako
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nie widzę takiej możliwości żeby piosenka mi zaśmieciła umysł
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Np. za PRL-u była taka piosenka z programu "60 minut na godzinę": " Czego się boisz głupia..."

Indoktrynowała przeciwko seksowi!
Awatar użytkownika
PanSerduszko
zaufany użytkownik

Post autor: PanSerduszko »

Słuchanie latynoskich przyśpiewek w rytm house nie działa źle na moją psychikę, wręcz przeciwnie jestem skłonny wówczas do tańcowania lub - w wypadku innych utworów z szybszą, aczkolwiek nieznaną mową - do dodawania sobie własnej historii.
To jest moim zdaniem piękne, a psychikę odciąża od życia codziennego. :D
a oto moja noga
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Ja lubię słuchać angielskiego, nie zawsze wszystko rozumiem ale w żaden sposób nie obciąża mi umysłu. Raczej się uczę i wpływa na mnie pozytywnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”