Dział "leki"

dział techniczny, tu proszę kierować pytania i uwagi do administratora i moderatorów

Moderator: moderatorzy

Meduzola
zaufany użytkownik

Dział "leki"

Post autor: Meduzola »

Panie Zbigniewie, dział leki jest posegregowany alfabetycznie... A może by go pomieszać w jakíś kreatywny sposób? Np. według kategorii a) najchętniej stosowane, b) najczęściej przepisywane. Ps. Chyba się wyłączę na kilka dni, ale piszę w imieniu własnym.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Dział "leki"

Post autor: hvp2 »

Myślę że Twoje dylematy w tej materii mogłaby rozwiązać jedna czy druga umiejętnie skonstruowana ankieta!!!
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Wg mnie porządek alfabetyczny jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Inaczej użytkownicy mogą mieć podejrzenia o jakieś przekupstwo bądź sponsoring.

Ps. Chociaż z tego, co widzę, obecnie ten porządek alfabetyczny jest nieco wybiórczy.
Obrazek
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Meduzola pisze: pn gru 11, 2017 12:35 pm... dział leki jest posegregowany alfabetycznie... A może by go pomieszać w jakíś kreatywny sposób?
Może ? Wpierw trzeba oczywiście wykazać, że ten inny sposób jest lepszy i z alfabetycznego możemy zrezygnować.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Chyba użytkownicy tego forum mają zbyt mało danych by wiedzieć które leki są najczęściej przepisywane czy najchętniej stosowane!

Tych informacji mogłyby dostarczyć np. dane o dynamice sprzedaży tych leków w Pl, a to nie są informacje ogólnodostępne...
Meduzola
zaufany użytkownik

Z tymi "dylematami", to trafiłeś kulą w płot, @hvp2. Dane? Lata evotu i tysiące postów... Ale mój sposób podziału to był tylko przykład. Tak, ten dział jest wybiórczy. Jestem 2 m-ce po psychiatryku i już się Haloperidolu prawie nie boję, bo wiele jest mi już, k...., obojętne.
danielek
zaufany użytkownik
Status: portier

Post autor: danielek »

Meduzola pisze: wt gru 12, 2017 7:55 am Z tymi "dylematami", to trafiłeś kulą w płot, @hvp2. Dane? Lata evotu i tysiące postów... Ale mój sposób podziału to był tylko przykład. Tak, ten dział jest wybiórczy. Jestem 2 m-ce po psychiatryku i już się Haloperidolu prawie nie boję, bo wiele jest mi już, k...., obojętne.
Haha,dokładnie *słowo niedozwolone* wszystko.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

tak zdadza sie ktore sa najlepsze najczesciej stosowane i najgorsze
Awatar użytkownika
zoppo
bywalec

Post autor: zoppo »

ja wolę alfabetycznie
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

piotrs pisze: czw gru 14, 2017 1:34 pm
tak zdadza sie ktore sa najlepsze najczesciej stosowane i najgorsze
a skąd niby wiedzieć? może lepiej te które lubimy, mniej nam szkodzą w osobny dziale? :D
obstawiam na pewne małe różowe nasenne, urywają film, a wyglądają na m&m'sy. :D
nic
Meduzola
zaufany użytkownik

No cóż, już w średniowieczu stwierdzano, że trzeba "się reformować"... Ale ja naciskać nie będę... Trudno jest mi to uzasadniać, ale przez mój organizm przetoczyło síę już wiele tzw. substancji psychotropowych, w tym jednej paraliżującej mięśnie. To, jak widać,nie jest żadna fraszka. Pozdrawiam..!
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

karuna pisze: obstawiam na pewne małe różowe nasenne, urywają film, a wyglądają na m&m'sy.
ale nie biorę, żeby było jasne
nic
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Chcecie faworyzować jedne leki a inne negować? Przecież wiadomo że dla każdego co innego, więc po co to? Dla mnie solian dobry a dla kolegi klozapol, każdy sobie dobiera, uważam że to nie ma sensu, tylko alfabetycznie zdaje egzamin. Poroniony pomysł z tym faworyzowaniem leków.
Meduzola
zaufany użytkownik

W psychiatrii akademickiej jesteśmy masą plus ciężkie albo nietypowe przypadki. Jestem częścią tego monolitu i odpływam ;-) Tak, zatracę się w braku krytycyzmu. (W styczniu minie 9 lat od diagnozy...)
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Meduzola pisze: pn gru 18, 2017 11:26 am Jestem częścią tego monolitu i odpływam ;-) Tak, zatracę się w braku krytycyzmu. (W styczniu minie 9 lat od diagnozy...)
Pocieszę Cię że podobno istnieje prawidłowość że kobiety chorują lżej!! ...a gdyby nawet nie to zawsze istnieje nadzieja na późną remisję! ...lub w ogóle błąd diagnostyczny...
Meduzola
zaufany użytkownik

Mam już zespół niespokojnych nóg, jak leżę, to níe utrzymam jednej pozycji... Ale zażywam, nie martwcie się...
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

Zespól niespokojnych nóg mi się wzmógł po olanzapinie. Paraliż senny też. Prawdopodobnie i tiki nerwowe.
Mimo to olanzapinę uważam za najlepszy lek jaki brałem. Łykam od 12 lat. Inni ten lek traktują raczej krytycznie.
Mam złą tolerancję neuroleptyków klasycznych. Rispolept uważam za najgorszy dla siebie, z kolei niektórzy go chwalą.
Wydaje mi się, że alfabetycznie jest ok.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Meduzola pisze: pn gru 18, 2017 12:54 pm Mam już zespół niespokojnych nóg, jak leżę, to níe utrzymam jednej pozycji...
Nie wiem czy mam "zespół niespokojnych nóg", ale wiem że od bardzo wielu lat poruszam stopami w sposób niekontrolowany i nieświadomy, gdy leżę lub półleżę! W czasach " przedpsychotycznych" takiego objawu nie miałem.
Meduzola
zaufany użytkownik

Dziękuję za te wpisy. Nadal jestem krytyczna, no chyba nie wszystkie psychotropy to benzodiamidy, chciałabym móc to wszystko ogarnąć, tak by inni mieli lepszy wgląd w to, co biorą. W szpitalu to nawet ulotki leku nie dostaniesz. Mam głębokie przeczucie, że nie wszystkie psychiatryczne "leki" stosowane w Polsce, jak i za granicą (użytkownik wowo) zostały tu uwzględnione. Pozdrawiam EDIT: Klozapina to dibenzozazepina, a kwetiapina to dibenzotiazepina. Antydepresanty-oddzielny temat.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

dokladnie czytac czytac
ja ulotke to wiec prawie studiuje glownie dawkowanie leku skutki uboczne zostalem bardzo skrzywdzony przez psychiatrow i te ich konskie dawki az sam zaczelem sie leczyc
ODPOWIEDZ

Wróć do „o tym forum”