Pytanie podstawowe o mądrość
Moderator: moderatorzy
- 137
- bywalec
- Kontakt:
Pytanie podstawowe o mądrość
Mam dziś burze mózgów i włąśnie wpadłem na interesujące koncepcje. Chciałbym posłuchać waszego zdania. Więc:
Życie człowieka byłoby zależne od pewnej koncepcji, pewnej idei ustalonej przez tego człowieka. Czyli brak koncepcji to brak ogarnięcia się.
Idąc dalej.
Chodzi o to, że koncepcja życia człowieka mogłaby być bardzo prosta. Taka filozofia tego człowieka. Jednakże jakiś człowiek mógłby stworzyć/zastosować rozbudowaną wersję idei życia swojego.
Mam pytanie. Czy to prawdopodobne, że od takiej koncepcji, od zaawansowania ideii może zależeć jeden z głównych czynników wiedzy/madrości człowieka?
ps. lubie filozofie
Życie człowieka byłoby zależne od pewnej koncepcji, pewnej idei ustalonej przez tego człowieka. Czyli brak koncepcji to brak ogarnięcia się.
Idąc dalej.
Chodzi o to, że koncepcja życia człowieka mogłaby być bardzo prosta. Taka filozofia tego człowieka. Jednakże jakiś człowiek mógłby stworzyć/zastosować rozbudowaną wersję idei życia swojego.
Mam pytanie. Czy to prawdopodobne, że od takiej koncepcji, od zaawansowania ideii może zależeć jeden z głównych czynników wiedzy/madrości człowieka?
ps. lubie filozofie
Re: Pytanie podstawowe o mądrość
odpowiednia filozofia a tą chwilę to taka, która daje Ci to czego potrzebujesz, to taka która zachwyca i taka która ma rozwiązania na wszystko. Praktykowana filozofia, gdy Ci się podoba i dostrzegasz pozytywne jej rezultaty może przekształcić się w wiarę... Dobra filozofia nadaje ludzkiemu życiu sens... a ten gdy ten sens jest frajdą, to motywuje nas do wnikania w nią.... umysł ludzki wierzy we wszystko co ciekawie i interesująco brzmi i czesto daje się przekonać różnym założenią... zwłaszcza wtedy gdy przedstawione są w taki sposób, że odpowiadają nam na wszelkie pytania... Dobrym sensem życia jest wiązanie się w pary.... można sporo podłapać od pisma świętego, że Bóg nadaje sensu życiu Adama gdy tworzy Ewę... Zatem idać tym tropem można powiedzieć, że sensem życia meżczyzny jest kobieta... Kobiet wiele a sens życia ważny... nie należy w sensie życia który jest najważniejszy iść na ustępstwa... zatem należy szukać najwłaściwszej partnerki, prównywać...Dobrym wierzeniem jest to aby stawać się dla potencjalnej partnerki coraz lepszym partnerem... bo nie ukrywajmy są ludzie w których towarzystwie czujemy się lepiej i są tacy w których towarzystwie czujemy się gorzej... są tacy z którymi rozmawiamy chętniej i mniej chętniej, trzeba po prostu być tym najlepszym, aby każda kobieta wiedziała, że jesteś najlepszym wyborem. Dobrą motywacją dla faceta jest chęć zmienienia świata na raj dla swojej partnerki... Zmieniając świat zmieniamy samego siebie... Zaczynamy od samego siebie.
Bo może miłość jest sensem życia... należy w niej się wprawić, aby doświadczać jej jak najwięcej... Szukająć najwłaściwsze partnerki można dostrzec inny sens, którym po prostu jest czerpanie coraz większych pokładów energii z miłości... A dobrze zasilony człowiek miłością, to taki który wierzy w to, że może żyć wiecznie. Bo kto wie może tylko od ilości doświadczanej miłości zależy to w jakim tępie się starzejemy i ile tak naprawdę możemy jako ludzie...
Bo może miłość jest sensem życia... należy w niej się wprawić, aby doświadczać jej jak najwięcej... Szukająć najwłaściwsze partnerki można dostrzec inny sens, którym po prostu jest czerpanie coraz większych pokładów energii z miłości... A dobrze zasilony człowiek miłością, to taki który wierzy w to, że może żyć wiecznie. Bo kto wie może tylko od ilości doświadczanej miłości zależy to w jakim tępie się starzejemy i ile tak naprawdę możemy jako ludzie...
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Być mądrym to żyć w zgodzie z samym sobą i innymi.
- 137
- bywalec
- Kontakt:
Musze przyznac. Ze jestescie chojni. Ale brakuje wam zylki filozoficznej.
Chodzi mi o prosta rzecz.
Czy czlowiek zalezy od 1 naczelnej idei? Dla jednego bedzie to bog, drugiego milosc, trzeciego pieniadze?
Wysłane z mojego Lenovo TB-X304L przy użyciu Tapatalka
Chodzi mi o prosta rzecz.
Czy czlowiek zalezy od 1 naczelnej idei? Dla jednego bedzie to bog, drugiego milosc, trzeciego pieniadze?
Wysłane z mojego Lenovo TB-X304L przy użyciu Tapatalka
-
- zaufany użytkownik
być mądrym=naśladować Boga
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
- Tonhar
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 64192154
Wg mnie mądrość to życie zgodne z przykazaniami dekalogu.
Jedno życie, a spraw tyle...
- Alex1950
- zaufany użytkownik
Kiedyś myślałem, że mądrość idzie z wiekiem. Czym człowiek starszy tym mądrzejszy. Teraz wiem, że tak nie jest.
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Coś tutaj powiedziałeś Romku z tych wielkich rzeczy, pięknych spraw.

- PanSerduszko
- zaufany użytkownik
skąd wiesz, że Bóg sie uśmiecha ? skąd to wies/
bo chyba nie z telewizji, ani nie idąc do kościoła.
w ogóle to nie tędy droga. o mądrość bez lekarstw należy pytać, a tak to chujnia, ruina, matula Juna.
bo chyba nie z telewizji, ani nie idąc do kościoła.
w ogóle to nie tędy droga. o mądrość bez lekarstw należy pytać, a tak to chujnia, ruina, matula Juna.
a oto moja noga